<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Megszorítások
Részvény / Deviza / Áru Győzött a rezsidémon, már tíz százalékos az állampapír-hozam Magyarországon
Eidenpenz József | 2022. július 14. 12:14
A forint gyenge maradt a kormány nagy csomagja ellenére is, a BUX-ot a Richter húzza. A rezsicsökkentés feladását és a többi megszorító intézkedést közgazdaságilag helyesnek értékelik elemzők, ugyanakkor a tíz százalék fölé kúszó állampapír-hozam újabb nagy teher lehet a költségvetésnek. Az olaj és a fémek ára örvendetesen süllyed, de a piacokat a magas kamat réme nyomasztja.
Részvény / Deviza / Áru Új Terra a láthatáron, szerény emelkedésre képes az OTP
Eidenpenz József | 2022. május 30. 12:39
A tőzsdék hangulata jó, a BUX is emelkedik, de valamivel átlag alatti mértékben. A forint erősödik, de az egyik brókercég szerint inkább a forintgyengülés folytatódására van esély. Nincs semmi meglepő a különadókban az egyik alapkezelő véleménye alapján, sőt újabb megszorító csomagot vár az idén vagy jövőre.
Makro / Külgazdaság Beszólt az IMF – öt ok, amiért a görögök még mindig nagy bajt okozhatnak
Privátbankár.hu | 2016. május 24. 18:00
Úgy tűnik, Görögországban még mindig nincsen semmi sem megoldva. A bevétel nem elegendő, az eladósodottság egy idő után ismét növekedhet, a privatizáció nem halad, a megszorítások nem elégségesek. A kötvényeik kamata túl magas és futamideje hosszú. Lehet, hogy kezdődik minden elölről.
Makro / Külgazdaság Újra bizalmat kér Ciprasz a parlamenttől
Privátbankár.hu | 2015. október 6. 08:29
Alekszisz Ciprasz görög kormányfő kitart a megszorítások mellett, azonban csak átmeneti lesz a tűzszünet: a cél az ország adósságának leírása.
Állampapír / Kötvény Megszorítások és szegénység – így mászott ki a válságból Portugália
Eidenpenz József | 2015. május 21. 18:30
Portugál államkötvényeket első alkalommal sikerült negatív hozammal értékesíteni, amit az EKB kötvényvásárlási programja tett lehetővé. Pár éve még csak óriási segélycsomaggal tudott túlélni az ország. Így néz ki egy ország, amely a válságkezelést a trojkával hajtotta végre, nem úgy, mint mi.
Makro / Külgazdaság Frankfurtban ezért lángolt az utcai barikád
Privátbankár.hu | 2015. március 18. 16:02
Legalább száz sebesült, füstölgő barikádok, szirénák, felgyújtott járművek, rendkívüli állapotra emlékeztető utcaképek. Frankfurtban egy baloldali, kapitalizmus-ellenes mozgalom az EKB új székházát választotta célpontnak. Több tucatnyian megsérültek.
Makro / Külgazdaság Újabb megszorításokat vár Olaszországtól az EU
Privátbankár.hu | 2014. november 29. 15:13
Uniós szakértők keveslik az adóelkerülés visszaszorítását és a szerencsejáték megadóztatását. Szerintük ennél több kell.
Makro / Külgazdaság A rendőrök húzták a legrövidebbet - ennyi pénztől esnek el a megszorítás miatt
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 8. 13:00
A 110 milliárd forintos zárolásban a Belügyminisztériumnál (BM) a legnagyobb összeget, több mint 1,5 milliárd forintot a rendőrségtől vonhatják el.
Makro / Külgazdaság Itt a lista: ezek a minisztériumok a 110 milliárdos megszorítás vesztesei
Privátbankár.hu | 2014. július 18. 08:09
A zárolás részleteit augusztus 1-jéig dolgozzák ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jár a legrosszabbul, a Külügy a legjobban.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy csökkenő pályán van az államadósság?
Eidenpenz József | 2014. július 18. 06:09
A váratlanul bejelentett 110 milliárdos ideiglenesnek nevezett költségvetési zárolás nem arra utal, hogy minden rendben lenne az államadósság-csökkentés és a hiány körül. Ha nem csak az év végi pillanatfelvételt nézzük, hanem éves átlagot, akkor már tavaly sem csökkent, hanem kissé nőtt az államadósság.
Vásárló Még mindig beveszed? – négy évente ugyanúgy esnek pofára a fogyasztók
Eidenpenz József | 2014. március 20. 06:09
A választások körüli ígéret- és öndicséret-dömping egyértelműen pozitívan hatott a fogyasztók várakozásaira Magyarországon az utóbbi közel két évtizedben. Két választás után azután eddig mindig eljött a kijózanodás ideje. A számok azt mutatják, hogy van mese, merthogy a meséket újra és újra bevesszük.
Makro / Külgazdaság Magyarország rosszabbul teljesít? Ez lehet az oka
Privátbankár.hu | 2013. november 11. 12:52
Szinte az összes versenytársánál rosszabbul teljesít Magyarország Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfólió-menedzsere szerint, de pozitív növekedési meglepetést vár. Jövőre legalább három százalékos gazdasági növekedés lehet Faragó Ferenc szerint is.
Makro / Külgazdaság Működnek a megszorítások? A magyarok hisznek benne leginkább
Privátbankár.hu | 2013. október 3. 08:29
Az európaiak szűk többsége, 51 százaléka gondolja úgy, hogy a gazdasági megszorítások politikája nem működik, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket - derül ki a Gallup intézet által készített, szerdán közzétett közvélemény-kutatás eredményéből.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli fordulat: károsnak tartják a britek a megszorításokat
Privátbankár.hu | 2013. március 10. 19:04
A britek jelentős többsége most már úgy véli, hogy gazdasági károkat okoz a brit kormány drasztikus költségvetési megszorító programja.
Makro / Külgazdaság Nyakukon a megszorítás, Obama csak kampányol
Privátbankár.hu | 2013. február 27. 06:16
Az amerikai költségvetés három nap múlva életbe lépő automatikus csökkentése gyengíteni fogja az amerikai gazdasági fellendülést - jelentette kedden egy virginiai hajóépítő üzemben elmondott beszédében Barack Obama amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Százezreken spórol a Pentagon
Privátbankár.hu | 2013. február 21. 17:38
A Pentagon 800 ezer alkalmazott bérének a csökkentésére készül a költségvetési megszorítások miatt. Heti egy nap kényszerpihenőre és 20 százalékos fizetéscsökkentésre kell felkészülniük a civil dolgozóknak.
Makro / Külgazdaság Az utolsó utáni pillanatban kerülte el az USA a fiscal cliffet
Privátbankár.hu | 2013. január 1. 13:47
Az amerikai szenátus keddre virradóra elfogadta az úgynevezett költségvetési szakadék elkerüléséről szóló megállapodást. A kongresszus felsőháza két órával az éjféli határidő lejárta után adta áldását az utolsó percben nyélbe ütött, két párti kezdeményezéssel született megállapodásra: 89 szenátor adta rá a voksát, és nyolcan ellene szavaztak. A megállapodást még jóvá kell hagynia a képviselőháznak is, és majd csak azután kerülhet rá Barack Obama elnök aláírása.
Karrier Hoffmann Rózsa mondjon le! - tüntetők lepték el a Petőfi-hidat
Privátbankár.hu | 2012. december 10. 18:36
A keretszámok ellen tiltakoztak az ELTE dél-budai kampuszán, majd a tömeg megindult a Petőfi-hídra. A hallgatók szerint a keretszámok durva megvágása egyenlő a tandíj bevezetésével.
Makro / Külgazdaság Ilyen megszorítások mellett jövőre sem jutunk ki a recesszióból
Privátbankár.hu | 2012. november 26. 13:36
Londoni elemzők új prognózisai szerint Magyarországon jó esetben stagnálás várható jövőre, de vannak olyan vélemények, amelyek szerint a magyar gazdaság 2013 egészét is recesszióban tölti.
Makro / Külgazdaság Utcára vonult egész Róma, a megszorítások miatt tiltakoznak az olaszok
Privátbankár.hu | 2012. november 24. 14:06
Összecsapásoktól tartva lezárták az olasz főváros központját. Szakszervezetek, diákok, újfasiszta szervezetek és szélsőbalos csoportok vonulnak fel egyszerre Rómában a gazdasági válság leküzdésére hozott intézkedések elleni tömegtüntetésen.
Makro / Külgazdaság Hétfőn szavaz a Ház a Matolcsy-csomagról
Privátbankár.hu | 2012. november 18. 11:19
Sűrű három nap vár az országgyűlési képviselőkre a jövő héten. Hétfőn tizenhat előterjesztés elfogadása mellett végleges formába önthetik a költségvetési kiigazítást célzó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Eldruvultak a tüntetések Spanyolországban - videó
Privátbankár.hu | 2012. november 15. 11:15
Erőszakba torkollottak szerdán több dél-európai országban a megszorítások elleni tüntetések. Összecsapások voltak Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban is.
Deviza / Áru Görög és amerikai megszorítások rontják a hangulatot a devizapiacon (frissítve)
Privátbankár.hu | 2012. november 7. 12:34
Az amerikai elnökválasztás eredménye a pénznyomda további zakatolását sejteti, amiből a feltörekvő piacok profitálhatnak. A görög helyzet és a fenyegető év végi amerikai megszorításhullám rontja a hangulatot.
Makro / Külgazdaság Sorsdöntő napok: 6 nap múlva minden eldőlhet Görögországban
Privátbankár.hu | 2012. november 5. 09:18
Hat nap múlva szavaz a görög parlament az újabb megszorítócsomagról. A kiigazítások miatt ma óriássztrájkok lesznek az országban, miközben vizsgálják a nyugdíjcsökkentést is.
Makro / Külgazdaság Soros György szerint még mindig veszélyes az európai válságkezelés
Privátbankár.hu | 2012. október 29. 11:00
Jelentős előrelépés történt az euróövezeti válság kezelésében, de a megoldás terhei túlságosan sújtják az adós államokat - mondta Soros György az általa alapított Közép-Európai Egyetem konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Portugália: újabb megszorítások, növekedés nélkül?
Privátbankár.hu | 2012. október 12. 14:35
A megszorításokkal a kormány a recesszió miatt csökkenő bevételeket pótolná, és így felelne meg az IMF és az EU tavalyi mentőcsomagjában foglalt feltételeknek. 2014 után újabbat már nem szeretne, a GDP csökkenése azonban még mindig probléma.
Makro / Külgazdaság Már az IMF sem tudja, hogy mikor jön Budapestre
Privátbankár.hu | 2012. október 4. 17:33
Nem kért megszorításokat Magyarországtól az IMF, viszont nem tudni mikor folytatódnak a tárgyalások Budapesttel - hangoztatta a Valutaalap külkapcsolatokért felelős igazgatója.
Makro / Külgazdaság Túlságosan nagy a félelem a dominóhatástól
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 30. 15:45
Görögország nem teljesíti a nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodást, mégis megkapja a kölcsön következő részletét, mert a hitelezők tartanak az euróövezet szétesésétől - írták német lapok a hét végén.
Karrier Elképesztő munkanélküliség fenyeget Görögországban
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 3. 16:31
Az egyik legnagyobb görög szakszervezet szerint jövőre akár 29 százalékra nőhet a munkanélküliség, ha a kormány további megszorításokról dönt.
Makro / Külgazdaság Portugália nem tudja tartani az államháztartási hiánycélt
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 3. 15:04
Portugália első félévi államháztartási hiánya 6,7-7,1 százalék volt a GDP-hez mérten, aminek alapján gyakorlatilag lehetetlen a 4,5 százalékos idei deficitvállalást teljesíteni újabb megszorítások nélkül - állapította meg a portugál parlament költségvetés helyzetét vizsgáló bizottsága.
Makro / Külgazdaság Athénban megkongatták a vészharangokat
Zsiborás Gergő | 2012. augusztus 30. 14:42
Megkongatta a vészharangokat a görög miniszterelnök miután a kormánykoalíciót alkotó 3 párt vezetői továbbra sem tudtak megegyezni abban, hogy takarítson meg az állam 11,6 milliárd eurót, mely a nemzetközi partnerektől kapott segélycsomag egyik feltétele. Antonisz Szamarasz szerint, ha nem születik döntés a megszorítások mikéntjéről, Görögország elvesztheti - már így is csekély - hitelességét és kizárhatják az eurózónából is.
Deviza / Áru Jelentős megszorítások Spanyolországban - megállt az euró esése
Privátbankár.hu | 2012. július 11. 12:19
Jelentős, 65 milliárd eurós megszorítást jelentett be a spanyol miniszterelnök. Adóemelés és több kedvezmény megszüntetése is szerepel az intézkedések között, amelyek célja, hogy minél előbb leszorítsák az államháztartás hiányát, hogy az megfeleljen az uniós követelményeknek. A bejelentésre nem volt érdemi piaci reakció, ugyanakkor a madridi tőzsde erősödik.
Adó Na ez a megszorítás - 7,2 milliárd eurót passzírozott ki a költségvetésből a francia kormány
Privátbankár.hu | 2012. július 4. 17:25
A francia kormány 7,2 milliárd eurós adóemelésről és 1,5 milliárd eurós költségvetési megtakarításról döntött, amit az idei költségvetés korrekciójaként terjeszt a nemzetgyűlés elé. A tucatnyi, korábban már kiszivárgott intézkedés elsősorban a magas jövedelműeket és a nyereséges nagyvállalatokat sújtja, de különadót kapnak a bankok és az olajcégek is.
Makro / Külgazdaság Olaszország: megszorításokkal is a béke szigete
Privátbankár.hu | 2012. június 25. 12:40
Az ország, ahol a megszorítócsomag bejelentésekor az egyik miniszter elsírta magát.
Makro / Külgazdaság Ostor vagy mézesmadzag? A németek sem tudják, mit csináljanak a görögökkel
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 13:44
Még meg sem alakult az új görög kormány, máris rengeteg nyilatkozat hangzik el arról, hogyan tovább. Vasárnap a német külügyminiszter engedékenynek mutatkozott a megszorításokon alapuló görög reformokkal kapcsolatban, hétfőn a német kormány már cáfolta is ezt. Más német politikusok szintén a könnyítés mellett vannak, nem akarják a görög húrt túlfeszíteni, a konzervatívok pedig ettől a plafonon vannak.
Karrier A dolgozók 20 pihenőnapja esett áldozatul a válságnak
Privátbankár.hu | 2012. május 11. 15:10
A portugál kormány újabb megszorító intézkedése szerint 2013-tól öt éven keresztül 4-gyel kevesebb lesz a munkaszüneti napok száma. A kormány lépése olyan, mintha Magyarországon augusztus 20-a öt évig nem lenne munkaszüneti nap.
Befektetési alapok Megszorítás vagy növekedésösztönzés? – borzasztó nehéz összeállítani a megfelelő koktélt
Privátbankár.hu | 2012. május 9. 17:30
Nehéz összeállítani az ideális koktélt a gazdaságpolitikában, ha túl sok a megszorítás, visszaesik a gazdasági növekedés, ha túl kevés, az a hitelezőknek nem fog tetszeni. Ez az alapdilemma, minden gazdaságpolitikus más-más megoldást keres. A görög példa is azt mutatja, hogy a társadalom nem fogadja el a túlzott megszorításokat – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán.
Adó A percalapú telefonadó érinti legkevésbé hátrányosan a szociálisan rászorulókat?
Privátbankár.hu | 2012. május 8. 16:32
Az Invitel különösen fontosnak tartja, hogy a nehéz helyzetben élő, szociálisan rászoruló embereket a tervezett telefonadó ne érintse szükségtelenül hátrányosan – írja a társaság. Ezért továbbra is a jelenlegi tervezetet, a percalapú adó bevezetését tartja az ügyfelek szempontjából leginkább elfogadhatónak.
Makro / Külgazdaság A görögök menthetetlenek, a franciák fellazítják a fiskális szigort
Privátbankár.hu | 2012. május 7. 15:37
Kisebb sokkot okozott a piacokon a francia elnökválasztás és a görög parlamenti választások eredménye, s miközben egyelőre nagy a bizonytalanság például az unió jövőjét illetően, elemzők úgy vélik, a görögök már menthetetlenek, a franciák pedig megpróbálják majd lazítani a fiskális szigort. De Hollande ígéreteit nem biztos, hogy be lehet tartani.
Makro / Külgazdaság Ismét húztak egyet a nadrágszíjon a görögök
Privátbankár.hu | 2012. február 29. 07:07
Újabb költségvetési szigorításokat szavazott meg kedd este a görög parlament, hogy Athén megkaphassa az újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna országaitól. Az újabb szigorítások szerint 400 millió euróval kevesebb jut majd védelmi kiadásokra és az állami beruházásokra.
Makro / Külgazdaság Soros: a görög mentőcsomag ellenére Európa nem szabadul meg a veszélytől
Privátbankár.hu | 2012. február 12. 10:35
Soros György milliárdos befektető úgy véli, hogy az alacsony gazdasági növekedés, és a hosszan tartó politikai feszültség akkor is széthúzza az unió tagállamait, ha a görögök elfogadják a kiterjesztett megszorító csomagot. Soros szerint az USA gazdasága a megújulás jeleit mutatja, a választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy Obama megérdemelne egy második győzelmet.
Makro / Külgazdaság Készül a görög parlament a megszorító csomag elfogadására
Privátbankár.hu | 2012. február 11. 16:35
A görög parlament holnap szavaz az EU által kirótt, korábban a politikai pártok által elfogadott további megszorító intézkedésekről. Ha a parlament is jóváhagyja az intézkedéseket, akkor vélhetően megnyílnak Görögország előtt a csapok, és megkapja újabb, 130 milliárd eurós mentőcsomagját.
Makro / Külgazdaság Soros: katasztrófához vezethet a német recept
Privátbankár.hu | 2012. február 6. 11:00
Soros György szerint társadalmi drámák sora, továbbá hosszú deflációs periódus fog bekövetkezni Európában, ha a német vezetők pusztán durva megszorításokra akarják kényszeríteni az európai kormányokat. Soros szerint a radikális takarékossággal párhuzamosan összeurópai szinten – főként közös eurókötvények kibocsátása révén - be kell indulnia a gazdaság élénkítésének is.
Makro / Külgazdaság A héten nyakonöntik a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2011. december 27. 16:24
A spanyol kormány első megszorító csomagjának részeként 4 milliárd eurós kiigazítást tervez. A spanyol gazdasági minisztere szerint a csomagot a pénteki kormányülést követően jelentik be, annak mértéke időszakosan megfelel a kormányzati céloknak. A jövő évi felülvizsgált költségvetést március végéig terjesztik a parlament elé. Korábban az új spanyol kormány illetékesei szinte megoldhatatlan feladatnak nevezték a megszorítások keresztülvitelét.
Makro / Külgazdaság Kezdődhetnek a kemény olasz megszorítások
Privátbankár.hu | 2011. december 22. 16:54
A képviselőház után a szenátus is megszavazta az új olasz kormány 30 milliárd eurós megszorító csomagját, ezzel Mario Monti kabinetje teljes parlamenti bizalmat tudhat maga mögött a végrehajtásra. Az olasz képviselőház múlt pénteken szavazott bizalmat a szakértői kormány terveinek. Monti azt mondta: nincs kétsége, hogy Olaszország megmenekül, ha rendbe teszi költségvetését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG