TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.

Miután tegnap este legalább az amerikai technológiai részvények még csúcsra tudtak menni, nem kis részben az Apple papírjának köszönhetően, ma mindenütt mínuszoket látunk. Az európai részvények Stoxx 600 indexe majdnem két százalékkal esik, a német mutató másfél, a francia és a brit két és fél százalékos esést mutat. Varsóban és Budapesten valamivel jobb a helyzet, itt egy százalék körüli a süllyedés.

Az OTP egy százalékkal 10 990 forintra esett, a Richter 1,1 százalékkal süllyed, a Mol 0,2 százalékkal van lejjebb. A Magyar Telekom egy százalékkal, az Opus 3,8 százalékkal veszített értékéből. Félre akarta vezetni a befektetőket az MNB szerint a SET részvény árfolyamáról a SET Group stratégiai igazgatója. A részvény tíz százalékkal zuhan a tőzsdén.

Rosszak a makroadatok

A forint árfolyama gyengül, 1,20 forinttal feljebb van az euró, 346,30. A dollár alig változik, a nemesfémek megint lefelé indultak, az olaj is egy százalék körüli mínuszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A rossz nemzetközi hangulat fő oka az lehet, hogy új kínai makroadatok jöttek, amelyek lassabb gazdasági kilábalást vetítenek előre. Az ipari kibocsátás alatta maradt az elemzők által vártnál. Az eurózónában előzetes GDP-számok érkeztek, ahogy Magyarországon is. Semmi jót nem mutattak, az átlagos GDP-zuhanás az eurózónában 12,1 százalék volt az előző negyedévhez képest, nálunk még nagyobb.

Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság írtuk délelőtt. Legalábbis az elemzői várakozásokat biztosan. Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében.

Jön a DeFi?

Rossz hír érkezett a turizmus számára is, Nagy Britannia még több országot rakott a karanténnal sújtott területek listájára. Több országban erősen növekszik a fertőzöttek száma (például Horvátország, Franciaország, Spanyolország, Németország).

A második számú kriptodeviza, az ether (vagy ethereum) 11 százalékot drágult 24 óra alatt, átszelve a 400 dolláros határt, most 424 dollárnál tart. Ez egyben két éve nem látott csúcs. Az ethereum-őrület hetek óta tart, alapvető oka a DeFi (decentralized finance, decentralizált pénzügy) alkalmazások terjedése lehet.

Ebből inkább W alakú válság lesz?

Együtt döntögetnek csúcsot a tőzsdeindexek és a vírusstatisztikák – derül ki az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárjából.

Nemcsak a részvények tűnnek drágának már a jövő évi vagy az utáni P/E ráták alapján is. A befektetők gyors „V” vagy „U” alakú kilábalásra számítanak, ami könnyen átcsúszhat egy „W” alakúba, ha az ősz folyamán igazán elszabadul a vírus. Ez pedig komolyan felülírhatja a profitvárakozásokat és a részvények értékeltségét is. Zajlik a versenyfutás az idővel, hogy megtaláljuk-e és tudjuk-e alkalmazni a védőoltást vagy a gyógyszert a betegség elszabadulása előtt teszik hozzá.

Ígéretes a Graphisoft Park

Három százalékos pluszban, 3200 forinton van ma a Graphisoft Park. Kisebb eredménynövekedésről számolt be ugyanis a tegnap este közzétett gyorsjelentésében.

Egyelőre kevésbé érintette a Parkot a koronavírus első hulláma, min várták, emiatt előrejelzését felfelé módosította a cég írta a KBC Equitas. Habár még mindig nagy a bizonytalanság, de a korábbi előrejelzésben megemelt üresedési ráta után most már csak enyhébb visszaesésre számítanak a kihasználtságban. Így a megújított bérleti szerződéseknek köszönhetően mintegy 500 ezer euróval magasabb bérletidíj-bevételt és 200 ezer euróval magasabb adózott eredményt várnak. Ez pedig kedvező lehet az osztalékvárakozásokra is. Megfelelő tartalékokkal rendelkeznek egy elhúzódó válság esetére is ahhoz, hogy osztalékot fizessenek – állítja a menedzsment.

Jelentett a CIG Pannónia is, a részvény négy százalékkal megy fel.

Történetének egyik legnagyobb nyereségével zárta az első félévet a CIG Pannónia írta a cég sajtóközleménye. Biztosítási díjbevételének 13 százalékos növekedése mellett 1,174 milliárd forint konszolidált nyereséget ért el az első hat hónapban a CIG Pannónia – hivatkoznak a vállalat tőzsdei gyorsjelentésére.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél