1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Továbbra is bizonytalanság övezi Görögország euróövezeti tagságát. Egy friss összeállítás párhuzamot von az eurózóna esetleges felbomlása és a rubelövezet 1992-es megszűnése között. A nagy kérdés, hogy van-e egyáltalán valódi igény a közös valutára, az összetartozásra az unió polgárai között.

Egyre több szakértő valószínűsíti Görögország kilépését az euróövezetből, és a drachma harmadszori visszatérését várják, néhányan még látnak kiutat, közös összefogással menthetőnek látják a helyzetet.

Eddig nem volt példa arra, hogy egy ország kilépett volna az euróövezetből. Az euró bevezetéskor mindenki csatlakozni akart a valutaövezethez, senki nem tervezte a kilépést, így nem teremtették meg a kilépés jogi hátterét. Görögország ezért jogi akadályokkal is szemben találta magát, amikor a kilépés gondolata felmerült. Ha a görögök távoznak, akkor akár egy kilépési hullám is elindulhat, mely az európai bankrendszert komoly kihívás elé állítaná.

Mégis van precedens?

Érdekes párhuzamot von az eurozóna esetleges felbomlása és a rubelövezet valós felbomlása között a Bloomberg hírügynökség összeállítása. A rendszerváltás után 1992-ben 12 volt szovjet tagállam rubelre épülő valutauniót hozott létre. Mindössze két évig tartott az együttműködés: gazdasági nehézségek, az egekbe szökő deficit és az ezek miatt bekövetkező hiperinfláció a valutaövezet felbomlásához vezetett.

Ma Fehéroroszország az egyetlen, aki Oroszországon kívül még rubelben denominált állampapírokat bocsát ki, a többi tagország mind saját valutával rendelkezik. Az önálló nemzeti valuták ellenére még mindig szoros gazdasági kapcsolatban állnak egymással. Ukrajna legnagyobb külkereskedelmi partnere továbbra is Oroszország, az első negyedévben az összes ukrán export 28 százaléka és az összes import 38 százaléka az oroszokhoz köthető.

Egy ilyen felbomlás a hatással van az emberek életére, a jövedelmek csökkenéséhez és inflációhoz vezet - mondta a Bloombergnek Harold James, a Princeton Egyetem professzora. A Görög Nemzeti Bank elemzői is hasonló következtetésre jutottak: ha visszatérnek a drachmára, akkor az egy főre jutó jövedelem 55 százalékkal csökkenne, az új fizetőeszköz egy csapásra 65 százalékot veszítene értékéből, a gazdaság teljesítménye 22 százalékkal visszaesne, és tovább növekedne a munkanélküliség, ami már így is rekordszinten van.

Hová tűnt a kezdeti cél?

A Szovjetuniót az első, az EU-t a második világháború után hozták létre, de a szovjeteknek legalább a nyelvük közös volt.  Az alapító generáció már nincs porondon, így elhomályosult az eredeti cél, azaz az egyre szorosabb integráció elérése - mondta Ivan Krastev bolgár szakértő a Bloombergnek. Mark Mazower a Columbia Egyetem professzora szerint Görögország kilépési szándéka az euróövezetből szembe megy a Római Szerződés 1957-es alapító okiratának egyik célkitűzésével: egy egyre szorosabb együttműködés megteremtése.

Ivan Krastev hozzátette: nem valószínű hogy az Európai Unió  felbomlana a perifériákon jelentkező problémák miatt. Figyelmünket a inkább Európa magterületeire kell fókuszálni. Ha az euró megbukik, az Európai Unió is összeomlik - mondta Angela Merkel még novemberben egy interjúban. Azonban a szovjet példa alapján elmondható, hogy a valutaövezetet is össze kell hogy tartsa valami, ez lehet az összetartozás érzése, az európai polgárok közös valuta iránti igénye. A görög helyzet azt sugallja, hogy ez az igény kihalóban van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG