Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben az utcán több tízezer ember tüntetett az újabb megszorítások ellen, a görög parlament újabb kiigazításokat szavazott meg, hogy hozzáférjen a nemzetközi segélycsomag következő részletéhez. A radikális baloldal találkozása a gazdasági racionalitásokkal - itt az újabb fejezet.
Az ingatlanárverések felpörgetése, a sztrájkjogok megnyírbálásá ellen tüntettek Athénban - hiába. Fotó: EPA/Yannis Kolesidis

Könnyebb lesz árverezni, liberalizáják a piacot

Újabb reformokról döntött hétfőn a görög parlament annak érdekében, hogy lehívhassa a nemzetközi hitelezők által összeállított mentőcsomag következő, 6,5 milliárd eurós részletéhez. A most elfogadott jogszabályok többek között létrehoznak egy elektronikus felületet azoknak az árveréseknek, amelyek a bedőlt hitelek esetében segítenek a bedőlt hitelek fedezetét pénzzé tenni.

Emellett tovább liberalizálják a piacot: megnyitnak számos olyan "zárt szakmát", amelyek korábban nem piaci alapon működtek, nehéz volt például új működési engedélyt beszerezni - ez megvédte a szereplőket, miközben erősen korlátozta a versenyt. Ezek közt hagyományosan egyebek mellett mérnöki, végrehajtói, közjegyzői, orvosi szakmák vannak, vagy épp a taxisoké és a teherautósofőröké. Az IMF egyik régi követelése ez, gyakorlatilag az első, 2010-es mentőcsomag óta folyamatosan napirenden van.

Amikor a "szélsőbal" próbálja ellehetetleníteni a sztrájkolást

Az új törvénycsomag emellett megnehezíti a sztrájkok szervezését: az eddigi 33 százalék helyett 50 százalék fölötti támogatottságra van szükség a szakszervezeti tagság részéről ahhoz, hogy törvényesen sztrájk indulhasson. Különösen ez utóbbi miatt biztos, hogy a kormányzó párt, a Sziriza tagjai megint jó sok vízzel nyelik a keserű pirulát. Ne feledjük: a Sziriza a Radikális Baloldal Koalíciója, maga a syriza szó is radikálist jelent.

Alexisz Ciprasz vezetésével 2015-ben kerültek hatalomra, épp azzal az üzenettel, hogy nem engednek a zsarnok hitelezőknek, elég volt a megszorításokból - keményen fognak tárgyalni, és úgy vezetik majd ki az országot a mély gazdasági válságból, hogy ne kelljen közben fájdalmas kiiagazításokat végrehajtani. Ehhez képest már a sokadik engedményt teszik a hitelezeknőknek - amivel egyébként egész sikeresen ki is vezették az országot a gödörből, ráadásul úgy, hogy sem az eurót, sem az Európai Uniós tagságot nem kellett közben feladniuk. Más kérdés, hogy a baloldaliságot sokkal inkább.

Nem véletlen, hogy a parlament döntésével egyidőben az utcákon 20 ezresre becsült tömeg tüntetett az újabb megszorítások ellen - többnyire egyébként békésen, csak rövid ideig tartó zavargás volt, amit némi könnygázzal igyekeztek lecsillapítani a rendőrök. Alexisz Ciprasz miniszterelnök azzal igyekezett megnyugtatni a tüntetőket, hogy a most elfogadott reformcsomagnak köszönhetően 7 hónap múlva végre kikerülhet a mentőintézkedések hatálya alól.

Sokszor rezgett a léc, de azért csak megcsinálták

Ez azért nagy fegyvertény: 2010 óta sok-sok milliárd eurót pumpált az EU, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasa a görög gazdaságba, ezt azonban nem adták ingyen - komoly strukturális reformokat, megszorításokat írtak elő a görögöknek a hitelért cserébe, hogy ne csak elégjen a pénz, azaz ne álljon elő egy éven belül az a helyzet, ami a válsághoz vezetett. Ez nem mindig ment egyszerűen, sokszor támadt komoly zűrzavar, a görögöket sokan már többször is az eurózónán kívül látták volna szívesebben, politikai bukások és előrehozott választások tarkították a képet.

A végén azért mégiscsak azt mondhatjuk: majdnem 10 évig tartott a görög válság, de mostanra csak véget ért. A görög gazdaság több évi recesszió után idén először növekedni fog, ráadásul még a magyar életszinvonalra sem kellett lesüllyedniük - a háttérről itt írtunk bővebben: Véget ért a görög válság, és még mindig jobban élnek, mint mi >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Makro / Külgazdaság Javult a helyzet a briteknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:33
Egy szinttel alacsonyabbra, az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról mérsékelték a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget. 
Makro / Külgazdaság A II. világháború óta nem esett vissza így az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 17:02
Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra.
Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Macron kockázatos hadjárata – célkeresztben az iszlamisták és a baloldal
Káncz Csaba | 2021. február 25. 14:11
A francia kultúrharc maximális fordulatszámon pörög. De kérdés, hogy azok a mérsékelt szavazók, akik 2017-ben Macront hatalomba segítették, vevők lesznek-e az új, radikális kurzusra a 2022-es választáson is? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
hírlevél