<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Sziriza
Makro / Külgazdaság Görög balsors: elbukott az évtized forradalma
Wéber Balázs | 2019. július 9. 06:10
A régi politikai elit kerülhet vissza a hatalomba Görögországban azáltal, hogy a jobbközép Új Demokrácia legyőzte a kormányzó Szirizát a vasárnapi választásokon. Az egykor radikálisan baloldali párt ugyanabba bukott bele, ami ellen ellenzékben még hangosan tiltakozott: a nemzetközi hitelezők által elvárt megszorító politikába. Kormányzásának ugyanakkor pozitívumai is voltak.
Makro / Külgazdaság Sorsdöntő szavazásra készülnek a görögök
Privátbankár.hu | 2019. január 14. 13:18
Csúnyán összekaptak a görög kormány koalíciós pártjai, a miniszterelnök széke is veszélyben.
Makro / Külgazdaság Ez maradt a baloldali álmokból: csuklás nélkül lenyelték az újabb megszorításokat
Privátbankár.hu | 2018. január 16. 13:34
Miközben az utcán több tízezer ember tüntetett az újabb megszorítások ellen, a görög parlament újabb kiigazításokat szavazott meg, hogy hozzáférjen a nemzetközi segélycsomag következő részletéhez. A radikális baloldal találkozása a gazdasági racionalitásokkal - itt az újabb fejezet.
Makro / Külgazdaság A görög útra tévedhet-e Portugália?
Fellegi Tamás | 2015. december 10. 16:30
Portugália az utóbbi időben mintaország lett, pont ellentéte Görögországnak. Bizonyította, hogy szigorú, de értelmes programmal ki lehet jönni a súlyos válságból. Nemrég balra tolódott a kormány, sokan rettegnek a görög forgatókönyvtől. Indokolt-e a félelem?
Makro / Külgazdaság Cameron magas labdát dobott fel - saját magának
Fellegi Tamás | 2015. november 10. 15:04
A brit miniszterelnök nincs könnyű helyzetben. Kitalálta, hogy szavazzanak a britek az EU tagságról, persze ő úgy gondolta, hogy benn maradnak, de az események kezdenek kicsúszni a kezéből. Most mindenesetre levelet írt Donald Tusknak követeléseiről, természetesen bízva a megegyezésben.
Makro / Külgazdaság Nyakunkon marad a hazárd miniszterelnök
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 21. 15:03
Lezajlott a görög parlamenti választás, idén immár másodszor. A miniszterelnök marad, pártja kicsit változik, de a nagy kérdés az, hogy lenyugszik-e Ciprasz, vagy az újabb demokratikus felhatalmazásra újra megvadul-e?
Makro / Külgazdaság Újra dönthetnek a görögök: kell nekik az ámokfutó?
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 15. 16:13
Görögország idén már másodszor néz parlamenti választások elé, az elkapkodott népszavazással együtt így idén már 3-adszor gyakorolhatják demokratikus jogaikat. Az a tét, hogy megszabadulnak-e a januárban megválasztott zavaros Szirizától és az ámokfutó miniszterelnöktől, Ciprasztól.
Makro / Külgazdaság Hajnali háromkor ült össze a görög parlament - nem kapkodják el
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 14. 07:39
Péntek délután kellene letenni az Eurogroup asztalára a jóváhagyott csomagot.
Makro / Külgazdaság Hírnevéhez méltó tervei voltak a bumfordi ex-pénzügyérnek
Fellegi Tamás | 2015. július 31. 14:15
A hét elején napvilágot láttak a leszerepelt görög pénzügyminiszter és szélsőséges párttársainak tervei a drachma bevezetésének kissé durva módjáról. A tervek létezését Ciprasz miniszterelnök is elismerte, bár ő feltehetően diszkrétebb módszerekre gondolt, igaz, orosz segítséggel.
Makro / Külgazdaság Hogyan lehet pénz nélkül élni? 70 éve nem látott módszerrel mutatják meg a görögök
Fellegi Tamás | 2015. július 30. 16:39
A feloldhatatlan görög tőkekorlátozások oda vezettek, hogy megfelelő mennyiségű euró hiányában a vállalkozások és sokszor a magánszemélyek is kénytelenek az árukat és a szolgáltatásokat pénz kiiktatásával egymásra cserélni. Görögországban ez utoljára a náci megszállás idején zajlott így.
Részvény / Deviza / Áru Meg lehet-e harmadszor is úszni a görög balhét?
Fellegi Tamás | 2015. július 17. 11:58
Mario Draghi tegnap újra egy kis pénzt adott a görög bankoknak, hogy valamit fizethessenek a lakosságnak. Ez jogilag is problémás, ugyanakkor kérdés, mi lesz ezek után a bankok betéteseivel, mikor látnak komolyabb pénzt, esetleg elbuknak-e valamennyit végleg. Na és a részvényesek?
Makro / Külgazdaság Ki turkálhat Európa zsebében?
Fellegi Tamás | 2015. július 17. 06:16
A görög kormánnyal folytatott keserves huzakodás során kétszer is kibocsátott az IMF egy-egy tanulmányt a görög adóssághelyzetről. Jóllehet közgazdaságilag racionálisak a tanulmányok, politikailag igencsak megnehezítették a felek helyzetét. Maradnak-e ezek után?
Makro / Külgazdaság Orosz rulettet játszottak a görögök, és veszítettek
Privátbankár.hu | 2015. július 13. 14:15
Európa végre határozott lett, rá is terelte a görög kormányt gyorsan az egyetlen járhatónak tűnő útra. Iránnal még nem állapodtak meg, de az olaj már esik.
Makro / Külgazdaság Az eurózóna vagy Ciprasz? Ez is a szavazáson múlhat
Privátbankár.hu | 2015. június 30. 12:30
Távozhat a Sziriza miniszterelnöke, hogyha igennel szavaz a görög lakosság a hitelezők programjára.
Makro / Külgazdaság Megtépázott eurózóna, töretlen részvényhossz, alacsony kamat
Privátbankár.hu | 2015. június 22. 13:20
Ezekről a témákról beszélgetett a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor c. műsorának vezetője Fellegi Tamással, a Privatbankar.hu elemzőjével.
Részvény / Deviza / Áru Európát még szívatják a görögök, az IMF már megunta
Fellegi Tamás | 2015. június 12. 10:33
Az európai piacok a nagy korrekció után megpihenni látszanak, a BÉT esik, Kína továbbra is megállíthatatlan. Tegnap a görög bankokat tépték, a befektetők azt hiszik, a logika mégiscsak erősebb, mint a Ciprasz kormány eszelőssége, és azt gondolják, úgyis megegyeznek. Pedig a cérna könnyen elszakadhat, ahogy az IMF-nél már meg is történt.
Makro / Külgazdaság Török választás, görög patthelyzet, emelkedő európai kötvényhozamok
Privátbankár.hu | 2015. június 8. 13:23
A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában ezekről a témákról volt szó Fellegi Tamással, a Privátbankár munkatársával.
Részvény / Deviza / Áru Esik az OTP és az olaj
Fellegi Tamás | 2015. június 5. 10:21
A tőzsdék idegesek, Amerika adatot vár, a görögök nem fizetnek, és a kötvénypiac is megbolydult. A forint legalább gyógyul.
Makro / Külgazdaság Szárnyal a görög piac, pedig nagyon csúnyát mondtak
Privátbankár.hu | 2015. június 3. 15:10
Kora délutánra 4 százalék pluszba lendült az athéni tőzsde, és a német és francia index is szárnyal, miközben egy görög parlamenti szóvivő fenyegetőzött.
Makro / Külgazdaság Zeuszra! A héten véget érhet a görög dráma
Privátbankár.hu | 2015. május 31. 08:42
Úgy tűnik, végre beadta a derekát a görög kormánypárt. A Sziriza hajlandó eltekinteni a tervezett intézkedéseinek bevezetésétől az uniós kölcsönért cserébe. A hónapok óta tartó huzavona végére vasárnap kerülhet pont, ha sikerül további megállapodásokat elérni az athéni kormánnyal, amelyek leginkább a nyugdíjasokat és a munkaerőpiacot érintik.
Makro / Külgazdaság Remek eszköze van az EKB-nak a görög válság karanténban tartására
Fellegi Tamás | 2015. május 5. 06:07
Az új görög kormány tárgyalási stratégiája részben arra épült, hogy megismétlődik a 3 évvel ezelőtti forgatókönyv, amikor több eurózónabeli ország bajba került, a görög fertőzés végigszaladt a gyengébbeken. Most ez nem jött be, ráadásul remek ellenszer is van rá.
Részvény / Deviza / Áru A Tesla-vezér kezében a világ jövője?
Privátbankár.hu | 2015. május 4. 15:17
A Facebook visz mindent a közösségi oldalak piacán, az Apple a telefonokén. A görög válság elszigetelt marad, ezúttal nem terjed át más országra.
Makro / Külgazdaság Káosszá fajult a görög dráma
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 06:06
A Sziriza kormány 3 hónapos regnálása olyan zűrzavart hozott az ország számára, ami lassan már felülmúlja a 2-3 évvel ezelőttit, amikor végül összehozták a mentőcsomagot. A kormány több megegyezést aláírt európai partnereivel, ezeket nem tartotta be, a pénzt viszont várná, miközben csődbe vezeti országát.
Makro / Külgazdaság Kezd észhez térni a görög kormány - valami biztos lesz
Privátbankár.hu | 2015. február 15. 13:08
A görög kormány kijelentette, kész a reformra, de nem minden áron. Nem akarnak összetűzésbe kerülni a görög néppel.
Részvény / Deviza / Áru Görögök, ukrán válság - rég volt ennyire mozgalmas nap Európában
Privátbankár.hu | 2015. február 11. 08:33
Sok adatot várnak ma, ráadásul két fontos ügyben is előrelépés jöhet. Erősödéssel nyithatnak szerdán a vezető európai értéktőzsdék irányadó indexei.
Makro / Külgazdaság Nem rántották el a görögök a kormányt az orosz rulett első körében
Fellegi Tamás | 2015. február 5. 16:30
Másfél hete próbálkozik az új görög kormány, hogy Európát megpuhítsa, szigorú gazdaságpolitikáját feladhassa, de szerdán este belerohant a falba. Hogy a címbeli példánál maradjunk, a szembejövő autóba. Az EKB elzárja a pénzcsapot.
Deviza / Áru Ezt benézte Európa: lehet még drachma Görögország pénze
Fellegi Tamás | 2015. február 2. 17:00
Úgy tűnik, Európa túl optimista volt. Azt hitték, a szélsőbalosnak titulált Sziriza párt hatalmon megszelídül, és megpróbál az országa számára nyitva álló keskeny ösvényen haladni. A helyzet nem ezt mutatja.
Makro / Külgazdaság Újabb görög trükk: a német népet fűzi a miniszterelnök
Fellegi Tamás | 2015. január 30. 12:34
Az újonnan hatalomra jutott görög vezető újabb és újabb kísérleteket tesz, hogy megossza a kontinens egységes véleményét a országa helyzetével kapcsolatban. Előbb a franciáknál és az olaszoknál próbálkozott, most a német népre próbál hatni.
Makro / Külgazdaság Fejjel a falnak? Már két rosszcsont tépi az idegeket Európában
Fellegi Tamás | 2015. január 29. 15:00
A görög választások utáni remények, miszerint az új görög kormány együttműködő lesz, kezdenek eloszlani. Közben bejelentkezett Ukrajna, és közölte, hogy ő sem akar fizetni, inkább az adósság átütemezését kéri. Mindketten azt várják, mások állják a számlát helyettük.
Makro / Külgazdaság Van, aki háborút emleget - fellobbanó német-ellenesség Dél-Európában
Káncz Csaba | 2015. január 27. 08:58
A német megszorítási diktátumok régi sebeket tépnek fel és elfeledett szellemeket idéznek elő Dél-Európában. A populista baloldal szerint Európa nem engedhet tovább Berlinnek, mert az akár fegyveres konfliktushoz is vezethet.
Makro / Külgazdaság Járványt okozhat Európában a görög helyzet?
Privátbankár.hu | 2015. január 26. 17:36
A Sziriza győzelme ismét válságba sodorhatja az eurózónát. A takarékossági szigor megszűnése miatt az államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díja az egekben jár.
Makro / Külgazdaság IMF: tárgyalnak a görögökkel, de nem engednek az adósságból
Privátbankár.hu | 2015. január 26. 17:13
A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója tárgyalni fog az új görög kormánnyal, de a tagországok egyenlőségére hivatkozva nem teszi lehetővé az államadósság leírását.
Makro / Külgazdaság Üzentek a németek: nem viszik el a balhét a görögök helyett
Privátbankár.hu | 2015. január 26. 11:10
A nemzetközi pénzügyi mentőprogramokhoz kapcsolódó reformok folytatását várják a következő görög kormánytól a német kormánypártok.
Makro / Külgazdaság Brüsszel és Berlin megvalósult rémálma: radikális baloldali áttörés
Káncz Csaba | 2015. január 26. 09:59
Az európai politikai és pénzügyi rendszer egy bizonytalan új szakaszába lépett az éjjel. Egyben megvalósult a brüsszeli és berlini rémálom, a megszorítások által életre hívott politikai formáció győzedelmeskedett a periférián. A súlyos recesszió megroppantotta a tradicionális görög pártokat, a politikai centrum összeomlott. Madrid várhatóan decemberben esik el.
Pénzügyi szektor Jobb helye van a párna alatt: menekítik a pénzt a görög bankokból
Privátbankár.hu | 2015. január 25. 15:49
Több mint tízmilliárd eurót vontak ki a görög bankokból az utóbbi két hónapban a vasárnapi parlamenti választások kockázataitól tartó betéttulajdonosok.
Makro / Külgazdaság Sorsdöntő hétvége jön: íme 12 szám, ami a szélsőségesek karjaiba terel egy országot
Káncz Csaba | 2015. január 23. 07:58
Vasárnap sorsdöntő, az EU számára is nagyon fontos szavazás lesz Görögországban. Józan ésszel nehéz felfogni, egy nép hogyan rohanhat egy radikális párt ölelő karjaiba - íme 12 statisztika, amely érzékelteti a görög gazdaság és társadalom weimarizációját.
Makro / Külgazdaság Német duplacsavar: nem felbomlik, hanem még erősebb lesz az eurózóna
Káncz Csaba | 2015. január 6. 11:46
A berlini politikai boszorkánykonyhában is pontosan tudják, hogy a görögök kirúgására az eurózónából nincsen EU-s jogalap és egyébként is súlyos pénzügyi turbulenciákkal járna. A német kormány valódi célja az, hogy a jelenlegi görög válságot kihasználják arra, hogy az eurózóna integrációját egy integrációs ugrással visszafordíthatatlanná tegyék. Merkel és Brüsszel most abban gondolkodik, hogy még a görög választások előtt – megelőző csapásként a radikális baloldali Sziriza ellen – egy kisebb görög adósság-elengedést eszközöl, hogy ezzel betámogassa a konzervatív Antonisz Szamaraszt január 25-én.
Makro / Külgazdaság Harmadik kör elé néz a görög államfőválasztás
Privátbankár.hu | 2014. december 23. 16:50
A második fordulóban sem sikerült államfőt választania az athéni parlamentnek. Ha december végéig sem lesz eredmény, új választást írnak ki.
Makro / Külgazdaság Robbant a politikai bomba Athénban: valóra válhat a nyugati rémálom
Káncz Csaba | 2014. december 9. 14:23
Politikai bomba robbant tegnap Athénban, amely hamarosan az európai pénzrendszert is megrázhatja. Szamarasz váratlanul bejelentette, hogy már a jövő héten, december 17-én - két hónappal a tervezett forgatókönyv előtt - megtartják a parlamenti szavazást a köztársasági elnök személyéről, amely a kormány bukásához is vezethet.
Makro / Külgazdaság Európai belharc: Görögország csak ürügy?
Privátbankár.hu | 2012. június 19. 11:40
Befolyásos athéni gazdasági-politikai agytröszt véleménye szerint még semmi sem dőlt el Görögországban a választások nyomán, ősszel lázadásokra és zavargásokra lehet majd számítani. A frontvonal ugyanakkor áthelyeződött, már nem Görögország és Nyugat-Európa között, hanem Nyugat-Európa és Nyugat-Európa között húzódik, így a görög ügy már csak ürügy maradhat.
Makro / Külgazdaság London még nem mondott le a drachmáról
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 07:34
Újabb, idén már harmadik parlamenti választástól Görögország eurótagságának őszi megszűnéséig terjednek a londoni elemzők forgatókönyvei arra, mi követheti a vasárnapi - idén második - görög választásokat.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a londoni forgatókönyvek a görög választásokra
Privátbankár.hu | 2012. június 17. 18:45
Újabb, idén már harmadik parlamenti választástól Görögország eurótagságának őszi megszűnéséig terjednek a londoni elemzők forgatókönyvei arra, mi követheti a görög választásokat. Az első exit-poll eredmények alapján egyelőre nem látszanak tisztán az erőviszonyok, viszont az már valószínűsíthető, hogy az első választáshoz képest a kevésbé radikális erők nagyobb arányban nyertek.
Deviza / Áru Este hatkor robbanhat a forint piaca - elkezdődött a görög választás
Privátbankár.hu | 2012. június 17. 06:14
Az euróövezet jövője szempontjából sorsdöntő parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Görögországban. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel 6 órakor nyíltak meg, a 9,7 millió szavazópolgár este 18 óráig adhatja le voksát. A legelső előrejelzések rögtön ezt követően várhatók. Ha a megszorításokat ellenző erők győznek, akkor- ha csak rövid időre is - várhatóan összeomlik az euró piaca, magával rántva mindent. Ez esetben brutális forintgyengülés várható.
Deviza / Áru Vasárnap robban a görög bomba - íme, a menetrend
Gáspár András | 2012. június 15. 16:42
A szokásosnál néhány órával korábban kezdődik a következő hét a nemzetközi devizapiacokon. Miután a májusi választások után nem sikerült egyik politikai erőnek sem kormányképes többséget kialakítania Görögországban, vasárnap újabb választásokat tartanak - a tét azonban jóval túlmutat a görög parlamenten, az egész eurózóna jövője múlik az eredményeken.
Deviza / Áru Jön a "geuró"? - Újabb javaslat a görögöknek
Privátbankár.hu | 2012. május 22. 16:12
Egy szabadon leértékelhető, párhuzamos valuta, úgynevezett "geuró" létrehozását javasolta Görögország számára a német Deutsche Bank vezető közgazdásza arra az esetre, ha egy mentőcsomag-ellenes kormány kerülne hatalomra a júniusi választások nyomán - írta az EUobserver című brüsszeli hírportál.
Makro / Külgazdaság Görög kiválás: Londonban a puccsot is elképzelhetőnek tartják
Privátbankár.hu | 2012. május 21. 17:15
A megszorító program folytatását elvető, radikális baloldali Sziriza párt választási győzelmétől a katonai puccsig terjednek a görög euróövezeti tagság megszűnésének lehetséges módjaira kidolgozott legújabb londoni elemzői forgatókönyvek.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló