Drachma
Makro / Külgazdaság Hírnevéhez méltó tervei voltak a bumfordi ex-pénzügyérnek 
Fellegi Tamás | 2015. július 31. 14:15
A hét elején napvilágot láttak a leszerepelt görög pénzügyminiszter és szélsőséges párttársainak tervei a drachma bevezetésének kissé durva módjáról. A tervek létezését Ciprasz miniszterelnök is elismerte, bár ő feltehetően diszkrétebb módszerekre gondolt, igaz, orosz segítséggel.
Makro / Külgazdaság A görög hotelek már visszavezették a drachmát? 
Privátbankár.hu | 2015. július 10. 09:34
Furcsa jelenségnek lehetett tanúja a Bloomberg görög tudósítója: a Hilton drachmában számolta el szállásdíjat.
Makro / Külgazdaság Ürülnek a bankok, még egy hét végzetes lenne 
Privátbankár.hu | 2015. július 3. 13:52
Fogy a készpénz a görög bankokban, akadoznak az átutalások és az import. Népszavazási igen nélkül teljesen leáll a gazdaság, hacsak nem nyomtatnak drachmát.
Makro / Külgazdaság Kidobtuk a drachma-nyomtatót? Akkor maradjon az euró! 
Privátbankár.hu | 2015. július 2. 15:19
Görögország ha akarna, se tudna visszatérni régi fizetőeszközéhez, a drachmához, mert megszabadult az ezt nyomtató gépektől.
Részvény / Deviza / Áru Nem akárki ebrudalná ki a görögöket az eurózónából 
Fellegi Tamás | 2015. május 29. 10:01
Az IMF vezetője előbb megunta a banánt, mint trojkabeli társai, az Európai Bizottság és az euróövezeti pénzügyminiszterek: biztosította a világot, hogy remekül fog működni az euró, ha kilép egy renitens ország. Tegnap estek is szépen a görög papírok. Itthon bejött a spekulánsok álma: a nagy étvágyú állam viszi az Elműt és az Émászt, tépik is a papírokat.
Deviza / Áru Hogy alakulna a drachma árfolyama, ha mégis bevezetnék? 
Privátbankár.hu | 2015. február 18. 14:20
Mostanában sokat foglalkozunk vele, visszatér-e Görögország a drachmához. Remélhetőleg nem, de ha mégis, érdemes megnézni, hogyan alakulhat az árfolyama. Duronelly Péter írásából szemezgetünk a Totalreturn blogról.
Makro / Külgazdaság Satuban a görögök, itt a fordulat: beadják a derekukat! 
Fellegi Tamás | 2015. február 18. 10:30
A Reuters szerint Németország bekeményített: nem hagyja, hogy az EKB bármilyen címen is további pénzeket utaljon a görög bankoknak. A görögök most reagáltak is: kérik az eddigi program meghosszabbítását.
Makro / Külgazdaság Görög tárgyalások: orosz rulett után pávatánc 
Fellegi Tamás | 2015. február 17. 13:00
Az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői éjszakába nyúló maratoni tárgyalása sem hozta meg a görög megállapodást. Mindkét fél kitartó, az idő is fogy, de mintha felsejlene a megegyezés szándéka görög oldalról.
Deviza / Áru Ezt benézte Európa: lehet még drachma Görögország pénze 
Fellegi Tamás | 2015. február 2. 17:00
Úgy tűnik, Európa túl optimista volt. Azt hitték, a szélsőbalosnak titulált Sziriza párt hatalmon megszelídül, és megpróbál az országa számára nyitva álló keskeny ösvényen haladni. A helyzet nem ezt mutatja.
Makro / Külgazdaság Fejjel a falnak? Már két rosszcsont tépi az idegeket Európában 
Fellegi Tamás | 2015. január 29. 15:00
A görög választások utáni remények, miszerint az új görög kormány együttműködő lesz, kezdenek eloszlani. Közben bejelentkezett Ukrajna, és közölte, hogy ő sem akar fizetni, inkább az adósság átütemezését kéri. Mindketten azt várják, mások állják a számlát helyettük.
Deviza / Áru Áldás vagy átok lenne a drachma az eurózónának? 
Fellegi Tamás | 2015. január 14. 06:15
Ahogy közelednek a görög parlamenti választások, az elemzők egyre inkább boncolgatják az esetleges görög euró kivezetés lehetőségét, és ennek hatásait a kontinens egészére, sőt a világgazdaságra. A legérdekesebb talán mégis az, hogy mi lenne az eurózónával, ha egyszer csak ismét felbukkanna a drachma.
Makro / Külgazdaság Újra előkerült a Grexit: tényleg búcsút intenek a görögök az eurózónának? 
Privátbankár.hu | 2015. január 4. 16:50
Elemzők szerint nem lehet kizárni, hogy a belpolitikai válságtól sújtott Görögország távozik az euróövezetből. Az ország ezt most kedvezőbb körülmények között megtehetné, mint néhány évvel ezelőtt, bár a következmények ezúttal is súlyosak lennének.
Makro / Külgazdaság Klaus már búcsúzna a görögöktől  
Privátbankár.hu | 2012. november 13. 15:37
Valójában senki sem tudja megmondani, mi történne, ha Görögország kilépne az euróövezetből, az elemzők épp ügy megosztottak, mint az európai vezetők.
Makro / Külgazdaság Van, aki még bízik a görögökben? 
Privátbankár.hu | 2012. június 24. 11:23
Az euróövezet lakosságának többsége szerint Görögország nem fizeti vissza a válságkezelést szolgáló hiteleket, vezető politikusok pedig nem értenek egyet azzal az athéni felvetéssel, hogy el kellene nyújtani a takarékossági program végrehajtását.
Deviza / Áru Este hatkor robbanhat a forint piaca - elkezdődött a görög választás 
Privátbankár.hu | 2012. június 17. 06:14
Az euróövezet jövője szempontjából sorsdöntő parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Görögországban. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel 6 órakor nyíltak meg, a 9,7 millió szavazópolgár este 18 óráig adhatja le voksát. A legelső előrejelzések rögtön ezt követően várhatók. Ha a megszorításokat ellenző erők győznek, akkor- ha csak rövid időre is - várhatóan összeomlik az euró piaca, magával rántva mindent. Ez esetben brutális forintgyengülés várható.
Makro / Külgazdaság Már láttunk olyat, hogy elbukik egy közös pénz - kísért a rubelövezet? 
Privátbankár.hu | 2012. június 8. 18:00
Továbbra is bizonytalanság övezi Görögország euróövezeti tagságát. Egy friss összeállítás párhuzamot von az eurózóna esetleges felbomlása és a rubelövezet 1992-es megszűnése között. A nagy kérdés, hogy van-e egyáltalán valódi igény a közös valutára, az összetartozásra az unió polgárai között.
Deviza / Áru Harmadszor is jön a drachma? - egyre valószínűbb a visszatérés + videó 
Privátbankár.hu | 2012. június 6. 11:56
Egyre több szakértő valószínűsíti Görögország kilépését az euróövezetből, de vannak, akik szerint még menthető a helyzet. Ha Görögország elhagyná a valutaunióból, akkor a régi pénzére a drachmára térne vissza, melynek története több ezer éves, már az ókorban fizetőeszközként használták, de 170 éven át az újkorban is forgalomban volt.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel nem akar drachmával fizetni 
Privátbankár.hu | 2012. február 27. 16:10
Angela Merkel német kancellár szerint nincsen garancia a második görög mentőcsomag sikerére, ugyanakkor Görögország esetleges kilépése az euróövezetből beláthatatlan kockázatokkal járna, az országnak ezért az euróövezetben kell maradni és végre kell hajtani az újabb csomaghoz kapcsolódó reformprogramot.
Makro / Külgazdaság Görögország hamarosan teljesen csődbe megy 
Privátbankár.hu | 2012. január 16. 07:16
Görögország tíz héten belül törlesztésképtelenné válhat - írta bennfentes forrásokat idézve a The Sunday Times
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG