BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 29. 12:02

Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.

Elromlott tegnap az amerikai zárásra a hangulat a New York-i tőzsdén, a főbb indexek fél százalék közeli mínuszban végeztek. Ma pedig esnek rendesen a tőzsdeindexek Európában, bár ez ennyi emelkedés után egy cseppet sem meglepő. A német index másfél százalékkal, a francia mutató 1,2-vel esik. Az amerikai határidős indexek újabb fél százalék körüli mínuszban járnak.

Budapesten a BUX index egy százalékos mínuszban van, néhány ponttal 36 ezer alatt. Az utóbbi napok vezető részvénye, az OTP most két százalékkal süllyed, 10 490 az ára. A Mol és a Richter fél százalék körüli mértékben süllyed. A Magyar Telekom pedig 1,1 százalékkal van lejjebb, ezzel ismét visszapattant a 400 forintos határról.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint viszont erősödni tudott, 348,90 az euró ára. A nemesfémek szolidan emelkednek, az olaj viszont két-három százalékos mínuszban van. Az olaj vélhetően azért esik most, mert kijött a szokásos csütörtöki amerikai kormányzati adat, ami a vártnál nagyobb készletnövekedést mutatott.

USA kontra Kína (Pixabay) USA kontra Kína (Pixabay)

Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig – írja tőkepiaci szakértő szerzőnk.

Trump kontra Kína

A piacok a nemzetközi sajtó szerint főleg azért idegesek, mert Donald Trump amerikai elnök válaszlépésekre készül a kínai parlamentben tegnap elfogadott Hong Kong-törvénnyel kapcsolatban. Trump a nap folyamán sajtótájékoztatót fog tartani a helyzetről. Egy új kereskedelmi háború a két nagyhatalom között az európai kormányokat is nehéz helyzetbe hozná – írta az Investing.com.

A Bloomberg szerint Nagy-Britannia 300 ezer hongkongi polgárnak adna állampolgárságot a kínai elnyomás fokozódása miatt.

Nem túl szívderítő adatok

Érkezett néhány makrogazdasági adat, az első negyedévben Franciaország gazdasága valamivel kevésbé csökkent, mint ahogy korábban becsülték. A német kiskereskedelmi eladások 5,3 százalékkal estek márciusban, ami ugyan a legrosszabb érték 2007 óta, de sokkal jobb, mint az a 12 százalék, amire az elemzők számítottak.

Olaszországban viszont éppen ellenkező a helyzet. Az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága, amelyet a koronavírus járvány különösen erősen érintett, az első negyedévben jobban zsugorodott, mint ahogy eddig feltételezték. A GDP 5,3 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, az előző becslés 4,7 százalékos volt. A német gazdaság például csak két egész két százalékkal esett vissza ugyanebben az időszakban – jegyzi meg az N-tv.de.

Leépíti, csökkenti, elhalasztja…

A Renault-részvény esik, miután a cég bejelentette, hogy több üzemegységében felfüggeszti a járművek összeszerelését, és világszerte 15 ezer álláshelyet szüntet meg. Pár napja a japán Nissan jelentette be egy 5000 főt foglalkoztató barcelonai egység megszüntetését.

Rájár a rúd a Deutsche Bankra és 14 további pénzintézetre egy 2018 óta húzódó devizapiaci perben, a bíróság elmarasztalta őket. A bankokat hatalmas intézményi befektetők perlik, mint a Blackrock és az Allianz leányvállalata, a Pimco. A per a devizapiacon végrehajtott manipulációkkal kapcsolatban folyik és milliárd dolláros nagyságrendű. A Deutsche Bank mellett az alperesek között szerepel a Bank of America, a BNP Paribas, a Morgan Stanley és még sokan mások.

A TUI német utazási iroda pár nappal ezelőtt még óriási emelkedést mutatott a nyaralási láz kitörése miatt. Ma viszont több mint tíz százalékkal esett. Ennek oka, hogy július elejéig törölte az összes az Egyesült Királyságba irányuló utazását. Egyes típusú utazásokat pedig egészen november végéig kivett a programjából. Sokan azt remélték, hogy június közepétől újraindulhatnak az utak, de ezek nagy részét most sokkal későbbre tolták.

Lengyelország húzta a Duna House eredményét

A Duna House árbevétele 34 százalékkal bővülve megközelítette a 2,5 milliárd forintot az első negyedévben. Annak ellenére “kimagasló növekedést tudott elérni, hogy március közepétől már erősen jelentkeztek a COVID-19 járvány hatásai” – írta a cég közleménye.

A magyar ingatlanpiac 2019-ben kezdődő gyengélkedése mellett a töretlenül fejlődő lengyel tevékenység volt a növekedés elsődleges motorja, a konszolidált árbevételnek már az 59%-a Lengyelországból származott és várakozásokon felül teljesített a lengyel operáció. Magyarországon a 2019. év közepétől fokozatos gyengülés jellemezte az ingatlanpiacot, 2020. első negyedévében a csoport ingatlanközvetítői hálózatai által generált jutalékvolumen 15%-kal mérséklődött 2019. első negyedévéhez képest. Lengyelországban ezzel szemben 36%-kal bővültek a jutalékvolumenek írta a Duna House.

A cégcsoport konszolidált működési eredménye 306 millió forint (+26 százalék év/év alapon), konszolidált adózott eredménye pedig 265 millió forint volt zárt (+60 százalék év/év alapon).

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél