3p
Gyakorlatilag a hitelezők összes fontosabb feltételét teljesítené a tegnap éjszakai reformjavaslat alapján Görögország: emelik a nyugdíjkorhatárt, növelik az áfát, visszavennének az egyes társadalmi osztályoknak kijáró privilégiumokból. A kormánykoalíciót viszont megosztotta a megegyezés szele.
Jöhet a béke? Fotó: EPA/Radek Pietruszka

Az Athén által csütörtök este nyilvánosságra hozott 13 oldalas dokumentum szerint Görögország az államadósság mérséklése mellett 53,5 milliárd euró új hitelt kérne, hogy 2018 júniusáig törleszteni tudja az adósságait. Ezek fejében többek közt a nyugdíjak csökkentését és bizonyos adók emelését ajánlotta fel az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vezette kormány.

54 milliárd euró? Annyiért a választóinkat is hátba szúrjuk!

A javasolt reformintézkedések értelmében fokozatosan megszüntetnék a görög szigeteket megillető adókedvezményeket és növelnék a hajózási vállalatokat sújtó adóterheket. A csomag emellett a védelmi kiadások csökkentését, a nyugdíjkorhatár emelését, valamint a szállodák és éttermek által fizetendő általános forgalmi adó (áfa) növelését is tartalmazza. A dokumentum szerint befejeznék néhány nagy kikötő és helyi repülőtér privatizációját is.

Ma jár le a határidő

Az eurózóna tagállamainak vezetői abban állapodtak meg a keddi csúcstalálkozójukon, hogy Athén legkésőbb július 9-én megküldi részletes és hiteles reformjavaslatait, amelyeket a Görögországnak folyósított hiteleket koordináló intézményeknek, az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak (EKB) és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kell kiértékelnie.

Az Eurócsoport szombat délután vitatja majd meg a terveket, amelyekről pénteken az athéni törvényhozás is szavazni fog.

Kettészakadtak a görögök?

Szakértők szerint aggodalomra adhat okot, hogy a reformjavaslatokat tartalmazó dokumentumot sem a görög Sziriza párttal közösen kormányzó Független Görögök vezetője, sem a tömörülés szélsőbaloldali szárnyát vezető Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi és energiaügyi miniszter nem írta alá.

Görögország számára most a július 20-i dátum tekinthető "az igazság pillanatának", mert akkor jelentős összegű törlesztési kötelezettsége válik esedékessé, ezúttal már nem az amerikai dominanciájú, egyelőre türelmet tanúsító Nemzetközi Valutaalappal, hanem immár a "lélegeztető készüléket" biztosító Európai Központi Bankkal szemben, amely az utolsó olyan intézmény, amely eurót pumpál a haldokló gazdaságba.

Az IMF a múlt héten nyilvánosságra hozott helyzetértékelésében azt írta: Görögország adóssághelyzete fenntarthatatlan, ezért - a hitelezők által megkövetelt reformok végrehajtása mellett - 2018 végéig további 50 milliárd eurós külső finanszírozásra és fennálló hiteleinek átütemezésére, rosszabb esetben újabb jelentős adósság-elengedésre lesz szüksége pénzügyi helyzetének stabilizálásához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG