4p
A hét elején napvilágot láttak a leszerepelt görög pénzügyminiszter és szélsőséges párttársainak tervei a drachma bevezetésének kissé durva módjáról. A tervek létezését Ciprasz miniszterelnök is elismerte, bár ő feltehetően diszkrétebb módszerekre gondolt, igaz, orosz segítséggel.
Jánisz Varufakisz. Fotó: EPA/Julien Warnard

Meglepődtek

Az önmagában teljesen logikus, hogy ha már egyszer úgy ellenszegültek a hitelezőknek a görögök, hogy hagyták kifutni a második mentőcsomagot, akkor valamilyen vészforgatókönyvvel is kellett rendelkezniük. Úgy tűnik azonban, nem voltak megfelelően kidogozott tervek, mint ahogy talán még azt sem tudták elképzelni, hogy egyáltalán véget érhet a második mentőcsomag az ő győzelmük nélkül. Magabiztosságuk határtalan volt, és csak akkor döbbentek rá, hogy másként is alakulhatnak a dolgok, amikor a népszavazás kiírása után Európa berekesztettnek tekintette a mentőprogramot és a tárgyalásokat, így az EKB sem finanszírozta tovább a görög bankokból zajló pénzkiáramlást

A döbbenetből felocsúdva kénytelenek voltak bevezetni a nagy kárt okozó tőkekorlátozásokat, ami kvázi egy részleges Grexitnek felelt meg. És miután innentől kezdve nem tudhatták, mi lesz tovább, óhatatlanul gondolkozni kellett a drachmán is. Ciprasz ezt logikusan pénzügyminiszterére hagyta, míg ő azzal volt elfoglalva, hogy Putyintól 10 milliárd eurót kérjen, ami devizatartalékul szolgálhatna a régi-új valuta bevezetéséhez.

Putyin azonban elhárította a kérdést a népszavazás estéjén, így még Ciprasz várt egy napot, hogy hátha a hitelezőket meghatja a népszavazási eredmény, de miután látta, hogy nem csak hogy nem hatja meg őket, hanem feltétel nélküli kapitulációt követelnek, gyorsan megadta magát. Úgy döntött, megőrzi az eurót, bármi az ára, így nem is foglalkozott tovább a drachmával. Közben pedig a bukott Varufakisz is távozott.

Az ominózus tervek

Igen ám, de mik is voltak az ominózus tervek? Hogy nézett volna ki az ő olvasatukban az önálló nemzeti valuta bevezetése? Úgy tűnik, a volt pénzügyér nem aprózta volna el, drasztikus eszközökhöz nyúlt volna, mindezt a Sziriza szélsőbalos, mondhatni forradalmi szárnyának támogatásával.

Először is meg akarták szállni a jegybankot, és lefoglalni a még fellehető valutatartalékokat. Ha jegybank elnöke ellenállt volna, őt egyszerűen letartóztatják. Ezzel tulajdonképpen az egész egy puccsra kezdett volna hasonlítani, csak épp a katonák hiányoztak hozzá. A letartóztatási tervet később cáfolták, ill. hozzátették, hogy a heves ötletelések közt sok minden felmerült, elhangzott, nem kell mindent komolyan venni.

Komolyan felmerült viszont az, hogy illegálisan megszerzik a görög polgárok internetes adóügyintéző felületének jelszavait, és azokat egy általuk kijelölt PIN kódra cserélik. Hogy ez mennyiben segített volna a drachma bevezetésében, az nem világos, talán úgy gondolták, hogy így az új valutában be tudják szedni az adókat.

Elszabadult hajóágyú

A kérdés csak az, hogy miért kellettek ilyen tervek, melyek mégiscsak egy puccsra, vagy valamiféle párhuzamos államhatalom kiépítésére utalnak? Miért nem ült le a kormány, főleg Ciprasz és Varufakisz, hogy együtt kidolgozzanak egy B-tervet a drachma esetleges bevezetésére? A magyarázat az lehet, hogy Varufakisz egy elszabadult hajóágyú volt, akivel miniszterelnöke sem bírt. Még az sem kizárt, hogy a „lázadók” adott esetben Cipraszt is eltávolították volna, hisz minden jel arra utal, hogy a tervek részleteibe nem avatták be.

Amúgy is úgy tűnik, hogy a hitelezőkkel való ámokfutásszerű viselkedést Ciprasz pártja egy részének és pénzügyminiszterének nyomására hajtotta végre. Amióta megvált Varufakisztól, teljesen korrekten tárgyal, és képes az országát vezetni akár úgy is, hogy pártja szélsőséges részét figyelmen kívül hagyja és az ellenzékkel működik együtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG