<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Áprilisban már negyedik hónapja emelkedett az Ausztriában alkalmazott magyar állampolgárok száma, de a növekedés még viszonylag szerény volt. Két hónap alatt 93 ezer embert vettek fel szomszédainknál, aminek közel fele külföldi állampolgár. De határozottan több román állampolgárt alkalmaztak mostanában, mint magyart.

Márciusban 2707, áprilisban 1465 fővel több magyar állampolgár tudott elhelyezkedni Ausztriában, mint az azt megelőző hónapban. Ez nem tűnik soknak, viszont a növekedés ezzel már negyedik hónapja tart az őszi és decemberi csúnya visszaesés után. Januárban és februárban is volt pár ezer fős bővülés, annak ellenére, hogy az országban a síszezon, a téli turistaszezon szinte teljesen elmaradt a járvány miatt. (Első ábra.)

Különösen látványos a növekedés év/év alapon (lásd a második grafikont). Így számolva mintegy 12 ezer, illetve 13 ezer fővel több lett a magyar állampolgárságú foglalkoztatottak száma. Igaz, a bázis alacsony volt, hiszen 2020 tavaszán, az úgynevezett első hullám során hirtelen nagyon sokan veszítették el munkájukat, a gazdaság szinte teljesen leállt. A második és harmadik hullámnak nevezett időszakokban a politikusok már jobban igyekeztek a gazdaságot életben tartani.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

A lassú nyitás ellenére nőtt a létszám

A teljes osztrák munkaerőpiac márciusban több mint 70 ezer, áprilisban 23 ezer fővel bővült, ennek a plusz létszámnak közel a felét külföldi alkalmazottakkal töltötték fel. Így két hónap alatt mintegy 42 ezer külföldi és 51 ezer osztrák állampolgár kapott munkát. Annak ellenére, hogy az újranyitás szomszédainknál is lassú volt és a tervezettnél később kezdődött, a gazdaság ezekben a hónapokban is csak részlegesen működött.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

A magyaroknál érezhetően nagyobb számban találtak munkát a román polgárok, márciusban 4450, áprilisban 1600 fővel lettek többen. A lengyelek sem maradtak el túlságosan a magyaroktól, két hónap alatt ők is közel négyezerrel többen tudtak elhelyezkedni. További hagyományos “küldő nemzetek”, mint a németek, a szerbek, bosznia-hercegovinai polgárok, a szlovákok, a horvátok és a törökök is többen lettek egyenként 1-3 ezer fővel.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Ha egy kicsit hosszabb távra tekintünk, azt látjuk, hogy az áprilisi 91 500 fős magyar foglalkoztatotti létszám már meghaladja például a két évvel ezelőttit, a 2019 áprilisit. Bár nagy ingadozások vannak a grafikonon, azért alapvetően azt mondhatjuk, hogy a magyar foglalkoztatotti létszám nagy része az utóbbi egy évben is megmaradt. Inkább csak a korábbi években jellemző növekedés állt le.

Megint sok külföldi dolgozik Ausztriában

A magyar dolgozók átlagos létszáma 2020-ban is 91 400 fő volt, nem lényegesen alacsonyabb a 2019-es 96 900 főnél, vagy a 2018 as 92 300-nál.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Könnyen elképzelhető, hogy a mozgási korlátozások, a gazdaságot fékező tilalmak megszűnésével ismét növekedési pályára áll a szomszédainknál dolgozók létszáma, vagy már gyorsan növekszik is ezekben a májusi hetekben. Az emelkedő trend egyébként legalább egy évtizede tart, amint az ábrák mutatják.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok aránya (százalék)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok aránya (százalék)

Külföldiekre márpedig szükség van?

Amint az utolsó ábrán látszik, az Ausztriában foglalkoztatottak között a külföldi állampolgárok aránya 21,5 százalék, most is mindenkori csúcsa közelben van. Az ábrán látható két hullámvölgy azt jelzi, hogy a legsúlyosabb mozgási korlátozások idején kevesebb külföldit foglalkoztattak az országban, ám a helyzet javulásával ismét felvették őket.

Ausztria (Pixabay.com)Ausztria (Pixabay.com)

Innét jön a hatalmas növekedés?

Mindenki arra készül, hogy ez a nyár hatalmas fellendülést  hoz majd az idegenforgalomban, illetve a gazdaságban. Ha ez bejön, akkor vélhetően Ausztriában is további sok tízezer dolgozóra lesz szükség, és a magyarok száma is megindulhat felfelé.

A múlt héten “az ország kinyitott”, üzemelnek például az éttermek, a mozik és a szállodák. Igaz, sok esetben csak teszteredmények bemutatásával vagy oltási igazolással lehet ezeket igénybe venni. (A részletes szabályokról az osztrák közszolgálati ORF magyar nyelvű weboldala készített egy összefoglalót.)

Tovább marad a magyar határellenőrzés

Újabb egy hónappal, június 23-ig meghosszabbította az osztrák-magyar határ ellenőrzését Magyarország. A koronavírus-járványra hivatkozva szeptemberben visszaállított kontroll eredetileg pünkösdig tartott volna írja az ORF. Az eddigi szabályok változatlanul érvényesek, akik pedig rendelkeznek magyar védettségi igazolvánnyal, azok korlátozások nélkül utazhatnak Magyarországra. Ilyen igazolványt a betegségen átesett vagy Ausztriában beoltott magyar állampolgárok is igényelhetnek. (A május 19-től érvényes határátlépési szabályokról részletesen itt írnak magyarul.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Személyes pénzügyek Csökkentek a kgfb-díjak, különösen Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:24
Kilenc százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest.
Személyes pénzügyek Meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot - feltételekkel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 14:09
A Világgazdaság értesülése szerint jövő nyár közepéig marad, de csak négyféle pályázó igényelheti a moratóriumban való megmaradást.
Személyes pénzügyek Tíz éve nem kerültek olyan sokba a viharkárok az országban, mint idén
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 10:28
2010 óta, amióta a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegzi a május 1 - augusztus 31 közötti viharszezon okozta kárkifizetéseket, egyedül a kiindulási évben fizettek ki többet a társaságok, mint idén.
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett a 200 ezresnél is magasabb minimálbér kell Parragh László szerint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 3. 10:42
Az MKIK-elnök úgy véli, a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos