<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Portugália az utóbbi időben mintaország lett, pont ellentéte Görögországnak. Bizonyította, hogy szigorú, de értelmes programmal ki lehet jönni a súlyos válságból. Nemrég balra tolódott a kormány, sokan rettegnek a görög forgatókönyvtől. Indokolt-e a félelem?

 

Kormányváltás

Portugáliában két hónapja választások voltak, és szerencsére távolról sem következett be olyan radikális eltolódás, mint Görögországban az év elején, amikor a szélsőbaloldalinak mondható Sziriza teljes hatalmat kapott. A változás jóval szerényebb, az eddig kormányzó, stabil, inkább kissé jobboldali politikát folytató szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot, de nem tudtak önállóan kormányt alakítani, pontosabba az hamar megbukott.

Végül a baloldal alakíthatott kormányt, melynek vezető pártja a mérsékeltnek mondható szocialista párt. A kormányt ugyan gyakorlatilag ők alkotják, de a helyzetet bonyolítja, hogy még a választások előtt szövetséget kötöttek a kommunistákkal és egy, a Szirizához hasonló marxista párttal, a Baloldali Blokkal. Ez alapján most némiképpen függenek tőlük, így nincsenek könnyű helyzetben, ha folytatni akarják az eddigi gazdaságpolitikát.

Vannak szélsőségesek, de kevesebben

A kommunisták és a baloldali Blokk kifejezetten azt hirdetik, amit fél évig Ciprasz görög miniszterelnök is, amíg a fejére nem koppintottak: államosítani akarnának, adósság-átütemezést emlegetnek, euroszkeptikusok, sőt még a NATO-ból is kilépnének. A szocialisták ezzel szemben sokkal visszafogottabbak, és már jelezték, hogy nem akarnak a görögökhöz hasonló konfliktusba keveredni a hitelezőkkel az adósság átstrukturálása miatt. Mindazonáltal lazítani akarnak az eddigi szigorú, de hatékony gazdaságpolitikán.

Szép volt az eddigi

Az eddigi eredmények pedig igen impresszívek. Portugália tavaly májusban kikerült a 78 milliárd eurós segélyprogramból. A költségvetési deficit 3,4 százalékra csökkent a 2 évvel ezelőtti 4,8-ról, a portugál kötvények hozamai 3 százalék alá zuhantak a 2012-es 10 százalék fölöttiről, sőt a legnagyobb európai kötvénymánia idején az év közepén 2 százalék alatt is jártak.

A gazdaság 2103 óta növekszik, és jövőre is 2 százalék körüli növekedést várnak. A munkaerő költsége jelentősen csökkent, az export megugrott. Míg a válság előtt 30 százalék volt az export aránya a gazdaságon belül, most már 40 százalék fölött van. A belső fogyasztás is élénkül, a harmadik negyedévben 3,2 százalék volt a növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A munkanélküliség a 2013 eleji 17,5 százalékos tetőről 12,2 százalékra csökkent.

Van mit veszteniük

A baloldali kormány kissé könnyíthet az eddigi szigoron, például megemelheti az állami alkalmazottak bérét, vagy csökkentheti a válságkezelés során megemelt adókat, de ezeket az intézkedéseket a javulás valamelyest lehetővé is teszi. A Credit Suisse elemzői úgy gondolják, hogy a portugál szocialisták európai elkötelezettsége elég erős ahhoz, hogy elkerüljenek minden olyan lépést, ami fölösleges konfrontációhoz vezetne a hitelezőkkel, ill. az eurózónával. Nagy utat tettek meg a válság óta, van már mit veszteniük.

Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG