<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A hotelpiac lassanként helyreáll Ausztriában is. A 2019-es számokhoz való visszatérés ütemét azonban az átoltottság erősen befolyásolja. Befektetési tranzakciók nem nagyon vannak, de az igaz, hogy már több befektető is nézelődik, csődközeli hotelekre vadásznak, hogy most még viszonylag nyomott áron megvehessék azokat.

Bármerre megyünk így a nyár közepén a kicsit visszaszigorító Ausztriában, azt látjuk, hogy a városi hotelek többsége átlépte az 50 százalékos foglaltságot, a vezető hegyvidéki turisztikai térségekben működő panzióknál már 65-70 százalékot is. Mindkét szám jónak mondható. A hotelberuházások azonban nem mindenütt folytatódnak zökkenőmentesen, főleg a munkaerőhiány miatt.

Bécsben eredetileg 4200 új hotelszobát szeretnének átadni 2023-ig, ez mintegy 13 százalékkal növelné meg a kapacitást. A közép és felsőközép kategóriájú szállodák uralják a fejlesztési piacot, de több beruházást leállítottak és csak egy kisebb részüket indították újra. Még így is rekord év lehet az idei az átadásokat tekintve. A szállodákban és panziókban, továbbá a vendéglátóhelyeken megint sok ezer közép-európai, köztük magyar munkavállaló dolgozik.

A CBRE globális ingatlan tanácsadó cég szerint a fővárosban és egy-két nagyobb városban néhány régebb óta üzemelő hotelt lakóházzá fognak átalakítani. Ezzel talán jobban kivédenék a Covid-hoz hasonló válságokat, de az ilyen átalakítás sikere nagyban függ az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület besorolásától és persze a megvalósítás minőségétől.

Az elmúlt egy esztendőben nem nagyon voltak adásvételek, leszámítva néhány kisebb szállodát és nagyobb panziót egyes turisztikai övezetekben. Elvileg sok hotelüzemeltető került a csőd szélére, de az állam segítségükre sietett egy külön finanszírozási programmal. A CBRE szerint azok a hotelek kerülhetnek eladósorba, amelyek az állami segítség lejárta után sem tudják teljesíteni a kiadottsági mutatókat. A tavalyi év végén a befektetési hozamok a bérleti szerződéssel működő hoteleknél 4,25 század körül voltak, az üzemeltetési szerződéssel működőknél 5,25 század körül.

Az elmúlt hetekben-hónapokban egész Európában, így Ausztriában is megjelentek a hotelbefektetésekre specializálódott befektetési alapok. Ezek nem csupán pénzügyi befektetésként vesznek szállodákat, hanem szakmai tudással, nemzetközi tapasztalattal, márkaszinergiákkal, átépítési, újra pozícionálási programokkal tervezik elérni a hozzáadott értéket.

A sícentrumok közelében lévő hotelek többsége már majdnem ledolgozta a veszteséget (fotó: Mester Nándor)A sícentrumok közelében lévő hotelek többsége már majdnem ledolgozta a veszteséget (fotó: Mester Nándor)

Nincs szüksége ilyen újra pozícionálásra a vezető síterepekhez közeli szállodáknak és a panziók többségének, noha a járvány természetesen ezeket sem hagyta érintetlenül.

Tavaly a téli szezon után kifejezetten jól sikerültek a nyári és az őszi hónapok. Decembertől azonban országos volt a leállás egészen idén május elejéig, vagyis nekünk is zárva kellett lenni. Mintegy 1,3 millió eurós veszteséget szenvedtünk el” – érzékeltette a helyzetet Christian Wendt, a karintiai Turracher Höhe magashegyi körzetben működő Panorama Hotel Turracher Höhe igazgatója. A négycsillagos szálloda az idei nyitás óta ismét magas kihasználtsággal üzemel, a vendégek 44 százaléka osztrák, 23 százalékuk német és 11 százalék a magyarok aránya. Környékén a síterepek hóbiztosak, az osztrákok még 20-30 kilométeres távolságból is gyakran jönnek emiatt. A síterepek és kirándulási lehetőségek mellett kristály tiszta tavak és nyári bob is várja a turistákat, nem beszélve a különféle hüttékről, mint például a közeli AlmZeit hütte.

Az igazgató abban a kényelmes helyzetben van, hogy hitelekkel nem kell foglalkoznia. Érdeklődésünkre azt mondta, hogy a 2017 óta tulajdonos német Dr. Lohbeck GmbH. (több országban független, magán hoteleket üzemeltető cég) minden felújítást és újra indítást saját forrásból fedez, nincs szüksége hitelre. Így történt ennél a karintiai ingatlannál is, ami a felvásárlás előtt – 1965-ös átadása óta - évtizedeken keresztül szakszervezeti üdülőként működött.

Az ország középső, nyugati és déli, magashegyi övezeteiben viszonylag gyorsan újraépült a piac. A nyári hónapok hagyományosan erősnek számítanak arra felé. A vendégek zöme osztrák, de egyre több a német, a cseh, a magyar és a kelet-európai. Azt is lehet tudni, hogy jó pár éve, még bőven a járvány előtt, megjelentek a befektetési céllal érkező közép-és kelet-európai vendégek.

Viszonylag nagy választékuk volt már akkor is, hiszen az egykor osztrák családi vállalkozásként működő panziók vagy kisebb szállodák egy részét már sok helyütt nem viszik tovább a család fiatalabb tagjai, így eladósorba kerültek ezek az ingatlanok. Nem ritka, hogy román, orosz vagy ukrán kézben vannak.

A magyar vevők megjelenése Magyarország uniós csatlakozása, vagyis 2004 után lett érzékelhető arányú, s azóta honfitársaink kisebb hullámzással, de folyamatosan jelen vannak a befektetési piacon. Kezükre játszik, hogy néhány évvel az uniós belépés után az osztrák munkaerőpiac hivatalosan is megnyílt a magyarok előtt, így ma már nem csupán a vendéglátó egységekben, hanem egyre több hotelben, panzióban is tömegesen lehet magyar munkavállalóval találkozni. Az említett karintiai hotelben a 32 dolgozóból nyolc magyar, egyikük vezető beosztást tölt be.

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG