3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mielőtt az óra elütné az éjfélt, Európa tesz egy utolsó erőfeszítést a görögök irányába. Ha ez nem hoz eredményt, éjfélkor beáll a csőd, nézzük, mi történhet akkor.
Kép forrása: EPA

Utolsó esély

A meghosszabbított mentőprogram ma éjfélkor jár le, aminek van néhány lényeges következménye, annak ellenére, hogy Görögország már tegnap óta a kvázi csőd állapotában van: bankjai zárva, a pénzfelvétel minimálisra korlátozva.

Az egyik lényeges dolog, hogy ma még a mentőprogram keretein belül lehetne tárgyalni. Ezért Juncker küldött is egy javaslatot Ciprasz görög miniszterelnöknek, aki még ma aláírhatná, és ezzel úgy lehetne tekinteni, hogy létrejött a megállapodás, a többi már technikai részlet lenne.

A görög válságról írt valamennyi cikkünket itt találja >>>>

A jelek szerint azonban Ciprasznak esze ágában sincs aláírni a javaslatot, tovább készül a népszavazásra, amit kérdés, hogyan tudnak egyáltalán megtartani, fel tudnak-e készülni rá pár nap alatt. Ha ez így marad éjfélig (ami Görögországban egy órával van előbb, mint Brüsszelben) akkor a mentőprogram kifut, annak keretében tárgyalni már nem lehet.

ELA keret

De van ennél egy sokkal fontosabb hatás: holnaptól az EKB-nak nem kell fenntartania az ELA nevű likviditási keretet a görög bankok felé. Ez ma még fennáll, és jóllehet nem emelik meg a mértékét, így a görög bankok nem kapnak új pénzt, de az eddigi keret, melyben a görög bankok elvittek már 88 milliárdot, még él, tehát legálisan van náluk. Ha viszont a keret megszűnik, az EKB-nél fedezeteben levő eszközök leértékelődnek, és akkor elméletileg a görög bankoknak azonnal vissza kéne fizetniük több 10 milliárd eurót, ami lehetetlen, miután alig van valamijük.

Így ha ez bekövetkezik, kompletté válik az a csődhelyzet, ami az IMF felé fennálló tartozás mai nemfizetésével megindul. Ekkor Görögország pénzrendszere teljesen működésképtelenné válik: vagy bevezeti az új pénzt, vagy őskori cserekereskedelemre állnak át és ígérvényeket osztogatnak, miután az állam már nem tud tovább fizetéseket teljesíteni.

Ennek elkerülésére feltehetően az EKB még fenntartja a keretet a vasárnapi népszavazásig (ha egyáltalán megtartják azt). Ha ott igennel szavaznak, nyilván megkísérlik a megállapodást, ha nemmel, akkor azonnal megszűnik az ELA, hisz a vezető európai politikusok elmondták: a nem szavazatok győzelme a görög nép azon döntését jelenti, hogy elhagyják az eurózónát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
Makro / Külgazdaság Tizenkilencre húz lapot Orbán Viktor júliusban, ebből botrány lehet az Európai Parlamentben - ezt is elárulta Ujhelyi István
Litván Dániel | 2024. április 30. 05:39
Vírusként kezelik a magyar miniszterelnököt uniós körökben, Orbán Viktor pedig 19-re próbál meg lapot húzni. Erről is beszélgettünk Ujhelyi Istvánnal, aki tíz év után hagyja ott az Európai Parlamentet, de nem csalódott, hanem várja, mi sül ki a Magyar Péter által begyújtott tűzből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG