<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Vendégmunkás
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Makro / Külgazdaság Grúz, orosz, brazil és kolumbiai vendégmunkásokat is szeretne a kormány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 11:26
Sok állás betöltetlen, tárt karokkal várják a cégek a külföldi munkaerőt - meglepő országokkal bővült a lista, ahonnan könnyített feltételekkel érkezhetnek munkavállalók.
Személyes pénzügyek Sohasem dolgozott még ilyen sok magyar Ausztriában
Eidenpenz József | 2022. március 28. 05:39
Omikron ide, háború oda, februárban megdőlt minden eddigi rekord, mivel közel 109 ezer magyart foglalkoztattak Ausztriában. A koronavírus által okozott megtorpanás már a múlté, a növekedés visszatért a járvány előtti pályára. Az osztrákok a drága üzemanyag miatt támogatásokkal segítik az ingázást, de ösztönöznek a vasúti közlekedésre is.
Részvény / Deviza / Áru Lamborghini vagy koldulás? Feleződött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:09
A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Személyes pénzügyek Németországban kevesebb, Ausztriában több magyar dolgozott
Eidenpenz József | 2021. december 22. 18:34
Ausztriában a szezonális ingadozást is figyelembe véve egyre több magyar dolgozik, legalábbis határozottan többen voltak novemberben, mint egy és két éve. Az utóbbi egy évben megint Magyarországról vették fel a legtöbb vendégmunkást. Németországban viszont csökkent a magyar alkalmazottak száma a vírusválság előtti állapothoz képest.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Benchmark Munkaerőmozgás: innen nyugatra, pótlás keletről?
Bod Péter Ákos | 2021. november 4. 05:22
A gazdasági összteljesítmény az európai országok többségében 2021 végéig visszatér a járvány kitörése előtti szintre, valahol már is haladja azt. A vállalatok azonban ezzel párhuzamosan a munkaerőkínálat szűkösségével is szembetalálták maguk. Bod Péter Ákos elemzi a kialakult helyzetet.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Agrár Megnyitják a magyar határokat a vendégmunkások előtt
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 07:24
Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a vendégmunkások: 157 százalékkal nőtt a számuk év végén
Székely Sarolta | 2020. március 3. 06:06
A munkavállalási céllal tartózkodási engedélyért folyamodók száma év végére drasztikus mértékben megugrott - derült ki azokból az adatokból, melyeket lapunk kért ki az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól.
Makro / Külgazdaság Valami nagy gond lehet odaát – miért lassul az Ausztriába irányuló kivándorlás?
Eidenpenz József | 2019. szeptember 19. 06:05
Már sok éve gyűjtjük az adatokat, de soha nem volt olyan alacsony az Ausztriában dolgozók számának 12 hónapos növekedése, mint most. Még egyre többen dolgoznak ugyan kint év/év alapon, de ez a folyamat lassul. Más országoknál hasonló a helyzet, mintha csúnya recesszió kezdődne.
Makro / Külgazdaság A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik
Privátbankár.hu | 2019. július 23. 06:06
Sokan tapasztalják a volt szocialista országokban, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő vándorol elsősorban Nyugatra, és emiatt már megbízásokat kell visszautasítaniuk a cégeknek. Ugyanakkor Romániába, Bulgáriába még keletebbről érkeznek dolgozók. Hogyan lettek Németországban a jugoszláv takarítónők, munkások és betegápolók leszármazottaiból értelmiségiek?
Karrier Lassul a magyar munkaerő Ausztriába vándorlása?
Eidenpenz József | 2019. február 19. 06:06
Az előző hónapban 2177 fővel több magyart foglalkoztattak Ausztriában, mint decemberben, ami azonban kisebb növekedés az ilyenkor szezonálisan megszokottnál. Így nem dőlt meg az augusztusi rekord, pedig ilyenkor általában új csúcs szokott kialakulni. Mi lehet ennek az oka? Több is van.
Karrier Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?
Eidenpenz József | 2018. december 15. 17:45
Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.
Karrier Minden nyolcadik osztrák nyugdíj külföldre megy
Eidenpenz József | 2018. november 20. 17:00
A magyar munkavállalók száma visszaesett októberben Ausztriában, de ez inkább csak a normális szezonalitás, minden ősszel ez van. Két csoport veszélyezteti előkelő helyünket az ottani munkaerő-piacon: a román állampolgárok száma nőtt jobban az utóbbi egy évben, mint a magyaroké, valamint az Ázsiából érkezetteké.
Makro / Külgazdaság Rendületlenül jönnek az ukrán munkások
Privátbankár.hu | 2018. október 29. 21:07
Az égető munkaerőhiányt a kormány az utóbbi időben migrációval, vendégmunkások importálásával próbálja megoldani. Az ukrán vonalon úgy tűnik beindult valami, ám a lengyelekhez képest sehol sem vagyunk.
Karrier Minden második elbocsátott külföldi magyar volt Ausztriában?
Eidenpenz József | 2018. október 25. 19:07
Szeptemberben 26 ezerrel kevesebben dolgoztak Ausztriában, mint egy hónappal korábban, de ez csak a szokásos szezonális ingadozás. Szeptembertől szeptemberig ugyanis így is 80 ezer új munkahely jött létre, aminek a nagyobb részét külföldiek kapták. Most 2583 fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de ez nem jelenti a sok éves trend megszakadását.
Karrier A munkásstrichtől a hajléktalanságig - kizsákmányolják a kelet-európai munkaerőt
Privátbankár.hu | 2018. október 22. 13:03
Németországban sokan dolgoznak feketén, esetleg szürkén, szerződés, jogok, szociális ellátás nélkül, főleg Kelet-Európából. Addig, amíg bírják, mert ha komolyabban megbetegszenek, akkor az út végén gyakran a hajléktalanság, a park áll. Sokan mégis csinálják, mert még így is jobban keresnek, mintha otthon maradtak volna.
Karrier Ezúttal nem a magyar dolgozók száma nőtt legjobban Ausztriában
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 21. 15:30
Megint egy rekord, először lépte át a 97 ezret az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Kicsit jobban, egy évre visszatekintve viszont a román állampolgárok száma jobban nőtt, mint a magyaroké, a németek pedig egyelőre őrzik első helyüket. A menekültek is nagy számban találhattak munkát.
Karrier Megint nagyon megugrott az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2018. június 27. 06:06
Majdnem annyival, 5500 fővel 90 ezer fölé nőtt az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyarok száma, mint amennyivel az utóbbi hónapokban szezonális okokból csökkent. Így alighanem egy-két hónap múlva újra megdőlhetnek a rekordok. A magyarok száma sokkal jobban nőtt, mint bármely más ország polgáraié, kivéve magukat az osztrákokat.
Makro / Külgazdaság Hogy lehet, hogy egy civilizált országban ennyien imádnak egy fél-diktátort?
Privátbankár.hu | 2018. június 26. 06:06
Mi történik a németországi törökökkel, hogy lehet, hogy szabadságban, liberális demokráciában élve olyan sokan szavaztak Erdoganra? – teszik fel a kérdést a németek. Mintegy kétharmad szavazott rá, aki cseppet sem a szabadság zászlóvivője, sőt győzelmének bejelentése után sokan utcára vonultak ünnepelni. Kétféle magyarázat is létezik.
Karrier Ha nem tudsz németül, 300 euródba kerülhet
Privátbankár.hu | 2018. június 1. 16:31
Ausztriában az új kormánykoalíció megkezdte választási ígéreteinek átültetését a gyakorlatba, ami menekülteket, magyar vendégmunkásokat is érint. Kevesebb lesz a segélyezés, főleg a külföldieknek, és alaposan átalakítják a társadalom-biztosítást. Nyelvtudást fognak követelni. Felborulhat az osztrák munkavállalók békéje, tiltakozások jöhetnek.
Karrier Soha nem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában
Eidenpenz József | 2018. április 18. 14:33
Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de csak kétszáz fővel, több más ország polgáraiból ezrek találtak kint állást. A szokásos szezonális csúcs nem minden ország munkavállalóinál jelentkezik, de a magyarokon kívül mások is dolgoznak idényszerűen. A munkaerő-piaci növekedést az elmúlt években szinte csak a külföldiek adták.
Makro / Külgazdaság A lábunkkal szavazunk – Németország, Svédország tényleg rossz hely lett?
Eidenpenz József | 2018. április 5. 06:06
A korábbinál pontosabb adatokkal szolgál az Eurostat, így nagy biztonsággal kijelenthető, hogy három év alatt mintegy 130 ezer magyar vándorolt ki Európa többi részére, és legalább félmillióan élnek kint. Németországot továbbra is szeretik, bár a menekültválság óta kissé lassult az odaáramlás. Svédországban is többen vannak, mint korábban, Franciaországot kerülik.
Személyes pénzügyek Választások után megszorítások – nyugdíjakon és menekülteken spórolna a jobboldal
Privátbankár.hu | 2018. március 22. 14:48
Az osztrák kormány jó helyzetben veszi át a költségvetést, a gazdasági növekedés, a magas foglalkoztatás, az alacsony kamatok sokat hagytak a kasszában. Magas a nyugdíjkassza bevétele is. De spórolnának is, az időseken, a menekülteken, a külföldi munkavállalók gyerekein, a munkanélkülieken, az államapparátuson, a hadseregen.
Karrier Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2018. március 21. 16:43
Ha síszezon, akkor rendszeresen még több magyar dolgozó talál munkát Ausztriában, így volt ez az idén is. Megint megdőlt a rekord, de az osztrákok azzal számolnak, hogy már nem sok tartalék van. Magyarországon és más térségbeli országokban ugyanis nem maradt szabad munkaerő. Hacsak az állásban lévők le nem lépnek.
Karrier Új rekordon az Ausztriában dolgozók száma, vita a gyerekpénzről
Eidenpenz József | 2018. február 21. 06:06
Megérkezett a következő csúcs, már majdnem 91 ezer magyar dolgozik a sógoroknál. Az utóbbi egy évben szépen nőtt az álláshelyek száma általában is a szomszédban. A vendégmunkások gyerekeinek járó pótlékot még az idén csökkentenék, de lehet, hogy nem fog menni, sok a kérdőjel.
Karrier Mi lesz veletek, magyar vendégmunkások? Újabb támadás készül
Privátbankár.hu | 2018. február 19. 12:59
A svájci jobboldali populisták megint napirendre tűzték a bevándorlás kérdését, ezúttal teljesen kilépnének abból a megállapodásból, amelyet az EU-val a munkaerő szabad áramlásáról kötöttek. Ez alapján sok magyar is dolgozik odakint. De a kezdeményezés támogatása kérdéses, mert az EU-val való teljes szakítást eredményezheti, és 2021 előtt nem várható.
Makro / Külgazdaság Odacsaptak az oroszok Észak-Koreának
Privátbankár.hu | 2018. február 7. 15:41
Újabb szankciót teljesítenek, kiutasítják az észak-koreai vendégmunkásokat.
Személyes pénzügyek Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?
Privátbankár.hu | 2018. január 19. 06:06
Eddig azt szokhattuk meg, hogy Svájcban nyitott bankszámlákkal, széfekkel próbálnak sokan jövedelmet vagy vagyont eltitkolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a titkolózás kétirányú volt, és sok Svájcban élő személynek is vannak titkos vagyontárgyai külföldön. Ez magyar vendégmunkásokat is érinthet.
Karrier Megvan, mikor csökkentik a sógorok a segélyt – csúcsközelben az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2018. január 16. 16:48
Az Ausztriában dolgozó magyarok száma megugrott decemberben, nem sokkal marad el az eddigi rekordtól, így valószínűleg az idei téli síszezonban is megdől majd az eddigi rekord. Az osztrákok közben a választási ígéretek alapján dolgoznak azon, hogyan csökkenthetnék a külföldieknek járó segélyeket. Ugyanakkor javítanának a nők és az egyetemisták helyzetén.
Karrier 4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában
Eidenpenz József | 2017. november 22. 06:06
Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.
Karrier Százezer magyar már biztosan dolgozik Németországban
Eidenpenz József | 2017. október 3. 14:30
Soha nem dolgozott még ennyi magyar Németországban, a főállásúak száma alig maradt el a 100 ezertől, ehhez jönnek még a részmunkaidősök, vállalkozók. A magyarok száma a többi ország átlagánál jobban növekedett az elmúlt években. Most viszont nagyon megindultak a nyugat-balkániak, főleg az albánok, szerbek.
Karrier Gyorsul a kivándorlás? Soha ennyien nem dolgoztak még odaát
Eidenpenz József | 2017. augusztus 30. 15:15
Itt az újabb rekord, soha ennyien nem dolgoztak még a sógoroknál, mint júliusban. Év/év alapon 2014 áprilisa óta nem nőtt akkorát az Ausztriában dolgozó magyarok száma, mint most. A románok is messze lemaradtak tőlünk. Az egész osztrák munkaerőpiac szépen teljesített, több tízezer új állás keletkezett.
Makro / Külgazdaság Ezrével jönnek az ukránok Magyarországra dolgozni - vannak bajok
Privátbankár.hu | 2017. július 20. 07:45
Megkönnyítették a harmadik országból érkező vendégmunkások foglalkoztatását, jönnek is az ukránok - de sokan azonnal tovább is állnak Nyugatra.
Személyes pénzügyek Történelmi csúcson a magyarok száma – éhbért fizetnek Ausztriában az idénymunkásoknak?
Eidenpenz József | 2017. július 20. 06:06
A magyar munkaerő kivándorlása a jelek szerint nem lassul, júniusban több mint 3500 fővel többen dolgoztak Ausztriában, mint előtte bármikor. Egy év és egy hónap alatt egyaránt a magyar dolgozók száma nőtt legjobban, bár románok is sokan jöttek. Lehet, hogy Ázsia felzárkózik, a dolgozók száma innét is gyorsuló ütemben növekszik.
Vásárló Most mennél nyaralni? Egész nap aszalódhatsz a napon
Privátbankár.hu | 2017. július 17. 11:47
Akár egy egész napot is kell várni a szerb határon.
Karrier Ebből a nyugati országból több gazdasági bevándorló érkezett, mint Magyarországról
Privátbankár.hu | 2017. május 6. 17:19
A hetvenes évek eleje óta nem látott létszámban költöznek Németországba franciák. Jelenleg valamivel többen dolgoznak ott, mint a magyarok, az okok főként a munkanélküliségben keresendőek. Különösen a fiatalok körében nehéz munkát szerezni. Le is másolnák szívesen a német munkaerőpiaci reformokat.
Karrier Lassult a magyarok kivándorlása Németországba
Eidenpenz József | 2017. május 3. 20:39
A német munkaerőpiac kiváló formában van, annak ellenére, hogy mennyi menekültet fogadott be az ország, és mennyi kelet-európai áramlik oda folyamatosan. A magyarok száma növekszik, de lassabban, mint korábban. Megvan, mennyi magyar volt németországi munkanélküli áprilisban.
Karrier Hatmillió munkaképes ember hiányzik – a magyarokat is elszippanthatják
Privátbankár.hu | 2017. április 17. 10:40
A német tőkéseknek mindegy, honnét jön a bevándorló, csak dolgozzon? Nem kell feltétlenül menekült, jöhet Kelet- vagy Dél-Európából is. A német munkaadók képviselője szerint ha a jobboldalnak nehezére is esik belátni, akkor is bevándorlókra van szükség, mert milliók fognak hiányozni a munkaerő-piacról. Vagy a nők és az idősek foglalkoztatását kéne növelni.
Személyes pénzügyek Új rekord, minden korábbinál több magyar dolgozik Ausztriában – de mennyi ingázik?
Eidenpenz József | 2017. március 20. 06:07
Februárban több mint 84 ezer magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami új rekord, soha nem jegyeztek fel ekkora számot. Ugyanakkor majdnem 71 ezren kint is laktak, akik között viszont akadnak gyerekek és nyugdíjasok is. Az ingázók száma így közel 35 ezer lehet, és akkor még nem számoltuk a feketén dolgozókat.
Makro / Külgazdaság Mi kizárjuk őket az országból - a lengyelek meg élvezik a bevándorlás áldásos hatásait
Privátbankár.hu | 2017. március 7. 16:03
Lengyelországban akkora a munkaerő-hiány, hogy az eddig bevándorolt egymillió ukrán dolgozó sem tudta eltüntetni. A gazdaság is jó állapotban van, magas a növekedés, minimális a munkanélküliség, mégis mérsékelt az infláció és maradhatnak az alacsony kamatok. Hála a vendégmunkásoknak.
Karrier Fiatalok és átlagon felül képzettek – 33 ezer magyar ment Németországba néhány hónap alatt
Eidenpenz József | 2017. március 4. 13:15
A rossz hír, hogy már a 200 ezerhez közelít a Németországban élő magyar állampolgárok száma, csak tavaly 33 ezren mentek ki. A jó hír, hogy a kivándorlás lassulni látszik, és sokan el is vándoroltak onnét, a létszám így csak 11 650 fővel bővült. Változás jöhet viszont a német családi pótlékban.
Karrier Magyar szakmunkások strichelnek a müncheni placcon
Privátbankár.hu | 2017. március 4. 08:07
A németek panaszkodnak, hogy a kelet-európai alkalmi munkások ellepik a német városokat, a korábbitól eltérően már télen is. Főleg lengyelek, magyarok, románok és bolgárok, akik a minimálbér alatti, óránként vagy naponta fizetett munkákat is elvállalják, és az utcán várnak megbízóikra. A jól képzett szakmunkásokra ugyanakkor mindenki szerint nagy szükség van.
Makro / Külgazdaság Nálunk is ez lesz? Az ukránok már készülődnek a cseh munkaerőpiacra
Privátbankár.hu | 2017. február 7. 08:05
A cseh program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket két kamara szerint. Az ukrán vendégmunkásokra lehet szükség?
Karrier Annyi románt vettek fel, mint amennyi magyart elbocsátottak
Eidenpenz József | 2016. október 25. 16:20
Ezúttal a magyar foglalkoztatottak száma csökkent és a románoké nőtt szeptemberben Ausztriában, ám ha egy évre tekintünk vissza, akkor még mindig leginkább a magyarok tudtak elhelyezkedni, mintegy 6600 új állást szereztek meg. Németországban közel tízezer magyar talált munkát egy év alatt, és alig van az ott élő magyarok körében munkanélküli.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG