<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A német kancellár ma Egyiptomban, holnap Tunéziában tárgyal a menekültválságról és a terrorizmusról. Egy új, török mintára készülő egyiptomi menekültügyi megállapodásról beszélnek, de ennek van egy komoly akadálya. Egyiptom egyébként is egy problémahalmaz, ahonnét a saját lakossága is egyre nagyobb számban szeretne elmenekülni.
Egyiptomi szegények (Wikimedia Commons, Badaweee)

Andrea Merkel német kancellár ma Egyiptomban tárgyal Abdel Fattah al-Sisi elnökkel a menekültválság lehetséges megoldásáról – tudósítottak német híroldalak. Szóba kerül majd Líbia is, ahonnét a legtöbb menekült Európába kerül, és ahol jelenleg nem működik az államhatalom. Valamint beszélnek majd a terrorizmus elleni együttműködésről. A német ellenzék szerint az emberi jogok helyzetével kapcsolatban kéne keményen kiállnia a kancellárnak.

Minden európai pokol jobb, mint itt az arab országokban” - idézi az Egyiptomban élő menekültek véleményét a Tagesschau.de. A cikk szerint az ott élő menekültek számára Egyiptom csak egy közbülső megálló, és bár értesültek róla, hogy Európában változott a menekültekkel kapcsolatos hangulat, ez a terveiken keveset változtat.

3000 dollár Európába menni

Egyiptomban minden harmadik polgár egyébként is a szegénységi küszöb alatt él, az országnak kevés pénze jut a menekültek ellátására. Sokan évek óta parkokban élnek közülük. Tavaly 60 százalékkal több menekültet regisztráltak Egyiptomban, mint egy évvel korábban. Főleg Szíriából, Szudánból, Etiópiából és Eritreából jöttek.

Az átkelés a Földközi-tengeren az embercsempészeknél mintegy 3000 dollárba kerül. Akik nekivágnak, azoknak legtöbbször a már Európában élő rokonok dobják össze ezt az összeget – írják.

Négy tengeralattjáró készül

Az egyiptomi rezsim kritikusai azt emlegetik, hogy az elnök, aki 2013-ban megdöntötte a demokratikusan választott iszlamista kormányt, durván elnyomja az ellenzéket. Terrorizmus vádjával sorra börtönzi be ellenfeleit, így a Muszlim Testvériség tagjait, a bizonyítékok azonban általában hiányoznak. Vannak ugyan szórványos merényletek az országban, azokat azonban inkább az Al-Kaida helyi követőinek tulajdonítják.

A Deutsche Welle felemlegeti, hogy az egyiptomi elnök Nyugat-barát, és Németországnak szoros gazdasági kapcsolatai vannak vele. Pár éve gázerőmű-berendezéseket, majd négy darab tengeralattjárót rendeltek az egyiptomiak a németektől, az első vízi járművet tavaly decemberben le is szállították. Tavaly 400 millió eurót tett ki az Egyiptomba irányuló német haditechnikai export, és az év közepén védelmi megállapodást is kötöttek.

Van egy nagy nézeteltérés

A kritikák ellenére a két ország viszonya egyre szorosabbá vált. Arról beszélnek, hogy Egyiptommal is a törökországihoz hasonló menekültügyi egyezmény tető alá hozása várható. A viszony javítása al-Sisi elnöknek belpolitikailag is jól jön, erősíti helyzetét.

A Süddeutsche Zeitung szerint Merkel utazásának sikere még kérdéses, ugyanis Egyiptom elzárkózik attól, hogy olyan harmadik országok állampolgárait visszafogadja, akik menekültkérelmét elutasították. A látogatás pedig azért is kellemetlen, mert az emberi jogokat Egyiptomban legalább annyira lábbal tiporják, mint Törökországban, vagy talán még jobban is.

Az egyiptomiak is menekülnek

A helyzetet nehezíti, hogy Egyiptom mély gazdasági válságban van, és tavaly ősszel az ország felkerült azon államok tízes listájára, amelyekből a legtöbb menekült érkezik Európába. Az EU szeptemberben kifejezte aggodalmát, hogy tömeges menekülés indulhat meg Egyiptomból, és akkor Martin Schulz kezdeményezte az Egyiptommal kötendő menekültügyi megállapodást.

A B5 Aktuell bajor közszolgálati rádió ma reggeli műsorában egy tudósítás hangzott el Kairóból, amelyben elmondták, hogy az egyiptomiak közül sokan milyen jó véleménnyel vannak Németországról. Sokan tanulnak németül, a német nyelvű iskolákban sokszoros a túljelentkezés a magas tandíj ellenére, mások a futballcsapatokért vagy a német gyártmányú személygépkocsikért lelkesednek. Az európai országot példaképnek, a fejlettség szinonimájának tekintik, és sokan boldogak lennének, ha Németországban élhetnének.

Elmaradnak a külföldiek, nőnek az árak

Egyiptomi font

A 2011-es népfelkelés óta Egyiptom gazdasága lefelé tart – írja a Deutsch Welle. A turisták elmaradnak, az export visszaesett, a külföldi befektetők távolságot tartanak. A Szuezi-csatorna bevételei is csökkentek, visszaestek a devizatartalékok.

A munkanélküliség 13 százalék, az infláció évi 30 százalék, a 91 milliós lakosság évente kétmillió fővel gyarapodik. Novemberben elengedték az egyiptomi font árfolyamát, amely ez után gyorsan elvesztette értékének felét. A kormányzat reformpróbálkozásai főleg a szegényeket sújtják. (Áruforgalmi adót vezettek be, leépítik az ártámogatásokat, korlátozták az importot.)

Az EGX 30 egyiptomi tőzsdeindex egy év alatt majdnem kétszeresére emelkedett, ám ez a deviza gyengülése miatt a külföldiek számára csak a látszat. Az euróban számolt DJ EGX Egypt Titans index egy év alatt lényegében nem változott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos