<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Oroszország
Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Makro / Külgazdaság Súlyos fenyegetést kapott Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 06:28
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Bármelyik pillanatban megtámadhatja Oroszország Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 06:22
Rendkívül veszélyeket rejt magában az ukrán válság, Oroszország ugyanis bármelyik pillanatban támadást indíthat Ukrajna ellen - jelentette ki kedden a Fehér Ház szóvivője.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Kis ország brutálisan erős hadsereggel – most Putyintól vennének lopakodó vadászgépet
Káncz Csaba | 2022. január 14. 14:33
Az Emirátusok hadereje mind Líbiában, mind Jemenben bebizonyította professzionális működését – ellentétben az egyiptomi és szaúdi partnereikkel, amelyek mind a tervezésben, mint a műveletek kivitelezésében ismételten súlyos hibákat követtek el.   Az ország már tárgyalásokat folytat Moszkvával, az új orosz lopakodó vadászgép közös gyártásáról.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Tényleg az oroszok miatt lehet a gázválság
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 16:48
Az exportálható gáz harmadát is visszatarthatják.
Makro / Külgazdaság NATO-főtitkár: valós veszélye van egy fegyveres konfiktusnak Európában
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 16:37
A NATO és Oroszország közti tárgyalássorozat elsőn fordulója után tartott sajtótájékoztatót Jens Stoltenberg főtitkár, és a legnagyobb pozitívumként azt tudta elmondani, hogy a felek közös asztalhoz tudtak ülni.
Makro / Külgazdaság Megrángatták Putyinék bajszát, temérdek bombafenyegetést kaptak
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 10:03
Csaknem hatszáz moszkvai objektummal kapcsolatban érkezett kedden a hatóságokhoz robbanás veszélyére vonatkozó figyelmeztetés. 
Makro / Külgazdaság Putyin megnyugtatott mindenkit: csak korlátozott ideig maradnak orosz katonák Kazahsztánban
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 11:11
A közép-ázsiai országban szerinte ki próbálják használni a helyzetet a külső és belső destruktív erők, de a békefenntartók mennek, ahogy a kazah elnök ezt kéri.
Makro / Külgazdaság Oroszország segít kijutni Kazahsztánból az ott ragadt magyaroknak
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 08:24
A külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval állapodott meg erről tegnap.
Makro / Külgazdaság Már Putyin osztja a kártyákat az országban, ahol Orbán Viktor is otthon érzi magát
Káncz Csaba | 2022. január 9. 12:34
A kazah titkosszolgálat szervezetten szállított embereket Almatiba és más városokba, akik aztán erőszakos útra vitték az addig békés tüntetéseket. A jelek alapján elképzelhető, hogy Moszkva a színfalak mögött előzetesen kiegyezett a Nazarbajev-ellenes erőkkel és azok társadalmi robbanást idéztek elő – megnyitva az utat az orosz fegyveres intervenció előtt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brutális fegyverkezési verseny indult: Észak-Európa közelebb húzódik Amerikához
Káncz Csaba | 2022. január 7. 15:01
Az ukrán válság kapcsán adott orosz ultimátum miatt Helsinki és Stockholm attól tart, hogy Washington és Moszkva a közelgő tárgyalásaikon a fejük felett dönthet az új európai biztonsági felépítményről.  A finnek ezért F-35-ös vadászgépek vásárlása mellett döntöttek, ezzel közelebb húzódva Washingtonhoz.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin újra befolyási övezetekre osztaná Európát a francia külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 14:01
Le Drian úgy látja, Moszkva meg akarja kerülni az Európai Uniót Ukrajna ügyében azzal, hogy közvetlenül Amerikával tárgyal a konfliktusról.
Makro / Külgazdaság Amerika és Németország megfenyegette Oroszországot: baj lesz, ha lerohanják Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 08:10
Oroszország súlyosan és közvetlenül fenyegeti az európai biztonságot az ukrán határ mentén végrehajtott csapatösszevonással, és ha megtámadná Ukrajnát, akkor annak súlyos következményei volnának - jelentette ki Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock új német külügyminiszter közös szerdai washingtoni sajtóértekezletén, amelyet a tárgyalásuk után tartottak.  A gáz- és  fegyverszállítások azonban éket vernek a nyugati szövetségesek közé.
Makro / Külgazdaság Lejjebb tekerték a gázt az oroszok - Ukrajna szerint Európát akarják zsarolni
Privátbankár.hu | 2022. január 4. 14:27
Kétéves mélypontra csökkentették az Oroszországból Európába szállított gáz mennyiségét.
Makro / Külgazdaság Finnország is meghuzigálhatja az orosz medve bajszát
Litván Dániel | 2022. január 3. 16:04
Az Ukrajnával kapcsolatos orosz fenyegetőzés Finnországban nem éppen a kívánt hatást érte el, újra fellángolt ugyanis a vita arról, hogy kérje-e felvételét az ország a NATO-ba. Az orosz válasz: újabb fenyegetőzés.
Makro / Külgazdaság Ukrán háború: fontos lépés történt a megelőzés érdekében
Privátbankár.hu | 2021. december 31. 08:57
A többi között az Ukrajna körül kialakult helyzetről, az esetleges orosz támadás veszélye miatt kialakult válság diplomáciai megoldásáról tárgyalt csütörtök este Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Megvan, pontosan mikor lesz az Orbán-Putyin találkozó
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 14:55
Jövő február elején.
Makro / Külgazdaság Északi Áramlat-2: gyors döntést sürgetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2021. december 28. 16:27
Gyakorlatias és gyors döntés szükséges az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 földgázvezeték beindításáról - jelentette ki a berlini orosz nagykövet kedden a dpa német hírügynökségnek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Január 10-én tárgyal USA és Oroszország Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2021. december 28. 09:19
Január 10-én tárgyalnak egymással amerikai és orosz tisztségviselők az Ukrajna körül kialakult feszültségről - mondta el egy washingtoni kormányszóvivő helyi idő szerint hétfőn.
Makro / Külgazdaság Szétrohadóban az orosz űrprogram, már Putyin barátja sem tűnik érinthetetlennek
Litván Dániel | 2021. december 24. 12:26
Régi dicsőségéből él a Roszkoszmosz, a rubelmilliárdok ellenére sehogy sem haladnak az új fejlesztések, a beszállítók pedig nem teljesítenek. A helyzet olyan súlyos, hogy egy nyugati cégen múlik, egyáltalán repülhetnek-e az orosz űrhajók, miközben az űrügynökség néhány éven belül a Holdra menne a még nem létező eszközeivel. A problémák akár a Roszkoszmosz vezetőjének, Dmitrij Rogozinnak a fejébe is kerülhetnek.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter veszélyes vizekre tévedt a Balkánon
Káncz Csaba | 2021. december 20. 14:27
A külügyminiszter bejegyzését, amelyben kiáll az USA által szankcionált balkáni vezető mellett, Moszkvában sem fogalmazhatták volna meg jobban. Szijjártó egyetlen szót sem veszteget a boszniai szerb vezető azon lépéseire, amelyekkel az felrúgná az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott Daytoni békemegállapodást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kemény üzenetet küldött Moszkva: sorsfordító pillanathoz érkeztünk
Privátbankár.hu | 2021. december 20. 07:42
Az orosz külügyminiszter-helyettes burkoltan arra utalt, hogy ha a NATO továbbra sem veszi figyelembe Moszkva aggályait, abból előbb-utóbb háború lesz. 
Makro / Külgazdaság Putyin éles figyelmeztetése Japán címére
Káncz Csaba | 2021. december 17. 15:13
A távol-keleti Kamcsatka zárt városának hadikikötőjébe hamarosan megérkeznek az új fejlesztésű, ballisztikus nukleáris rakétákat hordozó tengeralattjárók.  Moszkva újabb rakétaegységek telepítésével és közös kínai haditengerészeti gyakorlattal is reagál Japán és a NATO mélyülő kapcsolatára, valamint az AUKUS szerződésre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jó hír: hamarosan zöld utat kaphat a Szputnyik a WHO-tól
Privátbankár.hu | 2021. december 16. 16:22
Az Egészségügyi Világszervezet európai részlegének feje egy interjúban erősítette meg ezt.
Makro / Külgazdaság Durván megfenyegette a NATO-t az orosz külügyminiszter-helyettes
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 07:31
Szergej Rjabkov a katonai szövetség keleti - Ukrajnával való - bővítése ellen kelt ki. Csak úgy, mint Valgyimir Putyin, aki viszont visszafogottabban fogalmazott.
Makro / Külgazdaság Komoly szankciókra számíthat Oroszország, ha újabb agressziót követ el Ukrajna ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 13. 10:50
Az Európai Unió az Oroszországgal szemben meghozható gazdasági szankciók új csomagjáról tárgyal az orosz-ukrán határon kialakult feszültség miatt az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával - közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően.
Makro / Külgazdaság Új fegyverkezési verseny kezdődött a nagyhatalmak között
Privátbankár.hu | 2021. december 13. 06:40
Putyin alig két éve beszélt először nyilvánosan az orosz hiperszonikus rakéták fejlesztési tervéről. Az idén ősszel sikeres kilövés történt egy tengeralattjáró fedélzetéről. Most vasárnap pedig bejelentette, nemsokára készen lesznek a hiperszonikus fegyvereket elhárító eszközeik is.
Makro / Külgazdaság Oroszországot fenyegeti a brit külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2021. december 12. 17:16
A brit külügyminiszter szerint Oroszország súlyos árat fizetne, ha katonai akciót indítana Ukrajna ellen.
Makro / Külgazdaság Európai rakétaválság fenyeget – Moszkva vörös vonalról beszél
Privátbankár.hu | 2021. december 11. 08:49
Moszkva moratóriumot javasol a NATO-országoknak a föld-föld csapásmérő rendszerekre.
Makro / Külgazdaság Putyin nagylelkű kampánytámogatást ad szerb barátjának
Káncz Csaba | 2021. december 10. 15:22
Az áprilisi választások előtt Putyin elnök rendkívül kedvező gázár biztosításával látványosan megtámasztja szövetségesének, Vucsics elnöknek a kampányát.  Közös hadgyakorlatokat legalább évente kétszer tartanak és Moszkva rendszeresen adományoz fegyvereket Szerbiának. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin népirtáshoz hasonlította azt, ami Ukrajnában folyik
Privátbankár.hu | 2021. december 10. 10:14
Az orosz elnök egy csütörtöki eseményen úgy fogalmazott, "nagyon emlékeztet a népirtásra", ami a most a Donyec-medencében történik.
Makro / Külgazdaság Továbbra is fenyeget egy orosz-ukrán háború, Biden és Putyin beolvasott egymásnak
Hollós János | 2021. december 8. 06:15
Nem hozott enyhülést az ukrajnai válságban a várva-várt amerikai-orosz csúcstalálkozó. A felek tisztázták, szinte semmiben sem értenek egyet. A találkozó jelentőségét mutatja, hogy utána, az összes nagyhatalom vezetője egyeztetett.
Makro / Külgazdaság Putyin nem engedné, hogy Amerika jobban beleszóljon az ukrajnai helyzetbe
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 15:49
Nem tervezi Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy felajánlja a csatlakozást a normandiai négyek formációhoz amerikai hivatali partnerének - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hazazavartak 27 orosz diplomatát
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 07:38
Újabb 27 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból - közölte Anatolij Antonov orosz nagykövet a hétvégén a Szolovjov Live YouTube-csatornának nyilatkozva.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló