TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában ezekről a témákról volt szó Fellegi Tamással, a Privátbankár munkatársával.

Török és görög ügyek

A hétvégi török választások eredménye rácáfolt a várakozásokra, ugyanakkor a demokrácia szempontjából kedvezőnek tekinthető. Nincs kétharmad, nincs elnöki rendszer, nincs diktatúra. Ebből baj nem lehet, Törökország Atatürk óta gyorsan fejlődő európai köztársaság, remélhetőleg így lesz ez a továbbiakban is. Tény, hogy a gyors gazdasági növekedés kifulladt, ennek az lehet az oka (Kínához hasonlóan), hogy olyan magasra jutottak, ahonnan már nehéz gyorsan tovább növekedni.

A gazdaságban viszont egyensúlytalanságok vannak, melyek valószínűleg csak a líra leértékelésével oldódnak meg. Ezért érdemes óvatosan kezelni a török líra long pozíciókat: hiába magas a kamat, a fundamentumok a gyengülés irányába mutatnak.

A görög ügyben nem történt előrelépés, hónapok óta tart a kötélhúzás. A Sziriza kormány közben igen szemtelen lett, de lehet, hogy ez csak népének szól, egy kis drámai színjáték, miközben mégiscsak kompromisszumra akarnak jutni. Most már egyszer nem fizettek az IMF-nek: sok idejük nem maradt, hónap végére beáll a csőd, ha nincs megállapodás.

Hozam normalizálódás

Európában a befektetők végre megunták, hogy elenyésző hozammal vesznek kötvényeket, és elkezdték kiszórni azokat. Ebből a magyar kötvények sem képeztek kivételt: 400 milliárdnyit adtak el külföldiek a közelmúltban. Felvetődött a kérdés, hogy a magyar 3,3 százalék körüli 10 éves hozam nem vonzó-e az alacsony kamatok környezetében?

A teljes interjú itt hallgatható meg >>>

Nos, már nem feltétlenül. Egyrészt az amerikai 10 éves hozam 2,3 százalékos. Nem vonzóbb-e a világ legbiztosabbnak tartott kötvényéből venni 2,3 százalékos hozamra, mint egy kis ország kis valutájában 3,3 százalékért? Úgy tűnik, a befektetők erre most logikus választ adtak. A német kötvényekkel kapcsolatban még inkább felvetődik a kérdés: miért vegyenek 0, vagy akár 1 százalékos hozam mellett, amikor az ugyanolyan biztos amerikaira 2,3-at kapnak?

A folyamat vélhetően nem fog megállni, valamiféle kiegyenlítődés következik, melynek során az európai hozamok ésszerűbb szintre emelkednek. A magyar hozamnak viszont nem kell sokat emelkednie abban az esetben, ha megvalósul a kormány és a jegybank terve, és a meglévő külföldi állampapír állomány egy jelentős hányadát sikerül a hazai bankokhoz terelni, és ezzel erősen csökkenteni finanszírozásunk függőségét a nemzetközi turbulenciáktól.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél