<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A rigai EU-csúcson reggel még egy kósza örömhír jött a görög ügyben, de nem kellett több egy óránál, és a német kancellár alaposan lehűtötte a kedélyeket, miután a görögök megint nem ajánlottak semmit. Ugyanakkor Cameron offenzívába lendült, hogy kikövetelje a brit különutat.

Elvtársi légkör, kölcsönös utálat

Angela Merkel közölte, hogy az éjszakába nyúló tárgyalások ugyan szívélyes légkörben zajlottak a görög kormányfővel (nagyon emlékezetet a „szívélyes elvtársi” kifejezésre, amit akkor használtak, ha a kommunista országok vezetői valamilyen kérdésben nem jutottak dűlőre), de a görögök még mindig nem ajánlottak semmi értékelhetőt. A kancellár asszony azonban továbbra is türelmesen várja az elfogadható görög javaslatot, immár bő 3 hónapja, február 20. óta, amikor is a görögök erre ígéretet tettek.

Ahol ott van Juncker, ott jó a hangulat... csak nehogy sírás legyen a vége.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Rigában.
Fotó: EPA/Radek Pietruszka

A tárgyalásokon a francia elnök is részt vett, és a felek reggel kimerülten álltak fel az asztaltól. Ciprasz azt nyilatkozta, hogy rövidesen megállapodnak, Merkel azt, hogy még igen sok a tennivaló, valamit prezentálniuk kell a görögöknek, amit elfogadhat az IMF, az EU és az eurózóna pénzügyminiszterek tanácsa. Nos, ez így megy hónapok óta, roppant unalmas, kész csoda, hogy a hitelezők képviselői ilyen türelemmel viseltetnek. Talán már csak az tartja bennük a lelket, hogy ha Ciprasz továbbra sem enged, most már csak kiürül végleg a görög államkassza és beáll a fizetésképtelenség. Csúnya Graccident vagy Grexit lehet belőle, de legalább azt mondhatja az EU, ők az utolsó pillanatig esélyt adtak a görög kormánynak.

Cameron a lényegre tér

Az értekezlet másik „renitense” a brit miniszterelnök. A leghatározottabban hozzáfogott, hogy megvalósítsa tervét, miszerint az EU-t a népszavazással nyomás alá helyezi, előadja igényeit a brit különutat illetően, és végül megpróbál egyezségre jutni. Miután a csúcsnak ez nem hivatalos témája, kétoldalú megbeszélések folytat több vezetővel (a lengyel miniszterelnökkel és Orbánnal is), majd jövő héten Berlinbe és Párizsba is ellátogat.

Arra számít, hogy nehéz tárgyalások lesznek, de bízik az eredményben. Néhány megállapodást EU szinten akar megváltoztatni: pl. a külföldi munkavállalóknak járó szociális eljárások rendszerét, vagy azt a tézist, hogy az EU egyedüli fizetőeszköze csak az euró lehet.

Nos, ez eddig még nem is olyan vészes, mert az első pont tulajdonképpen jogos, az eredeti cél is az volt, hogy a munkaerő szabadon áramoljon, de az nem, hogy a szociális segélyek rendszerét ’arbitrálják le” az EU polgárok. A második pont kifejezetten aktuális, nem csak azért, hogy az angolok megmaradhassanak a fontnál, hanem a küszöbönálló esetleges Grexit miatt is. Valóban jobb, ha az euró egy önkéntes és kölcsönösen előnyös dolog, nem egy kínszenvedés, mint most a görögöknek.

Jobb túl lenni rajta

Cameron azt szeretné, ha a tárgyalások sikeresek lennének, megszületne a megegyezés, és mielőbb megtartaná a népszavazást, ahol az EU-ban maradásra buzdítaná a polgárokat. Úgy tűnik, most már a németek és a franciák is azon az állásponton vannak, hogy jobb lenne minél hamarabb túlesni az egészen, mert egy bennmaradást támogató népszavazás végülis megerősítené az EU-t, előtte viszont fennmarad a bizonytalanság.

Volt egy kitétele Cameronnak, melyet már korábban is emlegetett: ne legyen szabad a munkaerő áramlás addig egy újonnan belépett tagország számára, amíg gazdaságilag meg nem közelíti az erősebbeket. Nos, a döntő kérdés az, hogy ezt a jövőre akarja alkalmazni, vagy akár visszamenőleg (ez utóbbi valószínűleg elfogadhatatlan lenne az EU-nak). Ha csak a jövőbeni belépőkről lenne szó, akkor nincs túl nagy gond, mert egyrészt 5 éven belül úgysem várható belépés, másrészt érdemi esélye utána is csak egy-egy nem túl nagy jugoszláv utódállamnak, Montenegrónak, esetleg Szerbiának van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos