<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Mindkét fél nehezen enged: Ciprasz kormánya kitart az adósságcsökkentés mellett, az uniós biztosok viszont tiszteletet követelnek. Szerdán rendkívüli értekezletet tartanak.

Vasárnap óta a görög fővárosban tárgyal Declan Costello, az Európai Uniót, az Európai Központi Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot tömörítő hitelezői trojka uniós főképviselője, valamint Thomas Wieser, az euróövezeti tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport tanácskozásait előkészítő munkabizottság elnöke.

Egy névtelenül nyilatkozó európai forrás szerint ez azt jelzi, az eurózóna mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse az eurócsoport szerdára összehívott rendkívüli értekezletének előkészítését. A tanácskozáson Athén és hitelezői megpróbálnak egyezségre jutni Görögország azonnali finanszírozásának keretéről. Az Európai Tanács egy nappal később, csütörtökön ülésezik.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter hétfőn - a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport pénzügyminisztereinek isztambuli tanácskozására érkezve - úgy összegezte az európai partnerek dilemmáját, hogy "biztosítani kell valamiféle finanszírozást, különben Görögország ki lesz téve bármilyen piaci pánikhelyzetnek, de azt nem mondhatjuk egyszerűen, hogy "finanszírozzuk, finanszírozzuk", mert ezért a támogatásért cserébe Athénnak tiszteletben kell tartani az európai szabályokat.

Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn nem volt hajlandó értékelni a francia pénzügyminiszter azon kijelentését, hogy találni kell egy megoldást, amely lehetővé teszi Görögország átmeneti finanszírozását a közösségi szabályokkal összhangban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a brüsszeli bizottság szoros kapcsolatban áll és konstruktívan együttműködik minden érintett féllel annak érdekében, hogy kölcsönösen előnyös megoldást találjanak.

Egy paktumot azonban az eurózóna minden tagállamának el kell fogadnia - tette hozzá.

"Tiszteletben tartjuk Görögországot, amíg Görögország is tiszteli Európát" - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Berlinben, ahol arra figyelmeztetett, Görögország nem hiheti azt, hogy az eurózóna változtatások nélkül elfogadja a Ciprasz-kormány programját.

Ciprasz vasárnap a görög parlamentben a kormány programjáról folyó vitában elhibázottnak nevezte az államcsőd elkerülése érdekében országának nyújtott nemzetközi hitelprogramot, és kitartott a megszorítások megszüntetését hirdető választási ígéretei mellett.

"A hitelprogram elbukott. Nem indokolt, hogy az új kormány annak meghosszabbítását kérje, mert (...) nem kérheti a hibák megismétlését" - mondta Ciprasz a február 28-án véget érő hitelprogramról. Ugyanakkor megismételte, hogy kormánya egy "áthidaló támogatási programot" kíván kidolgozni a hitelezőkkel a júniusig tartó időszakra, és a következő hónapokban egy új szemléletű válságkezelő megállapodást szeretne tető alá hozni.

Jánisz Varufakisz a parlamenti vita hétfői napján azt ígérte, hogy az eurócsoport brüsszeli ülésén egy lépéssel sem hátrál meg, ugyanakkor szándékában áll megállapodásra jutni az európai partnerekkel és nemzetközi szervezetekkel.

Az aggodalmakat azonban jól mutatja, hogy David Cameron brit miniszterelnök hétfőn válságtanácskozást tartott a pénzügy- és a külügyminisztérium, valamint az angol jegybank több vezető tisztségviselőjével. Azt tekintették át, hogy milyen következményekkel járhat, ha Görögország kilép az euróövezetből, vagy fizetésképtelenséget jelent.

Az athéni értéktőzsdén rosszul fogadták a befektetők Ciprasz programbeszédét. Délelőtt hat százalékos mínuszban is járt az tőzsde irányadó indexe, az Athex, amely végül 765,22 ponton, 4,75 százalékos, 38,14 pontos veszteséggel zárt.

Az Isztambulban tartózkodó Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter nyugalomra és visszafogottságra intette Görögországot és partnereit, hogy egy "pragmatikus és gyakorlatias megállapodásra" juthassanak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos