<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az új görög kormány tárgyalási stratégiája részben arra épült, hogy megismétlődik a 3 évvel ezelőtti forgatókönyv, amikor több eurózónabeli ország bajba került, a görög fertőzés végigszaladt a gyengébbeken. Most ez nem jött be, ráadásul remek ellenszer is van rá.

A mentőprogramok

2012-ben Görögország tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa volt. Sok helyen voltak problémák, de azok a 2008-as válság következményeiként jelentkeztek, ugyanis akkor tűzoltás gyanánt sok ország azt a megoldást választotta, hogy költségvetési hiányát és adósságát megnövelve állítja helyre bankrendszerét. Természetesen ezért a piac benyújtotta a számlát: az erősebb országok gond nélkül szigorítottak egy kicsit költségvetésükön, a gyengébbek viszont a fizetésképtelenség rémével találták magukat szembe. Pontosabban a piacon úgy felmentek kötvényeik hozamai, hogy nem tudták onnan tovább finanszírozni magukat.

Végül erre született az a megoldás, hogy az EU és az IMF válságtervet dolgoz ki ezen országoknak, melynek lényege, hogy szigorú költségcsökkentéssel egyensúlyba hozzák államháztartásukat, viszont hitelt kapnak a lejárók megújításához. Ez Írországtól Portugálián át Ciprusig mindenhol sikerült is, a gazdaságok egyensúlyba jutottak, a hitelprogramok lassan véget érnek. A hozamok alacsonyra estek, a befektetők örömmel veszik kötvényeiket.

Görögországban is működött

Egyedül Görögország maradt gondban, ahol a problémák is jóval mélyebben gyökereztek. A görögök nem 2008-ban szórtak ki egy kis pénzt tűzoltásként, mint a többiek, hanem már az euró bevezetése előtt meghamisították adataikat, költekezésük már akkor elszállt, és ez 2008-ban csak fokozódott. Így egy olyan adóssághegy képződött, ami teljesen kezelhetetlen volt. Ezért Görögországnak is kidolgoztak egy mentőprogramot, ami azt célozta, hogy az ország költségvetése elsődleges többletet mutasson, vagyis a kamatfizetésen túl valamit törleszteni is tudjon.

Eddig ezt be is tartották a görögök, nagyjából rendben is voltak a dolgok. Persze ezt komoly megszorításként élték meg, de előtte teljesen irreális, szinte német szintre nőtt az életszínvonaluk, tehát teljesen indokolt volt, hogy az visszatérjen a gazdaságuk által indokolt szintre.

Új járványban bíztak, de hiába

Ekkor jött a Sziriza, és fel akarta rúgni az egészet. Lényegében újra költekezni akart, nem akartak költségvetési többletet, vagyis gyakorlatilag az adóssághegyet másra hagyták volna. A tárgyalások folyamán azonban a hitelezők hajthatatlanok voltak. A görögök abban bíztak, hogy renitenskedésük átterjed a 3 évvel ezelőtt bajban lévőkre, de erről szó sincs. Ők örülnek, hogy rendbe jöttek, pontosan tudják, mi lenne az alternatíva: pont a görögöket látják rossz példának.

Egyetlen esetben lenne gond: ha a piac ijedne meg a görög összeomlástól, és menekülnének a többiek kötvényeiből is. És itt jön be az EKB: folyik az óriási pénzszórás, amiben havi 60 milliárd euróért vesznek kötvényeket. Most jórészt német papírt vesznek, de egy idő után ezek árfolyamot úgy felverik, hogy már értelmetlen lesz belőlük tovább vásárolni. Nos, ekkor az EKB belevehet inkább az olasz, spanyol, portugál kötvényekbe, és így alacsonyan tarthatja hozamukat.

Így nem tud pánik kialakulni, a befektetők látják az alacsony hozamot, a félősebbek eladják az EKB-nak, legalább tisztul a piac. Így a görög hatás nem tud átgyűrűzni, még akkor sem, ha Grexitre, vagy a görög fizetésképtelenség más módjára kerül sor. Az euró egyszer és mindenkorra megmenekült. Ha egy renitens tag távozik belőle, az már csak erősíteni fogja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság Terjed a szupermutáns: újabb országokban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:10
Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát - közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály jelentős gazdasági növekedést ígért 2022-re is
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 13:48
Lezajlott a pénzügyminiszter éves meghallgatása.
Makro / Külgazdaság A nap képe: menő bőrszerkóban avatott Lázár János
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 11:09
A fideszes országgyűlési képviselő öltönyét a gardróbban hagyta.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló