4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az osztrák kormány jó helyzetben veszi át a költségvetést, a gazdasági növekedés, a magas foglalkoztatás, az alacsony kamatok sokat hagytak a kasszában. Magas a nyugdíjkassza bevétele is. De spórolnának is, az időseken, a menekülteken, a külföldi munkavállalók gyerekein, a munkanélkülieken, az államapparátuson, a hadseregen.
Ausztria (Pixabay)

Az új, jobbközép-szélsőjobbos jellegű osztrák koalíciós kormány közzétette költségvetési terveit a következő pár évre, a meglepően jó gazdasági növekedésnek, az alacsony kamatszintnek és a magas foglakoztatásnak köszönhetően meglehetősen optimista számokkal. De spórolnának is hozzá még sokat.

A Hartwig Löger (ÖVP) pénzügyminiszter által bemutatott költségvetés szerint idén és jövőre a bevételeknek köszönhetően a korábban tervezettnél sokkal kevesebbet kell a szövetségi költségvetésből a nyugdíjkasszába befizetni, 9,5, illetve 10,6 milliárd eurót. Az állami hivatalnokok nyugdíjának ráfordításai is erősen csökkennek.

Az osztrák államháztartásban a legnagyobb tétel a nyugdíj, majdnem a negyedét teszi ki a kiadásoknak. Összességében azt tervezik, hogy 1954 óta először jövőre az osztrák költségvetés többlettel zár majd. Ennek nyomán 2020-ra adóreformot is ígérnek, ami vélhetően 3,5 milliárd euró körüli értékű adócsökkentés lesz.

Két évvel később pihenhetnek meg

A “valós nyugdíjkorhatár” fokozatos emelése érdekében az idősebbnek szánt kedvezményes részmunkaidő feltételeit szigorítják – írja a Der Standard. Jelenleg a férfiak 58, a nők 53 évesen kérhetnek csökkentett munkaidejű foglakoztatást államilag támogatott, 80 százalékos fizetéssel. Eközben a munkaidő sokkal jobban, 40-60 százalékkal csökkenthető. A változtatás szerint 2019. januártól ezt 59, illetve 54 éves kortól vehetik majd igénybe, egy évvel később, 2020 elejétől pedig csak 60, illetve 55 éves születésnapjuk után.

Magyar gyereknek kevesebb

De spórolnak más, munkával kapcsolatos kiadásokon is, mint a hosszú távon munkanélküli, 50 év feletti személyek (20 ezer ember) foglalkoztatási ösztönzésének megvonásán. Ezen a soron 600 millió eurót takarítanának meg. Az új munkaerő-piaci szereplők alkalmazására fordított támogatási pénzeket is elvennék, itt egymilliárd eurós spórolás várható.

Az Ausztriában dolgozók, köztük a magyarok külföldön élő gyermekeinek családi pótlékán 114 millió eurót fognának vissza. Néhány más tétellel együtt 2,5 milliárd euró lehet az összes megtakarítás ezeken a sorokon. De ez nem minden.

Kevesebb némettanárt

A menekültek integrációjára szánt 180 millió eurós keretet 110 millióra csökkentenék, azzal az indokkal, hogy tavaly csak 60 millió eurót használtak fel belőle. Felezik az iskolai integrációs kiadásokat, így kevesebb lesz a németnyelv-tanár.

Az AMS munkaügyi hivatal viszont ez ellen azzal érvel, hogy a korábbi két évben menekültstátuszt kérő külföldiek nagy része is az idén fog hozzájuk fordulni elhelyezkedési segítségért. Ettől független, nagyobb tétel, hogy tavaly a menekültek alapellátására 700 millió eurót költöttek. Mivel azonban az idén kevesebben jönnek, ez az idén a tervek szerint 420, jövőre pedig 380 millióra csökken.

Meg nem nevezett nyugdíjmegszorítások

Löger két további intézkedést helyezett kilátásba a nyugdíjak terén a Nachrichten.at szerint, de nem részletezte, hogy mik azok. Később a minisztérium szükségesnek tartotta megnyugtatólag hozzátenni, hogy a már folyósított nyugdíjakhoz nem fognak hozzányúlni. Ebből sejteni lehet, hogy alapvetően itt is megszorításokról lehet szó.

Az állami alkalmazottak létszámát erősen csökkentik, a bíróságokon is spórolnának, a rendőrség létszámát azonban 2100 fővel növelnék. A hadsereg is a korábban vártnál jóval szűkösebb költségvetésből kénytelen gazdálkodni.

Több gyerekpénzt a gazdagoknak

Amire több pénzt fordítanának, azok a családok: növelik a “Familienbonus” nevű adójóváírást, ami gyermekenként elérheti az 1500 eurót is. Már ha egyáltalán a szülők eleget keresnek ahhoz, hogy idénybe tudják venni. Kötelezni akarják viszont a tartományi kormányzatokat, hogy a szociális segély minimumát (“Mindestsicherung”) családonként korlátozzák, ez ugyanis jelenleg az ő hatáskörükben van. Ez valószínűleg a nagy családos külföldiek - főleg menekültek - ellen irányul.

Mennyi a magyar?

Tavaly év végén 3,646 millió munkavállalót alkalmaztak Ausztriában, 80 900 fővel többet, mint egy évvel korábban. A növekmény nagyobb része, 50 600 fő volt külföldi, ebből pedig mintegy 7200 magyar. Az utánunk következő németek létszáma 4300 fővel nőtt. (Frissebb, februári adatok és grafikon itt.) Vagyis a költségvetés említett jó helyzete jelentős részben a külföldi munkaerőnek is köszönhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG