<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.

A júniusi statisztikák szerint 104 582 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami új történelmi rekord. Annak ellenére, hogy ez az év aligha lesz a turizmus legjobb éve, és várhatóan a gazdaság sem feltétlenül fogja elérni a 2019-es szintet a legtöbb országban. Az előző rekord egyébként 2019 nyarán született, akkor majdnem pontosan 101 500 magyar dolgozott a szomszédos országban.

A júniusi adat egyébként egy hónap alatt 6200, 12 hónap alatt pedig 12 153 fős növekedést jelent, amivel, mint már annyiszor, megint megelőztük az összes többi küldő országot. Vagyis a magyarok száma a hónap során jobban növekedett, mint a többi fontosabb, vendégmunkás-adó országé, mint Románia (+2896 fő) , Szlovákia (+2595) , Németország (+2536) vagy Horvátország (+1904).

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Egy év leforgása alatt is Magyarország dolgozói bővültek a legnagyobb számban, utánunk következnek a horvátok tízezer fővel, a németek 8400, majd a románok 7870 új munkahellyel.

Milyen a turisztikai szezon?

A magyarok hagyományosan főleg a vendéglátásban, turizmusban, az ahhoz gyakran kapcsolódó kiskereskedelemben, az építőiparban és a mezőgazdaságban szoktak elsősorban állást kapni. Amint a napokban írtuk, Ausztriában a városi hotelek többsége átlépte az 50 százalékos foglaltságot, a vezető hegyvidéki turisztikai térségekben működő panziók pedig már a 65-70 százalékot is.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Rossz a szezon, mégis van munka?

Pedig egy rosszkedvűnek tűnő olvasó szerint pocsék az idegenforgalmi szezon Ausztriában. Így kommentálta az osztrák hotelpiacról szóló cikkünket a Facebook-on:

Ti mégis miről beszéltek? Az elmúlt 10 év talán legrosszabb szezonja van Ausztriában.

A statisztikákban szereplő pozitív kép a magyarok foglalkoztatásáról, a szállodai foglaltságról és az olvasó által érzékelt rossz idegenforgalmi szezon nem feltétlenül mondanak egymásnak ellent. Az összes osztrák alkalmazottakon belül a külföldiek aránya ugyanis 22,5 százalékra emelkedett, magasabbra, mint eddig bármikor. (Például 2012-ben 15-16 százalék között, 2019-ben 21-22 százalékon állt ez az arány, lásd a grafikont.)

3. Külföldi állampolgárok aránya az összes ausztriai munkavállalón belül (%)3. Külföldi állampolgárok aránya az összes ausztriai munkavállalón belül (%)

Egyre kevesebb az osztrák dolgozó

Alighanem egyre kevesebb a munkaképes osztrák polgár az elöregedés miatt, és egyre több külföldire lesz szükség hosszú távon, még recessziós időszakokban is. Az is lehet, hogy sok turisztikai vállalkozás sokkal jobb szezonra számítva felvett sok dolgozót a nyár elején, és most majd csalódni fognak.

Ami egyébként a teljes osztrák munkaerőpiacot illeti, itt egy hónap alatt 50 800, egy év alatt 141 700 körül volt a foglalkoztatottak bővülése. Ebből 29 700, illetve 90 ezer állást a külföldiek töltöttek be. Vagyis ismét teret nyertek a külföldi állampolgárok az osztrák állampolgárok rovására a munkaerőpiacon, ami már egy hosszú ideje tartó folyamat.

Ausztria (Pixabay.com)Ausztria (Pixabay.com)

Enyhítések helyett szigorítások

Kérdés, meddig tart a jó munkaerő piaci helyzet Ausztriában. Jelenleg egész Európában nagyon tartanak attól, hogy a koronavírus új delta variánsa miatt lezárások következnek. Sőt, néhány országban már léptek is, Franciaország, Hollandia, Görögország, Spanyolország újabb intézkedésekkel próbálja megállítani a járványt.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

A múlt héten Ausztriában is szigorítások jöttek enyhítések helyett, annak ellenére, hogy már 5,099 millió ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a válságstáb szigorításokról döntött – tudósított az ORF osztrák közszolgálati média magyar nyelvű weboldala.

Az osztrák éjszakai életnek lőttek?

A tervezett enyhítésekkel ellentétben július 22-től az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják, akiket már beoltottak vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

A vendéglátásban és rendezvényeken a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében megmarad a regisztrációs kötelezettség. Az úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették. Egész Ausztriára kiterjesztenék az ingyenes PCR-teszteket is.

A rendelkezést máris sok kritika érte. Egy turisztikai oldal például azt írja, hogy csak az éjszakai gasztronómiát fogja a padlóra küldeni a rendelet, a járvány visszaszorítása hoz vajmi kevéssé járul majd hozzá. Egyes becslések szerint az éjszaka is nyitva tartó éttermek mintegy fele bezárhat.

Munkaerőhiány a turizmusban

A magyar és más külföldi munkavállalók számára biztató, hogy még a turizmusban is munkaerőhiányról beszélnek, és még most, a koronavírus árnyékában is. A Der Standard szerint a nyugati Tirol és Vorarlberg tartományokban 10, illetve 11 százalékkal kevesebben akarnak az idegenforgalom területén továbbtanulni, mint amennyi szabad szakmunkás-képzési hely van. Pedig akik végeznek , azokat nagyon jó álláslehetőségek várják.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG