3p
A görög választások utáni remények, miszerint az új görög kormány együttműködő lesz, kezdenek eloszlani. Közben bejelentkezett Ukrajna, és közölte, hogy ő sem akar fizetni, inkább az adósság átütemezését kéri. Mindketten azt várják, mások állják a számlát helyettük.

Európa és a világ kifejezetten jóhiszeműen fogadta a görög választások eredményét, abból kiindulva, hogy a kampányban hangoztatott populista szólamok után a Sziriza, immár kormányon, ésszerűen együttműködik a nemzetközi szervezetekkel (akik amúgy lélegeztető gépen tartják az országot), és továbbviszi az elmúlt időben megindult konszolidációt. Ezzel szemben már a 3. napon igen ellenséges lépést tett: bejelentette, hogy egyoldalúan felfüggeszti több nagy görög vállalat már folyamatban lévő privatizációját, ezzel persze nem kis bevételtől megfosztva országát, amire szüksége lenne a további adósságtörlesztéshez.

Fellazítás

Emellett a görög és francia vezetőket is megkereste, és mintha megpróbálná őket fellazítani, hogy legyenek renegát társai az eurózónában. Ez végképp rövidlátó lépés, mert ha így megroggyantja az eurózónát, akkor legfeljebb annyit ér el, hogy végül a németek lépnek ki belőle, és akkor nemcsak a görögöknek lesz rossz, hanem a franciáknak, olaszoknak is. Persze, vélhetőleg nem ez a célja, hanem az, hogy társakat gyűjtsön az stabil északiak elleni ágáláshoz. Ez nem fog neki sikerülni: az olaszok és a franciák egészen pontosan felmérték, mivel járna nekik egy felboruló eurózóna.

Ez nem szép indítás. Kérdés, hogy először csak elmennek-e a falig, hogy utána, tesztelve a tárgyalófeleket, kihozzák a helyzetből a maximumot, vagy neki is mennek fejjel a falnak. Ha ez utóbbi történik, Európának már nem marad más választása, mint becsukni az erszényt, és így visszavezetni a görögöket a drachmához. A piac mindenesetre megvonta a bizalmat: a görög tőzsde szerdán 9 százalékkal zuhant, a görög bankok pedig már 40 százalékkal zakóztak a választások óta. A kötvényhozamok az égben járnak.

Még egy tenyér

És ha ez nem lenne elég a recesszióval küzdő kontinensnek, gyorsan kinyújtotta a tenyerét még egy ország: Ukrajna. Nem tagja ugyan sem az eurózónának, sem az EU-nak, de az orosz konfliktus miatt, miután a nyugat politikailag a szárnya alá vette, ők most úgy gondolják, akkor tessenek fizetni is. Eddig szó sem volt átütemezésről: a tárgyalások arról folytak, hogy az ország egyelőre új hiteleket kap, melyek lehetővé teszik a lejárók törlesztését. Átstrukturálásnak akkor van értelme, amikor sikerült már magát a gazdaságot is úgy konszolidálni, hogy az adósságátstrukturálást követően az adott ország már stabilan megáll a lábán.

Két évvel ezelőtt a görögöknél is így történt: megtörtént egy óriási adósságleírás, ők pedig bevezették a szükséges intézkedéseket, amiktől egyensúlyba került, sőt többletes lett a költségvetés. Így egy fenntartható rendszer alakult ki, és ezt akarja most az új vezetés felrúgni.

Nem árt a szigor

Mit tehet most Európa és a nemzetközi szervezetek? Ha az egyik kinyújtott kézbe pénzt helyez, akkor a másik is nyújtja, hogy ide is tessék adni. Ez pedig aztán továbbiakat bátorítana fel, és már meg is van a dominóhatás. Ezért nincs más lehetőség, mint szigorúan kezelni őket. A görögök már eljátszották a bizalmat, velük szemben már nincs hová hátrálni. Ukrajnának sem árt jelezni, hogy a szomszédjával, a hatalmas medvével való konfliktusa nem ok arra, hogy a világ eltartsa őket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Keményet mondott Szijjártó Péter a harmadik világháborúról
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 17:12
Magyarország kitart azon álláspontja mellett, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása túl van a vörös vonalon, ez ugyanis a harmadik világháború kirobbanását eredményezné - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Makro / Külgazdaság Az MNB alelnöke ismét felébresztette a forintot
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 16:34
Az MNB nem csak októberben szüneteltetheti a kamatcsökkentéseket - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatvágás az EKB-tól - mit szólt hozzá a forint?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 15:03
Ezúttal 25 bázisponttal csökkentettek. A hírre a magyar fizetőeszköz is erősödött, és egy pillanatra benézett 400 forint alá az euró. 
Makro / Külgazdaság Erre is csak irigyek lehetünk az osztrák sógorokra
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 14:51
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban 1,8 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az előző havi 2,3 százalék után - derült ki az osztrák statisztikai hivatal végleges adataiból.
Makro / Külgazdaság Újramatekozzák a nyugdíjakat, 134 ezer forint a minimum Szlovákiában
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 11:11
A nyugdíjasok több csoportjának járandóságát is újraszámolja a szlovákiai nyugdíjfolyósító intézet. Ennek eredményeként az is előfordulhat lesznek, akiknek emelkedni fog a nyugdíjuk.
Makro / Külgazdaság Reális a magyar kormány 2032-es terve? Ellentét alakulhat ki Orbán Viktor és Szijjártó Péter között?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 10:34
A külügyminiszter még erősebbre fűzné az oroszokkal az energetikai kapcsolatokat, miközben Orbán Viktor a gazdasági terveiben energiafüggetlenségről álmodozik. A megjelölt 2032-es időpontra az orosz orientációtól függetlenül is irreális ez az elképzelés.
Makro / Külgazdaság Kiderült a BYD titka: egy igazi nagyágyúval szövetkezett
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 09:55
A világ legértékesebb cége, az amerikai Apple és a Szegeden építkező kínai BYD az elmúlt évtizedben titokban együttműködött egymással az autóakkumulátorok fejlesztésében.
Makro / Külgazdaság Oroszországnak két választása van?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:21
Oroszország hosszabb távon vagy Európához csapódik, vagy Kína vazallusa lesz – véli egy Kremlben dolgozó tisztviselő. A jelenlegi oligarchák örökösei vélhetően az előbbiben lesznek érdekeltek.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Ismét emelkedett az Egyesült Államokban jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 15:53
Az Egyesült Államokban zsinórban a harmadik héten emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az október 11-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék előkaptak egy új csodafegyvert - Gulyás Gergely be is jelentette
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 13:33
A Kormányinfó keretében ismertették a kormány új gazdaságvédelmi akciótervét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG