<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Eddig a görögök csak egy kis kényelmetlenséget éreztek, most kóstolót kapnak, mi vár rájuk, ha nem rugalmasabbak. A kínai lufi pedig kipukkadt.

Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu elemzője.

A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában ezen az izgalmas hétfő reggelen is Fellegi Tamás, a Privatbankar.hu munkatársa volt a vendég. A téma természetesen elsősorban a görög helyzet volt, a beszélgetés helyenként mediterrán hévvel, a helyzethez illően folyt.

Nem a Grexit a legnagyobb veszély

Az első kérdés az volt, hogy hová vezethet a jelenlegi helyzet, ugyanakkor előbb néhány érdekes körülmény is szóba került, ami a jelenlegi helyzethez vezetett. Az ismert, hogy a tárgyalások hónapokig húzódtak, Cipraszék pókereztek, sőt orosz rulettet játszottak, a hitelezők békésen várták a fordulatot. Azonban az utolsó pillanatban nem csak a német politikusak jelentős része és maga a nép fortyant fel  Ciprasz viselkedésén, hanem kisebb eurózónás tagok, mint Szlovákia és Szlovénia is megunták a helyzetet, mondván: minek fizessenek ők súlyos pénzeket azért, hogy egy náluk sokkal jobban élő országot eltartsanak?

A görög válságról írt valamennyi cikkünket itt találja >>>>

Így viszont már látszik, hogy van a görög kilépésnél nagyobb veszély is az eurózónára nézve: nevezetesen az, ha maguk az eurózóna tagjai kezdenek besokallni, és ők lépnek ki az övezetből. Ez egyszerre meg is változtatja a lehetséges következményeket, legalábbis az eddig gondoltakhoz képest: hiába jóindulatú a német kancellár, hiába erőlteti az amerikai külügyminiszter mindenáron a megegyezést: ha Európa enged a zsarolásnak, biztosan elveszik, az eurózóna szétesik.

Már a nép is érzi

Így már érthető, hogy végre az utolsó pillanatban bekeményítettek a hitelezők, most viszont a görög nép először érzi igazán, hogy mi forog kockán. Ha már nincs pénz a bankokban, és lehet mindentől félni, szaladni élelmiszert, benzint venni a ropogós eurókból, akkor már nem biztos, hogy tetszeni fog nekik a Sziriza-program, lehet, hogy inkább megbékülnének egy kis nyugdíjcsökkentéssel, ÁFA emeléssel.

Ez is lehetne az ügy megoldása: ha a kormány érzékelné ezt, józan módon visszavonulna és megállapodhatna a hitelezőkkel. Ha végigviszi a népszavazást, akkor pedig eldől a kérdés: ha a nép rábólint az európai programra, az maga a felhatalmazás, hogy azt aláírja a kormány, ha nem, akkor viszont nem kell Európának tovább nyugtalankodnia, döntött a nép.

Eddig egyébként görög kormány állandóan a demokratikus felhatalmazását emlegeti, amikor az egész kontinenstől követel: de hát az eurózóna tagállamai is demokratikusan választották kormányaikat, és nekik is joguk van népeik azon óhaját képviselni, hogy nem óhajtanak egy túlköltekező országot fizetni a végtelenségig.

A kínai lufi állami kezelése

A második téma a kínai helyzet volt. A kínai jegybank váratlan kamatcsökkentést hajtott végre, noha úgy tűnt, befejezte a monetáris lazítást. Ugyanakkor mást is tett: korlátozta a tőkeáttételes kereskedést, és ezzel kipukkasztotta a tavaly ősz óta fújt óriási tőzsdei lufit. Ugyanakkor minden lufi pukkadás sok pénzt nyel el, ezt a hatást a további kamatcsökkentés tompíthatja. Ráadásul a 4-5 százalékos kamat igazán nem mondható alacsonynak a máshol jellemző szinthez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos