<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Sziriza győzelme ismét válságba sodorhatja az eurózónát. A takarékossági szigor megszűnése miatt az államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díja az egekben jár.

Londoni pénzügyi elemzői vélemények szerint a görög választások eredménye komolyan veszélyeztetheti a reformfolyamatot az euróövezet más gazdaságaiban is, és így újjáélesztheti az euróövezeti válságot.

Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama hatalmas, száz pontot meghaladó napi emelkedéssel 1270 bázispont környékén mozgott a hétfői londoni forgalomban az irányadó ötéves lejáratra.

A hétfőre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg csaknem 1,3 millió euró középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon, 100 ezer euróval drágábban, mint az előző zárásban.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac hozzávetőleg 62 százalékos valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

Európában ennél csak egy ország CDS-árazásai magasabbak: Ukrajna szuverén csődbiztosítási tranzakcióit a hétfői londoni kereskedésben 2500 bázispontos középárfolyamon forgalmazták, 216 pontos drágulással. Az ukrán CDS-díjszabást az ország keleti térségeiben dúló harcok kiújulása hajtotta fel.

Jonathan Loynes, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai főközgazdásza a görögországi választási eredményeket kommentálva hétfőn azt valószínűsítette, hogy a Sziriza "átütő" győzelmét várhatóan a görög euróövezeti tagság jövőjével kapcsolatos elhúzódó bizonytalanság követi, emiatt újból fellángolhat a válság az euróövezet egészében.

Loynes szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka számára biztató lehet, hogy a görög választók 75 százaléka továbbra is az euróövezetben szeretne maradni. Angela Merkel német kancellár és más euróövezeti vezetők is azonban már tettek utalást arra, hogy az euróövezet most már "tudná kezelni" Görögország távozását, vagyis - a Capital Economics elemzője szerint - gyakorlatilag burkoltan azzal fenyegették meg Görögországot, hogy kitehetik a valutaunióból.

Loynes szerint mindemellett nyilván a trojka sem szeretné, ha a Szirizának tett esetleges komolyabb engedmények más euróövezeti országokban is protest-pártok felemelkedését segítenék.

A Sziriza sem fog gyors visszavonulót fújni, tekintettel a választásokon szerzett erőteljes mandátumára. Mindazonáltal az euróval kapcsolatos görög közvélekedés is megváltozhat, ha kiderül, hogy a Sziriza kormányzása alatt is még évekig tartó szűkölködés az ára az euróövezeti tagságnak - mondta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

A közgazdász szerint mindezeket figyelembe véve hosszasan elhúzódó patthelyzet kialakulása valószínűsíthető, amelynek már önmagában is káros hatásai lehetnek Görögországban és más euróövezeti gazdaságokban.

Loynes kiemelte, hogy a görög költségvetés adóbevételei máris zuhannak, mivel sok görög adófizető arra számít, hogy a Sziriza vezette kormány elnézőbb lesz elődjénél, és mindeközben gyorsuló ütemben folyik a betétmenekítés a görög bankokból. Minél tovább tart a bizonytalanság, annál nagyobb lesz az európeriféria többi gazdaságát fenyegető járványkockázat - jegyezte meg.

Loynes közölte: a cég "ez idő szerint" nem emeli be központi gazdasági előrejelzési forgatókönyveibe Görögország távozását az euróövezetből. A ház szerint ugyanakkor növekedhet e fejlemény bekövetkeztének kockázata, ha a piaci feszültségeket újjáélesztő, elhúzódó patthelyzet alakul ki a Sziriza és a trojka között, és ez tovább gyengíti az egyébként is ingatag görög bankrendszert.

Loynes szerint jóllehet a görög államháztartás csaknem egyensúlyi állapotban van, az idén azonban jelentős államadósság-hányad törlesztése válik esedékessé, és a kormány gyorsan kifogy a pénzből, ha nem jut további külső finanszírozási segítséghez.

Ugyanerre a következtetésre jutottak hétfői értékelésükben a Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - közgazdászai. A ház szerint a szociális engedményeket ígérő új görög kormány várhatóan "gyorsan szembetalálja magát a realitásokkal", mivel a megígért intézkedések pénzbe kerülnek, márpedig a kincstár csaknem üres.

A Commerzbank elemzői is kiemelték, hogy sok görög már le is állt az adófizetéssel; erre vall, hogy becslések szerint a januári adóbevételek 1 milliárd euróval elmaradhatnak a költségvetési előirányzattól.

Ennek alapján nehézségeket okozhat már az idei első negyedévben esedékes 4,5 milliárd euró kamattörlesztési kötelezettség fedezetének előteremtése is, és újabb pénzügyi segítség nélkül a görög kormány nyárra csődbe juthat, tekintettel az akkor esedékessé váló jelentős adósságtörlesztésekre - vélekedtek a Commerzbank közgazdászai.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG