4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Áprilisban már negyedik hónapja emelkedett az Ausztriában alkalmazott magyar állampolgárok száma, de a növekedés még viszonylag szerény volt. Két hónap alatt 93 ezer embert vettek fel szomszédainknál, aminek közel fele külföldi állampolgár. De határozottan több román állampolgárt alkalmaztak mostanában, mint magyart.

Márciusban 2707, áprilisban 1465 fővel több magyar állampolgár tudott elhelyezkedni Ausztriában, mint az azt megelőző hónapban. Ez nem tűnik soknak, viszont a növekedés ezzel már negyedik hónapja tart az őszi és decemberi csúnya visszaesés után. Januárban és februárban is volt pár ezer fős bővülés, annak ellenére, hogy az országban a síszezon, a téli turistaszezon szinte teljesen elmaradt a járvány miatt. (Első ábra.)

Különösen látványos a növekedés év/év alapon (lásd a második grafikont). Így számolva mintegy 12 ezer, illetve 13 ezer fővel több lett a magyar állampolgárságú foglalkoztatottak száma. Igaz, a bázis alacsony volt, hiszen 2020 tavaszán, az úgynevezett első hullám során hirtelen nagyon sokan veszítették el munkájukat, a gazdaság szinte teljesen leállt. A második és harmadik hullámnak nevezett időszakokban a politikusok már jobban igyekeztek a gazdaságot életben tartani.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)
1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

A lassú nyitás ellenére nőtt a létszám

A teljes osztrák munkaerőpiac márciusban több mint 70 ezer, áprilisban 23 ezer fővel bővült, ennek a plusz létszámnak közel a felét külföldi alkalmazottakkal töltötték fel. Így két hónap alatt mintegy 42 ezer külföldi és 51 ezer osztrák állampolgár kapott munkát. Annak ellenére, hogy az újranyitás szomszédainknál is lassú volt és a tervezettnél később kezdődött, a gazdaság ezekben a hónapokban is csak részlegesen működött.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)
2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

A magyaroknál érezhetően nagyobb számban találtak munkát a román polgárok, márciusban 4450, áprilisban 1600 fővel lettek többen. A lengyelek sem maradtak el túlságosan a magyaroktól, két hónap alatt ők is közel négyezerrel többen tudtak elhelyezkedni. További hagyományos “küldő nemzetek”, mint a németek, a szerbek, bosznia-hercegovinai polgárok, a szlovákok, a horvátok és a törökök is többen lettek egyenként 1-3 ezer fővel.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)
3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Ha egy kicsit hosszabb távra tekintünk, azt látjuk, hogy az áprilisi 91 500 fős magyar foglalkoztatotti létszám már meghaladja például a két évvel ezelőttit, a 2019 áprilisit. Bár nagy ingadozások vannak a grafikonon, azért alapvetően azt mondhatjuk, hogy a magyar foglalkoztatotti létszám nagy része az utóbbi egy évben is megmaradt. Inkább csak a korábbi években jellemző növekedés állt le.

Megint sok külföldi dolgozik Ausztriában

A magyar dolgozók átlagos létszáma 2020-ban is 91 400 fő volt, nem lényegesen alacsonyabb a 2019-es 96 900 főnél, vagy a 2018 as 92 300-nál.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)
4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Könnyen elképzelhető, hogy a mozgási korlátozások, a gazdaságot fékező tilalmak megszűnésével ismét növekedési pályára áll a szomszédainknál dolgozók létszáma, vagy már gyorsan növekszik is ezekben a májusi hetekben. Az emelkedő trend egyébként legalább egy évtizede tart, amint az ábrák mutatják.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok aránya (százalék)
5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok aránya (százalék)

Külföldiekre márpedig szükség van?

Amint az utolsó ábrán látszik, az Ausztriában foglalkoztatottak között a külföldi állampolgárok aránya 21,5 százalék, most is mindenkori csúcsa közelben van. Az ábrán látható két hullámvölgy azt jelzi, hogy a legsúlyosabb mozgási korlátozások idején kevesebb külföldit foglalkoztattak az országban, ám a helyzet javulásával ismét felvették őket.

Ausztria (Pixabay.com)
Ausztria (Pixabay.com)

Innét jön a hatalmas növekedés?

Mindenki arra készül, hogy ez a nyár hatalmas fellendülést  hoz majd az idegenforgalomban, illetve a gazdaságban. Ha ez bejön, akkor vélhetően Ausztriában is további sok tízezer dolgozóra lesz szükség, és a magyarok száma is megindulhat felfelé.

A múlt héten “az ország kinyitott”, üzemelnek például az éttermek, a mozik és a szállodák. Igaz, sok esetben csak teszteredmények bemutatásával vagy oltási igazolással lehet ezeket igénybe venni. (A részletes szabályokról az osztrák közszolgálati ORF magyar nyelvű weboldala készített egy összefoglalót.)

Tovább marad a magyar határellenőrzés

Újabb egy hónappal, június 23-ig meghosszabbította az osztrák-magyar határ ellenőrzését Magyarország. A koronavírus-járványra hivatkozva szeptemberben visszaállított kontroll eredetileg pünkösdig tartott volna írja az ORF. Az eddigi szabályok változatlanul érvényesek, akik pedig rendelkeznek magyar védettségi igazolvánnyal, azok korlátozások nélkül utazhatnak Magyarországra. Ilyen igazolványt a betegségen átesett vagy Ausztriában beoltott magyar állampolgárok is igényelhetnek. (A május 19-től érvényes határátlépési szabályokról részletesen itt írnak magyarul.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG