Megszorítások
Makro / Külgazdaság Romániában megkongatták a vészharangot: bukják az uniós pénzeket, jöhet az IMF? 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:53
Marcel Bolos román pénzügyminiszer szerint az Európai Bizottság felfüggesztheti a Románia által igényelt kifizetéseket a kohéziós alapokból és a helyreállítási tervből is a tervezettnél jóval magasabb államháztartási hiány miatt.
Makro / Külgazdaság Nő a feszültség: ebből még előrehozott választás is lehet a szomszédunkban 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 8. 11:57
Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök kilátásba helyezte lemondását és előrehozott választások kiírását arra az esetre, ha liberális koalíciós partnerei nem támogatják az állami kiadások lefaragására és a költségvetési bevételek növelésére irányuló reformcsomagját.
Makro / Külgazdaság Adóemelés és kiadáscsökkentés, mi ez, ha nem megszorítás? 
Vég Márton | 2023. június 13. 14:09
Még Május végén benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a védelem költségvetése lesz, a megszorítás szót pedig nem is ismerik. Azóta sorra jelentik be a különböző adóemeléseket, a 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatból pedig úgy tűnik, hogy mégis burkolt megszorításra készül a kormány jövőre. Ennyire nagy a baj? Erről beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Részvény / Deviza / Áru Nagy fellélegzés a tőzsdéken, pesszimista az OTP 
Eidenpenz József | 2023. június 2. 11:46
A tőzsdeindexek egy százalék körüli emelkedését főleg az amerikai adósságplafon-probléma megoldása okozhatta, de ma még jön egy fontos makrogazdasági adat. Az EKB is visszafoghatja a kamatemeléseket. A BUX is húz, az OTP-vel az élen, a forint pedig kissé esik. További megszorítások jöhetnek Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Győzött a rezsidémon, már tíz százalékos az állampapír-hozam Magyarországon 
Eidenpenz József | 2022. július 14. 12:14
A forint gyenge maradt a kormány nagy csomagja ellenére is, a BUX-ot a Richter húzza. A rezsicsökkentés feladását és a többi megszorító intézkedést közgazdaságilag helyesnek értékelik elemzők, ugyanakkor a tíz százalék fölé kúszó állampapír-hozam újabb nagy teher lehet a költségvetésnek. Az olaj és a fémek ára örvendetesen süllyed, de a piacokat a magas kamat réme nyomasztja.
Makro / Külgazdaság Paks 2 a megszorítások legnagyobb vesztese 
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 13:24
Hétfőn jelent meg, hogy milyen költségvetési átcsoportosításokat hajt végre a kormány, ennek keretében 100 milliárd forintot vonhatnak el az atomerőmű fejlesztésétől.
Részvény / Deviza / Áru Új Terra a láthatáron, szerény emelkedésre képes az OTP 
Eidenpenz József | 2022. május 30. 12:39
A tőzsdék hangulata jó, a BUX is emelkedik, de valamivel átlag alatti mértékben. A forint erősödik, de az egyik brókercég szerint inkább a forintgyengülés folytatódására van esély. Nincs semmi meglepő a különadókban az egyik alapkezelő véleménye alapján, sőt újabb megszorító csomagot vár az idén vagy jövőre.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány lassan visszatalál a jól megszokott pénzügyi fegyelemhez 
Privátbankár.hu | 2021. december 10. 13:52
350 milliárd forintos megszorításról döntött a kormány, az erről szóló rendelet már meg is jelent a közlönyben. A pénzügyminisztérium és Varga Mihály sikerként kommunikálja a lépést. Nem az, de mégis pozitív, hogy a költségvetési fegyelem javul.
Makro / Külgazdaság Jobban élünk végre, mint négy éve, vagy nyolc? 
Eidenpenz József | 2018. április 6. 06:06
A jó hír, hogy az utóbbi években az alacsonyabb és a magasabb jövedelmek nagyjából egyformán emelkedtek, három év alatt 12-18 százalékkal, tehát most végre tényleg jobban élünk, mint négy éve. Sőt mintegy nyolc évre visszatekintve is igaz ez, de a szegényebbeknél csak egészen minimális mértékben. Sokan csak 2016-ban érték el a 2009-es vagy 2010-es szintet.
Személyes pénzügyek Választások után megszorítások – nyugdíjakon és menekülteken spórolna a jobboldal 
Privátbankár.hu | 2018. március 22. 14:48
Az osztrák kormány jó helyzetben veszi át a költségvetést, a gazdasági növekedés, a magas foglalkoztatás, az alacsony kamatok sokat hagytak a kasszában. Magas a nyugdíjkassza bevétele is. De spórolnának is, az időseken, a menekülteken, a külföldi munkavállalók gyerekein, a munkanélkülieken, az államapparátuson, a hadseregen.
Makro / Külgazdaság Ezt is megéltük - szinte lehetetlennek tűnt, de működtek a megszorítások 
Privátbankár.hu | 2018. február 22. 08:30
Mostanra a nagy hitelminősítők mindegyike javította a görög államadós-besorolást - azt is megemlítik, hogy a görögök teljesítménye a megszorításokban minden várakozást felülmúlt. Úgy tűnik, tényleg saját lábra akarnak végre állni, erre pedig több esélyük van, mint az elmúlt évtizedben bármikor - de azért még mindig van néhány sötét felhő az égen.
Makro / Külgazdaság Ez maradt a baloldali álmokból: csuklás nélkül lenyelték az újabb megszorításokat 
Privátbankár.hu | 2018. január 16. 13:34
Miközben az utcán több tízezer ember tüntetett az újabb megszorítások ellen, a görög parlament újabb kiigazításokat szavazott meg, hogy hozzáférjen a nemzetközi segélycsomag következő részletéhez. A radikális baloldal találkozása a gazdasági racionalitásokkal - itt az újabb fejezet.
Karrier Macron, Schröder, Orbán – kitalálod, mi a közös bennük? 
Eidenpenz József | 2017. szeptember 13. 14:38
Franciaországban százezrek tüntetnek Emmanuel Macron gazdaságpolitikája, munkaügyi, szociális reformtervei ellen, igaz, ez elődei, Hollande és Sarkozy esetében sem volt másképp. A szélsőségesebbek pedig nemzeti tragédiát vizionálnak miatta. Pedig lehet, hogy nem kellene, a francia reformokra ugyanis szükség van. Ahogy a német és magyar reformokra is szükség volt.
Makro / Külgazdaság Feláldozták a görög nyugdíjakat egy csomó pénzért cserébe 
Privátbankár.hu | 2017. május 2. 08:18
Újabb megszorítások jönnek a görögöknél egy rahedli pénzért cserébe.
Makro / Külgazdaság Tovább tántorog a csőd szélén az európai ország - megint az eurózóna felbomlása a tét? 
Privátbankár.hu | 2017. április 9. 09:52
A nagy többség már éppen kezdte volna elfelejteni, hogy van az eurózónában egy csőd szélén tántorgó, 7 éve segélyből élő ország, amikor felröppent a hír: Görögország ismét határán van annak, hogy ne tudja törleszteni hiteleit. A lélegeztetőgépet üzemeltető nemzetközi hitelezők egyre nehezebben tudnak megállapodni egymással arról, mit is követeljenek a görögöktől, akik a töküres államkasszából még fegyverkezni is kénytelenek. Most született egy friss megállapodás, de könnyen lehet, hogy csak hónapokra sikerült megoldani a helyzetet, aztán újra pörögni kezd a szokásos lemez a drachma visszahozataláról. Vagy a dollár bevezetéséről.
Makro / Külgazdaság Ennyit a dübörgő brit gazdaságról: adóemelést és megszorítást jelentett be a pénzügyminiszter 
Privátbankár.hu | 2016. június 28. 10:29
A kilépés-párti politikusok végig azzal kampányoltak, hogy a lakosság nem érzi majd a Brexitet. Na ez az, ami nagyon nem jött össze.
Makro / Külgazdaság Beszólt az IMF – öt ok, amiért a görögök még mindig nagy bajt okozhatnak 
Privátbankár.hu | 2016. május 24. 18:00
Úgy tűnik, Görögországban még mindig nincsen semmi sem megoldva. A bevétel nem elegendő, az eladósodottság egy idő után ismét növekedhet, a privatizáció nem halad, a megszorítások nem elégségesek. A kötvényeik kamata túl magas és futamideje hosszú. Lehet, hogy kezdődik minden elölről.
Makro / Külgazdaság Tovább sanyargatják magukat a görögök: itt az új megszorítócsomag 
Privátbankár.hu | 2016. május 23. 09:24
Ismét emelik az adót, de kérdés, hogy meddig bírja még a lakosság?
Makro / Külgazdaság Újabb megszorító csomagot nyújtott be a görög kormány  
Privátbankár.hu | 2016. május 19. 07:22
Beterjesztette a görög kormány szerdán késő este a parlament elé azt a törvénycsomagot, amellyel 1,8 milliárd euróval javítanák a központi költségvetés mérlegét, megfelelendő az ország nemzetközi hitelezői által megfogalmazott elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Ilyen, amikor egy politikus bukja a választási ígéreteit 
Privátbankár.hu | 2016. január 27. 17:30
Nehéz helyzetbe került Alekszisz Ciprasz: a megszorítások enyhítésének ígéretével került hatalomra, most mégis az egész ország az ő nevéhez kötött megszorítások miatt sztrájkol. Azt is ígérte, hogy nem enged a hitelezőknek - most mégis adósságcsökkentésről szeretne tárgyalni a megszorításokért cserébe.
Makro / Külgazdaság Újra bizalmat kér Ciprasz a parlamenttől 
Privátbankár.hu | 2015. október 6. 08:29
Alekszisz Ciprasz görög kormányfő kitart a megszorítások mellett, azonban csak átmeneti lesz a tűzszünet: a cél az ország adósságának leírása.
Makro / Külgazdaság Merkel: még lehet valami a görögökből 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 17. 07:30
A német kancellár szerint van esély arra, hogy a görögök kilábaljanak a válságból. Persze, ehhez szigorúan ragaszkodniuk kell a megszorításokhoz.
Vásárló Te utaznál így? Szezon alatt emelhetnek árat a görög szálláshelyek 
Privátbankár.hu | 2015. július 21. 08:21
Az új megszorító intézkedések hatására akár már most árat emelhetnek a görög szálláshelyek.
Makro / Külgazdaság Eleged van, hogy mindig csak a görögöknek jut a gazdasági megszorításokból?  
Privátbankár.hu | 2015. július 17. 08:49
Akkor neked találták ki ezt a gazdasági megszorítás-generátort!
Makro / Külgazdaság Amíg te aludtál, a görögöknél minden a feje tetejére állt 
Privátbankár.hu | 2015. július 16. 08:00
A Sziriza belső ellentéteinek dacára Alekszisz Ciprasz sikeresen megszavaztatta a görög parlamenttel a reformintézkedéseket, így megkezdődhet a részletes kidolgozása az új hitelprogramnak és egy azonnali, hétmilliárd eurós segélynek az átutalása. Eközben az elégedetlen görög lakosság az utcára vonult alig néhány héttel az után, hogy nemmel szavaztak a népszavazáson.
Makro / Külgazdaság Reggel felkelsz, lemész tejért és felveszed a 60 euród - mi történik a görögökkel? 
Izsó Márton | 2015. július 1. 16:01
A görög polgárok rutinjának szinte már része, hogy az ATM-ek előtt sorban állnak hatvan euróért - ennyi pénzt vehetnek fel ugyanis a tőkekorlátozások óta naponta. Kíváncsiak voltunk, vajon az élet más területén érződik-e, hogy teljesen új időszak kezdődik a görögök életében?
Állampapír / Kötvény Megszorítások és szegénység – így mászott ki a válságból Portugália 
Eidenpenz József | 2015. május 21. 18:30
Portugál államkötvényeket első alkalommal sikerült negatív hozammal értékesíteni, amit az EKB kötvényvásárlási programja tett lehetővé. Pár éve még csak óriási segélycsomaggal tudott túlélni az ország. Így néz ki egy ország, amely a válságkezelést a trojkával hajtotta végre, nem úgy, mint mi.
Makro / Külgazdaság Bokros Lajos megmagyarázta a Bokros-csomagot 
Gáspár András | 2015. március 20. 15:35
Húsz évvel a bevezetés után is vannak olyan elemei a híres-hírhedt csomagnak, amelyek részei a rendszernek, és sosem kritizálták őket. Fájdalmas volt, nagyot zuhantak a reálbérek, de helyreállította a magyar munkaerőpiac nemzetközi versenyképességét és megmentett az államcsődtől.
Makro / Külgazdaság Frankfurtban ezért lángolt az utcai barikád 
Privátbankár.hu | 2015. március 18. 16:02
Legalább száz sebesült, füstölgő barikádok, szirénák, felgyújtott járművek, rendkívüli állapotra emlékeztető utcaképek. Frankfurtban egy baloldali, kapitalizmus-ellenes mozgalom az EKB új székházát választotta célpontnak. Több tucatnyian megsérültek.
Makro / Külgazdaság Megszorítások? Pont ahogy az IMF szereti 
Privátbankár.hu | 2014. december 14. 10:06
Tetszenek a reformtervek, a megszorítások az IMF-nek - Ukrajna piaci szintre emeli a lakossági energia árát, privatizálja veszteséges cégeit, de a korrupcióval egyelőre nem boldogul.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a túléléséért küzd - jöhet a Bokros-csomag 
Káncz Csaba | 2014. december 12. 14:51
Ukrajna a pénzügyi csőd szélén tántorog és mint szuverén állam, a túléléséért küzd. Gazdasága zuhanórepülésben, a korrupció hivatalosan is Nigéria szintjén. A Kreml-nek megvannak az eszközei arra, hogy ez az élet-halál harc elhúzódjon, főként az alacsony intenzitású háború táplálásával. Oroszország nem engedélyezi Kijev NATO tagságát, az casus belli lenne Moszkva számára és egy általános európai háború kitörését jelentené.
Makro / Külgazdaság Újabb megszorításokat vár Olaszországtól az EU 
Privátbankár.hu | 2014. november 29. 15:13
Uniós szakértők keveslik az adóelkerülés visszaszorítását és a szerencsejáték megadóztatását. Szerintük ennél több kell.
Makro / Külgazdaság Orbán: Nem megszorítások jönnek, kialakítják az inasrendszert 
Privátbankár.hu | 2014. október 10. 09:43
Orbán szerint nincs értelme a megszorítás, pénzosztás politikájának. A fiatalokat az iskolákban és a munkahelyeken egyszerre kell képezni, inasrendszer kell, mert az is lehet, hogy nemsokára munkaerő-hiány várható. A választás után a kormány gyorsan összeül és cselekszik.
Makro / Külgazdaság Mi a fene történt az IMF-fel? Megszorítás helyett költekezést javasolnak 
Privátbankár.hu | 2014. október 1. 09:23
Infrastrukturális beruházásokat tanácsol a világ országainak a Nemzetközi Valutaalap a gazdasági növekedés rövid és hosszú távú erősítésének érdekében. Főleg a fejlett országoknak tanácsolják, hogy kezdjenek pénzt költeni, ahol a tartósan gyenge kereslet nagy kockázatokat rejt magában - pedig általában inkább adóemelést vagy kiadáscsökkentést szoktak kérni.
Makro / Külgazdaság Varga: kapitális marhaság, hogy megszorítás lesz 
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 28. 09:04
Varga Mihály szerint nem fenyegeti a hiánycélt, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt nőnek a védelmi kiadásaink, megszorítások pedig nem lesznek. A nemzetgazdasági miniszter ostorozta egy kicsit a bankokat: ha nem akarnak maguktól hitelezni, mert durcásak lettek, akkor majd a kormány ráveszi őket.
Makro / Külgazdaság Fair bankok, Gazprom, megszorítások, Obama kritikája: Orbán reagált 
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 26. 08:46
Már januárban jöhet a törvény a fogyasztói hitelek szabályozásáról; Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában elmondta, miről beszélt a Gazprommal és hogy lesznek-e megszorítások. Lelőjük a poént: nem lesznek megszorítások.
Makro / Külgazdaság Összeakaszthatja bajszát az igazságügy Lázár hivatalával  
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 9. 17:44
A minisztérium azt szeretné, maradjon több pénze a megszorítás után. Szerinte rosszul számolt a kormány.
Makro / Külgazdaság A rendőrök húzták a legrövidebbet - ennyi pénztől esnek el a megszorítás miatt  
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 8. 13:00
A 110 milliárd forintos zárolásban a Belügyminisztériumnál (BM) a legnagyobb összeget, több mint 1,5 milliárd forintot a rendőrségtől vonhatják el.
Állampapír / Kötvény Ha stadiont nem is, más sportpénzeket elért a megszorítás 
Privátbankár.hu | 2014. július 23. 15:14
A múlt héten bejelentett 110 milliárdos költségvetési zárolás 16 kiemelt sportágat is érint, 2,7 milliárdot zárolnak – írja a Nol.hu, megszólaltatva a sportért felelős államtitkárt is. Érkezik ugyan brüsszeli támogatás Magyarországra, de az még az április előtti igénylések ellentételezése, azóta nem fogadott be újabb számlát Brüsszel – állítja a 444.hu.
Makro / Külgazdaság Április óta egyetlen fillér sem jött volna Brüsszelből? 
Privátbankár.hu | 2014. július 22. 09:52
Április óta nem érkeztek fejlesztési pénzek Brüsszelből, ahol változatlanul vizsgálják a hazai pályázati, elosztási rendszer átalakítását. A kormány be sem nyújtja a számlákat, valószínűleg tart az elutasítástól. A kiesés költségvetési hiányként jelenik meg – írja a 444.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály megint elmagyarázza, miért nem megszorítás a megszorítás 
Privátbankár.hu | 2014. július 22. 07:20
Az idei első féléves 82,6 százalékos államháztartási hiány nem számít magasnak, és ezúttal is a szokásos lefutás jellemzi hiányt, vagyis az első félévben magasabb a több kiadás miatt, de év végére "kisimul" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn este. Elmagyarázta, miért nem megszorítás a 110 milliárdos zárolás.
Makro / Külgazdaság Magyarázza a kormányfő a 110 milliárdos zárolást 
Privátbankár.hu | 2014. július 18. 08:54
Orbán Viktor azt mondta: vész- és óvintézkedésről van szó, tartani kell a hiányt.
Makro / Külgazdaság Itt a lista: ezek a minisztériumok a 110 milliárdos megszorítás vesztesei 
Privátbankár.hu | 2014. július 18. 08:09
A zárolás részleteit augusztus 1-jéig dolgozzák ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jár a legrosszabbul, a Külügy a legjobban.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy csökkenő pályán van az államadósság? 
Eidenpenz József | 2014. július 18. 06:09
A váratlanul bejelentett 110 milliárdos ideiglenesnek nevezett költségvetési zárolás nem arra utal, hogy minden rendben lenne az államadósság-csökkentés és a hiány körül. Ha nem csak az év végi pillanatfelvételt nézzük, hanem éves átlagot, akkor már tavaly sem csökkent, hanem kissé nőtt az államadósság.
Makro / Külgazdaság Veszélyben a hiánycél, 110 milliárd forintos megszorítás jön 
Privátbankár.hu | 2014. július 17. 10:32
Újra itt van a költségvetési kiigazítás. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint 110 milliárd forintot zárolt a kormány a költségvetésből. Ezt szerinte csak az állam érzi majd, nem a gazdasági szereplők.
Makro / Külgazdaság Túl gyenge a forint és magas az államadósság - ebből megszorítás lesz 
Privátbankár.hu | 2014. július 2. 15:58
Kedvező költségvetési hatásai lehetnek annak, hogy az Európai Bizottság felvetette a túlzottdeficit-eljárás újbóli elkezdésének lehetőségét Magyarországgal szemben - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Ez alatt azt értik, hogy akár megszorításokkal is, de ragaszkodni fog a kormány a deficitcélhoz és az adósságcsökkentéshez.
Makro / Külgazdaság Százmilliárdos kiigazítás jöhet 
Privátbankár.hu | 2014. június 11. 11:19
Idén és jövőre is, a Költségvetési Felelősségi Intézet szerint. A KFI elemzéséből kiderül: a következő években elolvad a gazdasági növekedés.
Makro / Külgazdaság Az IMF nagy pénzt utalt Ukrajnának - persze ez sem lesz ingyen 
Privátbankár.hu | 2014. május 7. 11:09
A Nemzetközi Valutaalap átutalta az Ukrajnának jóváhagyott 17 milliárd dolláros segélycsomag első részletétét. 3,2 milliárd dollár érkezett a kasszába.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG