<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Szegénység
Szubjektív A luxusvilláktól a kartonpapír viskókig – a végletek országában jártunk
Eidenpenz József | 2022. augusztus 13. 05:39
Peruban olyan hatalmas különbségek, sőt ellentétek vannak a tájban, az építészetben, az emberek életszínvonalában, szokásaiban, ételeiben, a városrészek stílusában, mintha nem is egy ország lenne, hanem tucatnyi. Így csak fel-alá utazni is élmény, az út legalább olyan érdekes, mint maga az úti cél. Világjáró rovatunk ezúttal ismét Dél-Amerikából jelentkezik.
Személyes pénzügyek Idén nem a járvány, hanem a pénz miatt maradunk nyáron otthon
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 10:15
Az idei nyaralás szempontjából a járvány már kevésbé akadály, sokkal inkább a pénztárcán múlik - derül ki a K&H első negyedévében készült felméréséből. A többség nem számol hosszabb nyaralással, 58 százalékuk a pénzhiány miatt mond le az utazásról.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Makro / Külgazdaság Növekedett a szakadék a szegények és gazdagok között a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 18:21
Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre, mint az ezer leggazdagabb ember.
Makro / Külgazdaság Nyugdíjasok elszegényedése: Tállai András szerint egy trükk a korábbi cikkünk - mutatjuk, miért nem az
Székely Sarolta | 2020. december 8. 16:48
November végén egy hivatalos statisztikára alapozva számoltunk be arról, hogy gyorsuló ütemben nő a szegénysorba csúszó nyugdíjasok száma Magyarországon. A téma a parlament egyik ülésén is terítékre került, mellyel kapcsolatban Tállai András a Pénzügyminisztérium államtitkára fejtette ki a véleményét.
Makro / Külgazdaság Megállíthatatlan a nyugdíjasok elszegényedése - egyre nagyobb a baj
Székely Sarolta | 2020. november 23. 05:23
Nagy mértékben nőtt tavaly az elszegényedő nyugdíjasok száma, az elmúlt 9 évet nézve pedig már több mint a duplájára emelkedett a számuk. Mindez nem véletlen: közvetve a kormányzati intézkedések számlájára írható ez az eredmény.
Makro / Külgazdaság Félmilliárddal nőhet a szegények száma világszerte a koronavírus miatt
MTI | 2020. április 9. 09:37
Az Oxfam brit segélyszervezet szerint. Mindez egy évtizeddel vetheti vissza a szegénység elleni harcot, sőt, Afrika és a Közel-Kelet egyes régióiban akár harminccal is.
Részvény / Deviza / Áru Ahol ingyen kriptodevizát kaptak a nyugdíjasok és közalkalmazottak
Privátbankár.hu | 2020. január 14. 06:21
A venezuelai kormány győzelmi jelentéseket közölt a petró nevű nemzeti kriptodeviza használatának terjedéséről, szerintük milliók használták. Más jelentések szerint viszont a polgárok egymás sarkát tapossák, hogy megszabaduljanak az ingyen kapott érméktől. A kereskedők kényszer hatására jelentős diszkonttal kell eladják áruikat, ami megint áruhiányhoz vezethet. Egy kereskedőt letartóztattak.
Makro / Külgazdaság Egyre több a nyomorgó nyugdíjas – ez csak a látszat az államtitkár szerint
Székely Sarolta | 2020. január 5. 07:30
Meglehetősen érdekes, már-már abszurd módon terelő választ adott az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy jobbikos képviselő kérdésére az egyre több, szegénysorba csúszó nyugdíjassal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek 238 ezer magyar nyugdíjas nyomorog
Székely Sarolta | 2019. december 6. 15:03
Hiába a kormányzati dicshimnusz az emelkedő nyugdíjakról, a reálérték megőrzéséről, a statisztika szerint egyre többen élnek a szegénységi küszöbként meghatározott jövedelemből. Magyarul: egyre több a szegény nyugdíjas.
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform? Még mit nem! Visszarendeződés jön
Privátbankár.hu | 2019. december 5. 06:06
Amióta nincs akkora válság, egy csomó országban politikai okokból visszavonták vagy felpuhították a korábban elhatározott nyugdíjreformokat. Ez később még csúnyán visszaüthet az OECD szerint. Nagy gond, hogy egyre többen dolgoznak részmunkaidőben, határozott időre vagy vállalkozóként, az ő nyugdíjuk pedig kevesebb lesz.
Személyes pénzügyek Egyre többen nélkülözik a húsételeket
Privátbankár.hu | 2019. december 3. 11:45
Megjelentek a legfrissebb adatok a magyar háztartások életszínvonaláról. A felszínen ugyan egyre jobb a helyzet, a számok mögé nézve, találni meglepő változásokat.
Makro / Külgazdaság Emberi tragédiákhoz vezethet az algoritmusok döntése
Nagy Mariann | 2019. október 22. 20:00
Egyre több országban döntenek emberek helyett algoritmusok, mesterséges intelligenciával dolgozó eszközök a segélyek, szociális támogatások elosztásáról – vagy éppen megvonásáról. Következmény: téves döntések sora, emberi tragédiák.
Makro / Külgazdaság Nagyobb probléma a szegénység idehaza, mint elsőre látszik
Privátbankár.hu | 2019. október 21. 16:29
Bár a kormányzati kommunikáció komoly eredményeket vonultat fel a szegénység csökkentését illetően, ha kicsit a számok mélyére nézünk, rögtön kiderül: nincs ok az örömre.
Makro / Külgazdaság Semmit sem ért 5 év? 1,2 millió magyar a szegénységi küszöb alatt ragadt
Kollár Dóri | 2019. október 20. 07:01
Első ránézésre sokkal fényesebbnek tűnik az Europe 2020 tervben elért haladást vázoló statisztika Magyarország szempontjából, mint amilyen valójában: a számok arra utalnak, hogy a társadalom jelentős része a jövedelmi szegénység csapdájába esett.
Makro / Külgazdaság Afrikai nyomornegyedben rendezik meg a szegények Davosát
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 25. 17:05
Első alkalommal rendeznek konferenciát a világméretű nyomorról egy olyan helyszínen, mely maga is érintett a problémában. A találkozót Afrika egyik legnagyobb nyomornegyedében szervezik meg, a cél pedig az, hogy a diskurzus ne a szegényekről, sokkal inkább őket bevonva történjen.
Személyes pénzügyek Óriási összegek mennek nyugdíjra, mégis kísért az időskori szegénység réme
Eidenpenz József | 2019. szeptember 18. 06:06
Lassan a szövetségi kiadások fele szociális célokra megy, és annak is a zöme a nyugdíjkassza kipótolására. Ennek ellenére kutatók úgy vélik, hogy az időskori szegénység a következő húsz évben csak nőttön nőni fog Németországban. Itthon sem feltétlenül megnyugtató a helyzet.
Makro / Külgazdaság Az elnök tényleg senkit sem hagyott az út szélén?
Eidenpenz József | 2019. július 4. 18:14
Amerika ünnepli a függetlenség napját, Amerika gazdag ország, Amerika növekszik. De csak akkor jó ott, ha nem vagy hátrányos helyzetű. A gazdasági növekedést beárnyékolják a leszakadó milliók. Trump magának tulajdonítja a tőzsdei rekordokat, de hallani sem akar róla, amikor mélybe küldi az indexeket.
Makro / Külgazdaság Kiszámolták, mennyi pénz kell egy magyar családnak a szerény megélhetéshez
Valkai Nikoletta | 2019. június 19. 18:08
Miután a Központi Statisztikai Hivatal már évek óta nem közöl létminimumra vonatkozó adatokat, a Policy Agenda idén is folytatta ennek az értéknek a kiszámítását. Ebből kiderült, egy négyfős családnak az alapvető szükségletek beszerzésére havi 275 ezer forint kellett 2018-ban, egy egyfős háztartás 95 ezerrel, egy nyugdíjas legalább 85 ezer forinttal számolhatott.
Makro / Külgazdaság Már szavazhat: mi a legnagyobb gond Magyarországon?
Eidenpenz József | 2019. május 20. 14:27
Az előző szavazásnál elsöprő többségben voltak azok, akik a hivatalosnál magasabb inflációt becsültek áprilisra. Most nem kevesebbet kérünk az olvasóktól, mint hogy megnevezzék, mi a legnagyobb probléma az országban.
Makro / Külgazdaság Nehéz jövő előtt a magyar nyugdíjasok: csak nő és nő a szegénység
Székely Sarolta | 2019. május 13. 12:43
Nem sok jóval kecsegteti a nyugdíjasokat a közeljövő, hiszen a bérek és nyugdíjak közötti szakadék egyre csak mélyülni fog. Ennek következménye a legidősebb társadalmi réteg fokozatos, egyre nagyobb mértékű elszegényedése lesz.
Makro / Külgazdaság Megjöttek a számok: hogy élnek a szegényebb magyarok az átlagos EU-s állampolgárhoz képest?
Kollár Dóri | 2019. május 8. 17:20
Több jóléti statisztikát is frissített az Eurostat, ezek abból a szempontból mindenképpen érdekesek, hogy megmutatják, hogy élnek a magyarok az átlagos európai, illetve regionális polgárokhoz képest. Van, amiben jobban állunk, mint az uniós átlag, viszont ha autóvásárlásról van szó, még bőven lenne hová fejlődni.
Makro / Külgazdaság Hiába Európa motorja Németország, nőtt a szegénység a nagyvárosaiban
Privátbankár.hu | 2019. április 4. 16:58
A szegénység Németországban még mindig egyenlőtlenül oszlik el. A német nagyvárosokban magasabb, mint az országos átlag, és itt a lakosság jobban észre is veszi. A városok vezetői azt mondják, hogy már számos intézkedést tettek a szegénység ellen, a szövetségi előírásokon túl is. Érdekes módon Kelet-Németországban javult a helyzet, míg a Ruhr-vidéken romlott.
Makro / Külgazdaság Lepusztult, fagyos lakások - megint rosszabbul élnek a legszegényebb magyarok
Kollár Dóri | 2019. február 27. 20:30
Frissítette az Eurostat statisztikáját arról, hogy hány magyar él lepusztult lakásban, és bár összességében egy kicsit javulni látszik a kép, ha az átlagjövedelem alatt keresőket nézzük már más a helyzet. Mi a helyzet a magyarok otthonaiban? És a fürdőszobáiban? Most kiderül.
Személyes pénzügyek Megint bedobtak egy ötletet – csak a valóban rászorulók kapjanak több nyugdíjat?
Privátbankár.hu | 2019. február 5. 15:05
Az időskori szegénység megelőzéséről megegyeztek korábban a koalíciós partnerek Németországban, de most az SPD jóval több nyugdíjkiegészítést adna alapnyugdíj formájában. Ez milliókat érintene és milliárdokba kerülne euróban, ráadásul igazságtalanul a gazdagoknak is kedvezne. Mindjárt más lenne a helyzet, ha a rászorultságot is vizsgálnák.
Makro / Külgazdaság A világ 26 leggazdagabbjának annyi volt a pénze tavaly, mint az emberiség legszegényebb felének összesen
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 07:31
Tavalyelőtt ez még a leggazdagabb 43-ra volt igaz. 2018-ban tovább nyílt a vagyonolló a világban.
Makro / Külgazdaság Hiába bombáznak rémhírekkel: a világ tényleg egyre jobb hely lesz
Privátbankár.hu | 2018. december 31. 13:41
Bár a médiából ömlő horror és alapvető lelki tulajdonságaink miatt sokan úgy érzik, a világ egyre lefelé halad a lejtőn, a valóság más. Kevesebb a betegség, tovább élnek az emberek, kevesebben halnak meg fegyveres konfliktusokban és gyilkosságokban, csökken a szegények aránya. Akkor mégis, mi bajunk?
Makro / Külgazdaság Elkeserítő adat: közel 2 millió magyart fenyeget a szegénység
Székely Sarolta | 2018. november 30. 12:56
Egyre kevesebben vannak ugyan azok a magyarok, akik ki vannak téve a szegénységnek és a társadalmi kirekesztődésnek, de még mindig elkeserítően magas a veszélyeztettek száma és aránya - derül ki a KSH legfrissebb kiadványából.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat nőtt a dolgozói szegénység Magyarországon
Privátbankár.hu | 2018. november 16. 14:45
A hazánk esetében közölt számok kirívóan aggasztó trendről árulkodnak, hiszen az elmúlt 7 évben közel a duplájára nőtt az érintettség.
Karrier A munkásstrichtől a hajléktalanságig - kizsákmányolják a kelet-európai munkaerőt
Privátbankár.hu | 2018. október 22. 13:03
Németországban sokan dolgoznak feketén, esetleg szürkén, szerződés, jogok, szociális ellátás nélkül, főleg Kelet-Európából. Addig, amíg bírják, mert ha komolyabban megbetegszenek, akkor az út végén gyakran a hajléktalanság, a park áll. Sokan mégis csinálják, mert még így is jobban keresnek, mintha otthon maradtak volna.
Személyes pénzügyek A nyugdíjválságban a nők fogják a rövidebbet húzni
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 17. 15:04
Sok az alacsony nyugdíj, ezért számos nyugdíjas helyzete a párja jövedelmétől függ. Különösen a nők veszélyeztetettek, akiknek átlagosan alacsonyabb jövedelme és rövidebb szolgálati ideje van. A társsal élők általában sokkal jobban kijönnek a nyugdíjukból. Ám a szegény nyugdíjas jellemzően szegénnyel, a jól szituált a jól szituálttal áll össze manapság.
Személyes pénzügyek Emiatt lesznek a szegények egyre szegényebbek
Privátbankár.hu | 2018. június 7. 16:15
Az infláció az alacsony jövedelműeket sok éve jobban sújtja, mint a gazdagabbakat, így van ez egész Európában, de Kelet-Európában különösen – állítja egy tanulmány. Főleg az élelmiszerek és a lakhatási, közlekedési költségek szálltak el. Ezt a legutóbbi magyar inflációs adatok is alátámasztják.
Makro / Külgazdaság Mennyire szegények a magyarok? Kiszámolták
Privátbankár.hu | 2018. június 1. 20:31
Egy négyfős családnak havonta 262 ezer forint kell a létminimumhoz, 341 ezer forint ahhoz, hogy elérjék a társadalmi minimumot, vagyis fedezni tudjanak egy váratlan kiadást. Tavaly a magyar háztartások közel fele tartozott a társadalmi minimum alatt élők közé, azaz a lakosság 53 százaléka olyan háztartásban él, ahol nem éri el a társadalmi minimumot a jövedelmi szint.
Személyes pénzügyek Minden ötödik nyugdíjas nagyon szegény
Privátbankár.hu | 2018. május 16. 06:06
A szegénységben élő nyugdíjasok száma csökkent ugyan, de még mindig tízmilliós nagyságrendű Európában – derül ki az EU jelentéséből. Kevesebbet kapnak a nők, és bizonytalan a kisvállalkozók jövője. Ezért ösztönöznék az egész életen át tartó tanulást és “a nyugdíjkorhatár kiigazítását”. A későbbi nyugdíjba vonulást jutalmaznák.
Makro / Külgazdaság Európa alfele alatt füstöl egy hatalmas puskaporos hordó
Privátbankár.hu | 2018. március 27. 06:06
Évente milliós nagyságrendben nő a lakossága, amelynek egyharmada szegény. Kemény rendőrállam, a kínzás, kivégzés, politikai letartóztatás szinte mindennapos, ennek ellenére néhány éve már volt ott egy felkelés. Európa félrenéz, vagy még több fegyvert szállít neki. Kitalálod, melyik ország ez?
Karrier Keresel te egyáltalán annyit, mint egy átlagnyugdíjas?
Eidenpenz József | 2017. október 20. 17:10
Magunk is meglepődtünk. Nemcsak sokkal alacsonyabb volt Magyarországon 2016 végén a lakosság többségének jövedelme, mint a szépen növekvő hivatalos átlagbér, de ha mélyre ásunk az adatokban, akkor azt mondhatjuk, hogy az emberek fele kevesebb pénzzel rendelkezett, mint az átlagnyugdíj. A munka sok ember számára nem hozott többet, mintha nyugdíjból élne.
Személyes pénzügyek Nem nő a szegénység Németországban – kivéve a bevándorlók körében
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 3. 16:59
A legújabb adatok szerint az őslakosok között csökkent, a bevándorlók között nőtt a szegények aránya Németországban. A különbséget a menekültek okozzák, tízből nyolc szíriai például szegénynek számít.
Karrier Aki nem tanul, az könnyen szegény marad – hát még, ha menekült
Privátbankár.hu | 2017. március 6. 17:48
A menekültek között alacsony a középfokú vagy felsőfokú iskolai végzettségűek aránya, ráadásul a bizonyítványaik nagy része sem kompatibilis a német előírásokkal. Az iskolai végzettség és a kereset közötti összefüggés viszont nagyon szoros Németországban, így nagyot nőhet a szegények száma. Egy kutatóintézet emiatt célzott képzéseket sürget.
Makro / Külgazdaság Félelmetes számok Németországból - lassan már nincs miért irigykednünk?
Privátbankár.hu | 2017. március 3. 07:18
Németországban az 1990-es újraegyesítés óta a legmagasabbra emelkedett a szegény sorban élők aránya.
Makro / Külgazdaság Merkel most intézi a következő kulcsfontosságú menekültügyi megállapodást?
Eidenpenz József | 2017. március 2. 16:36
A német kancellár ma Egyiptomban, holnap Tunéziában tárgyal a menekültválságról és a terrorizmusról. Egy új, török mintára készülő egyiptomi menekültügyi megállapodásról beszélnek, de ennek van egy komoly akadálya. Egyiptom egyébként is egy problémahalmaz, ahonnét a saját lakossága is egyre nagyobb számban szeretne elmenekülni.
Makro / Külgazdaság Egyre szegényebbek az európaiak - egyedül a gazdagok tartják a vagyonukat
Privátbankár.hu | 2016. december 24. 12:19
Megjelent az Európai Központi Bank legfrissebb felmérése a háztartások vagyonáról, és nagyon rossz képet festenek az eredmények. A vagyoni egyenlőtlenségek tovább nőttek és a leggazdagabb 10 százalék rendelkezik nagyjából az eurózóna vagyonának felével.
Makro / Külgazdaság Tragikus jövő elé néz Magyarország – a gyerekeink harmada a híd alatt végzi?
Privátbankár.hu | 2016. november 16. 16:39
Az unió átlagához képest jóval több gyereket fenyeget Magyarországon elszegényedés vagy társadalmi kirekesztés.
Személyes pénzügyek Lassan megy a mélyszegénység felszámolása - szinte egy helyben állunk
Privátbankár.hu | 2016. október 17. 15:55
Sikerült végre a 2008-as válság előtti szintre szorítani az elszegényedés által fenyegetettek számát.
Makro / Külgazdaság Még mindig óriási a szegénység Magyarországon
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 24. 08:00
Tíz éve nem volt ilyen kevés nélkülöző az országban, mégis még mindig Európa egyik legszegényebb nemzete vagyunk.
Makro / Külgazdaság Mi a nagyobb problémánk, a menekültek, a romák vagy a szegénység?
Eidenpenz József | 2016. június 29. 15:35
„Fordítunk rá pénzt, de még igen sok a teendőnk, és lehet, hogy nem is lesz előrelépés.” Az Európai Számvevőszéknek ma sikerült kiadnia egy közleményt az európai romákról, amely nemigen mond ennél többet. Bár a magyar politika ezzel alig foglalkozik, lehet, hogy ez Magyarországon a tömeges szegénységgel együtt a legnagyobb probléma.
Makro / Külgazdaság Mit tett a kormány a szegénység ellen?
Privátbankár.hu | 2016. június 14. 14:26
Kevés konkrétumot tudni, mindenesetre most konferencián mondták el szakemberek, mik a szegénységet csökkentő kormányzati intézkedések eddigi tanulságai.
Makro / Külgazdaság Na, ki van a címlapon vasárnap Németországban? Orbán
Privátbankár.hu | 2015. december 6. 15:20
A Frankfurter Allgemeine Zeitung online vasárnapi vezércikke azt taglalja, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország hangulatot keltenek az EU ellen. Ami a menekültválság közepette hatékonyabb, mint bármikor ezelőtt, ám a résztvevők számára veszélyesebb is. Végképp elsodródhatunk ugyanis Európától. Az okokról sok érdekeset írnak.
Személyes pénzügyek Hatalmas a szakadék: ennyit költenek a gazdag és a szegény magyarok
Privátbankár.hu | 2015. november 3. 14:07
Jobban akarsz élni? Először is költözz Pestre, mert nagyok a területi különbségek. Aztán keress egy jól fizetett állást. A KSH friss adatokat tett közzé a lakossági fogyasztásról. A lakosság magasabb jövedelmű 20 százaléka kétszer annyit költ élelmiszerre, mint az alsó ötöd, 4,5-szer annyit ruházatra és majdnem kilencszer annyit kultúrára, szórakozásra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG