TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elromlott a hangulat Amerikában, az esést az Apple vezeti. Sok mutató aggasztó, emelkednek a kötvényhozamok, irányt váltani látszik a dollár, megugrott a “félelemindex”. Európa még úgy-ahogy tartotta magát, de a BUX nem teljesített túl jól. Ismét 310 forint felett az euró is.

Nyugat-Európában szerény, 0,1-0,2 százalékos eséssel végeztek a nagyobb országok tőzsdeindexei, segíthetett nekik, hogy az euró végre gyengült a dollárhoz képest. Az euró/dollár 1,2350-re süllyedt. Az USA-ban nagyobb az esés, 0,4-0,5 százalékos mínuszban voltak a főbb indexek este hatkor.

Magyarországon a BUX index sokáig szerény pluszokat váltogatott minimális mínuszokkal, majd a kereskedés végén erőteljesen lefelé indult el és végül 0,7 százalékos eséssel végzett. Az OTP 0,35 százalékkal 11 560-ig emelkedett – de volt 11 650-en is –, a Richter azonban 2,3, a Mol 1,2, a Telekom 0,5 százalékkal esett.

A Rába 15 százalékkal emelkedett, a SET 11 százalékkal zuhant. A forint gyengült, kicsivel 310 felett találjuk ma este az eurót.

Adatdömping és jelentéseső

Az amerikai piacot főleg az Apple húzta le, az iPhone X iránti kereslettel kapcsolatos kétségek miatt az árfolyam másfél százalékos mínuszban van. Zsúfolt a hét az USA-ban a gazdasági naptárban, egy sor makroadat mellett a Fed is ülést tart, az utolsót Janet Yellen elnöksége alatt. Ráadásul az S&P 500 indexben szereplő 500 cégből több mint száz várhatóan e héten teszi közzé a gyorsjelentését. Így a napokban nagyobb ármozgásokra lehet számítani.

Baljós árnyak

Baljós jelek tapasztalhatók a tőkepiacokon, így közel négy éve nem látott magas szintre, 2,72 százalékra emelkedett a tíz éves amerikai kötvényhozam, a német pedig 0,7 százalék fölé ért. Egyre több a jele egy kötvénypiaci fordulatnak, ami nem tenne jót a részvényeknek, de például az aranynak sem.

Az európai hozamok a holland jegyelnök nyilatkozata nyomán emelkedtek, amelyben az európai könnyítési program befejezését szorgalmazta. De jó pár hónapja nem látott csúcsra emelkedett a VIX volatilitás-index is, 13 fölé, amelyet félelem-indexnek is szoktak nevezni. A Nasdaq 100-as index volatilitása, a VXN egyébként jóval magasabban van, elérte a 19-et, amire augusztus óta nemigen volt példa.

Esik az olaj, az arany

Nem jó jel az sem, hogy reggel Kínában a CSI 300 index 1,8 százalékkal, a Shanghai Composite egy százalékkal esett. Ez az után következett be, hogy egy kínai hatósági személy a túl magas részvényárakról és a szabályozás szigorításának szükségességéről beszélt.

Március óta nem látott mértékben, 12 darabbal nőtt az olajfúró tornyok száma az USA-ban a pénteken közzétett adat szerint. Ettől megijedtek az olajpiaci szereplők, a WTI egy, a Brent 1,4 százalékos mínuszban van. Az aranynak nem jó sem a kötvényhozamok, sem a dollár emelkedése, egy százalékos mínuszban van.

A kriptodeviza-árak a múlt héten megint csináltak egy kunkort lefelé egy japán kripto-tőzsde meghackelése nyomán, de azután jórészt gyorsan magukhoz tértek. Erről itt írtunk bővebben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél