<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.

A júniusi statisztikák szerint 104 582 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami új történelmi rekord. Annak ellenére, hogy ez az év aligha lesz a turizmus legjobb éve, és várhatóan a gazdaság sem feltétlenül fogja elérni a 2019-es szintet a legtöbb országban. Az előző rekord egyébként 2019 nyarán született, akkor majdnem pontosan 101 500 magyar dolgozott a szomszédos országban.

A júniusi adat egyébként egy hónap alatt 6200, 12 hónap alatt pedig 12 153 fős növekedést jelent, amivel, mint már annyiszor, megint megelőztük az összes többi küldő országot. Vagyis a magyarok száma a hónap során jobban növekedett, mint a többi fontosabb, vendégmunkás-adó országé, mint Románia (+2896 fő) , Szlovákia (+2595) , Németország (+2536) vagy Horvátország (+1904).

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Egy év leforgása alatt is Magyarország dolgozói bővültek a legnagyobb számban, utánunk következnek a horvátok tízezer fővel, a németek 8400, majd a románok 7870 új munkahellyel.

Milyen a turisztikai szezon?

A magyarok hagyományosan főleg a vendéglátásban, turizmusban, az ahhoz gyakran kapcsolódó kiskereskedelemben, az építőiparban és a mezőgazdaságban szoktak elsősorban állást kapni. Amint a napokban írtuk, Ausztriában a városi hotelek többsége átlépte az 50 százalékos foglaltságot, a vezető hegyvidéki turisztikai térségekben működő panziók pedig már a 65-70 százalékot is.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Rossz a szezon, mégis van munka?

Pedig egy rosszkedvűnek tűnő olvasó szerint pocsék az idegenforgalmi szezon Ausztriában. Így kommentálta az osztrák hotelpiacról szóló cikkünket a Facebook-on:

Ti mégis miről beszéltek? Az elmúlt 10 év talán legrosszabb szezonja van Ausztriában.

A statisztikákban szereplő pozitív kép a magyarok foglalkoztatásáról, a szállodai foglaltságról és az olvasó által érzékelt rossz idegenforgalmi szezon nem feltétlenül mondanak egymásnak ellent. Az összes osztrák alkalmazottakon belül a külföldiek aránya ugyanis 22,5 százalékra emelkedett, magasabbra, mint eddig bármikor. (Például 2012-ben 15-16 százalék között, 2019-ben 21-22 százalékon állt ez az arány, lásd a grafikont.)

3. Külföldi állampolgárok aránya az összes ausztriai munkavállalón belül (%)3. Külföldi állampolgárok aránya az összes ausztriai munkavállalón belül (%)

Egyre kevesebb az osztrák dolgozó

Alighanem egyre kevesebb a munkaképes osztrák polgár az elöregedés miatt, és egyre több külföldire lesz szükség hosszú távon, még recessziós időszakokban is. Az is lehet, hogy sok turisztikai vállalkozás sokkal jobb szezonra számítva felvett sok dolgozót a nyár elején, és most majd csalódni fognak.

Ami egyébként a teljes osztrák munkaerőpiacot illeti, itt egy hónap alatt 50 800, egy év alatt 141 700 körül volt a foglalkoztatottak bővülése. Ebből 29 700, illetve 90 ezer állást a külföldiek töltöttek be. Vagyis ismét teret nyertek a külföldi állampolgárok az osztrák állampolgárok rovására a munkaerőpiacon, ami már egy hosszú ideje tartó folyamat.

Ausztria (Pixabay.com)Ausztria (Pixabay.com)

Enyhítések helyett szigorítások

Kérdés, meddig tart a jó munkaerő piaci helyzet Ausztriában. Jelenleg egész Európában nagyon tartanak attól, hogy a koronavírus új delta variánsa miatt lezárások következnek. Sőt, néhány országban már léptek is, Franciaország, Hollandia, Görögország, Spanyolország újabb intézkedésekkel próbálja megállítani a járványt.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

A múlt héten Ausztriában is szigorítások jöttek enyhítések helyett, annak ellenére, hogy már 5,099 millió ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a válságstáb szigorításokról döntött – tudósított az ORF osztrák közszolgálati média magyar nyelvű weboldala.

Az osztrák éjszakai életnek lőttek?

A tervezett enyhítésekkel ellentétben július 22-től az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják, akiket már beoltottak vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

A vendéglátásban és rendezvényeken a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében megmarad a regisztrációs kötelezettség. Az úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették. Egész Ausztriára kiterjesztenék az ingyenes PCR-teszteket is.

A rendelkezést máris sok kritika érte. Egy turisztikai oldal például azt írja, hogy csak az éjszakai gasztronómiát fogja a padlóra küldeni a rendelet, a járvány visszaszorítása hoz vajmi kevéssé járul majd hozzá. Egyes becslések szerint az éjszaka is nyitva tartó éttermek mintegy fele bezárhat.

Munkaerőhiány a turizmusban

A magyar és más külföldi munkavállalók számára biztató, hogy még a turizmusban is munkaerőhiányról beszélnek, és még most, a koronavírus árnyékában is. A Der Standard szerint a nyugati Tirol és Vorarlberg tartományokban 10, illetve 11 százalékkal kevesebben akarnak az idegenforgalom területén továbbtanulni, mint amennyi szabad szakmunkás-képzési hely van. Pedig akik végeznek , azokat nagyon jó álláslehetőségek várják.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Személyes pénzügyek MNB: minél előbb kezdjenek el törleszteni a hitelmoratóriumosok!
MTI | 2021. július 6. 11:31
Binder István jegybanki szóvivő szerint az érintett ügyfelek legalább 56 százaléka minden gond nélkül tudná fizetni havi törlesztőrészletét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos