<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.

A júniusi statisztikák szerint 104 582 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami új történelmi rekord. Annak ellenére, hogy ez az év aligha lesz a turizmus legjobb éve, és várhatóan a gazdaság sem feltétlenül fogja elérni a 2019-es szintet a legtöbb országban. Az előző rekord egyébként 2019 nyarán született, akkor majdnem pontosan 101 500 magyar dolgozott a szomszédos országban.

A júniusi adat egyébként egy hónap alatt 6200, 12 hónap alatt pedig 12 153 fős növekedést jelent, amivel, mint már annyiszor, megint megelőztük az összes többi küldő országot. Vagyis a magyarok száma a hónap során jobban növekedett, mint a többi fontosabb, vendégmunkás-adó országé, mint Románia (+2896 fő) , Szlovákia (+2595) , Németország (+2536) vagy Horvátország (+1904).

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Egy év leforgása alatt is Magyarország dolgozói bővültek a legnagyobb számban, utánunk következnek a horvátok tízezer fővel, a németek 8400, majd a románok 7870 új munkahellyel.

Milyen a turisztikai szezon?

A magyarok hagyományosan főleg a vendéglátásban, turizmusban, az ahhoz gyakran kapcsolódó kiskereskedelemben, az építőiparban és a mezőgazdaságban szoktak elsősorban állást kapni. Amint a napokban írtuk, Ausztriában a városi hotelek többsége átlépte az 50 százalékos foglaltságot, a vezető hegyvidéki turisztikai térségekben működő panziók pedig már a 65-70 százalékot is.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Rossz a szezon, mégis van munka?

Pedig egy rosszkedvűnek tűnő olvasó szerint pocsék az idegenforgalmi szezon Ausztriában. Így kommentálta az osztrák hotelpiacról szóló cikkünket a Facebook-on:

Ti mégis miről beszéltek? Az elmúlt 10 év talán legrosszabb szezonja van Ausztriában.

A statisztikákban szereplő pozitív kép a magyarok foglalkoztatásáról, a szállodai foglaltságról és az olvasó által érzékelt rossz idegenforgalmi szezon nem feltétlenül mondanak egymásnak ellent. Az összes osztrák alkalmazottakon belül a külföldiek aránya ugyanis 22,5 százalékra emelkedett, magasabbra, mint eddig bármikor. (Például 2012-ben 15-16 százalék között, 2019-ben 21-22 százalékon állt ez az arány, lásd a grafikont.)

3. Külföldi állampolgárok aránya az összes ausztriai munkavállalón belül (%)3. Külföldi állampolgárok aránya az összes ausztriai munkavállalón belül (%)

Egyre kevesebb az osztrák dolgozó

Alighanem egyre kevesebb a munkaképes osztrák polgár az elöregedés miatt, és egyre több külföldire lesz szükség hosszú távon, még recessziós időszakokban is. Az is lehet, hogy sok turisztikai vállalkozás sokkal jobb szezonra számítva felvett sok dolgozót a nyár elején, és most majd csalódni fognak.

Ami egyébként a teljes osztrák munkaerőpiacot illeti, itt egy hónap alatt 50 800, egy év alatt 141 700 körül volt a foglalkoztatottak bővülése. Ebből 29 700, illetve 90 ezer állást a külföldiek töltöttek be. Vagyis ismét teret nyertek a külföldi állampolgárok az osztrák állampolgárok rovására a munkaerőpiacon, ami már egy hosszú ideje tartó folyamat.

Ausztria (Pixabay.com)Ausztria (Pixabay.com)

Enyhítések helyett szigorítások

Kérdés, meddig tart a jó munkaerő piaci helyzet Ausztriában. Jelenleg egész Európában nagyon tartanak attól, hogy a koronavírus új delta variánsa miatt lezárások következnek. Sőt, néhány országban már léptek is, Franciaország, Hollandia, Görögország, Spanyolország újabb intézkedésekkel próbálja megállítani a járványt.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

A múlt héten Ausztriában is szigorítások jöttek enyhítések helyett, annak ellenére, hogy már 5,099 millió ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a válságstáb szigorításokról döntött – tudósított az ORF osztrák közszolgálati média magyar nyelvű weboldala.

Az osztrák éjszakai életnek lőttek?

A tervezett enyhítésekkel ellentétben július 22-től az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják, akiket már beoltottak vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

A vendéglátásban és rendezvényeken a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében megmarad a regisztrációs kötelezettség. Az úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették. Egész Ausztriára kiterjesztenék az ingyenes PCR-teszteket is.

A rendelkezést máris sok kritika érte. Egy turisztikai oldal például azt írja, hogy csak az éjszakai gasztronómiát fogja a padlóra küldeni a rendelet, a járvány visszaszorítása hoz vajmi kevéssé járul majd hozzá. Egyes becslések szerint az éjszaka is nyitva tartó éttermek mintegy fele bezárhat.

Munkaerőhiány a turizmusban

A magyar és más külföldi munkavállalók számára biztató, hogy még a turizmusban is munkaerőhiányról beszélnek, és még most, a koronavírus árnyékában is. A Der Standard szerint a nyugati Tirol és Vorarlberg tartományokban 10, illetve 11 százalékkal kevesebben akarnak az idegenforgalom területén továbbtanulni, mint amennyi szabad szakmunkás-képzési hely van. Pedig akik végeznek , azokat nagyon jó álláslehetőségek várják.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos