3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Amíg Európát a görög válság kínozza, addig jó alkalmat látott egy különleges státuszú terület, hogy görög módra benyújtsa a számlát a saját „anyaországának”. Egy karibi szigetről van szó, amely hogy-hogy nem, az USA területe lett úgy, hogy közben mégsem teljesen az, és egy arányában görög méretű adóssághegyen ül.
Alejandro Garcia televíziós beszéde. Forrás: EPA

A sziget

Puerto Rico egy trópusi sziget, de egy meglehetősen fura alakulat nemzetközi jogi szempontból. Az USA részét is képezi, meg nem is, a hivatalos leírás szerint az USA társult állama. Ez azt jelenti, hogy az USA része, de nem úgy, mint mondjuk Arkansas vagy Kalifornia, hanem inkább valahogy úgy, ahogy Tahiti Franciaország része. Kormányzója van, mint a többi államnak, de külön alkotmánnyal rendelkezik. Lakói az USA polgárai, aminek következtében már rengetegen hagyták el a szigetet és költöztek az USA más részeire, persze a jobb élet reményében.

A szigetet Kolumbusz vette birtokba 1493-ban, majd rövidesen spanyol gyarmat lett. 1898-ban az USA háborúban szerezte meg a spanyoloktól, azóta az ő birtoka. 1917-ben gyorsan állampolgárságot adott a szigetlakóknak, hogy a férfiakat besorozhassa, miután Amerika belépett az 1. világháborúba. 1952-ben kapott a sziget külön alkotmányt, és azóta is viták folynak arról, hogy teljesen beolvadjon-e az Egyesült Államokba, vagy sem.

Zűrös pénzügyek

Puerto Rico pénzügyei, mint most kiderült, zűrösek. Hétfőn a sziget fizetésképtelen lett, és a kormányzó, Alejandro Garcia Padilla kérte az USA kormányát, hogy tegyen lehetővé egy kvázi csődeljárást, melynek során átalakíthatják az adósságot. A sziget 73 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, ami tulajdonképpen összemérhető a göröggel: ott kb. 300 milliárd dollár jut 11 millió emberre, itt negyedannyi harmadannyi emberre.

Érdekes módon pont hétfőn történt a bejelentés, egyidőben a görög tőkekorlátozásokkal. Nyilván nem véletlenül: így nem ez lett a világ vezető híre, nem akkora a botrány. Amerikának viszont igen kellemetlen lehet: míg geopolitikai okokból erőlteti Görögország megmentését, persze európai pénzből, addig kiderült, hogy van neki egy saját „Görögországa”, amelyiket nem illene teljesen magára hagyni, mégkevésbé a dollárövezetből kirúgni, mivel Amerika társult állama, ami egy sokkal szorosabb kapcsolat, mint ami az Európai Unió nemzetállamai közt áll fenn.

Csődhelyzet volt már amerikai városokban sőt államokban is, és volt is lehetőség az adósság átstrukturálására, de ez Puerto Rico esetében nem megy, mert más a státusza. A kormányzó ezért felszólította Washingtont: biztosítsa ezt a jogot, akár törvénymódosítás árán is, különben minden kifizetés megszűnne. Mindezt televíziós beszédben tette, és hozzátette, olyan megegyezést szeretne, hogy évekig ne kelljen kell fizetnie a kötvényeseknek.

Tisztára mint a görögök

Ismerős, ugye? Mintha Cipraszt utánozná. Csak hát sokkal több joggal, miután nem egy önálló ország, hanem ahogy Ciprasz, vagy akár a mi miniszterelnökünk mondaná, Amerika „gyarmata”. Aminek egyébként fölöttébb örülnek, mert az összehasonlítási alap a szomszédos Dominika, Kuba vagy Jamaica, melyeknek lakossága meglehetősen alacsony szinten tengődik, míg Puerto Rico közel amerikai szinten él, bár amint látjuk, az utóbbi időben nem kis részben hitelből.

A várt megoldás a sziget esetében is ugyanaz, mint Görögországban: adóemelés, kiadáscsökkentés, vagyis annyit költeni, amennyit megtermelnek, plusz még fizetni az adósságot. Mint kiderült, hónapok óta tárgyalnak Washingtonnal, de annak esze ágában sincs szövetségi forrásokból kimenteni a szigetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG