5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német kancellár ma Egyiptomban, holnap Tunéziában tárgyal a menekültválságról és a terrorizmusról. Egy új, török mintára készülő egyiptomi menekültügyi megállapodásról beszélnek, de ennek van egy komoly akadálya. Egyiptom egyébként is egy problémahalmaz, ahonnét a saját lakossága is egyre nagyobb számban szeretne elmenekülni.
Egyiptomi szegények (Wikimedia Commons, Badaweee)

Andrea Merkel német kancellár ma Egyiptomban tárgyal Abdel Fattah al-Sisi elnökkel a menekültválság lehetséges megoldásáról – tudósítottak német híroldalak. Szóba kerül majd Líbia is, ahonnét a legtöbb menekült Európába kerül, és ahol jelenleg nem működik az államhatalom. Valamint beszélnek majd a terrorizmus elleni együttműködésről. A német ellenzék szerint az emberi jogok helyzetével kapcsolatban kéne keményen kiállnia a kancellárnak.

Minden európai pokol jobb, mint itt az arab országokban” - idézi az Egyiptomban élő menekültek véleményét a Tagesschau.de. A cikk szerint az ott élő menekültek számára Egyiptom csak egy közbülső megálló, és bár értesültek róla, hogy Európában változott a menekültekkel kapcsolatos hangulat, ez a terveiken keveset változtat.

3000 dollár Európába menni

Egyiptomban minden harmadik polgár egyébként is a szegénységi küszöb alatt él, az országnak kevés pénze jut a menekültek ellátására. Sokan évek óta parkokban élnek közülük. Tavaly 60 százalékkal több menekültet regisztráltak Egyiptomban, mint egy évvel korábban. Főleg Szíriából, Szudánból, Etiópiából és Eritreából jöttek.

Az átkelés a Földközi-tengeren az embercsempészeknél mintegy 3000 dollárba kerül. Akik nekivágnak, azoknak legtöbbször a már Európában élő rokonok dobják össze ezt az összeget – írják.

Négy tengeralattjáró készül

Az egyiptomi rezsim kritikusai azt emlegetik, hogy az elnök, aki 2013-ban megdöntötte a demokratikusan választott iszlamista kormányt, durván elnyomja az ellenzéket. Terrorizmus vádjával sorra börtönzi be ellenfeleit, így a Muszlim Testvériség tagjait, a bizonyítékok azonban általában hiányoznak. Vannak ugyan szórványos merényletek az országban, azokat azonban inkább az Al-Kaida helyi követőinek tulajdonítják.

A Deutsche Welle felemlegeti, hogy az egyiptomi elnök Nyugat-barát, és Németországnak szoros gazdasági kapcsolatai vannak vele. Pár éve gázerőmű-berendezéseket, majd négy darab tengeralattjárót rendeltek az egyiptomiak a németektől, az első vízi járművet tavaly decemberben le is szállították. Tavaly 400 millió eurót tett ki az Egyiptomba irányuló német haditechnikai export, és az év közepén védelmi megállapodást is kötöttek.

Van egy nagy nézeteltérés

A kritikák ellenére a két ország viszonya egyre szorosabbá vált. Arról beszélnek, hogy Egyiptommal is a törökországihoz hasonló menekültügyi egyezmény tető alá hozása várható. A viszony javítása al-Sisi elnöknek belpolitikailag is jól jön, erősíti helyzetét.

A Süddeutsche Zeitung szerint Merkel utazásának sikere még kérdéses, ugyanis Egyiptom elzárkózik attól, hogy olyan harmadik országok állampolgárait visszafogadja, akik menekültkérelmét elutasították. A látogatás pedig azért is kellemetlen, mert az emberi jogokat Egyiptomban legalább annyira lábbal tiporják, mint Törökországban, vagy talán még jobban is.

Az egyiptomiak is menekülnek

A helyzetet nehezíti, hogy Egyiptom mély gazdasági válságban van, és tavaly ősszel az ország felkerült azon államok tízes listájára, amelyekből a legtöbb menekült érkezik Európába. Az EU szeptemberben kifejezte aggodalmát, hogy tömeges menekülés indulhat meg Egyiptomból, és akkor Martin Schulz kezdeményezte az Egyiptommal kötendő menekültügyi megállapodást.

A B5 Aktuell bajor közszolgálati rádió ma reggeli műsorában egy tudósítás hangzott el Kairóból, amelyben elmondták, hogy az egyiptomiak közül sokan milyen jó véleménnyel vannak Németországról. Sokan tanulnak németül, a német nyelvű iskolákban sokszoros a túljelentkezés a magas tandíj ellenére, mások a futballcsapatokért vagy a német gyártmányú személygépkocsikért lelkesednek. Az európai országot példaképnek, a fejlettség szinonimájának tekintik, és sokan boldogak lennének, ha Németországban élhetnének.

Elmaradnak a külföldiek, nőnek az árak

Egyiptomi font

A 2011-es népfelkelés óta Egyiptom gazdasága lefelé tart – írja a Deutsch Welle. A turisták elmaradnak, az export visszaesett, a külföldi befektetők távolságot tartanak. A Szuezi-csatorna bevételei is csökkentek, visszaestek a devizatartalékok.

A munkanélküliség 13 százalék, az infláció évi 30 százalék, a 91 milliós lakosság évente kétmillió fővel gyarapodik. Novemberben elengedték az egyiptomi font árfolyamát, amely ez után gyorsan elvesztette értékének felét. A kormányzat reformpróbálkozásai főleg a szegényeket sújtják. (Áruforgalmi adót vezettek be, leépítik az ártámogatásokat, korlátozták az importot.)

Az EGX 30 egyiptomi tőzsdeindex egy év alatt majdnem kétszeresére emelkedett, ám ez a deviza gyengülése miatt a külföldiek számára csak a látszat. Az euróban számolt DJ EGX Egypt Titans index egy év alatt lényegében nem változott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG