3p
Ahogy közelednek a görög parlamenti választások, az elemzők egyre inkább boncolgatják az esetleges görög euró kivezetés lehetőségét, és ennek hatásait a kontinens egészére, sőt a világgazdaságra. A legérdekesebb talán mégis az, hogy mi lenne az eurózónával, ha egyszer csak ismét felbukkanna a drachma.

A Grexit lehetősége

Amint közeledik a választások nagy napja, úgy nő az izgalom a további görög megoldást illetően. Önmagában nem olyan nagy az esélye annak, hogy bárki is kerüljön kormányra, felrúgjon mindent, és ezzel végül kikényszerítse az országot az eurózónából, rövidtávon ugyanis így járnának a legrosszabbul. Nyárra azonban kifogynak a pénzből, megegyezési kényszer alá kerülnek. Ha ez nem sikerül, nos, akkor jöhet a drachma.

A görögök kilépése az eurózónából már nem viselné meg úgy a kelet-európai, önálló valutával rendelkező EU tagországokat, mint 2-3 évvel ezelőtt. Kevésbé függnek a külső finanszírozástól, és a bizalom is sokkal erősebb irántuk. Mi történne azonban magával az eurózónával?

A görög válság előző körében még elterjedt nézet volt az, hogy egy tagállam távozása megviselheti, sőt maga alá temetheti az eurót. Persze akkor is volt olyan vélemény, hogy egy nem megfelelően viselkedő tagország távozása inkább tisztulást hoz, azáltal, hogy példát statuál a többieknek. Végignézhetik, hogy jár, aki kényszerűen távozik, és utána teljesen a saját lábán kell megállnia egy erősen leértékelődő nemzeti valutával.

Nem félnek már tőle

Most ez a vélemény már lényegesen erősebb. A 2-3 évvel ezelőtt ugyancsak gondokkal küzdő spanyolok, portugálok, olaszok, írek, sőt a szlovénok nem kis részben a görög válság hatására összeszedték magukat, és gazdaságpolitikájukban elvégezték a szükséges átalakításokat, együttműködve a nemzetközi szervezetekkel. Vissza is állt velük szemben a bizalom, amit az is mutat, hogy államkötvényeik hozama meglehetősen alacsonyra süllyedt.

Így nemhogy a görög távozás, de pusztán csak annak a lehetősége is arra késztette a tagállamokat, hogy a korábban sutba dobott pénzügyi fegyelmet helyreállítsák. Ezért most már a tényleges görög exit szinte egyáltalán nem viselné meg a zónát, sőt, erősítené azt. Nyilvánvalóvá válna, hogy az oda nem illők nem maradhatnak benn, nem várhatnák mindig mástól a segítséget, nincs tovább ingyen ebéd.

Kvázi pénzügyminisztérium

Az euró létrehozásakor a tervezők komoly hibát követtek el. Nagyon gondosan meghatározták a belépési feltételeket (maastrichti kritériumok), de kissé naivan azt gondolták, hogy utána automatikusan minden szép és jó lesz. Elmulasztottak létrehozni egy közös pénzügyminisztériumot, ami rendet tartott volna, akár az egyes tagállami költségvetések kontrolljával. Vagy létrehozhattak volna egy automatizmust, ami a maastrichti kritériumokat tartósan és nagymértékben megszegőket egy adott türelmi idő után kizárta volna az övezetből.

Végül a piac kikényszerített valamiféle megoldást. A legrenitensebb görögökön csattant a legnagyobbat az ostor. Akár kilépnek, akár nem, az ő példájuk intő marad még hosszú ideig. Ez az elrettentő erő jó darabig be fogja tölteni azt a funkciót, ami normál esetben egy közös pénzügyminisztériumra hárulna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG