Ciprasz
Makro / Külgazdaság A britek már húznák az EU-kilépés idejét 
Privátbankár.hu | 2017. július 17. 06:06
A brit kormányban többen úgy látják, hogy lényegében halasztani kellene a 2109. márciusi EU-kilépést, mivel túlságosan közeli az időpont, legalábbis a Philip Hammond pénzügyminiszter szerint. Az idő kétségkívül rövid, és eddig a legalapvetőbb kérdésben sem jutottak semmire, pláne hogy hatalmi harcok is zajlanak kormányon belül.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik Görögországban? 
Privátbankár.hu | 2016. április 27. 18:26
Az ország pénzügyminisztere szerint „annyi” lehet az államnak.
Makro / Külgazdaság Megint zűr van görögöknél – forró lesz a nyár? 
Fellegi Tamás | 2016. április 4. 14:53
Közeleg a nyár, ami tavaly is fordulópont volt a görög válságkezelésben. Zajlik a felülvizsgálat, és sok az elmaradás, a költségcsökkentés fájdalmasabb részeit halogatja Ciprasz miniszterelnök. Így újra jöhet a dráma, és megint felvetődhet az eurózónából való távozás is, ha nem közelednek az álláspontok.
Részvény / Deviza / Áru Bazári alkudozássá silányult a menekültkérdés "török megoldása" 
Fellegi Tamás | 2016. március 8. 12:40
Az előjelek alapján optimistán néztünk a tegnap török-EU csúcs elé, de ami végül lezajlott, az finoman szólva kiábrándító volt. A török fél a bazárban érezte magát, a majdnem megkötött üzlet előtt hirtelen emelni kezdte az árat. Talán össze kéne rakni az Uniónak egy B-tervet.
Makro / Külgazdaság Nyakunkon marad a hazárd miniszterelnök 
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 21. 15:03
Lezajlott a görög parlamenti választás, idén immár másodszor. A miniszterelnök marad, pártja kicsit változik, de a nagy kérdés az, hogy lenyugszik-e Ciprasz, vagy az újabb demokratikus felhatalmazásra újra megvadul-e?
Makro / Külgazdaság Még egy esély: Ciprasz megint belevághat a görög válságkezelésbe 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 21. 07:42
Meglepően nagy fölénnyel nyert Alekszisz Ciprasz a görög választásokon, a hitelezőknek továbbra is vele kell tárgyalniuk.
Makro / Külgazdaság Újra dönthetnek a görögök: kell nekik az ámokfutó? 
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 15. 16:13
Görögország idén már másodszor néz parlamenti választások elé, az elkapkodott népszavazással együtt így idén már 3-adszor gyakorolhatják demokratikus jogaikat. Az a tét, hogy megszabadulnak-e a januárban megválasztott zavaros Szirizától és az ámokfutó miniszterelnöktől, Ciprasztól.
Makro / Külgazdaság Nehezen bír a gazdag és humánus ország a ráháruló felelősséggel 
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 4. 06:30
Óriási teher nehezedik ismét a világ második, Európa első leggazdagabb nagy országára. A mai Németország egyszerre gazdag és jólelkű: ez először a görög kormányt sarkalta tenyere kinyújtására, most viszont az életveszély elől menekülő szírek és más menekültek várják tőle a megváltást. Az ország vezetői óriási kihívásokkal kerülnek szembe.
Részvény / Deviza / Áru Berezelt az egész világ 
Fellegi Tamás | 2015. augusztus 12. 10:46
A legnagyobb nyár közepén mindenhol adni kezdték a részvényeket, Európa és Ázsia egyaránt vastag mínuszokat mutat. Amerika a tegnapi esés után ismét a kritikus szinteknél áll. A BÉT viszonylag jól bírja, a forint gyenge, de a zloty is, az olaj a mélyben, az arany viszont korrigál.
Makro / Külgazdaság Hiába állapodtak meg a hitelezőkkel, bőven lesz még dolga Cipraszéknak 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 11. 13:58
Bejelentették, hogy technikai szinten létrejött a mintegy 85 milliárd eurós, harmadik segélycsomagról szóló megállapodás Görögország és hitelezői között.
Makro / Külgazdaság Itt a görög dráma nagy fináléja: napok kérdése a megállapodás  
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 10. 16:25
Görög kormányilletékesek a 86 milliárd eurós harmadik mentőcsomagról szóló megállapodástervezet szövegéről egyeztetnek a hitelezőkkel.
Makro / Külgazdaság Hírnevéhez méltó tervei voltak a bumfordi ex-pénzügyérnek 
Fellegi Tamás | 2015. július 31. 14:15
A hét elején napvilágot láttak a leszerepelt görög pénzügyminiszter és szélsőséges párttársainak tervei a drachma bevezetésének kissé durva módjáról. A tervek létezését Ciprasz miniszterelnök is elismerte, bár ő feltehetően diszkrétebb módszerekre gondolt, igaz, orosz segítséggel.
Makro / Külgazdaság Sokba került az ifjú, heves miniszterelnök 
Privátbankár.hu | 2015. július 27. 20:50
Sokszor írtunk már arról, mennyi kárt okozott a görög miniszterelnök időhúzása, de most a tárgyalásokon folytatott egy-két furcsaság is kiderült róla, és ifjúkora is érdekességeket rejteget. Az amerikai cégek vegyes eredményekről számoltak be, a piac igen szelektíven fogadta őket.
Makro / Külgazdaság Ciprasz elvégzi a házi feladatot 
Privátbankár.hu | 2015. július 21. 14:08
A görög kormány beadta a parlamentnek az előírt törvénymódosításokat, melyek elfogadása a feltétele a harmadik mentőcsomagról szóló tárgyalásoknak.
Részvény / Deviza / Áru Meg lehet-e harmadszor is úszni a görög balhét? 
Fellegi Tamás | 2015. július 17. 11:58
Mario Draghi tegnap újra egy kis pénzt adott a görög bankoknak, hogy valamit fizethessenek a lakosságnak. Ez jogilag is problémás, ugyanakkor kérdés, mi lesz ezek után a bankok betéteseivel, mikor látnak komolyabb pénzt, esetleg elbuknak-e valamennyit végleg. Na és a részvényesek?
Makro / Külgazdaság Ki turkálhat Európa zsebében? 
Fellegi Tamás | 2015. július 17. 06:16
A görög kormánnyal folytatott keserves huzakodás során kétszer is kibocsátott az IMF egy-egy tanulmányt a görög adóssághelyzetről. Jóllehet közgazdaságilag racionálisak a tanulmányok, politikailag igencsak megnehezítették a felek helyzetét. Maradnak-e ezek után?
Makro / Külgazdaság Ordítoznak, lökdösődnek, udvariasak? Hogy hoznak döntést Európa vezetői? 
Fellegi Tamás | 2015. július 14. 18:00
Az Európai Unió, és különösen az eurózóna egy olyan államszövetség, ami időnként egy országként kell, hogy viselkedjen, vagyis határozott döntéseket kell hoznia minden tag nevében. Kormánya azonban ténylegesen nincs, így a mechanizmus igen bonyolult, mint láthattuk ezt a maratoni görög megbeszéléseken. De mégis működik.
Makro / Külgazdaság Orosz rulettet játszottak a görögök, és veszítettek 
Privátbankár.hu | 2015. július 13. 14:15
Európa végre határozott lett, rá is terelte a görög kormányt gyorsan az egyetlen járhatónak tűnő útra. Iránnal még nem állapodtak meg, de az olaj már esik.
Részvény / Deviza / Áru Kivirult a forint, ömlik az olaj 
Fellegi Tamás | 2015. július 13. 11:22
A tőzsdék örülnek a görög megoldásnak, Kína tovább korrigál, a forint nagyon gyorsan helyre jött. Az olajat nyomasztja a túlkínálat.
Részvény / Deviza / Áru Ciprasz kapitulációjának örvend a világ, megindult a forint is 
Fellegi Tamás | 2015. július 10. 09:58
Kínában a sok napos zuhanás után most korrekció bontakozott ki, erre fellélegeztek a piacok. A görög miniszterelnök pedig beadta azt a javaslatot, amit a nép elutasított, ennél jobb hír nem is lehet a tőzsdéknek, Európa az égbe tör. Az olaj is magához tért, sőt még szegény kis forintunk is összeszedte magát.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnök ennyi kárt még nem okozott népének 
Fellegi Tamás | 2015. július 8. 16:01
Zajlik tovább a Görögországgal kapcsolatos mizéria, de már nem úgy, mint eddig. A hitelezők berágtak, amiért 5 hónapig pókerezett velük Ciprasz, így most meglehetősen kevés lehetősége maradt. Él-e ezzel vajon, vagy népét végképp a szakadékba taszítja?
Makro / Külgazdaság Mekkora veszély fenyegeti Európát? Mi jöhet az euró után? 
Privátbankár.hu | 2015. július 6. 13:35
A vasárnapi görög népszavazás súlyos veszélybe sodorta az eurózónát. A görög kilépés még a kisebb veszély lenne - mi lenne a görög néppel, ha elbuknák az eurót? Elég ijesztő lenne a példa a spanyoloknak, olaszoknak, portugáloknak? Ha bomlik az eurózóna, azért megmarad egy kemény mag?
Makro / Külgazdaság A nép érdekeinek bajnoka a nyugdíjasokat aszalja a hőségben 
Fellegi Tamás | 2015. július 2. 14:49
A görög kormány állandóan a görög nép érdekeiről beszél, ezzel takarózva hajtotta végre 5 hónapos ámokfutását. Most a nyugdíjasoknak órákig kell tolonganiuk a tűző napon a bankok előtt. Ez így sokáig nem megy, rövidesen kénytelen lesz nekik drachmát vinni a postás. Vajon mire szavaznak ezután a sorbanállók?
Részvény / Deviza / Áru Tankönyvien ereszt le a kínai lufi 
Fellegi Tamás | 2015. július 2. 10:14
A csődbe jutott Görögország hétfőig hidegen hagyja a piacokat, Kínán a világ szeme. A BÉT és a forint kissé magához tért, az arany esik.
Makro / Külgazdaság Korai az öröm: ekkora slamasztikából nem lehet gyorsan kimászni 
Fellegi Tamás | 2015. július 1. 14:08
Nagyon nekilendültek az európai tőzsdék pusztán arra a hírre, hogy Ciprasz - miután csődbe vezette országát - visszakozna. A megoldás azonban még távoli, Európa szigorú, és most már nem is sürgeti semmi a hitelezőket, nem folynak már nap mint nap az eurómilliárdok az EKB-ból a görög bankokhoz.
Makro / Külgazdaság Ilyen nincs: Amerikában is van egy Görögország! 
Fellegi Tamás | 2015. július 1. 06:08
Amíg Európát a görög válság kínozza, addig jó alkalmat látott egy különleges státuszú terület, hogy görög módra benyújtsa a számlát a saját „anyaországának”. Egy karibi szigetről van szó, amely hogy-hogy nem, az USA területe lett úgy, hogy közben mégsem teljesen az, és egy arányában görög méretű adóssághegyen ül.
Makro / Külgazdaság Pár órája maradt a görögöknek - de mi lesz holnap?  
Privátbankár.hu | 2015. június 30. 11:56
Mielőtt az óra elütné az éjfélt, Európa tesz egy utolsó erőfeszítést a görögök irányába. Ha ez nem hoz eredményt, éjfélkor beáll a csőd, nézzük, mi történhet akkor.
Részvény / Deviza / Áru Ma üt a görög kormány utolsó órája - bizonytalanság a piacokon?  
Fellegi Tamás | 2015. június 30. 10:34
Ma lejár a görög mentőcsomag, a piacok nem sok esélyt adnak az utolsó pillanatnak: esnek tovább. Amerika csúnyát kapott, de Kína végre korrigált a szabadesés után.
Makro / Külgazdaság Ezért engedte el Merkel és Hollande a görögök kezét 
Privátbankár.hu | 2015. június 29. 15:51
Az utolsó pillanatig küzdött a francia államfő és a német kancellár a megegyezésért. A határt viszont nem léphették át.
Makro / Külgazdaság Juncker: Ciprasz hazudik 
Privátbankár.hu | 2015. június 29. 13:51
Jean-Claude Juncker meg akarja győzni a görögöket a maradásról: szerinte Ciprasz kormánya elhallgatta a tárgyalások eredményeit.
Makro / Külgazdaság Most belekóstol a nép is a válságba 
Privátbankár.hu | 2015. június 29. 12:29
Eddig a görögök csak egy kis kényelmetlenséget éreztek, most kóstolót kapnak, mi vár rájuk, ha nem rugalmasabbak. A kínai lufi pedig kipukkadt.
Részvény / Deviza / Áru Évek óta fújják a lufit, most kipukkant - esnek a tőzsdék 
Gáspár András | 2015. június 26. 09:45
A megállapodáshoz nem kerültek közelebb a görögök, az államcsődhöz és az euró elveszítéséhez viszont igen. Kínában újra nagy zuhanás volt - ennek a lufinak már annyi...
Makro / Külgazdaság Megfeneklett a görög ügy a csúcs előtt 
Privátbankár.hu | 2015. június 25. 14:00
Az eurózónás pénzügyminiszterek találkozója késéssel kezdődik, és nincs előttük olyan javaslat, amellyel mind a hitelezők, mint a görögök egyetértenek.
Makro / Külgazdaság Ha még sokáig tart a görög huzavona, az eurónak is vége lehet?  
Fellegi Tamás | 2015. június 25. 12:22
A hétvégi és hétfői nagy remények után most ugyanott vagyunk, ahol egy hete, vagy akár 4 hónapja. A görögök és hitelezőik képtelenek megállapodni, és semmilyen határidő nem tudta eddig rákényszeríteni a feleket, hogy valamelyikük egy határozottat lépjen. Meddig tarthat még ez a mindenkit lejárató patthelyzet?
Részvény / Deviza / Áru Újra zűrös a görög helyzet, de a piacok hamar megnyugodtak 
Fellegi Tamás | 2015. június 24. 18:40
Újra huzakodás van a görögök és hitelezőik között, de a piacok csak rövid időre ijedtek meg. Az arany nagyot esett, a forint gyengült.
Makro / Külgazdaság Légy a görög levesben: zuhannak a piacok 
Privátbankár.hu | 2015. június 24. 12:30
Ciprasz görög miniszterelnök Brüsszelbe indulva azt mondta kormányának, hogy nem fogadták el a hitelezők a görög javaslatot.
Makro / Külgazdaság Megtépázott eurózóna, töretlen részvényhossz, alacsony kamat 
Privátbankár.hu | 2015. június 22. 13:20
Ezekről a témákról beszélgetett a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor c. műsorának vezetője Fellegi Tamással, a Privatbankar.hu elemzőjével.
Részvény / Deviza / Áru Görögtűz fűti az európai rakétát 
Fellegi Tamás | 2015. június 22. 11:37
Teljes megvadulás van az európai tőzsdéken, nagyon lázba jöttek a befektetők az utolsó utáni pillanatban összehozandó görög megoldás lehetőségétől. Valójában már csütörtökön Amerika az égbe tört, mutatván, hogy történhet bármi, egyelőre a bika az úr. Még a szülinapos BÉT is megindult ma, főleg az OTP-nek köszönhetően.
Részvény / Deviza / Áru Amerika az égben, Kína a mélyben, Norbi felbukkant! 
Fellegi Tamás | 2015. június 19. 10:40
Mozgalmas hetünk van, természetesen a görög válság körül forog minden. Közeleg, amiben kevesen hittek: a Grexit. Amerika azonban fütyül az egészre és csúcsra mentek a tőzsdék, így aztán Európában is megunták a rettegést a befektetők és felrántották az indexeket. A BÉT viszont nem tért magához, Kína pedig összeomlott.
Makro / Külgazdaság Június 30-án vége a dalnak, nincs tovább 
Privátbankár.hu | 2015. június 18. 14:55
A napokban a taktikázó görög kormány részéről felmerült, hogy lehetne az IMF fizetést halogatni. Az IMF közölte: sehogy.
Részvény / Deviza / Áru Megint Amerika mentette meg Európát 
Fellegi Tamás | 2015. június 17. 10:35
Tegnap Európa teljesen elhagyta magát, de Amerikában minden nap megjönnek a vevők, érdemes nyitásban halászgatni.
Makro / Külgazdaság A német alkancellár szerint repülhet Görögország 
Privátbankár.hu | 2015. június 15. 15:25
A megfontolt kancellár, Angela Merkel mellett most megszólalt az alkancellár, aki egyben gazdasági miniszter és a szocdemek vezetője is.
Makro / Külgazdaság Szárnyal a görög piac, pedig nagyon csúnyát mondtak 
Privátbankár.hu | 2015. június 3. 15:10
Kora délutánra 4 százalék pluszba lendült az athéni tőzsde, és a német és francia index is szárnyal, miközben egy görög parlamenti szóvivő fenyegetőzött.
Részvény / Deviza / Áru Agyoncsapta a forintot a jegybank 
Fellegi Tamás | 2015. június 3. 10:13
Az MNB intézkedéseire öntik a forintot, noha azok hosszú távon inkább előnyösek a hazai devizára nézve. A tőzsdék meg se moccannak, a kemény görög tárgyalások folytatódnak immár napokon belül fenyegető csőd árnyékában. A BÉT-et a Masterplast aukció tartja lázban. Az euró nagyot erősödött a dollárral szemben.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottság cáfol: semmit sem küldött Ciprasz? 
Privátbankár.hu | 2015. június 2. 15:45
Egyelőre senki sem ismeri el, hogy a görögök átfogó tervet küldtek volna hitelezőiknek. Források szerint azonban már a megegyezést simítják.
Makro / Külgazdaság Rigában randalíroznak az angolok és a görögök 
Fellegi Tamás | 2015. május 22. 12:29
A rigai EU-csúcson reggel még egy kósza örömhír jött a görög ügyben, de nem kellett több egy óránál, és a német kancellár alaposan lehűtötte a kedélyeket, miután a görögök megint nem ajánlottak semmit. Ugyanakkor Cameron offenzívába lendült, hogy kikövetelje a brit különutat.
Makro / Külgazdaság Félreállították a bumfordi pénzügyminisztert, akár megegyezés is lehet 
Fellegi Tamás | 2015. április 29. 06:37
Múlt pénteken nyilvánvalóvá vált, hogy zsákutcába jutottak a görögök és hitelezőik tárgyalásai, miután a görög oldal nem teljesítette ígéreteit, ráadásul Varufakisz pénzügyminiszter lehetetlenül viselkedett. Az idő most már tényleg szorít, gyorsan elő kell húznia valamit a kalapból Ciprasz miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Ha nem engednek a görögök, lehet, hogy az Európai Unióból is kiesnek 
Fellegi Tamás | 2015. április 24. 12:19
Kezdi meghozni gyümölcsét a hitelezők, mindenekelőtt az EU keménykedése a görögökkel. Letelik ma is egy határidő, és ma sem bólintanak rá a mentőcsomag folytatására, miután a görögök nem adták be a megfelelő reformtervet. Ciprasz és Varufakisz már látják, hogy nekik kell engedniük, különben kipottyannak nemcsak az eurózónából, de akár az EU-ból is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG