<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Portugália az utóbbi időben mintaország lett, pont ellentéte Görögországnak. Bizonyította, hogy szigorú, de értelmes programmal ki lehet jönni a súlyos válságból. Nemrég balra tolódott a kormány, sokan rettegnek a görög forgatókönyvtől. Indokolt-e a félelem?

 

Kormányváltás

Portugáliában két hónapja választások voltak, és szerencsére távolról sem következett be olyan radikális eltolódás, mint Görögországban az év elején, amikor a szélsőbaloldalinak mondható Sziriza teljes hatalmat kapott. A változás jóval szerényebb, az eddig kormányzó, stabil, inkább kissé jobboldali politikát folytató szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot, de nem tudtak önállóan kormányt alakítani, pontosabba az hamar megbukott.

Végül a baloldal alakíthatott kormányt, melynek vezető pártja a mérsékeltnek mondható szocialista párt. A kormányt ugyan gyakorlatilag ők alkotják, de a helyzetet bonyolítja, hogy még a választások előtt szövetséget kötöttek a kommunistákkal és egy, a Szirizához hasonló marxista párttal, a Baloldali Blokkal. Ez alapján most némiképpen függenek tőlük, így nincsenek könnyű helyzetben, ha folytatni akarják az eddigi gazdaságpolitikát.

Vannak szélsőségesek, de kevesebben

A kommunisták és a baloldali Blokk kifejezetten azt hirdetik, amit fél évig Ciprasz görög miniszterelnök is, amíg a fejére nem koppintottak: államosítani akarnának, adósság-átütemezést emlegetnek, euroszkeptikusok, sőt még a NATO-ból is kilépnének. A szocialisták ezzel szemben sokkal visszafogottabbak, és már jelezték, hogy nem akarnak a görögökhöz hasonló konfliktusba keveredni a hitelezőkkel az adósság átstrukturálása miatt. Mindazonáltal lazítani akarnak az eddigi szigorú, de hatékony gazdaságpolitikán.

hirdetés

Szép volt az eddigi

Az eddigi eredmények pedig igen impresszívek. Portugália tavaly májusban kikerült a 78 milliárd eurós segélyprogramból. A költségvetési deficit 3,4 százalékra csökkent a 2 évvel ezelőtti 4,8-ról, a portugál kötvények hozamai 3 százalék alá zuhantak a 2012-es 10 százalék fölöttiről, sőt a legnagyobb európai kötvénymánia idején az év közepén 2 százalék alatt is jártak.

A gazdaság 2103 óta növekszik, és jövőre is 2 százalék körüli növekedést várnak. A munkaerő költsége jelentősen csökkent, az export megugrott. Míg a válság előtt 30 százalék volt az export aránya a gazdaságon belül, most már 40 százalék fölött van. A belső fogyasztás is élénkül, a harmadik negyedévben 3,2 százalék volt a növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A munkanélküliség a 2013 eleji 17,5 százalékos tetőről 12,2 százalékra csökkent.

Van mit veszteniük

A baloldali kormány kissé könnyíthet az eddigi szigoron, például megemelheti az állami alkalmazottak bérét, vagy csökkentheti a válságkezelés során megemelt adókat, de ezeket az intézkedéseket a javulás valamelyest lehetővé is teszi. A Credit Suisse elemzői úgy gondolják, hogy a portugál szocialisták európai elkötelezettsége elég erős ahhoz, hogy elkerüljenek minden olyan lépést, ami fölösleges konfrontációhoz vezetne a hitelezőkkel, ill. az eurózónával. Nagy utat tettek meg a válság óta, van már mit veszteniük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló