4p
A rigai EU-csúcson reggel még egy kósza örömhír jött a görög ügyben, de nem kellett több egy óránál, és a német kancellár alaposan lehűtötte a kedélyeket, miután a görögök megint nem ajánlottak semmit. Ugyanakkor Cameron offenzívába lendült, hogy kikövetelje a brit különutat.

Elvtársi légkör, kölcsönös utálat

Angela Merkel közölte, hogy az éjszakába nyúló tárgyalások ugyan szívélyes légkörben zajlottak a görög kormányfővel (nagyon emlékezetet a „szívélyes elvtársi” kifejezésre, amit akkor használtak, ha a kommunista országok vezetői valamilyen kérdésben nem jutottak dűlőre), de a görögök még mindig nem ajánlottak semmi értékelhetőt. A kancellár asszony azonban továbbra is türelmesen várja az elfogadható görög javaslatot, immár bő 3 hónapja, február 20. óta, amikor is a görögök erre ígéretet tettek.

Ahol ott van Juncker, ott jó a hangulat... csak nehogy sírás legyen a vége.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Rigában.
Fotó: EPA/Radek Pietruszka

A tárgyalásokon a francia elnök is részt vett, és a felek reggel kimerülten álltak fel az asztaltól. Ciprasz azt nyilatkozta, hogy rövidesen megállapodnak, Merkel azt, hogy még igen sok a tennivaló, valamit prezentálniuk kell a görögöknek, amit elfogadhat az IMF, az EU és az eurózóna pénzügyminiszterek tanácsa. Nos, ez így megy hónapok óta, roppant unalmas, kész csoda, hogy a hitelezők képviselői ilyen türelemmel viseltetnek. Talán már csak az tartja bennük a lelket, hogy ha Ciprasz továbbra sem enged, most már csak kiürül végleg a görög államkassza és beáll a fizetésképtelenség. Csúnya Graccident vagy Grexit lehet belőle, de legalább azt mondhatja az EU, ők az utolsó pillanatig esélyt adtak a görög kormánynak.

Cameron a lényegre tér

Az értekezlet másik „renitense” a brit miniszterelnök. A leghatározottabban hozzáfogott, hogy megvalósítsa tervét, miszerint az EU-t a népszavazással nyomás alá helyezi, előadja igényeit a brit különutat illetően, és végül megpróbál egyezségre jutni. Miután a csúcsnak ez nem hivatalos témája, kétoldalú megbeszélések folytat több vezetővel (a lengyel miniszterelnökkel és Orbánnal is), majd jövő héten Berlinbe és Párizsba is ellátogat.

Arra számít, hogy nehéz tárgyalások lesznek, de bízik az eredményben. Néhány megállapodást EU szinten akar megváltoztatni: pl. a külföldi munkavállalóknak járó szociális eljárások rendszerét, vagy azt a tézist, hogy az EU egyedüli fizetőeszköze csak az euró lehet.

Nos, ez eddig még nem is olyan vészes, mert az első pont tulajdonképpen jogos, az eredeti cél is az volt, hogy a munkaerő szabadon áramoljon, de az nem, hogy a szociális segélyek rendszerét ’arbitrálják le” az EU polgárok. A második pont kifejezetten aktuális, nem csak azért, hogy az angolok megmaradhassanak a fontnál, hanem a küszöbönálló esetleges Grexit miatt is. Valóban jobb, ha az euró egy önkéntes és kölcsönösen előnyös dolog, nem egy kínszenvedés, mint most a görögöknek.

Jobb túl lenni rajta

Cameron azt szeretné, ha a tárgyalások sikeresek lennének, megszületne a megegyezés, és mielőbb megtartaná a népszavazást, ahol az EU-ban maradásra buzdítaná a polgárokat. Úgy tűnik, most már a németek és a franciák is azon az állásponton vannak, hogy jobb lenne minél hamarabb túlesni az egészen, mert egy bennmaradást támogató népszavazás végülis megerősítené az EU-t, előtte viszont fennmarad a bizonytalanság.

Volt egy kitétele Cameronnak, melyet már korábban is emlegetett: ne legyen szabad a munkaerő áramlás addig egy újonnan belépett tagország számára, amíg gazdaságilag meg nem közelíti az erősebbeket. Nos, a döntő kérdés az, hogy ezt a jövőre akarja alkalmazni, vagy akár visszamenőleg (ez utóbbi valószínűleg elfogadhatatlan lenne az EU-nak). Ha csak a jövőbeni belépőkről lenne szó, akkor nincs túl nagy gond, mert egyrészt 5 éven belül úgysem várható belépés, másrészt érdemi esélye utána is csak egy-egy nem túl nagy jugoszláv utódállamnak, Montenegrónak, esetleg Szerbiának van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG