<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Forronganak a kötvénypiacok, mi lesz ebből? Sokan fél évtizede emlegetik, pár éven keresztül viszont nem volt igazán nagy probléma: a reálkamatok nálunk alaposan a negatív tartományba süllyedtek. Ezzel az állam jövedelmeket csoportosít át a megtakarítók felől a hitelfelvevők felé, a legnagyobb adós pedig persze ő maga.

Az amerikai kötvényhozamok alaposan elszálltak a héten, miután szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke olyan nyilatkozatot tett, amelyek tovább erősítik a kamatemelési várakozásokat. A tíz éves amerikai államkötvények hozama több mint hét éve, 2011 közepe óta nem látott szintre emelkedett, 3,2 százalék fölé. A német tíz éves hozam is megugrott kissé az utóbbi két napban, 0,42-ről 0,53 százalékra.

Mindennek sokféle folyománya lehet: a részvények eshetnek, mint tegnap, a dollár erősödhet, a nyomott magyar kamatok attraktivitása csökkenhet, a forint is gyengülhet. A gyengülő forint tovább növelheti az inflációt, csökkentheti a reálkamatot. Hacsak az MNB nem lép valamit, amire ugyan már felkészült, de egyelőre ennek még kicsi a valószínűsége.

Megint előkerült a pénzügyi elnyomás témája, ami sok országban folyik, nálunk is, és Nyugat-Európa túlnyomó részében. Pénzügyi elnyomásnak azt nevezik, amikor az állam, rendszerint a jegybankon keresztül, főleg mesterségesen alacsonyan tartott kamatok révén jövedelmeket csoportosít át a megtakarítóktól a hitelfelvevők felé. A legnagyobb hitelfelvevő pedig rendszerint maga az állam.

Nem csak a kamaton múlik

Az Investopedia.com öt ismérvet sorol fel (Reinhart és Sbrancia nyomán, zárójelben pedig a hazai viszonyokra vonatkozó megjegyzésünkkel):

– A kamatok korlátozása, maximálása (nálunk az MNB évek óta alacsonyan tartja a kamatokat)

– A hazai pénzügyi intézmények állami tulajdonlása vagy kontrollja (van, vagy volt erre törekvés, lásd azt a politikai szlogent, amely szerint legalább 50 százalék kívánatos hazai tulajdon a bankrendszerben)

– Saját, zárt belföldi állampapír-piac megteremtése (lásd külön, jobb kamatozású állampapírok a hazai lakossági befektetőknek)

– A pénzügyi szférába való belépés korlátozása (ez az EU miatt nem vagy csak kevéssé lehetséges)

– Hitelek csatornázása meghatározott iparágakba (különböző kormányprogramokon, hitelprogramokon, állami megrendeléseken, tőkealapokon keresztül ennek vannak jelei)

Sok ideje folyik

“A pénzügyi elnyomás” Magyarországon (és a világ több országában) már sok éve folyik, voltak, akik már 2012-ben vagy még korábban felhívták erre a figyelmet. Nyugat-Európában egyértelműen ez van, ahol 1,5 százalék körüli infláció mellett nulla közelében járnak a rövid kamatok, állampapír-hozamok (de még a tíz éves német kötvényhozam is csak ennek harmada körüli).

Úgy is mondhatjuk, hogy pénzügyi elnyomás az, amikor elinflálják a megtakarításokat. Kevesebb kamatot, hozamot fizetnek a spórolóknak, mint amennyit az infláció elvisz a tőkénk értékéből.

Jó volt, amíg nem volt infláció

Magyarországon a három százalék körüli infláció mellett negatív a reálkamata a legtöbb bankbetétnek, diszkont  kincstárjegynek, de például várhatóan a három éves futamidejű államkötvénynek is az lesz (2021/C, jelenleg 1,70 százalék).

Ez persze nem új, sokan már 2012-2013 óta erről beszélnek itthon és még régebben külföldön, csak a pár éven keresztül nulla körül levő hazai infláció mellett nem volt akkora probléma. A magas adósságállománynak ugyanis csak három valódi kimenetele lehet: nyögve-nyelve visszafizetni, nem visszafizetni (csődöt jelenteni, leíratni a hitelezőkkel), vagy elinflálni.

Kettős kamatrendszer

A magyar lakossági befektetőknek, ha úgy tetszik, a “szavazóknak” és a rendszer által preferált hazai vállalkozóknak a lakossági államkötvényeken, legalábbis az infláció-követő Prémium nevű papírokon keresztül az állam kivételezett helyzetet biztosít. Ők képesek ezzel az infláció feletti hozamot elérni, lényegében senki más. Kettős kamatrendszert alakítottak ki.

Közvetve, befektetési alapokon, biztosítói vagyonokon, pénztárakon, vállalkozói számlákon, társasházi vagy például egyesületi folyószámlákon és lekötött betéteken keresztül azonban a lakosság vagyona is rendszeresen veszít értékéből e pénzügyi elnyomás által.

Mi fizetünk mindenért

Másrészt viszont a rendszer a hitelfelvevőknek közpénzen, az adófizetők pénzén, azaz mindnyájunk pénzén nagyon alacsony kamatokat biztosít. (Az MNB eredményén keresztül is.) Egyes kedvezményes hiteleket, mint a Diákhitel vagy a támogatott vállalkozói hitelek, akkor is érdemes felvenni, ha nincs szüksége az illetőnek a pénzre.

Dupla haszon

Az így felszabaduló magánforrást pedig érdemes betenni infláció-követő állampapírba. Így a hitelfelvételen és a befektetésen keresztül is támogatja az illetőt az állam.

Így lényegében arra ösztönzik a lakosságot, hogy vegyen fel sok olcsó hitelt, ne takarékoskodjon, vagy csak inflációkövető kötvénnyel, fogyasszon, és lehetőleg minél kevesebb adót fizessen. De ez utóbbi nálunk már egyébként is régi össznépi sport.

A kamatok alacsonyan tartásának persze csak az egyik célja, hatása az adósság csökkenése, a gazdasági növekedés ösztönzése is legalább annyira fontos lehet a kormányzatnak. A forint idei gyengülésének magyarázata is részben ebben a jelenségben, részben a nemzetközi hangulat változásában kereshető.

(A magyar állampapírokról és reálkamatról írtunk itt»»» és itt»»» is.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hat százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 05:23
Ha az MNB új inflációs prognózisával számolunk, az infláció-követő állampapírok hozama nemsokára évi hat százalékra vagy afölé is ugorhat, sorozattól függően. De utána valószínűleg ismét süllyed majd. Ezen kötvénysorozatok kamatprémiuma már sokszor csökkent az utóbbi években. Sohasem árt azonban ilyet tartani.
Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
hírlevél
depositphotos