<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A hotelpiac lassanként helyreáll Ausztriában is. A 2019-es számokhoz való visszatérés ütemét azonban az átoltottság erősen befolyásolja. Befektetési tranzakciók nem nagyon vannak, de az igaz, hogy már több befektető is nézelődik, csődközeli hotelekre vadásznak, hogy most még viszonylag nyomott áron megvehessék azokat.

Bármerre megyünk így a nyár közepén a kicsit visszaszigorító Ausztriában, azt látjuk, hogy a városi hotelek többsége átlépte az 50 százalékos foglaltságot, a vezető hegyvidéki turisztikai térségekben működő panzióknál már 65-70 százalékot is. Mindkét szám jónak mondható. A hotelberuházások azonban nem mindenütt folytatódnak zökkenőmentesen, főleg a munkaerőhiány miatt.

Bécsben eredetileg 4200 új hotelszobát szeretnének átadni 2023-ig, ez mintegy 13 százalékkal növelné meg a kapacitást. A közép és felsőközép kategóriájú szállodák uralják a fejlesztési piacot, de több beruházást leállítottak és csak egy kisebb részüket indították újra. Még így is rekord év lehet az idei az átadásokat tekintve. A szállodákban és panziókban, továbbá a vendéglátóhelyeken megint sok ezer közép-európai, köztük magyar munkavállaló dolgozik.

A CBRE globális ingatlan tanácsadó cég szerint a fővárosban és egy-két nagyobb városban néhány régebb óta üzemelő hotelt lakóházzá fognak átalakítani. Ezzel talán jobban kivédenék a Covid-hoz hasonló válságokat, de az ilyen átalakítás sikere nagyban függ az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület besorolásától és persze a megvalósítás minőségétől.

Az elmúlt egy esztendőben nem nagyon voltak adásvételek, leszámítva néhány kisebb szállodát és nagyobb panziót egyes turisztikai övezetekben. Elvileg sok hotelüzemeltető került a csőd szélére, de az állam segítségükre sietett egy külön finanszírozási programmal. A CBRE szerint azok a hotelek kerülhetnek eladósorba, amelyek az állami segítség lejárta után sem tudják teljesíteni a kiadottsági mutatókat. A tavalyi év végén a befektetési hozamok a bérleti szerződéssel működő hoteleknél 4,25 század körül voltak, az üzemeltetési szerződéssel működőknél 5,25 század körül.

Az elmúlt hetekben-hónapokban egész Európában, így Ausztriában is megjelentek a hotelbefektetésekre specializálódott befektetési alapok. Ezek nem csupán pénzügyi befektetésként vesznek szállodákat, hanem szakmai tudással, nemzetközi tapasztalattal, márkaszinergiákkal, átépítési, újra pozícionálási programokkal tervezik elérni a hozzáadott értéket.

A sícentrumok közelében lévő hotelek többsége már majdnem ledolgozta a veszteséget (fotó: Mester Nándor)A sícentrumok közelében lévő hotelek többsége már majdnem ledolgozta a veszteséget (fotó: Mester Nándor)

Nincs szüksége ilyen újra pozícionálásra a vezető síterepekhez közeli szállodáknak és a panziók többségének, noha a járvány természetesen ezeket sem hagyta érintetlenül.

Tavaly a téli szezon után kifejezetten jól sikerültek a nyári és az őszi hónapok. Decembertől azonban országos volt a leállás egészen idén május elejéig, vagyis nekünk is zárva kellett lenni. Mintegy 1,3 millió eurós veszteséget szenvedtünk el” – érzékeltette a helyzetet Christian Wendt, a karintiai Turracher Höhe magashegyi körzetben működő Panorama Hotel Turracher Höhe igazgatója. A négycsillagos szálloda az idei nyitás óta ismét magas kihasználtsággal üzemel, a vendégek 44 százaléka osztrák, 23 százalékuk német és 11 százalék a magyarok aránya. Környékén a síterepek hóbiztosak, az osztrákok még 20-30 kilométeres távolságból is gyakran jönnek emiatt. A síterepek és kirándulási lehetőségek mellett kristály tiszta tavak és nyári bob is várja a turistákat, nem beszélve a különféle hüttékről, mint például a közeli AlmZeit hütte.

Az igazgató abban a kényelmes helyzetben van, hogy hitelekkel nem kell foglalkoznia. Érdeklődésünkre azt mondta, hogy a 2017 óta tulajdonos német Dr. Lohbeck GmbH. (több országban független, magán hoteleket üzemeltető cég) minden felújítást és újra indítást saját forrásból fedez, nincs szüksége hitelre. Így történt ennél a karintiai ingatlannál is, ami a felvásárlás előtt – 1965-ös átadása óta - évtizedeken keresztül szakszervezeti üdülőként működött.

Az ország középső, nyugati és déli, magashegyi övezeteiben viszonylag gyorsan újraépült a piac. A nyári hónapok hagyományosan erősnek számítanak arra felé. A vendégek zöme osztrák, de egyre több a német, a cseh, a magyar és a kelet-európai. Azt is lehet tudni, hogy jó pár éve, még bőven a járvány előtt, megjelentek a befektetési céllal érkező közép-és kelet-európai vendégek.

Viszonylag nagy választékuk volt már akkor is, hiszen az egykor osztrák családi vállalkozásként működő panziók vagy kisebb szállodák egy részét már sok helyütt nem viszik tovább a család fiatalabb tagjai, így eladósorba kerültek ezek az ingatlanok. Nem ritka, hogy román, orosz vagy ukrán kézben vannak.

A magyar vevők megjelenése Magyarország uniós csatlakozása, vagyis 2004 után lett érzékelhető arányú, s azóta honfitársaink kisebb hullámzással, de folyamatosan jelen vannak a befektetési piacon. Kezükre játszik, hogy néhány évvel az uniós belépés után az osztrák munkaerőpiac hivatalosan is megnyílt a magyarok előtt, így ma már nem csupán a vendéglátó egységekben, hanem egyre több hotelben, panzióban is tömegesen lehet magyar munkavállalóval találkozni. Az említett karintiai hotelben a 32 dolgozóból nyolc magyar, egyikük vezető beosztást tölt be.

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG