<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Világpolgár
Makro / Külgazdaság Amerika és Ausztrália közösen készül egy ázsiai konfliktusra
Káncz Csaba | 2022. augusztus 14. 18:25
A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Lehet még elnök Donald Trumpból az FBI razziája után?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 10. 15:53
Kilencvenkét nappal az idei félidős választások előtt az FBI a Republikánus Párt tényleges vezetőjét vette célba, olyan körülmények között, amikor a republikánusok megnyerhetik legalább a Képviselőház és valószínűleg a Szenátus ellenőrzését is. De lehet-e Trump ezek után újra elnök? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin hadigazdaságra áll át – a legmélyebb recesszió jön a szovjet bukás óta
Káncz Csaba | 2022. augusztus 7. 17:29
Oroszországban nincs kapacitás a kivonult nemzetközi vállalkozások által kínált termékek és tehetségek helyettesítésére. Kína nem játssza el a megmentő a szerepét ezekben az ínséges időkben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin és Orbán rémképek lettek az olasz választási kampányban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 5. 15:06
Az olasz balközép pártok arra az üzenetre építik kampányukat, hogy le kell győzniük azt a jobboldali blokkot, amely Putyin és Orbán barátja. Nagyon valószínűtlen, hogy egy jövőbeli jobbközép kormány engedjen Salvini azon kérésének, hogy állítsák le az ukrajnai fegyverszállítást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sötét árnyak Ázsia felett – a kínai elnök lépéskényszerben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 4. 15:46
Pelosi provokatív látogatása megtörte a Tajvani-szoros eddigi geopolitikai status quóját, és Kína új hatalmi egyensúlyra törekszik ezentúl. Hszi elnöknek határozottan lépnie kell, különben elúszik hosszú távú célja - az újraegyesítés -, és ráadásul a pozíciója is megrendül. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár - így próbálják feltartóztatni Iránt Európa határán
Káncz Csaba | 2022. augusztus 3. 17:51
A növekvő iráni katonai jelenlét - a nukleáris alku újjáélesztésének késleltetésével és az Oroszország-Nyugat közötti rivalizálás fokozódásával párosulva - nem jó előjel a regionális biztonság szempontjából. A jemeni háborúval összefüggésben 2015 óta az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia igyekszik korlátozni az Irán által támogatott huszik hatalmát, és megfékezni az iráni befolyást a Vörös-tenger déli régiójában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Trump vitatott elnökjelöltsége – a demokraták már dörzsölik a tenyerüket
Káncz Csaba | 2022. augusztus 1. 15:49
Trump korai bejelentése ellopná a showt a kongresszusi jelöltektől.  De az egomániás volt elnök bizonyosan nem fogja figyelembe venni pártja stratégiai szempontjait.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Bevetik a kínai hadsereget, ha megvalósul a vitatott tajvani látogatás
Káncz Csaba | 2022. július 28. 15:12
Pelosi házelnök tervezett tajvani útja kapcsán a kínai védelmi minisztérium kedden leszögezte: a katonaság azt semmi esetre sem fogja tétlenül nézni.  A feszültség eszkalálódásának csalhatatlan jeleként Washington hétfőn Szingapúrból Tajvanhoz rendelte a USS Ronald Reagan anyahajót és kísérőhajóit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin egy újabb kontinensre veti ki a hálóját
Káncz Csaba | 2022. július 27. 19:21
Lavrov kettős küldetéssel tárgyalt Afrikában: erősítse meg Moszkva kapcsolatait a kontinensen, és okolja a Nyugatot az afrikai országokban tapasztalható élelmiszerhiányért. Az egyre erősödő orosz-iráni kapcsolatok tükrében különleges figyelem irányult az uránban gazdag Kongó meglátogatására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin dörzsöli a tenyerét – óriási pofon felé robog az amerikai kormányzó párt
Káncz Csaba | 2022. július 25. 15:03
Az orosz elnök azzal számol, hogy az amerikai félidős választások novemberben aláássák Biden elnököt és 2024-ig politikailag lebénul az ország. A baloldali vezetésű San Francisco mára egy bűntanyává változott, megnyitva a teret a rendet követelő republikánusok előtt.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Forrong Japán a kínai agresszió és a zuhanó jen miatt
Káncz Csaba | 2022. július 9. 16:43
Kisida miniszterelnök az első japán vezető, aki részt vett a NATO csúcstalálkozóján. A biztonságpolitika mellett az emelkedő infláció és a jen elképesztő értékvesztése az a két téma, amelyet parázsló vita kísér a felsőházi választási kampányban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Veszélybe került az amerikai alkotmányos rend
Káncz Csaba | 2022. július 7. 16:20
A harvardi professzor szerint a Republikánus Párt szélsőséges, antidemokratikus erővé radikalizálódott, amely veszélyezteti az Egyesült Államok alkotmányos rendjét. Az új texasi pártprogram megmutatja, mennyire jobbra sodródtak a republikánusok pozíciói. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2024 - már félnek a következő amerikai republikánus elnöktől
Káncz Csaba | 2022. július 6. 15:49
Tekintettel elődjeinek a régióban elért eredménytelenségére, Biden a biztonság és a kereskedelem területein akarja meggyőzni az ázsiai szövetségeseket. A régiós döntéshozók fejében azonban mindenhol jelen van az aggodalom, hogy 2024-ben újra egy elszigetelődő elnök léphet be a Fehér Házba. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Agrár Tragikus már az aszály az USA-ban és Olaszországban
Káncz Csaba | 2022. július 4. 15:20
A globális felmelegedés fokozódásával a világ számos régiójában felerősödnek az aszályos időszakok, veszélyeztetve a mezőgazdasági termelést és az energiaellátást.  Ma Észak-Olaszországra és az USA délnyugati régiójára vetünk egy-egy pillantást. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Súlyos hatalmi vákuum keletkezett a franciák kivonulásával
Káncz Csaba | 2022. június 29. 15:29
A Száhel-övezet országai számos helyi biztonsági kihívással, politikai zűrzavarral és egyidejűleg zajló puccskísérletek hullámával néznek szembe. Mali Franciaország számos vörös vonalát átlépte, ideértve a fegyveres csoportokkal folytatott tárgyalásokat, a katonai junta hatalom-átvételét, valamint azt, hogy dacolt a polgári uralomhoz való visszatérés ütemtervével. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Izrael elhúzódó politikai válsága – már megint Netanjahu kerülhet porondra
Káncz Csaba | 2022. június 27. 18:29
A nemzetközi közösség által követelt kétállami megoldáson mára mind Izrael, mind a palesztinok túlléptek. A vezető lapok címoldalai már Netanjahu lehetséges visszatérését jósolják. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Forrongó BRICS-csúcstalálkozó az ukrán háború árnyékában
Káncz Csaba | 2022. június 23. 15:14
A Moszkvával szemben bevezetett szankciók kritikája lendületet ad a BRICS-en belüli együttműködés erősítéséhez, és erősíti pénzügyi rendszereik mélyebb integrációját. Putyin a ma kezdődő, kétnapos csúcstalálkozót arra használja fel, hogy megmutassa, továbbra is nemzetközi támogatást élvez a politikája. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin és az orosz szélsőjobb – éles ellentétek Ukrajna miatt
Káncz Csaba | 2022. június 22. 15:56
Oroszország ukrajnai katonai offenzívája csak szította a nacionalisták közötti megosztottságot. Bár a Kreml az elmúlt években feloszlatta az ország szinte valamennyi nacionalista szervezetét, az általuk terjesztett ötletek ennek ellenére sok orosz véleményét tükrözik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin ádáz küzdelme a láthatatlan térben
Káncz Csaba | 2022. június 21. 18:44
Különleges sakkjátszma zajlik Ukrajnában: mindkét fél igyekszik blokkolni az ellenfél rádió- és radarrendszerét. Miután az első időszakban az oroszok meglepően gyengén teljesítettek az elektronikus hadviselésben, most felzárkóznak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Forradalom az európai biztonságpolitikában: Putyin miatt borul a semlegesség?
Káncz Csaba | 2022. június 20. 17:57
Putyin agressziója éles vitát váltott ki a követendő biztonságpolitikai kurzusról kontinensünk számos, többségében semleges államában. Ma Ausztria, Írország, Málta és Dánia lépéseit vizsgáljuk meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin és a német gázpiac - csúnya fejreállás a láthatáron
Káncz Csaba | 2022. június 19. 15:11
A friss német minisztériumi jelentés szerint „2024 nyarára nagyrészt megvalósulhat az orosz gáztól való függetlenség”. A gázhiány és a magas árak „lökéshullámokként” csapnak majd át az országon, állítja az illetékes hivatal vezetője. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hallatlanul izgalmas NATO csúcstalálkozó jön Madridban
Káncz Csaba | 2022. június 18. 12:19
Amikor a NATO-vezetők a hónap végén Madridban találkoznak, sokkal nagyobb kül- és biztonságpolitikai kihívásokkal kell szembenézniük, mint amikkel tavaly Brüsszelben kellett megküzdeniük. Európának ki kell nőnie abból a gondolkodásmódból, hogy Európa problémái egyben a világ problémái, de a világ problémái már nem Európa problémái. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin háborújának árnyékában a törökök újra zaklatják szomszédaikat
Káncz Csaba | 2022. június 16. 15:24
A világ figyelmét az orosz-ukrán háború köti le. Így Erdogan elnöknek újra lehetősége van csekély nemzetközi figyelem közepette zaklatni a szomszédait. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden elnök és a NATO már békét szeretne Ukrajnában?
Káncz Csaba | 2022. június 15. 15:33
Megfordult a katonai széljárás Ukrajnában, és az Egyesült Államok, valamint a NATO vezetői már tapogatóznak egy békemegállapodás irányába. 5 hónap múlva félidős választások jönnek az USA-ban és a magas üzemanyagárak aláássák a demokratákat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin és a jegybankok felelősek a globális megélhetési válságért
Káncz Csaba | 2022. június 14. 15:20
Az ENSZ jelentése a megélhetési költségek válságának három fő elemét azonosítja. A jegybankok felelősségéről viszont szót sem ejt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kifosztották a kontinens leggazdagabb országát – most jött a letartóztatás
Káncz Csaba | 2022. június 13. 16:01
Évekig úgy tűnt, hogy a dél-afrikai államkincstárt kifosztó oligarcha család tagjai megússzák a bűncselekmény-sorozatot. Most azonban letartóztatták a Gupta család két tagját az Egyesült Arab Emírségekben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izrael lebombázhatja Irán első külföldi dróngyárát
Káncz Csaba | 2022. június 12. 11:32
Három hete Teherán felavatott egy katonai dróngyárat a szomszédos, perzsa nyelvű Tádzsikisztánban. Izrael viszont az év eleje óta sorra támadja a biztonságpolitikai szürke zónában a hasonló iráni gyárakat és létesítményeket.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság EU-tag lesz-e Ukrajna? – Forrnak az indulatok
Káncz Csaba | 2022. június 11. 05:44
A háború feltárta az az európai integráció és az ukrán ellenállás közti kapcsolatot. Már nem csak az EU az, amely megváltoztatja Ukrajnát, de Ukrajna is képes megváltoztatni az EU-t. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika új nemzetbiztonsági pályára áll
Káncz Csaba | 2022. június 9. 15:48
A Fehér Ház bejelentette a globális vízbiztonságra vonatkozó cselekvési tervét, amely közvetlen kapcsolatot teremt a vízhiány és a nemzetbiztonság között, valamint első alkalommal emeli a vízbiztonságot a külpolitika alapvető prioritásává. Az ukrajnai háború magában foglalja a polgári vízrendszerek elleni támadásokat és a víz fegyverként való felhasználását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína még soha nem vívott modern háborút – interjú egy kanadai biztonságpolitikai szakértővel
Káncz Csaba | 2022. június 3. 05:23
Kína az orosz-ukrán háború kapcsán értette meg, milyen elképesztően bonyolult vállalkozás lenne egy tajvani invázió - mondta lapunknak Stephen R. Nagy, a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem professzora, a Kanadai Globális Ügyek Intézetének munkatársa.  Hozzátette: belső kritikusai szerint Hszi elnök rendkívül rosszul kezelte az Egyesült Államok és Kína kapcsolatát. Káncz Csaba interjúja.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja és Washington új Kína-politikája
Káncz Csaba | 2022. június 2. 15:35
Az oroszok Ukrajna elleni inváziója ellenére Kína számít továbbra is az Egyesült Államok legfőbb kihívójának.  Peking és Moszkva a közös katonai tevékenység fokozásával reagál az ázsiai geopolitikai környezet megváltozására.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Az amerikai fiatalok súlyos mentális válsága és a texasi tömeggyilkosság
Káncz Csaba | 2022. június 1. 16:26
2009 és 2021 között 26 százalékról 44 százalékra nőtt azon amerikai középiskolás diákok aránya, akik azt mondják, hogy gyakran „tartós szomorúság vagy reménytelenség érzése keríti őket hatalmukba”. Az elmúlt három évben több, mint kétszeresére nőtt a kábítószer-túladagolás miatti halálesetek száma a középiskolás korú tinédzserek körében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már meg is van Putyin utódja? – Az oligarchák őt emelnék pajzsra
Káncz Csaba | 2022. május 31. 18:49
Az orosz média szerint a milliárdosok belefáradtak abba, hogy vagyonukat elpárologtatják a nyugati szankciók. Kirijenko ellen az egyre erősödő orosz mélyállamnak sem lehet egy szava sem, hiszen családjának gyökerei egészen a csekista (a KGB elődszervezete) nagyapáig nyúlnak vissza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború a mesterséges intelligencia bevetésének nagy tesztje
Káncz Csaba | 2022. május 30. 18:26
Az orosz–ukrán konfliktus a mesterséges intelligencia próbatételévé vált a hadviselésben. Ukrajna ingyenes hozzáférést kapott a „Clearview AI” arcfelismerő szoftverhez, amelynek adatbázisa kétmilliárd, orosz közösségi média platformokról feltérképezett fényképből áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság London új frontot nyitna az ukrajnai háborúban
Káncz Csaba | 2022. május 26. 16:32
Az angol-litván javaslat megvalósításához hatalmas nyugati flottára van szükség, amelynek meg kell kockáztatnia az „eszkaláló konfrontációt orosz hadihajókkal”. Washington már „Harpoon” hajóellenes rakétákat szállít Ukrajnának. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden kétfrontos háborús stratégiája – hogyan csökkenthető a nukleáris feszültség?
Káncz Csaba | 2022. május 25. 18:29
Ukrajna orosz inváziójával hirtelen véget ért Moszkva és Washington párbeszéde az atomfegyverek korlátozásáról. Biden elnök ragaszkodása, hogy az USA katonailag fog válaszolni egy kínai támadásra Tajvan ellen, veszélyes elmozdulást jelent a másik nukleáris nagyhatalommal szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG