Gazdasági válság
Makro / Külgazdaság A Covid és a háború smafu ahhoz képest, ami fenyeget minket 
Káncz Csaba | 2023. április 21. 15:21
Az USA 14 kritikus ásványi anyag behozatalától függ, Európa pedig a létfontosságú ritkaföldfém-elemek 98 százalékát Kínától kapja. Márpedig a globális értékláncok a geopolitikai törésvonalak mentén gyorsuló ütemben töredeznek szét. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ha miminálisan is, de csökkent az OECD-ben az infláció év elején 
Privátbankár.hu | 2023. március 7. 14:06
Éves szinten átlagosan 9,2 százalékra lassult januárban a fogyasztói árak növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a decemberi 9,4 százalékról.
Makro / Külgazdaság Válságmenedzserként dicsérte magát a kormányfő egy német fórumon 
Privátbankár.hu | 2022. október 11. 07:15
Eddig minden válságot legyőztünk, jöhetnek az új német befektetések - mondta Berlinben.
Makro / Külgazdaság Rendesen megzuhant a fehérorosz gazdaság 
Privátbankár.hu | 2022. július 19. 09:36
Fehéroroszország GDP-je 4,2 százalékkal csökkent az idei első hat hónapban a múlt év azonos időszakához mérve - közölte kedden az ország statisztikai hivatala (Belstat).
Makro / Külgazdaság Kínát is megütheti a recesszió – újabb lezárások 
Tiszóczi Roland | 2022. július 11. 18:51
Az olaj világpiaci ára és a kínai tőzsdék estek hétfőn, valamint a jüan is gyengült a dollárral szemben arra a hírre, hogy Kínában több nagyvárosban ismét korlátozó intézkedéseket vezettek be, és Sanghajban is újból a lezárások réme fenyeget az omikron egy új alvariánsának terjedése miatt. Emellett a kínai fogyasztói és termelői árak a vártnál gyorsabban emelkedtek júniusban, ami rontja a további monetáris lazítás kilátásait.
Személyes pénzügyek Fokozatosan visszatérnek a magyarok Ausztriába dolgozni, de még több románt vettek fel 
Eidenpenz József | 2021. május 29. 06:10
Áprilisban már negyedik hónapja emelkedett az Ausztriában alkalmazott magyar állampolgárok száma, de a növekedés még viszonylag szerény volt. Két hónap alatt 93 ezer embert vettek fel szomszédainknál, aminek közel fele külföldi állampolgár. De határozottan több román állampolgárt alkalmaztak mostanában, mint magyart.
Befektetési alapok Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly 
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz 
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus? 
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Makro / Külgazdaság Új Gazdasági Világrendet hoz a koronavírus - három forgatókönyv lehetséges 
Privátbankár.hu | 2020. június 13. 13:55
A Fidelity szakemberei úgy vélik, a Covid-19 válság lépésváltásra ösztönzi majd a döntéshozókat, felgyorsítja a már zajló trendeket és átalakítja a befektetési keretrendszereket. Az új rend fő jellemzői a kormányok általi beavatkozások, az aktív költségvetési politika, a vállalatirányítás és a fenntarthatóság, valamint Ázsia töretlen gazdasági ereje lesznek, és a változások talaján új lehetőségek szökkennek majd szárba.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék 
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Befektetési alapok Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni 
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Szanálása ellenére esik a forint, vannak karanténálló részvények 
Eidenpenz József | 2020. április 28. 19:11
Az európai tőzsdék szépen emelkedtek ma, az USA-ban viszont gyorsan elromlott a hangulat. Az olaj esése mérséklődött, a forint viszont az MNB bejelentései ellenére is gyorsan gyengült. A Richter és az OTP vezette a BUX emelkedését, de a Telekomnál is megmozdult valami.
Személyes pénzügyek 11 vonzó passzív jövedelem a koronavírus idején 
Eidenpenz József | 2020. április 14. 06:06
Mi az a passzív jövedelem? Nem mindig csalás, de sokszor csak ámítás – tapasztalhatja, aki a dolog mélyére ás. A koronavírus-járvány miatt sokaknak jobban van ideje vagy igénye arra, hogy új jövedelemforrások után nézzen. Mások lehet, hogy teljesen erre lesznek utalva a bekövetkezett mély válságban. Összefoglaltuk a passzív jövedelem legfontosabb fajtáit és tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság Belerokkan-e a világ a koronavírus elleni harcba? A hét videója 
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. március 20. 20:06
A koronavírustól való félelem miatt világszerte megbénult az élet. Miközben a járvány terjed, a tőzsdék zuhannak, az üzletek bezárnak, emberek tömegeinek megélhetése lesz bizonytalan. Nem okozunk-e a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Részvény / Deviza / Áru Doktor Balsors már látja a következő összeomlást 
Király Béla | 2019. június 17. 16:06
A 2008-as gazdasági válság egyik előrejelzőjeként kapott óriási publicitást Nouriel Roubini, akire akkor a sajtó a Dr Doom, vagyis a Doktor Balsors jelzőt ragasztotta. Noha azóta hallottunk már tőle újabb krizisről is előrejelzést, de az szerencsére nem jött be. Roubini szerint viszont most ismét nagyon megnőttek a kockázatok, és 2020-ban könnyen jöhet egy újabb összeomlás.
Személyes pénzügyek Újabb válság? Ugyan! Ettől félnek igazán a magyarok  
Privátbankár.hu | 2019. március 16. 10:33
A globális problémák közül az emberek jobban tartanak a természeti erőforrások kimerítésétől, a világméretű felmelegedéstől, mint egy újabb gazdasági válságtól.
Makro / Külgazdaság Végleg a szakadékba lökhetik az óriási olajvagyonon ülő országot 
Privátbankár.hu | 2018. november 20. 09:46
Hamarosan felkerülhet Venezuela egy olyan listára, ami még súlyosabb válságba taszíthatja.
Makro / Külgazdaság Addig még olvasni sem nagyon olvastunk hasonlót - Lantos Csaba a tíz éve kirobbant válságról 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 30. 17:08
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu pedig ezt kiegészítve együtt megkereste a hazai aktorokat. Cikksorozatunk legújabb részében Lantos Csaba, nagybefektető, volt befektetési bankvezér, írt arról, hogyan emlékszik a 10 évvel ezelőtti eseményekre.
Makro / Külgazdaság Tíz éve volt a válság – rossz irányból várjuk a következő fenyegetést? 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 20. 08:13
Szinte hihetetlen, hogy már egy teljes évtized telt el azóta, hogy a Lehman Brothers összeomlása megindította az eszközök áresését, amely nem csak a globális részvénypiacokat rázta meg, hanem – és ez volt a súlyosabb probléma – a lakáspiacokat és a reálgazdaságot is. Mivel a válság utóhatásai a politikától a befektetői lélektanig azóta is mindenhol érezhetőek, ma is úgy tűnik, mintha a 2008-as események csak épp a minap történtek volna. A befektetők és a döntéshozók megtanulták a leckét, de lehet, hogy nem jó irányból várják a következő fenyegetéseket.
Makro / Külgazdaság Mit lesz egy 13 évesből, ha letarolja országát a válság? 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 16. 08:38
Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ. A Lehman Brothers hirtelen összeomlása egy szemvillanás alatt 25 ezer munkahelyet törölt el, és olyan dominóeffektust indított el a globális pénzpiacokon, mely a legsúlyosabb pénzügyi krízisbe torkollt a nagy gazdasági világválság óta. De sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Mi az oka a fejlődő piaci devizák válságának és miért ütik a forintot? 
Káncz Csaba | 2018. szeptember 3. 08:55
2018 és 2020 között mintegy 4,8 ezer milliárd dollárt kell visszafizetni a fejlődő világ cégeinek egy rendkívül kedvezőtlenné vált deviza- és kamatkörnyezetben. Nem véletlen tehát, hogy az argentin, török, indiai és indonéz devizák az utóbbi hetekben történelmi mélypontokra estek. A közbeszerzések körüli irdatlan anomáliákkal, a látványsportokba ölt százmilliárdokkal és a szétzilált oktatással a jövőben is nehéz lesz versenyeznie hazánknak.
Makro / Külgazdaság Még egy krízis – biztos, hogy nincs itt semmi magyar látnivaló? 
Eidenpenz József | 2018. augusztus 31. 15:28
Mi az argentin válság oka, mitől ijedtek meg annyira a külföldi befektetők, hogy egy nap alatt mintegy húsz százalékát vesztette el értékének az ország pénze? Miben hasonlít egymáshoz a török és az argentin helyzet? Melyik lehet a következő dominó? Mennyire lehet mélyre csúszni? Nekünk sem mindegy.
Makro / Külgazdaság Riválist kap a bitcoin? Nagy dobásra készül az épülő diktatúra 
Kollár Dóri | 2017. december 4. 12:32
Venezuelában egy kicsit máshogy működik az élet, mint a világ többi részén, az olajmilliárdokon épülgető diktatúrát irányító „elnöknek” időnként egészen meghökkentő ötletei támadnak. Szankciókat vezetettek be országa ellen? Akkor jöjjön az olajjal megtámogatott kriptodeviza.
Makro / Külgazdaság Választási csalásról suttognak: hogy nyerhettek az óriási válságban a szocialisták? 
Privátbankár.hu | 2017. október 17. 20:20
Vasárnap regionális választásokat tartottak Dél-Amerika egyik legproblémásabb országában, ahol nagy meglepetésre a jelenlegi kormánypárt aratott komoly győzelmet. A venezuelai ellenzék csalásról beszél, de az amerikai megfigyelők szerint sem volt minden rendben a választásokkal a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező államban.
Makro / Külgazdaság Amerika figyelmeztetett: Venezuela lehet az új Közel-Kelet? 
Privátbankár.hu | 2017. május 18. 10:43
Az Egyesült Államok szerint az elharapódzó indulatok miatt komoly konfliktusgóc lehet az országból.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhant a világ ötödik legnépesebb országának gazdasága 
Fellegi Tamás | 2017. március 8. 14:41
A frissen megjelent adatok alapján Brazília gazdasága 3,6 százalékkal zsugorodott tavaly, ráadásul úgy, hogy az előző év is hasonló volt. Az ország nehezen heveri ki a korábbi kormányok baklövéseit, de a pénzügyminiszter szerint a fogyasztásban már látszanak a javulás jelei, és idén talán már egy nagyon pici növekedés is összejön.
Makro / Külgazdaság Merkel most intézi a következő kulcsfontosságú menekültügyi megállapodást? 
Eidenpenz József | 2017. március 2. 16:36
A német kancellár ma Egyiptomban, holnap Tunéziában tárgyal a menekültválságról és a terrorizmusról. Egy új, török mintára készülő egyiptomi menekültügyi megállapodásról beszélnek, de ennek van egy komoly akadálya. Egyiptom egyébként is egy problémahalmaz, ahonnét a saját lakossága is egyre nagyobb számban szeretne elmenekülni.
Makro / Külgazdaság A politika fogja végleg kinyírni a Deutsche Bankot?  
Káncz Csaba | 2016. szeptember 28. 08:24
A Washington és Berlin között belobbant politikai feszültségnek is komoly szerepe lehet abban, hogy a Deutsche Bank (DB) a pofonok völgyébe keveredett. A DB és a német nagypolitika másfél évszázada működik szorosan együtt. A DB válságával kapcsolatban nemcsak Berlinnek, hanem Rómának is nyugtalan napjai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Félelmetes adatok – hogyan tesz tönkre egy országot a válság? 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 21. 16:05
Venezuelában nagyon durva állapotban van a gazdaság, ezt mi sem mutat jobban, minthogy szépen lassan kifogynak a tartalékaikból is. A szenvedő olajország gazdaságát jelenleg a világon a legrosszabbnak tartják, a röhejesen magas infláció mellett negyedével csökken az aranytartalékuk is. Ja, és ha ez nem lenne elég, még a McDonald’s sem árul Big Mac-et.
Makro / Külgazdaság Nem ússzák meg a vétkes bankárok: börtönbe mennek a válság miatt  
Privátbankár.hu | 2016. július 29. 16:49
Három vezető bankárt ítéltek letöltendő börtönbüntetésre Írországban az ország gazdaságát megrendítő 2008-as pénzügyi válságban játszott szerepük miatt.
Makro / Külgazdaság A menekültek vagy a bankok miatt törnek előre a szélsőséges mozgalmak? 
Privátbankár.hu | 2016. április 16. 18:00
Lehet, hogy nem is a menekültek a fő okozói a szélsőséges pártok utóbbi időben tapasztalt előretörésének? Egy tanulmányban két tudós megvizsgálta az utóbbi 144 év válságait, recesszióit, és arra jutott, hogy az egyszerű gazdasági válságok, hanem a pénzügyi válságok után törtek előre mindig a szélsőségesek a politikában. Menekülthullám meg közben többnyire sehol.
Pénzügyi szektor Beperelt négy amerikai pénzintézetet a Commerzbank  
Privátbankár.hu | 2015. december 27. 14:03
A bank a 2008 előtt vásárolt jelzáloglevél-fedezetű értékpapírokkal a subprime-válság során elszenvedett milliárdos veszteségek miatt ment bíróságra.
Pénzügyi szektor Átrendezte a válság a spórolási szokásokat - mi mégsem tudunk félretenni? 
Privátbankár.hu | 2015. január 23. 18:15
A megtakarítási hajlandóság és pénzügyi attitűd változatos képet mutat a válság után újraébredő országokban. A kilábalás üteme is eltérő, ahogy azok a közvetlen hatások is, amelyeket az emberek saját bőrükön éreznek. És mi a helyzet velünk, magyarokkal? Nos, a helyzet nem túl biztató.
Pénzügyi szektor Tucatnyi bank ment csődbe félév alatt 
Privátbankár.hu | 2014. július 13. 14:35
Tavaly összesen 24 bankot zártak be Amerikában. Idén is összejöhet ennyi.
Pénzügyi szektor Újabb két bank húzta le a rolót 
Privátbankár.hu | 2014. június 22. 12:02
Idén eddig 11 bank ment csődbe az Egyesült Államokban, tavaly összesen 24 bankot zártak be a tengerentúlon.
Pénzügyi szektor Amerika túl van a nehezén? 
Privátbankár.hu | 2014. június 8. 11:08
Idén eddig mindössze 9 bank ment csődbe az Egyesült Államokban. Négy éve ez a szám még 157 volt.
Makro / Külgazdaság Mit ér a munkavállaló, ha nő? 
Privátbankár.hu | 2014. április 21. 13:49
A válság után először kezdtek jobban keresni a nők. Annyira azonban továbbra sem fizetik meg őket, mint a férfiakat, mindegy, milyen munkakörről van szó.
Makro / Külgazdaság Kritizálták a válságkezelését, inkább lemondott  
Privátbankár.hu | 2014. március 10. 17:17
Lemondott a ciprusi központi bank elnöke, Panikosz Demetriadesz, akit bírálatok értek az országot sújtó tavalyi pénzügyi válság kezelése miatt.
Karrier Miért ciki a pogácsás, kockás terítős bemutató? - Úton a sikerhez 
Balla Györgyi | 2014. február 25. 06:11
Például azért, mert nem elég hatékony - mondja Molnár Bálint, aki a saját pénztárcáján és vállalkozásán tanulta meg, milyen a hatékony reklám. A semmiből, minimális tőkével, családi segítséggel építette fel cégét, a Reklámeszköz.hu-t. Olyan rendszert dolgozott ki, amellyel akkor is nyert, amikor mások biztosra mentek, vagy veszítettek a válság idején. Interjú.
Makro / Külgazdaság Miért nem sikerült a válságkezelés? (elemzés) 
Privátbankár.hu | 2014. február 2. 14:10
Az Egyesült Államok és az euróövezeti tagországok dollár tízmilliárdokat költöttek válságkezelésre. Hiába. Az állami húsos fazékkal együtt a korrupció is nőtt.
Makro / Külgazdaság Gazdasági válság: mikor lesz már vége? 
Privátbankár.hu | 2014. január 25. 10:57
Davosban, a 44. Világgazdasági Fórumon is ezt találgatják. Az euróövezet a padlón, sok a problémás ország.
Makro / Külgazdaság Európában is csak találgatják, mikor lehet vége a gazdasági válságnak 
Privátbankár.hu | 2014. január 9. 16:41
Hiába indult be a gazdasági növekedés, túl sok a politikai és a gazdasági kockázat. Kamatdöntő ülést tartott az EKB, elnöke ezután értékelt.
Makro / Külgazdaság Mostmár 10 magyarból 9 szerint is válságban vagyunk 
Privátbankár.hu | 2013. február 22. 13:45
Nőtt azok aránya, akik úgy látják, hogy a következő 12 hónapban nem múlik el a recesszió. Egyébként globálisan Európában a legpesszimistábbak a fogyasztók a gazdaság jövőjét illetően.
Makro / Külgazdaság Apu, mi az a QE?  
Borbély Péter | 2012. szeptember 18. 06:20
Múlt csütörtök óta az amerikai Fed QE3 - bejelentésének örül a világ. De egyáltalán mi az a QE? Mi az, hogy pénzt nyomtat az amerikai jegybank? És hova megy ez a sok új dollár? Négy évvel a Lehman Brothers csődje után a harmadik eszközvásárlást indítja a Fed. Érdemes elgondolkodni a miérteken, és azon is, hogy örülnünk kell-e a bejelentésnek.
Makro / Külgazdaság A tervezettnél nagyobb lesz az idei lengyel államháztartási hiány 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 5. 17:09
Lengyelországban a tervezett 3 százaléknál nagyobb, körülbelül 3 és fél százalék lesz az idei GDP-arányos államháztartási hiány - ismerte el a lengyel pénzügyminiszter.
KKV Az ukránok mégsem építenek acélhengerművet Fényeslitkén 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 5. 11:18
Külső és elsősorban világgazdasági okokkal magyarázzák, hogy miért nem építik meg az ukránok a fényeslitkei ipari-logisztikai parkba tervezett acélhengerművet.
Makro / Külgazdaság Sarkadi-Szabó Kornél a válságról: rendszerhiba vagy emberi gyarlóság?  
Borbély Péter | 2012. április 25. 06:12
Az egyik legismertebb magyar elemző szerint a párhuzamosan futó válságok gyökere ugyanaz: az eddigi pénzügyi és gazdasági rendszer torzulása. Sarkadi-Szabó Kornél a magyar politikusok helyében inkább Széchenyihez nyúlna vissza, mint Kossuthoz. Legjobb jóslata az olajpiac összeomlása volt, de a jegybanki pénznyomdák erejét ő is alulbecsülte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG