<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Sziriza kormány 3 hónapos regnálása olyan zűrzavart hozott az ország számára, ami lassan már felülmúlja a 2-3 évvel ezelőttit, amikor végül összehozták a mentőcsomagot. A kormány több megegyezést aláírt európai partnereivel, ezeket nem tartotta be, a pénzt viszont várná, miközben csődbe vezeti országát.

A három hónapos pávatánc már lassan mindenkinek a könyökén jön ki, nem is írnánk róla, ha ez a hét nem lenne döntő az ügy szempontjából, ill. ha Putyin Oroszországa nem keveredett volna a történetbe. Pénteken ülnek össze az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy döntést hozzanak. Az athéni kormány már rég át kellett volna, hogy adjon nekik egy elfogadható reformtervezetet, de ezt mindeddig elkerülte, és már csak 2-3 napig maradt rá ideje. A pénzügyminiszterek elszántnak tűnnek: nem akarják, hogy továbbra is bohócot csináljanak belőlük.

Most már döntés lesz

Két lehetőség van: a kedvező eset, ha a görögök az utolsó pillanatban beadják a derekukat. Ennek az lenne a logikája, hogy mégiscsak el akarják kerülni a csődöt, és akkor abbahagyják a kakaskodást. Ugyanakkor az eddigi viselkedésük alapján már egyre kevésbé számít erre bárki is.

A másik eset, hogy továbbra sem működnek együtt, 24-én eredménytelenül zárul a találkozó, és nem utalnak pénzt Athénnak. Ebben az utóbbi esetben már nincs is értelme újabb 2-3 napos, 1 hetes haladékokat adni, hisz eddig is ez történt, és nem lett eredménye. A görögök feltehetően még megpróbálnák majd kifizetni, amit kell, de a nyáron lejáró nagyösszegű IMF tartozással már nem fognak bírni. Az pedig maga az államcsőd, ami persze már korábban is bekövetkezhet, mert lehet, hogy már addig sem tudják kifizetni a lejáró állampapírokat, esetleg a béreket és nyugdíjakat.

Az orosz szál

A hétvégén felröppent a hír, hogy az oroszok átutalnának bő 3 milliárd eurót a görögöknek a Török Áramlat gázvezeték rajtuk áthaladó szakaszának építésére, és ezt nem kellene visszafizetniük, hanem a távoli jövőben levonják majd az őket megillető tranzitdíjból. A fő probléma ezzel az lenne, hogy a görögök ezt most azonnal elköltenék adósságfizetésre, utána már meg sem tudnák építeni a vezetéket, ráadásul ez csak pár hónapra elég nekik, utána további új hitel nélkül ugyanúgy csődbe mennek.

A dolog tehát nem oldana meg semmit, az oroszok is csak beleöntenének egy adag pénzt a feneketlen kútba. Hamar cáfolták is ezt az értesülést, és ha belegondolunk, tényleg nincs sok realitása, hogy ilyen ésszerűtlen lépést tenne Putyin. Ha valaki az EU és az IMF helyett akarná az országot finanszírozni, százmilliárdokat kéne előrántania a mellényzsebéből, és ilyen jelentkező nemigen akad.

A csőd módozatai

Nézzük meg, mi történik a csődeseménynél. Múlt héten felröppent egy másik hír is, miszerint készítenének egy vészforgatókönyvet, mely szerint az államcsőd úgy következne be, hogy Görögország megtartja az eurót. Erről aztán többet nem is lehetett hallani, valószínűleg ugyanúgy kacsa volt, mint az orosz hitel. Értelme ugyanis nincs, pontosabban közgazdaságilag kivitelezhetetlen megoldás. Ha az ország fizetésképtelen, de mégis euró a fizetőeszköz, akkor valaki eurót kell, hogy adjon neki a folyó fizetésekhez, vagy az adósságot engedik el, és akkor megvalósul, amit a Sziriza akar.

Az sem működik, hogy a bankok kapnak eurót, a pénzforgalom zajlik, de közben az államnak nincs pénze, tehát ő nem fizet. Ekkor a közalkalmazottak nem kapnak bért, a nyugdíjasok nyugdíjat. Ez nyilván fenntarthatatlan állapot, és akkor kénytelen a görög állam valami másban fizetni, vagyis ki kell bocsátania egy önálló valutát.

A nyári forduló

Döntő lesz a mostani péntek, izgatottan várjuk. Ha most meg is állapodnak, két hónap múlva újra egy kemény tárgyalás következik az új programról, de legalább addig lenne egy kis nyugalom, közben még akár parlamenti választásokat is tarthat az ország, sőt még az euróövezeti tagságról is tarthatnak egy népszavazást. Így igazán demokratikus lenne a megoldás, akár az eddigi programot, akár a Grexitet választják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos