Gazdasági válság
Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Makro / Külgazdaság Új Gazdasági Világrendet hoz a koronavírus - három forgatókönyv lehetséges
Privátbankár.hu | 2020. június 13. 13:55
A Fidelity szakemberei úgy vélik, a Covid-19 válság lépésváltásra ösztönzi majd a döntéshozókat, felgyorsítja a már zajló trendeket és átalakítja a befektetési keretrendszereket. Az új rend fő jellemzői a kormányok általi beavatkozások, az aktív költségvetési politika, a vállalatirányítás és a fenntarthatóság, valamint Ázsia töretlen gazdasági ereje lesznek, és a változások talaján új lehetőségek szökkennek majd szárba.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Szanálása ellenére esik a forint, vannak karanténálló részvények
Eidenpenz József | 2020. április 28. 19:11
Az európai tőzsdék szépen emelkedtek ma, az USA-ban viszont gyorsan elromlott a hangulat. Az olaj esése mérséklődött, a forint viszont az MNB bejelentései ellenére is gyorsan gyengült. A Richter és az OTP vezette a BUX emelkedését, de a Telekomnál is megmozdult valami.
Személyes pénzügyek 11 vonzó passzív jövedelem a koronavírus idején
Eidenpenz József | 2020. április 14. 06:06
Mi az a passzív jövedelem? Nem mindig csalás, de sokszor csak ámítás – tapasztalhatja, aki a dolog mélyére ás. A koronavírus-járvány miatt sokaknak jobban van ideje vagy igénye arra, hogy új jövedelemforrások után nézzen. Mások lehet, hogy teljesen erre lesznek utalva a bekövetkezett mély válságban. Összefoglaltuk a passzív jövedelem legfontosabb fajtáit és tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság Belerokkan-e a világ a koronavírus elleni harcba? A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. március 20. 20:06
A koronavírustól való félelem miatt világszerte megbénult az élet. Miközben a járvány terjed, a tőzsdék zuhannak, az üzletek bezárnak, emberek tömegeinek megélhetése lesz bizonytalan. Nem okozunk-e a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Részvény / Deviza / Áru Doktor Balsors már látja a következő összeomlást
Király Béla | 2019. június 17. 16:06
A 2008-as gazdasági válság egyik előrejelzőjeként kapott óriási publicitást Nouriel Roubini, akire akkor a sajtó a Dr Doom, vagyis a Doktor Balsors jelzőt ragasztotta. Noha azóta hallottunk már tőle újabb krizisről is előrejelzést, de az szerencsére nem jött be. Roubini szerint viszont most ismét nagyon megnőttek a kockázatok, és 2020-ban könnyen jöhet egy újabb összeomlás.
Személyes pénzügyek Újabb válság? Ugyan! Ettől félnek igazán a magyarok
Privátbankár.hu | 2019. március 16. 10:33
A globális problémák közül az emberek jobban tartanak a természeti erőforrások kimerítésétől, a világméretű felmelegedéstől, mint egy újabb gazdasági válságtól.
Makro / Külgazdaság Végleg a szakadékba lökhetik az óriási olajvagyonon ülő országot
Privátbankár.hu | 2018. november 20. 09:46
Hamarosan felkerülhet Venezuela egy olyan listára, ami még súlyosabb válságba taszíthatja.
Makro / Külgazdaság Addig még olvasni sem nagyon olvastunk hasonlót - Lantos Csaba a tíz éve kirobbant válságról
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 30. 17:08
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu pedig ezt kiegészítve együtt megkereste a hazai aktorokat. Cikksorozatunk legújabb részében Lantos Csaba, nagybefektető, volt befektetési bankvezér, írt arról, hogyan emlékszik a 10 évvel ezelőtti eseményekre.
Makro / Külgazdaság Tíz éve volt a válság – rossz irányból várjuk a következő fenyegetést?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 20. 08:13
Szinte hihetetlen, hogy már egy teljes évtized telt el azóta, hogy a Lehman Brothers összeomlása megindította az eszközök áresését, amely nem csak a globális részvénypiacokat rázta meg, hanem – és ez volt a súlyosabb probléma – a lakáspiacokat és a reálgazdaságot is. Mivel a válság utóhatásai a politikától a befektetői lélektanig azóta is mindenhol érezhetőek, ma is úgy tűnik, mintha a 2008-as események csak épp a minap történtek volna. A befektetők és a döntéshozók megtanulták a leckét, de lehet, hogy nem jó irányból várják a következő fenyegetéseket.
Makro / Külgazdaság Mit lesz egy 13 évesből, ha letarolja országát a válság?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 16. 08:38
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Mi az oka a fejlődő piaci devizák válságának és miért ütik a forintot?
Káncz Csaba | 2018. szeptember 3. 08:55
2018 és 2020 között mintegy 4,8 ezer milliárd dollárt kell visszafizetni a fejlődő világ cégeinek egy rendkívül kedvezőtlenné vált deviza- és kamatkörnyezetben. Nem véletlen tehát, hogy az argentin, török, indiai és indonéz devizák az utóbbi hetekben történelmi mélypontokra estek. A közbeszerzések körüli irdatlan anomáliákkal, a látványsportokba ölt százmilliárdokkal és a szétzilált oktatással a jövőben is nehéz lesz versenyeznie hazánknak.
Makro / Külgazdaság Még egy krízis – biztos, hogy nincs itt semmi magyar látnivaló?
Eidenpenz József | 2018. augusztus 31. 15:28
Mi az argentin válság oka, mitől ijedtek meg annyira a külföldi befektetők, hogy egy nap alatt mintegy húsz százalékát vesztette el értékének az ország pénze? Miben hasonlít egymáshoz a török és az argentin helyzet? Melyik lehet a következő dominó? Mennyire lehet mélyre csúszni? Nekünk sem mindegy.
Makro / Külgazdaság Riválist kap a bitcoin? Nagy dobásra készül az épülő diktatúra
Kollár Dóri | 2017. december 4. 12:32
Venezuelában egy kicsit máshogy működik az élet, mint a világ többi részén, az olajmilliárdokon épülgető diktatúrát irányító „elnöknek” időnként egészen meghökkentő ötletei támadnak. Szankciókat vezetettek be országa ellen? Akkor jöjjön az olajjal megtámogatott kriptodeviza.
Makro / Külgazdaság Választási csalásról suttognak: hogy nyerhettek az óriási válságban a szocialisták?
Privátbankár.hu | 2017. október 17. 20:20
Vasárnap regionális választásokat tartottak Dél-Amerika egyik legproblémásabb országában, ahol nagy meglepetésre a jelenlegi kormánypárt aratott komoly győzelmet. A venezuelai ellenzék csalásról beszél, de az amerikai megfigyelők szerint sem volt minden rendben a választásokkal a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező államban.
Makro / Külgazdaság Amerika figyelmeztetett: Venezuela lehet az új Közel-Kelet?
Privátbankár.hu | 2017. május 18. 10:43
Az Egyesült Államok szerint az elharapódzó indulatok miatt komoly konfliktusgóc lehet az országból.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhant a világ ötödik legnépesebb országának gazdasága
Fellegi Tamás | 2017. március 8. 14:41
A frissen megjelent adatok alapján Brazília gazdasága 3,6 százalékkal zsugorodott tavaly, ráadásul úgy, hogy az előző év is hasonló volt. Az ország nehezen heveri ki a korábbi kormányok baklövéseit, de a pénzügyminiszter szerint a fogyasztásban már látszanak a javulás jelei, és idén talán már egy nagyon pici növekedés is összejön.
Makro / Külgazdaság Merkel most intézi a következő kulcsfontosságú menekültügyi megállapodást?
Eidenpenz József | 2017. március 2. 16:36
A német kancellár ma Egyiptomban, holnap Tunéziában tárgyal a menekültválságról és a terrorizmusról. Egy új, török mintára készülő egyiptomi menekültügyi megállapodásról beszélnek, de ennek van egy komoly akadálya. Egyiptom egyébként is egy problémahalmaz, ahonnét a saját lakossága is egyre nagyobb számban szeretne elmenekülni.
Makro / Külgazdaság A politika fogja végleg kinyírni a Deutsche Bankot?
Káncz Csaba | 2016. szeptember 28. 08:24
A Washington és Berlin között belobbant politikai feszültségnek is komoly szerepe lehet abban, hogy a Deutsche Bank (DB) a pofonok völgyébe keveredett. A DB és a német nagypolitika másfél évszázada működik szorosan együtt. A DB válságával kapcsolatban nemcsak Berlinnek, hanem Rómának is nyugtalan napjai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Félelmetes adatok – hogyan tesz tönkre egy országot a válság?
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 21. 16:05
Venezuelában nagyon durva állapotban van a gazdaság, ezt mi sem mutat jobban, minthogy szépen lassan kifogynak a tartalékaikból is. A szenvedő olajország gazdaságát jelenleg a világon a legrosszabbnak tartják, a röhejesen magas infláció mellett negyedével csökken az aranytartalékuk is. Ja, és ha ez nem lenne elég, még a McDonald’s sem árul Big Mac-et.
Makro / Külgazdaság Nem ússzák meg a vétkes bankárok: börtönbe mennek a válság miatt
Privátbankár.hu | 2016. július 29. 16:49
Három vezető bankárt ítéltek letöltendő börtönbüntetésre Írországban az ország gazdaságát megrendítő 2008-as pénzügyi válságban játszott szerepük miatt.
Makro / Külgazdaság A menekültek vagy a bankok miatt törnek előre a szélsőséges mozgalmak?
Privátbankár.hu | 2016. április 16. 18:00
Lehet, hogy nem is a menekültek a fő okozói a szélsőséges pártok utóbbi időben tapasztalt előretörésének? Egy tanulmányban két tudós megvizsgálta az utóbbi 144 év válságait, recesszióit, és arra jutott, hogy az egyszerű gazdasági válságok, hanem a pénzügyi válságok után törtek előre mindig a szélsőségesek a politikában. Menekülthullám meg közben többnyire sehol.
Pénzügyi szektor Beperelt négy amerikai pénzintézetet a Commerzbank
Privátbankár.hu | 2015. december 27. 14:03
A bank a 2008 előtt vásárolt jelzáloglevél-fedezetű értékpapírokkal a subprime-válság során elszenvedett milliárdos veszteségek miatt ment bíróságra.
Pénzügyi szektor Átrendezte a válság a spórolási szokásokat - mi mégsem tudunk félretenni?
Privátbankár.hu | 2015. január 23. 18:15
A megtakarítási hajlandóság és pénzügyi attitűd változatos képet mutat a válság után újraébredő országokban. A kilábalás üteme is eltérő, ahogy azok a közvetlen hatások is, amelyeket az emberek saját bőrükön éreznek. És mi a helyzet velünk, magyarokkal? Nos, a helyzet nem túl biztató.
Pénzügyi szektor Tucatnyi bank ment csődbe félév alatt
Privátbankár.hu | 2014. július 13. 14:35
Tavaly összesen 24 bankot zártak be Amerikában. Idén is összejöhet ennyi.
Pénzügyi szektor Újabb két bank húzta le a rolót
Privátbankár.hu | 2014. június 22. 12:02
Idén eddig 11 bank ment csődbe az Egyesült Államokban, tavaly összesen 24 bankot zártak be a tengerentúlon.
Pénzügyi szektor Amerika túl van a nehezén?
Privátbankár.hu | 2014. június 8. 11:08
Idén eddig mindössze 9 bank ment csődbe az Egyesült Államokban. Négy éve ez a szám még 157 volt.
Makro / Külgazdaság Mit ér a munkavállaló, ha nő?
Privátbankár.hu | 2014. április 21. 13:49
A válság után először kezdtek jobban keresni a nők. Annyira azonban továbbra sem fizetik meg őket, mint a férfiakat, mindegy, milyen munkakörről van szó.
Makro / Külgazdaság Kritizálták a válságkezelését, inkább lemondott
Privátbankár.hu | 2014. március 10. 17:17
Lemondott a ciprusi központi bank elnöke, Panikosz Demetriadesz, akit bírálatok értek az országot sújtó tavalyi pénzügyi válság kezelése miatt.
Karrier Miért ciki a pogácsás, kockás terítős bemutató? - Úton a sikerhez
Balla Györgyi | 2014. február 25. 06:11
Például azért, mert nem elég hatékony - mondja Molnár Bálint, aki a saját pénztárcáján és vállalkozásán tanulta meg, milyen a hatékony reklám. A semmiből, minimális tőkével, családi segítséggel építette fel cégét, a Reklámeszköz.hu-t. Olyan rendszert dolgozott ki, amellyel akkor is nyert, amikor mások biztosra mentek, vagy veszítettek a válság idején. Interjú.
Makro / Külgazdaság Miért nem sikerült a válságkezelés? (elemzés)
Privátbankár.hu | 2014. február 2. 14:10
Az Egyesült Államok és az euróövezeti tagországok dollár tízmilliárdokat költöttek válságkezelésre. Hiába. Az állami húsos fazékkal együtt a korrupció is nőtt.
Makro / Külgazdaság Gazdasági válság: mikor lesz már vége?
Privátbankár.hu | 2014. január 25. 10:57
Davosban, a 44. Világgazdasági Fórumon is ezt találgatják. Az euróövezet a padlón, sok a problémás ország.
Makro / Külgazdaság Európában is csak találgatják, mikor lehet vége a gazdasági válságnak
Privátbankár.hu | 2014. január 9. 16:41
Hiába indult be a gazdasági növekedés, túl sok a politikai és a gazdasági kockázat. Kamatdöntő ülést tartott az EKB, elnöke ezután értékelt.
Makro / Külgazdaság Mostmár 10 magyarból 9 szerint is válságban vagyunk
Privátbankár.hu | 2013. február 22. 13:45
Nőtt azok aránya, akik úgy látják, hogy a következő 12 hónapban nem múlik el a recesszió. Egyébként globálisan Európában a legpesszimistábbak a fogyasztók a gazdaság jövőjét illetően.
Makro / Külgazdaság Apu, mi az a QE?
Borbély Péter | 2012. szeptember 18. 06:20
Múlt csütörtök óta az amerikai Fed QE3 - bejelentésének örül a világ. De egyáltalán mi az a QE? Mi az, hogy pénzt nyomtat az amerikai jegybank? És hova megy ez a sok új dollár? Négy évvel a Lehman Brothers csődje után a harmadik eszközvásárlást indítja a Fed. Érdemes elgondolkodni a miérteken, és azon is, hogy örülnünk kell-e a bejelentésnek.
Makro / Külgazdaság A tervezettnél nagyobb lesz az idei lengyel államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 5. 17:09
Lengyelországban a tervezett 3 százaléknál nagyobb, körülbelül 3 és fél százalék lesz az idei GDP-arányos államháztartási hiány - ismerte el a lengyel pénzügyminiszter.
KKV Az ukránok mégsem építenek acélhengerművet Fényeslitkén
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 5. 11:18
Külső és elsősorban világgazdasági okokkal magyarázzák, hogy miért nem építik meg az ukránok a fényeslitkei ipari-logisztikai parkba tervezett acélhengerművet.
Makro / Külgazdaság Sarkadi-Szabó Kornél a válságról: rendszerhiba vagy emberi gyarlóság?
Borbély Péter | 2012. április 25. 06:12
Az egyik legismertebb magyar elemző szerint a párhuzamosan futó válságok gyökere ugyanaz: az eddigi pénzügyi és gazdasági rendszer torzulása. Sarkadi-Szabó Kornél a magyar politikusok helyében inkább Széchenyihez nyúlna vissza, mint Kossuthoz. Legjobb jóslata az olajpiac összeomlása volt, de a jegybanki pénznyomdák erejét ő is alulbecsülte.
Részvény / Deviza / Áru Átverés és korrupció: ki tehet a válságról?
Privátbankár.hu | 2012. április 12. 13:04
Egy szövevényes, gigantikus gazdasági-pénzügyi piramisjáték összeomlásának látja a 2008-2009-ben kirobbant válságot az egyik legnagyobb tekintélyű amerikai közgazdász és befektetési tanácsadó, Ed Yardeni. Az alapblog.hu-nak interjúból kiderül, hogy bízik a világgazdaság erejében, a technológiai fejlődés töretlenségében, és biztos ami biztos, a jó osztalékfizető részvényeket is kedveli.
Friss
hírlevél