<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Legalább száz sebesült, füstölgő barikádok, szirénák, felgyújtott járművek, rendkívüli állapotra emlékeztető utcaképek. Frankfurtban egy baloldali, kapitalizmus-ellenes mozgalom az EKB új székházát választotta célpontnak. Több tucatnyian megsérültek.

Már délelőttől kezdve valóságos utcai harcok folynak Frankfurtban, az EKB új, a tervezettnek másfélszeresébe került székháza körül az Blockupy baloldali, globalizáció-ellenes mozgalom hívei és a rendőrség között. A szervezet a német nyelvű Wikipédia szerint baloldali és kapitalizmus-ellenes mozgalmakat összefogó hálózat, nevét a „blokád” és az „elfoglal” szavakból rakták össze.

Évek óta tiltakozik a válság európai kezelésének módja ellen, különös tekintettel a pénzpolitikára, és már korábban is hirdetett akciókat az EKB ellen. Úgy tűnik, mintha elhibázta volna célját, hiszen az EKB éppen óriási összegeket kezdett el a válság kezelésére fordítani, amiből áttételesen munkahelyek és jólét lehet. Legalábbis akkor, ha a kötvénypiacokra öntendő sok százmilliárd euró megtalálja az utat a reálgazdaságba, amire nincs garancia, és a szakemberek sem egységesek a kérdésben.

A tiltakozó megmozdulásokon a jelentések szerint dél-európai fiatalok is részt vesznek, mintha az EKB tehetne arról, hogy a görögöknek vagy a spanyoloknak nincs munkájuk. Nos, az biztos, hogy követtek el hibát az európai bankok bankjánál is, a közgazdászok egy része máig értetlenkedve áll azelőtt, maikor a válság közepén kamatcsökkentés helyett kamatot emeltek. Mások azért hibáztatják a szervezetet, hogy nagyon sokáig tartott, mire végre elkezdték a jelenlegi QE-t (mennyiségi könnyítést), amivel sok munkahely elvesztését és politikai feszültséget meg lehetett volna úszni.

Tavalyi festékbombák az épülő EKB-székházon. Akkor még békésebbek voltak.
(Fotó: Wikimedia Commons)

A Handelsblatt.com kommentátora szerint az EKB annyira komolyan vette a függetlenségét, hogy szinte mintha egy erődbe zárva különülne el a világ többi részétől. Azt pedig kevesen értik, mit is csinál, és miért. Pedig az olyan szervezetnek, amely ennyire nagy hatást gyakorol az emberek mindennapi életére, éjjel-nappal magyaráznia kellene, mit is tesz.

A demonstrálók száma a tudósítások szerint hatezer körül van, ebből ezer lehet külföldi. A szervezők szerint 128-an sérültek meg, ebből 107-en könnygáztól és paprikaspray-től, a többiek gumibotozástól. A felek szokás szerint egymást okolják. A német kormány elítélte az erőszakos cselekedeteket, különösen a rendőr- és tűzoltóautók felgyújtását.

A rendőrség szerint nyolc rendőr elhajított kövektől, nyolcvan pedig ismeretlen, könnygázhoz hasonló hatású folyadéktól sérült meg. Több épületben is kár keletkezett.

Ezt mondta a Blockupy

„Az EKB 2015. március 18-án Frankfurt am Main-ban ünnepélyesen meg akarja nyitni új szélházát. Semmi ünnepelni való nincs a megszorítások politikáján és az elszegényedésen! Egész Európából jövő mérges emberek és elszánt aktivisták ezrei fogják ezért az Eurotorony körüli utcákat blokkolni, és a hatalom és a tőke ezen rendezvényét félbe szakítani. Átvesszük az ünnepségük irányítását és a transznacionális ellenállás kifejezésévé változtatjuk!”

(Forrás: https://blockupy.org/ )

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG