<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A hét elején napvilágot láttak a leszerepelt görög pénzügyminiszter és szélsőséges párttársainak tervei a drachma bevezetésének kissé durva módjáról. A tervek létezését Ciprasz miniszterelnök is elismerte, bár ő feltehetően diszkrétebb módszerekre gondolt, igaz, orosz segítséggel.
Jánisz Varufakisz. Fotó: EPA/Julien Warnard

Meglepődtek

Az önmagában teljesen logikus, hogy ha már egyszer úgy ellenszegültek a hitelezőknek a görögök, hogy hagyták kifutni a második mentőcsomagot, akkor valamilyen vészforgatókönyvvel is kellett rendelkezniük. Úgy tűnik azonban, nem voltak megfelelően kidogozott tervek, mint ahogy talán még azt sem tudták elképzelni, hogy egyáltalán véget érhet a második mentőcsomag az ő győzelmük nélkül. Magabiztosságuk határtalan volt, és csak akkor döbbentek rá, hogy másként is alakulhatnak a dolgok, amikor a népszavazás kiírása után Európa berekesztettnek tekintette a mentőprogramot és a tárgyalásokat, így az EKB sem finanszírozta tovább a görög bankokból zajló pénzkiáramlást

A döbbenetből felocsúdva kénytelenek voltak bevezetni a nagy kárt okozó tőkekorlátozásokat, ami kvázi egy részleges Grexitnek felelt meg. És miután innentől kezdve nem tudhatták, mi lesz tovább, óhatatlanul gondolkozni kellett a drachmán is. Ciprasz ezt logikusan pénzügyminiszterére hagyta, míg ő azzal volt elfoglalva, hogy Putyintól 10 milliárd eurót kérjen, ami devizatartalékul szolgálhatna a régi-új valuta bevezetéséhez.

Putyin azonban elhárította a kérdést a népszavazás estéjén, így még Ciprasz várt egy napot, hogy hátha a hitelezőket meghatja a népszavazási eredmény, de miután látta, hogy nem csak hogy nem hatja meg őket, hanem feltétel nélküli kapitulációt követelnek, gyorsan megadta magát. Úgy döntött, megőrzi az eurót, bármi az ára, így nem is foglalkozott tovább a drachmával. Közben pedig a bukott Varufakisz is távozott.

Az ominózus tervek

Igen ám, de mik is voltak az ominózus tervek? Hogy nézett volna ki az ő olvasatukban az önálló nemzeti valuta bevezetése? Úgy tűnik, a volt pénzügyér nem aprózta volna el, drasztikus eszközökhöz nyúlt volna, mindezt a Sziriza szélsőbalos, mondhatni forradalmi szárnyának támogatásával.

Először is meg akarták szállni a jegybankot, és lefoglalni a még fellehető valutatartalékokat. Ha jegybank elnöke ellenállt volna, őt egyszerűen letartóztatják. Ezzel tulajdonképpen az egész egy puccsra kezdett volna hasonlítani, csak épp a katonák hiányoztak hozzá. A letartóztatási tervet később cáfolták, ill. hozzátették, hogy a heves ötletelések közt sok minden felmerült, elhangzott, nem kell mindent komolyan venni.

Komolyan felmerült viszont az, hogy illegálisan megszerzik a görög polgárok internetes adóügyintéző felületének jelszavait, és azokat egy általuk kijelölt PIN kódra cserélik. Hogy ez mennyiben segített volna a drachma bevezetésében, az nem világos, talán úgy gondolták, hogy így az új valutában be tudják szedni az adókat.

Elszabadult hajóágyú

A kérdés csak az, hogy miért kellettek ilyen tervek, melyek mégiscsak egy puccsra, vagy valamiféle párhuzamos államhatalom kiépítésére utalnak? Miért nem ült le a kormány, főleg Ciprasz és Varufakisz, hogy együtt kidolgozzanak egy B-tervet a drachma esetleges bevezetésére? A magyarázat az lehet, hogy Varufakisz egy elszabadult hajóágyú volt, akivel miniszterelnöke sem bírt. Még az sem kizárt, hogy a „lázadók” adott esetben Cipraszt is eltávolították volna, hisz minden jel arra utal, hogy a tervek részleteibe nem avatták be.

Amúgy is úgy tűnik, hogy a hitelezőkkel való ámokfutásszerű viselkedést Ciprasz pártja egy részének és pénzügyminiszterének nyomására hajtotta végre. Amióta megvált Varufakisztól, teljesen korrekten tárgyal, és képes az országát vezetni akár úgy is, hogy pártja szélsőséges részét figyelmen kívül hagyja és az ellenzékkel működik együtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos