4p
Zajlik tovább a Görögországgal kapcsolatos mizéria, de már nem úgy, mint eddig. A hitelezők berágtak, amiért 5 hónapig pókerezett velük Ciprasz, így most meglehetősen kevés lehetősége maradt. Él-e ezzel vajon, vagy népét végképp a szakadékba taszítja?
Fotó: EPA/ALEXANDROS BELTES

Mi járhat a fejében?

Nehéz elfogadható megoldást találni az 5 hónappal alatt európai, sőt világdrámává terebélyesedett problémára. Ha az volt Ciprasz célja, hogy minél többet halljanak róla és az egész világ vele foglalkozzon, akkor ezt a célját elérte. Viszont népével nagyon kitolt: most ha egyáltalán találnak valamilyen megoldást, már csak rosszabb feltételeket érhet el, mint a népszavazás előtt, és a gazdasági helyzet is napról napra romlik.

Nem tudni, mi volt az elképzelése a görög miniszterelnöknek, de megint érdemi javaslat nélkül utazott Brüsszelbe. Lehet, hogy még mindig az orosz rulettet folytatja, és várja, hogy a másik oldal megijed és bedobja a törölközőt? Úgy tűnik, erre hiába vár: ott a türelem elfogyott. Már kisebbik rosszként tekintenek a Grexitre, mint egy elvtelen alkura, ami rossz például szolgál, és óhatatlanul az eurózóna széteséséhez vezet.

Már csak rosszabb megoldás van

A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, akkor állapodnak meg vele, ha az eddigieknél sokkal határozottabb és keményebb kiigazító programot tesz a hitelezők elé. Ezáltal viszont a népszavazás értelme kérdőjeleződik meg, hisz ott az előző csomagot is elutasították. Persze mondhatjuk azt, hogy az elutasítás arra a bizonyos csomagra vonatkozott, egy új, keményebbre nem, de hát ezt megint csak nehéz eladni.

Persze a nép véleménye is gyorsan változhat, miután helyzete most már minden egyes nappal nehezedik. Rá kell jönniük, hogy az úgy nem működik, hogy nemet mondanak az európai programra, de másnap már 7 milliárd eurót kérnek tőlük. Nincs euró, ürülnek a bankok, nem lesz készpénz, egy idő után számlapénz sem, legfeljebb keveset érő drachma. Ilyen körülmények között pedig egyre többeknek válhat vonzóvá egy, akár kemény reformprogram.

Nem mindenáron

Az egyébként megosztott eurózóna most elég elszántnak látszik abban, hogy ha úgy folytatja Ciprasz, mint eddig, akkor vasárnap az EKB lekapcsolja az ELA keretet, vagyis a lélegeztetőgépet, és akkor Görögországnak már esélye sem marad az euró használatára. Többen hozzátették a tegnap esti ülésen, hogy van már kész tervük a Grexit lebonyolítására, persze úgy, hogy közben Görögország humanitárius segélyt kap, de azt már a teljes Európai Unió hozzájárulásával.

A mostani helyzet szerint minden arra utal, hogy megnyugtató megoldás, vagyis a görög kérdés eurózónán belüli megoldása csak úgy lehetséges, ha a görög kormány önként és 1-2 napon belül felajánl egy olyan tervet, ami a hitelezők korábbi igényeinek megfelel, vagyis garantálja azt, hogy a görög államháztartás fenntartható egyensúlyba jut, és némi költségvetési többletet termel, ami biztosítja az adósság legalább egy kis részének törlesztését.

Kár volt húzni

Egy biztos: mindenképpen sokkal jobban járt volna az ámokfutó miniszterelnök, ha még a meghosszabbított mentőcsomag ideje alatt, kulturált stílusban, alkudozva, de a másik fél álláspontját is figyelembe véve megállapodott volna. Így pókerezett és vesztett, kifutott a mentőcsomag, jöttek a tőkekorlátozások, kiürültek a bankok. Ebből a helyzetből már sokkal nehezebb felállni, hisz a tőkekorlátozásokat csak nagyon nehezen lehet felszámolni.

A népszavazás megint csak egy baklövés volt, hisz azt az illúziót nyújtotta a népnek, hogy van tényleges választási lehetőségük. De a választás csak a rossz és a még rosszabb között lehetséges, és a legkevésbé rossz a gyors megállapodás lett volna. Most az a kérdés, hogy mindezt belátja-e Ciprasz, és most, amikor már tényleg kifogyni látszanak a türelemből az európai partnerek, benyújtja-e a hiteles programot, vagy még egyszer, utoljára nekimegy a falnak, és jövő hétfőn az eurózónán kívül találja magát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG