6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Egyesült Államok és az euróövezeti tagországok dollár tízmilliárdokat költöttek válságkezelésre. Hiába. Az állami húsos fazékkal együtt a korrupció is nőtt.

A válság kezdete - az Egyesült Államokban 2007, másutt 2008 ősze - óta az úgynevezett legfejlettebb világ, szorosan véve az amerikai és az euróövezeti gazdasági és pénzügyi kormányzat összesen körülbelül 16,7 ezer milliárd dollárt kAz öltött válságkezelésre. Ez a tavalyi teljes hazai össztermékük 56 százaléka, hivatalos adataikból számolva.


Ez az az összeg, amennyivel az elmúlt hét év alatt a kormányok adóssága és a központi bankok követelésállománya nőtt. Ha bizonyára nem is az egész, de a növekmény zöme biztosan a válság következménye.

A Fed mérlegfőösszegében 2007. augusztus és idén január között az értékpapír-követelés - lényegében a tőkepiacra áramoltatott mennyiségi enyhítő pénz - növekménye több mint 3 ezer milliárd dollár volt. Közben az amerikai szövetségi kormányzat piaci adóssága 7,3 ezer milliárd dollárral nőtt.

Az EKB mérlegfőösszege 2007. augusztustól a 2012 végi csúcsig 1,82 milliárd euróval nőtt, és a Fed gyakorlatától eltérő rendszeres sterilizálás - piaci tőkebevonás - után még most is ezer milliárd euróval több, mint hét éve. Közben az euróövezeti országok kormányzati adóssága 2,9 ezer milliárd euróval növekedett.

A gazdaság azonban alig mozdul tengeren innen és túl még most is, miután az elmúlt években többnyire szakadékok és árkok között bukdácsolt a fejlett világ.

A központi bankok azzal növelték a likviditást, hogy állami és más kötvényeket vásároltak-vásárolnak elsősorban a szabadpiacon. Így a hitelezők a központi bank pénzéből lejárat előtt hozzájutnak követelésükhöz, és ezzel a többlettel szabadon rendelkeznek. Ha a reálgazdaságba - termelő beruházásokba - fektették volna a friss pénzt, az olyan inflációt okozott volna, amilyet nem látott a világ, amióta a spanyolok Európába hozták Amerika aranyát az újkor hajnalán. De inflációnak semmi jele: a reálgazdaságban ugyanis, lakossági kereslet híján, nem kínálkozott megtérülés.

A nemzetközi számítások megegyeznek abban, hogy ezért aztán a központi bankok által kiadott többletlikviditásnak körülbelül a 80 százaléka visszavándorolt a tőkepiacra, és ott okozott inflációt. Tavaly, év végére a New York-i értéktőzsdék mutatói újabb és újabb történelmi rekordokat döntöttek. Európában a legjobban teljesítő frankfurti tőzsdemutató, a DAX-30, szintén sorozatos rekorddöntések után, mostanában majdnem kétszer erősebb, mint 2008 végén. Ezen a piacon tehát kis híján 100 százalékos "inflációt" okozott a többlettőke, miközben a részvényeket kiadó cégek teljesítménye talán negyedennyit sem indokolt volna. Ez azonban nem érték, csak virtuális érték.

Ugyanettől - a gazdaságban közvetlen megtérülést nem találó tőke beáramlásától - makacsul drágák az ipari nyersanyagok és az energiahordozók az árutőzsdéken: ez közvetlenül is árt a gazdaságnak.

A kormányzati adósságnövekedésből származó pénz jelentős része pedig eltűnt a korrupció csatornáiban. A Világbank becslése szerint a világon megvesztegetésre költött magántőke évente ezer milliárd dollár körül lehet. Ebből az Egyesült Államokra és az euróövezetre - a GDP arányában számolva, és kiigazítva azzal, hogy a lefejlettebb országokban a korrupció mérete - szintén a Világbank felmérése szerint - a világátlagnak körülbelül az egyötöde - közel 90 milliárd dollár juthat. Ez a "pótadó" önmagában is fékezi a növekedést, de ez csak az érem egyik oldala.

Átlagosan 10 százalékos "lelépéssel" számolva ugyanis a megvesztegetés, korrupció útján szerzett állami megrendelések, megbízások, eltérített állami szolgáltatások értéke évente közel 900 milliárd dollár lehet a fejlett országokban. Hat év alatt - mióta már mindenütt költöttek válságkezelésre - tehát a korrupció több mint 5 ezer milliárd dollárral fogta vissza a válságkezelés hatását, illetve gazdagította a kiváltságos keveseket éppúgy, mint a központi banki pénzpumpa. Ez a válságkezelésre költött pénznek közel az egyharmada, még akkor is, ha a korrupció természetesen nem csak ezt a pénznövekményt érinti-érintette.

Ez persze csak átlagszám, de az biztosnak látszik, hogy minél több volt a válságkezelés, annál nagyobb lett a korrupció. A Világbank táblázatának százas skáláján a nulla a teljes korrumpáltságot, a 100 pedig az ideális teljes korrupciómentességet jelzi. A felmérés kezdetének évétől, 1996-tól 2008-ig az Egyesült Államokban a "korrupciókontroll" osztályzata stabilan 90-92 pont volt, de 2009-ben 86 pontra zuhant és 2012-ig is csak 89 pontra sikerült visszatornászni. Németországban az 1996-os 95 pontról már 2007-ben 92-re esett a mutató, és azóta sem érte el a válság előttit. A váratlanul jól teljesítő Franciaországban a mutató, 90 ponton, most jobb, mint az 1990-es években volt, de rosszabb a 2008-as 92 pontnál. Olaszországban 1996-től 2006-ig 67 pontról 71 pontra emelkedett, majd 2010-re 58 pontra esett az osztályzat, és nagyjából ott is maradt. Ausztriában a mutató az 1996-os 94 pontról 2007-ig 96 pontra javult, de 2012-ben már csak 89 pont volt. (Magyarország osztályzata a Világbank táblázatában 1996-ban 74 pont, 2004-ben 76 pont, 2008-ban 68 pont, 2012-ben 65 pont volt).

Feltűnő, hogy a töréspont - a korrupció meglódulásának ideje - mindenütt 2007-2009 köze, amikor a válság és a válságkezelés kezdődött, vagyis nagyobb lett az állami húsosfazék.

Az amúgy is jómódú keveseket segítő, a többséget károsító "válságkezelés" tükörképe az EU statisztikai hivatalának adatsora arról, hogy a társadalmi egyenlőtlenség GINI mérőszáma az euróövezetben a 2006-os 29,2 pontról 2012-ig 30,4 pontra romlott. (Magyarországon 2003-tól 2010-ig enyhült a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenség: a GINI mérőszám 27 pontról 24,1 pontig csökkent, majd 2012-ben ismét 26,9-nél tartott.)

A rengeteg pénzből valami jót is lehetett volna csinálni, de nem sikerült - állapítható meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG