4p
Az osztrák kormány jó helyzetben veszi át a költségvetést, a gazdasági növekedés, a magas foglalkoztatás, az alacsony kamatok sokat hagytak a kasszában. Magas a nyugdíjkassza bevétele is. De spórolnának is, az időseken, a menekülteken, a külföldi munkavállalók gyerekein, a munkanélkülieken, az államapparátuson, a hadseregen.
Ausztria (Pixabay)

Az új, jobbközép-szélsőjobbos jellegű osztrák koalíciós kormány közzétette költségvetési terveit a következő pár évre, a meglepően jó gazdasági növekedésnek, az alacsony kamatszintnek és a magas foglakoztatásnak köszönhetően meglehetősen optimista számokkal. De spórolnának is hozzá még sokat.

A Hartwig Löger (ÖVP) pénzügyminiszter által bemutatott költségvetés szerint idén és jövőre a bevételeknek köszönhetően a korábban tervezettnél sokkal kevesebbet kell a szövetségi költségvetésből a nyugdíjkasszába befizetni, 9,5, illetve 10,6 milliárd eurót. Az állami hivatalnokok nyugdíjának ráfordításai is erősen csökkennek.

Az osztrák államháztartásban a legnagyobb tétel a nyugdíj, majdnem a negyedét teszi ki a kiadásoknak. Összességében azt tervezik, hogy 1954 óta először jövőre az osztrák költségvetés többlettel zár majd. Ennek nyomán 2020-ra adóreformot is ígérnek, ami vélhetően 3,5 milliárd euró körüli értékű adócsökkentés lesz.

Két évvel később pihenhetnek meg

A “valós nyugdíjkorhatár” fokozatos emelése érdekében az idősebbnek szánt kedvezményes részmunkaidő feltételeit szigorítják – írja a Der Standard. Jelenleg a férfiak 58, a nők 53 évesen kérhetnek csökkentett munkaidejű foglakoztatást államilag támogatott, 80 százalékos fizetéssel. Eközben a munkaidő sokkal jobban, 40-60 százalékkal csökkenthető. A változtatás szerint 2019. januártól ezt 59, illetve 54 éves kortól vehetik majd igénybe, egy évvel később, 2020 elejétől pedig csak 60, illetve 55 éves születésnapjuk után.

Magyar gyereknek kevesebb

De spórolnak más, munkával kapcsolatos kiadásokon is, mint a hosszú távon munkanélküli, 50 év feletti személyek (20 ezer ember) foglalkoztatási ösztönzésének megvonásán. Ezen a soron 600 millió eurót takarítanának meg. Az új munkaerő-piaci szereplők alkalmazására fordított támogatási pénzeket is elvennék, itt egymilliárd eurós spórolás várható.

Az Ausztriában dolgozók, köztük a magyarok külföldön élő gyermekeinek családi pótlékán 114 millió eurót fognának vissza. Néhány más tétellel együtt 2,5 milliárd euró lehet az összes megtakarítás ezeken a sorokon. De ez nem minden.

Kevesebb némettanárt

A menekültek integrációjára szánt 180 millió eurós keretet 110 millióra csökkentenék, azzal az indokkal, hogy tavaly csak 60 millió eurót használtak fel belőle. Felezik az iskolai integrációs kiadásokat, így kevesebb lesz a németnyelv-tanár.

Az AMS munkaügyi hivatal viszont ez ellen azzal érvel, hogy a korábbi két évben menekültstátuszt kérő külföldiek nagy része is az idén fog hozzájuk fordulni elhelyezkedési segítségért. Ettől független, nagyobb tétel, hogy tavaly a menekültek alapellátására 700 millió eurót költöttek. Mivel azonban az idén kevesebben jönnek, ez az idén a tervek szerint 420, jövőre pedig 380 millióra csökken.

Meg nem nevezett nyugdíjmegszorítások

Löger két további intézkedést helyezett kilátásba a nyugdíjak terén a Nachrichten.at szerint, de nem részletezte, hogy mik azok. Később a minisztérium szükségesnek tartotta megnyugtatólag hozzátenni, hogy a már folyósított nyugdíjakhoz nem fognak hozzányúlni. Ebből sejteni lehet, hogy alapvetően itt is megszorításokról lehet szó.

Az állami alkalmazottak létszámát erősen csökkentik, a bíróságokon is spórolnának, a rendőrség létszámát azonban 2100 fővel növelnék. A hadsereg is a korábban vártnál jóval szűkösebb költségvetésből kénytelen gazdálkodni.

Több gyerekpénzt a gazdagoknak

Amire több pénzt fordítanának, azok a családok: növelik a “Familienbonus” nevű adójóváírást, ami gyermekenként elérheti az 1500 eurót is. Már ha egyáltalán a szülők eleget keresnek ahhoz, hogy idénybe tudják venni. Kötelezni akarják viszont a tartományi kormányzatokat, hogy a szociális segély minimumát (“Mindestsicherung”) családonként korlátozzák, ez ugyanis jelenleg az ő hatáskörükben van. Ez valószínűleg a nagy családos külföldiek - főleg menekültek - ellen irányul.

Mennyi a magyar?

Tavaly év végén 3,646 millió munkavállalót alkalmaztak Ausztriában, 80 900 fővel többet, mint egy évvel korábban. A növekmény nagyobb része, 50 600 fő volt külföldi, ebből pedig mintegy 7200 magyar. Az utánunk következő németek létszáma 4300 fővel nőtt. (Frissebb, februári adatok és grafikon itt.) Vagyis a költségvetés említett jó helyzete jelentős részben a külföldi munkaerőnek is köszönhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Gondolta volna? Egyre kevesebbet bizonytalankodnak a magyarok a pénzügyekben
Elek Lenke | 2024. július 23. 13:35
Bár a közhiedelem szerint a férfi a család feje, sok esetben a nők azok, akik gazdálkodnak a családi büdzsével, illetve akik hitelt vesznek fel a saját nevükre, lévén a gyes vagy gyed miatt kimutatható az állandó jövedelmük – ez is elhangzott a Provident keddi sajtótájékoztatóján, ahol egy nagyon fontos témáról, a magyarok pénzügyi helyzetéről, tudatosságáról, magabiztosságáról esett szó, településtípusokra és nemekre bontva.
Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG