Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az osztrák kormány jó helyzetben veszi át a költségvetést, a gazdasági növekedés, a magas foglalkoztatás, az alacsony kamatok sokat hagytak a kasszában. Magas a nyugdíjkassza bevétele is. De spórolnának is, az időseken, a menekülteken, a külföldi munkavállalók gyerekein, a munkanélkülieken, az államapparátuson, a hadseregen.
Ausztria (Pixabay)

Az új, jobbközép-szélsőjobbos jellegű osztrák koalíciós kormány közzétette költségvetési terveit a következő pár évre, a meglepően jó gazdasági növekedésnek, az alacsony kamatszintnek és a magas foglakoztatásnak köszönhetően meglehetősen optimista számokkal. De spórolnának is hozzá még sokat.

A Hartwig Löger (ÖVP) pénzügyminiszter által bemutatott költségvetés szerint idén és jövőre a bevételeknek köszönhetően a korábban tervezettnél sokkal kevesebbet kell a szövetségi költségvetésből a nyugdíjkasszába befizetni, 9,5, illetve 10,6 milliárd eurót. Az állami hivatalnokok nyugdíjának ráfordításai is erősen csökkennek.

Az osztrák államháztartásban a legnagyobb tétel a nyugdíj, majdnem a negyedét teszi ki a kiadásoknak. Összességében azt tervezik, hogy 1954 óta először jövőre az osztrák költségvetés többlettel zár majd. Ennek nyomán 2020-ra adóreformot is ígérnek, ami vélhetően 3,5 milliárd euró körüli értékű adócsökkentés lesz.

Két évvel később pihenhetnek meg

A “valós nyugdíjkorhatár” fokozatos emelése érdekében az idősebbnek szánt kedvezményes részmunkaidő feltételeit szigorítják – írja a Der Standard. Jelenleg a férfiak 58, a nők 53 évesen kérhetnek csökkentett munkaidejű foglakoztatást államilag támogatott, 80 százalékos fizetéssel. Eközben a munkaidő sokkal jobban, 40-60 százalékkal csökkenthető. A változtatás szerint 2019. januártól ezt 59, illetve 54 éves kortól vehetik majd igénybe, egy évvel később, 2020 elejétől pedig csak 60, illetve 55 éves születésnapjuk után.

Magyar gyereknek kevesebb

De spórolnak más, munkával kapcsolatos kiadásokon is, mint a hosszú távon munkanélküli, 50 év feletti személyek (20 ezer ember) foglalkoztatási ösztönzésének megvonásán. Ezen a soron 600 millió eurót takarítanának meg. Az új munkaerő-piaci szereplők alkalmazására fordított támogatási pénzeket is elvennék, itt egymilliárd eurós spórolás várható.

Az Ausztriában dolgozók, köztük a magyarok külföldön élő gyermekeinek családi pótlékán 114 millió eurót fognának vissza. Néhány más tétellel együtt 2,5 milliárd euró lehet az összes megtakarítás ezeken a sorokon. De ez nem minden.

Kevesebb némettanárt

A menekültek integrációjára szánt 180 millió eurós keretet 110 millióra csökkentenék, azzal az indokkal, hogy tavaly csak 60 millió eurót használtak fel belőle. Felezik az iskolai integrációs kiadásokat, így kevesebb lesz a németnyelv-tanár.

Az AMS munkaügyi hivatal viszont ez ellen azzal érvel, hogy a korábbi két évben menekültstátuszt kérő külföldiek nagy része is az idén fog hozzájuk fordulni elhelyezkedési segítségért. Ettől független, nagyobb tétel, hogy tavaly a menekültek alapellátására 700 millió eurót költöttek. Mivel azonban az idén kevesebben jönnek, ez az idén a tervek szerint 420, jövőre pedig 380 millióra csökken.

Meg nem nevezett nyugdíjmegszorítások

Löger két további intézkedést helyezett kilátásba a nyugdíjak terén a Nachrichten.at szerint, de nem részletezte, hogy mik azok. Később a minisztérium szükségesnek tartotta megnyugtatólag hozzátenni, hogy a már folyósított nyugdíjakhoz nem fognak hozzányúlni. Ebből sejteni lehet, hogy alapvetően itt is megszorításokról lehet szó.

Az állami alkalmazottak létszámát erősen csökkentik, a bíróságokon is spórolnának, a rendőrség létszámát azonban 2100 fővel növelnék. A hadsereg is a korábban vártnál jóval szűkösebb költségvetésből kénytelen gazdálkodni.

Több gyerekpénzt a gazdagoknak

Amire több pénzt fordítanának, azok a családok: növelik a “Familienbonus” nevű adójóváírást, ami gyermekenként elérheti az 1500 eurót is. Már ha egyáltalán a szülők eleget keresnek ahhoz, hogy idénybe tudják venni. Kötelezni akarják viszont a tartományi kormányzatokat, hogy a szociális segély minimumát (“Mindestsicherung”) családonként korlátozzák, ez ugyanis jelenleg az ő hatáskörükben van. Ez valószínűleg a nagy családos külföldiek - főleg menekültek - ellen irányul.

Mennyi a magyar?

Tavaly év végén 3,646 millió munkavállalót alkalmaztak Ausztriában, 80 900 fővel többet, mint egy évvel korábban. A növekmény nagyobb része, 50 600 fő volt külföldi, ebből pedig mintegy 7200 magyar. Az utánunk következő németek létszáma 4300 fővel nőtt. (Frissebb, februári adatok és grafikon itt.) Vagyis a költségvetés említett jó helyzete jelentős részben a külföldi munkaerőnek is köszönhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hét kattintással lehet már babaváró hitelt igényelni (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 11:05
Egyelőre csak a Gránit Banknál, miután már a szerződést is meg lehet kötni videóbankon keresztül.
Személyes pénzügyek A járvány alatt sem lankadt a nyugdíjas évekre való takarékoskodás
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 09:44
A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a váratlan kiadások fedezése a legtöbbek által említett megtakarítási cél. A megkérdezettek 57 százaléka kiemelten fontosnak tartja a rendkívüli helyzetekre való takarékoskodást – derült ki az OTP Bank 2020-ban mért megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatása alapján.
Személyes pénzügyek Csapdahelyzetet is teremtett az idei minimálbér-emelés
Valkai Nikoletta | 2021. február 26. 18:34
Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Lakás? Autó? Havi 126 ezer forint egy fiatal átlagos személyes jövedelme
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:54
A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves korosztály több mint negyede egyáltalán nem tesz félre, igaz, a megkérdezettek több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása és jövedelem nélkül a fiatalok 41 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni.
Személyes pénzügyek Egy nagyon várt hír: már a nyugdíjasok számára is elérhető a CSOK
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 17:09
Január 1-jétől a nyugdíjasok számára is elérhető a gyermekek után igényelhető CSOK támogatás, és a kedvezményes lakáshitelt is ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint a fiatalabb igénylők. A feltételekről, szabályokról és a szükséges iratokról a Bank360.hu készített összeállítást.
Személyes pénzügyek Megkapják az utolsó figyelmeztetést azok, akik nem fizették rendesen a tb-t
MTI | 2021. február 20. 08:55
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal.
Személyes pénzügyek Csak nem akar bővülni a hazai gazdagok szűk köre
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 16:39
Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát. Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között - derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Plasztik helyett fémből készült bankkártyával is lehet már fizetni
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 15:15
Több hazai hitelintézet után a Takarékbank is elérhetővé tette kiemelt ügyfelei részére az exkluzív, Mastercard World Elite betéti kártyát, azzal a különbséggel, hogy az övé már nem plasztik, hanem fém.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. február 17. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
Friss
hírlevél