<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Oxfam 25 év után először számol be a vagyoni egyenlőtlenség és a szegénység „egyidejű” növekedéséről. 2020 óta a leggazdagabb 1 százalék megszerezte az összes új vagyon csaknem kétharmadát. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Királyságban működő, Oxfam nevű civil szervezet legfrissebb jelentése szerint a véget nem érő világjárvány, háború és infláció miatt Földünk leggazdagabb emberei és multinacionális vállalatai „drámai módon gazdagabbak lettek”, ami az „egyenlőtlenség robbanását” idézte elő.

Valóban, ki gondolta volna, hogy a nulla százalékos kamatlábak és a mennyiségi enyhítés (QE) szteroidjai észveszejtően gazdagítani fogják a gazdagokat és drámaian növelik az egyenlőtlenséget?!

A leggazdagabb 1 százalék megszerezte az összes új vagyon csaknem kétharmadát. Fotó: Depositpotos
A leggazdagabb 1 százalék megszerezte az összes új vagyon csaknem kétharmadát. Fotó: Depositpotos

A „Leggazdagabbak túlélése” című jelentésben, amelyet a svájci Világgazdasági Fórum davosi találkozója előtt adtak ki, a szervezet a vagyon hatalmas koncentrációját dokumentálja egy apró vállalati és pénzügyi oligarchia kezében.

Mi is az a polikrízis?

A jelentés az úgynevezett „globális polikrízisre” hivatkozik, amely világszerte kibontakozóban van.

Az éghajlati rendszer megroppanása megbénítja a gazdaságokat, miközben az aszályok, ciklonok és áradások miatt az emberek tömegei elhagyják otthonaikat. Még mindig milliók szenvednek a COVID-19 folyamatos utóhatásai miatt, amely már több mint 20 millió ember halálát okozta.

A szegénység 25 év után először nőtt. Több tízmillió ember néz szembe az éhezéssel és további százmilliók szembesülnek az alapvető áruk vagy otthonuk fűtési költségeinek lehetetlen emelkedésével. A jelentés megjegyzi, hogy a társadalmi katasztrófa közepette „a leggazdagabbak drámaian gazdagabbak lettek, a vállalati profitok pedig rekordmagasságot értek el”.

Döbbenetes adatok

Vezetői összefoglalójának első oldalán az Oxfam a következő elképesztő tényeket tárja fel:

  •  2020 óta a leggazdagabb 1 százalék megszerezte az összes új vagyon csaknem kétharmadát – közel kétszer annyi pénzt, mint amannyit a világ lakosságának alsó 99 százaléka.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG