4p
A Sziriza kormány 3 hónapos regnálása olyan zűrzavart hozott az ország számára, ami lassan már felülmúlja a 2-3 évvel ezelőttit, amikor végül összehozták a mentőcsomagot. A kormány több megegyezést aláírt európai partnereivel, ezeket nem tartotta be, a pénzt viszont várná, miközben csődbe vezeti országát.

A három hónapos pávatánc már lassan mindenkinek a könyökén jön ki, nem is írnánk róla, ha ez a hét nem lenne döntő az ügy szempontjából, ill. ha Putyin Oroszországa nem keveredett volna a történetbe. Pénteken ülnek össze az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy döntést hozzanak. Az athéni kormány már rég át kellett volna, hogy adjon nekik egy elfogadható reformtervezetet, de ezt mindeddig elkerülte, és már csak 2-3 napig maradt rá ideje. A pénzügyminiszterek elszántnak tűnnek: nem akarják, hogy továbbra is bohócot csináljanak belőlük.

Most már döntés lesz

Két lehetőség van: a kedvező eset, ha a görögök az utolsó pillanatban beadják a derekukat. Ennek az lenne a logikája, hogy mégiscsak el akarják kerülni a csődöt, és akkor abbahagyják a kakaskodást. Ugyanakkor az eddigi viselkedésük alapján már egyre kevésbé számít erre bárki is.

A másik eset, hogy továbbra sem működnek együtt, 24-én eredménytelenül zárul a találkozó, és nem utalnak pénzt Athénnak. Ebben az utóbbi esetben már nincs is értelme újabb 2-3 napos, 1 hetes haladékokat adni, hisz eddig is ez történt, és nem lett eredménye. A görögök feltehetően még megpróbálnák majd kifizetni, amit kell, de a nyáron lejáró nagyösszegű IMF tartozással már nem fognak bírni. Az pedig maga az államcsőd, ami persze már korábban is bekövetkezhet, mert lehet, hogy már addig sem tudják kifizetni a lejáró állampapírokat, esetleg a béreket és nyugdíjakat.

Az orosz szál

A hétvégén felröppent a hír, hogy az oroszok átutalnának bő 3 milliárd eurót a görögöknek a Török Áramlat gázvezeték rajtuk áthaladó szakaszának építésére, és ezt nem kellene visszafizetniük, hanem a távoli jövőben levonják majd az őket megillető tranzitdíjból. A fő probléma ezzel az lenne, hogy a görögök ezt most azonnal elköltenék adósságfizetésre, utána már meg sem tudnák építeni a vezetéket, ráadásul ez csak pár hónapra elég nekik, utána további új hitel nélkül ugyanúgy csődbe mennek.

A dolog tehát nem oldana meg semmit, az oroszok is csak beleöntenének egy adag pénzt a feneketlen kútba. Hamar cáfolták is ezt az értesülést, és ha belegondolunk, tényleg nincs sok realitása, hogy ilyen ésszerűtlen lépést tenne Putyin. Ha valaki az EU és az IMF helyett akarná az országot finanszírozni, százmilliárdokat kéne előrántania a mellényzsebéből, és ilyen jelentkező nemigen akad.

A csőd módozatai

Nézzük meg, mi történik a csődeseménynél. Múlt héten felröppent egy másik hír is, miszerint készítenének egy vészforgatókönyvet, mely szerint az államcsőd úgy következne be, hogy Görögország megtartja az eurót. Erről aztán többet nem is lehetett hallani, valószínűleg ugyanúgy kacsa volt, mint az orosz hitel. Értelme ugyanis nincs, pontosabban közgazdaságilag kivitelezhetetlen megoldás. Ha az ország fizetésképtelen, de mégis euró a fizetőeszköz, akkor valaki eurót kell, hogy adjon neki a folyó fizetésekhez, vagy az adósságot engedik el, és akkor megvalósul, amit a Sziriza akar.

Az sem működik, hogy a bankok kapnak eurót, a pénzforgalom zajlik, de közben az államnak nincs pénze, tehát ő nem fizet. Ekkor a közalkalmazottak nem kapnak bért, a nyugdíjasok nyugdíjat. Ez nyilván fenntarthatatlan állapot, és akkor kénytelen a görög állam valami másban fizetni, vagyis ki kell bocsátania egy önálló valutát.

A nyári forduló

Döntő lesz a mostani péntek, izgatottan várjuk. Ha most meg is állapodnak, két hónap múlva újra egy kemény tárgyalás következik az új programról, de legalább addig lenne egy kis nyugalom, közben még akár parlamenti választásokat is tarthat az ország, sőt még az euróövezeti tagságról is tarthatnak egy népszavazást. Így igazán demokratikus lenne a megoldás, akár az eddigi programot, akár a Grexitet választják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG