BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 28. 19:11

Az európai tőzsdék szépen emelkedtek ma, az USA-ban viszont gyorsan elromlott a hangulat. Az olaj esése mérséklődött, a forint viszont az MNB bejelentései ellenére is gyorsan gyengült. A Richter és az OTP vezette a BUX emelkedését, de a Telekomnál is megmozdult valami.

Európában egész nap jó volt a tőzsdei hangulat, a tőzsdeindexek 1,0-2,5 százalékos pluszban zártak. Ebben agy szerepet játszhat az, hogy az európai országok egy része óvatosan lazít a kijárási korlátozásokon. Az amerikai piacon azonban a jó nyitás után elromlott a hangulat, és mínuszba hulltak vissza a mutatók. Az S&P 500 0,3, a Nasdaq Composite pedig 1,1 százalékkal esik fél hét körül.

Az olaj sokat ledolgozott a reggeli mínuszokból, este a WTI négy, a Brent másfél százalékos veszteséget mutatott (12,30, illetve 22,80 dollárnál).

Itthon a BUX index 1,8 százalékkal ment fel, az OTP három, a Richter négy százalékos drágulása repítette. A Telekom forgalma is megélénkült, a részvény két és fél százalékkal drágult. A Mol 1,2, az Opus 2,2 százalékkal gyengült.

Nagyot ugrott az OTP árfolyama Nagyot ugrott az OTP árfolyama

Maradt a kamat, gyengült a forint

A forintról az utóbbi pár hétben sokan megírták, hogy stabilizálódott az MNB korábbi – kamatemelésnek megfeleltethető – intézkedéseinek hatására. A hétfői tenderen és a mai ülés után is aktív volt az MNB, mégis gyengül ma a fizetőeszközünk. Az euró este 358,60, 3,4 forinttal magasabban áll a tegnap estinél.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Maradt 0,9 százalékon az alapkamat, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése megfelel a piaci várakozásoknak. A 15 órakor megjelent jegybanki közlemény az állampapírok és jelzáloglevelek május 4-étől esedékes vásárlásáról számolt be. Ez után Nagy Márton alelnök is telefonos konferencia-beszélgetést tartott.

Döntött a Richter, jelentési dömping van

A Richter igazgatósága ma döntött a márciusban meghirdetett, de meg nem tartott közgyűlés kérdéseiben. Az osztalék 63 forint részvényenként, az eredmény 25 százaléka. A részvények legalább egy százalékát birtokló tulajdonosok kérhetik a meghozott határozatok utólagos közgyűlési jóváhagyását.

Rengeteg gyorsjelentés érkezik, jól szerepelt például a lélegeztető-készülékeket és maszkokat is gyártó 3M, vagy a Pfizer gyógyszergyár. A hét további részében jön azonban a Microsoft, az Amazon és az Alphabet (Google), sokak szerint ezek eredménye döntheti el a tőzsdék irányát a következő hetekben.

“Karanténkedvelő” technológiai papírok

A monetáris lazítás a technológiai részvényeket hozta helyzetbe - írja a Concorde Értékpapír blogja. Ezek jelentős része “rezisztens a vírusra”, sőt néhány papír még kifejezetten „karanténkedvelő” is, például a Netflix, az Amazon vagy a Zoom. “Az amerikai tőzsdeindexek – leszámítva néhány áprilisi napot – immár egy hónapja töretlenül emelkednek.” (A Nasdaq Composite index mindössze pár százalékot esett ebben az évben.) “A befektetők a Fed pénzén – amiből persze most sem fog sok a kívánatos helyre eljutni – egy kisebb technológiai buborékot fújnak a koronavírus által összeroppantott világgazdaság romjain” – véli Jónap Richárd portfólió-menedzser.

Előbújt a nagy medve

Az egyik híresen medve elemző illetve elemző ház, a Rosenberg Research szerint az amerikai gazdaság a második negyedévben 30 százalékkal fog esni. A fogyasztói árak öt negyedéven át fognak csökkenni, azaz komoly defláció lesz az amerikai gazdaságban a 14 százalék körüli munkanélküliségnek köszönhetően – írta az Erste Befektetési kommentárja. A piac nem vesz erről tudomást, de az igazság pillanata el fog jönni, és az S&P500 2000 pontra fog esni.

A Rosenberg Research még a pozitív forgatókönyvben is esést vár, 2500 pontra. Ehhez az Erste Befektetési azt teszi hozzá, hogy ha nem jön védőoltás vagy valamiféle gyógyszeres kezelés belátható időn belül, akkor csakugyan nem fenntarthatók a jelenlegi piaci árak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél