<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Világpolgár
Makro / Külgazdaság Miért cirkuszol Erdogan valójában a NATO körül?
Káncz Csaba | 2022. május 20. 15:43
Felhasználni Svédországot és Finnországot a NATO-n belüli válság előidézésére egyetlen célt szolgál: a Biden-kormányzat becserkészését.  Az amerikai elnök dilemmája az, hogyan miképpen kezelje azt a NATO-szövetségest, amely 50 ezer politikai foglyot és 12 ezer kurdot tart rács mögött, ráadásul teljes autokráciára váltott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mussolini egykori rajongója lehet a következő olasz miniszterelnök
Káncz Csaba | 2022. május 19. 15:55
Az elmúlt hónapokban Meloni jó időzítéssel határolódott el az európai jobboldali populisták korábbi, végül sikertelennek bizonyult pozícióitól. A pártjának Achilles-sarka azonban továbbra is az a politikai és kulturális háttér, amely egyenesen a "Duce", azaz Benito Mussolini fasiszta pártjához nyúlik vissza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin titkos kommandója állhat a gázipar vezetőinek rejtélyes halála mögött
Káncz Csaba | 2022. május 11. 15:16
Egyes feltevések szerint Putyin titkos külföldi műveleteinek nagy részét a Gazpromon és a Gazprombankon keresztül finanszírozza, és az ott dolgozó vezetők mindent tudnak erről a rejtett finanszírozásról. A Kreml azt gyanítja, hogy valaki a gáziparban információkat szivárogtat ki az orosz külföldi hírszerzés által végrehajtott műveletek finanszírozásáról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin brutális háborúja alapjaiban rengeti meg ezt a kontinenst
Káncz Csaba | 2022. május 10. 16:23
Az afrikai kontinens három fő dinamika miatt is különösen sebezhető az ukrán háború hatásaival szemben. A háború újrakalibrálja az európai prioritásokat a gazdasági és fejlesztési segélyek tekintetében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kétségbeesett tülekedés a gázért – Katar és az EU nagy tervei
Káncz Csaba | 2022. május 5. 14:57
Az energia-diverzifikációra irányuló törekvésben Katar állam a világ legnagyobb LNG-exportőreként az EU stratégiájának kulcsfontosságú pillérévé vált. Katar közelebb van az EU-hoz, mint az USA és Ausztrália, ami olcsóbb exportútvonalat jelent a katari LNG-szállítások számára.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin őrjöng – ukrán szabotázsakciók szerte Oroszországban
Káncz Csaba | 2022. május 4. 15:01
A Nyugat még időben felkészíthette az ukrán haderőt a szofisztikált kibertámadásokra is. Oroszországban ugyanis már hetek óta lobbannak be napi szinten lőszerraktárak, üzemanyagraktárak és gyárak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fagyos szelek fújnak Európából Kína felé
Káncz Csaba | 2022. május 3. 17:53
Putyin megmutatta Európának, hogy kontinensünknek egy új Kína-politikára is szüksége van. Az Európából érkező hideg szelek igazán nem hiányoznak Pekingnek, hiszen már enélkül is számos kihívással néz szembe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Európa erősebben magához láncolná ezt a nagyhatalmat
Káncz Csaba | 2022. május 1. 18:01
Az EU évek óta szabadkereskedelmi megállapodást próbál kötni Indiával, de Brüsszellel ellentétben London ezt már idén tető alá hozhatja. Németország és más EU-országok fegyvergyárai már régóta érdeklődnek az óriási piac iránt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A NATO fokozatosan háborúba csúszik Oroszországgal
Káncz Csaba | 2022. április 30. 05:39
Washington eltökélt szándéka, hogy megnyerje a háborút, a Putyin-kormánynak pedig eltökélt szándéka, hogy ezt megakadályozza. Nincsen kiút egyik fél számára sem, csak az eszkaláció. Bár Moszkva soha nem támadta meg a NATO területén belüli utánpótlási vonalakat, a jelek arra utalnak, hogy ez a visszafogottság töredezik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin szövetségese csendesen lelépett
Káncz Csaba | 2022. április 28. 18:31
Moszkva szövetségese, Kazahsztán azért küzd, hogy egyensúlyt teremtsen az orosz és saját nemzeti érdekei között, miközben az ukrajnai háború destabilizáló hatásai áthullámzanak Közép-Ázsián. A kazah hatóságok nyíltan nem támogatják Putyin invázióját, és olyan lépéseket tesznek, amelyek bizonyos mértékig eltávolíthatják Nur-Szultánt a Kremltől. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Macron és Erdogan megdöbbentő közeledése
Káncz Csaba | 2022. április 27. 15:59
Az ukrán háború nagymértékben fellendítette diplomáciai és katonai együttműködésüket, de Szíria, Líbia és a Földközi-tenger ügyében elhúzódó súrlódásokat óvatosan kell kezelniük. Erdogannak nyomós belpolitikai érdekei is vannak a közeledés elfogadására. Káncz Csaba jegyzete.
Agrár A német miniszter figyelmeztet – jön a példátlan éhínség a világban
Káncz Csaba | 2022. április 26. 18:16
Legalább 3,2 milliárd ember élelmezése függ a műtrágyák használatától, márpedig a nitrogén alapú műtrágyák ára tonnánként 300 dollárról 1700 dollárra emelkedett. Egy elhúzódó ukrajnai háború katasztrofális következményekkel járna a világ élelmiszerellátására nézve.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Amerikai gázszállítások Európának – súlyos kérdőjelekkel
Káncz Csaba | 2022. április 25. 14:44
A 2020-as évek közepéig az európai vevőknek a globális azonnali piacról kell biztosítaniuk az LNG-ellátást. Noha a Biden-adminisztráció bejelentése pozitív az iparág számára, sok lépést kell megtenni az ígért LNG mennyiségek megvalósulása előtt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi várható Európában, ha ma befut a francia Trump?
Káncz Csaba | 2022. április 24. 18:46
Franciaország mai, sorsdöntő elnökválasztásának kimenetele befolyásolni fogja az ukrajnai háború kimenetelét és az új európai biztonsági rend jövőjét. Megvizsgáljuk, hogyan pozicionálja magát Macron és Le Pen ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja végzetesen aláásta a globális együttműködést
Káncz Csaba | 2022. április 22. 15:13
Az ukrajnai háborúnak nincs, és nem is lesz igazi győztese.  Végső soron szétzilálta a bizalmat, és a globális kihívások megoldásának képességét.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja a láthatatlan térben
Káncz Csaba | 2022. április 21. 16:37
A Kreml aktívan blokkolja a nyugati közösségi médiát, és elfogadta az úgynevezett „álhír” törvényt, hogy ellenőrizze a hazai narratívát. A közösségi média már korábban is szerepet játszott konfliktusokban, de erre a valóban globális léptékre még nem volt példa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hová menekülnek az oroszok a világba Putyin elől?
Káncz Csaba | 2022. április 20. 15:01
Grúziában és Örményországban - a két volt szovjet köztársaságban -, valamint Isztambulban és Belgrádban is sokan beszélnek oroszul. Azok, akik még rendelkeznek érvényes vízummal, továbbra is beléphetnek az EU-ba. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin most egy új, kőkemény ázsiai ellenféllel találta szembe magát
Káncz Csaba | 2022. április 19. 17:26
Az ukrajnai háború kiterjedtsége és a nyugati reakciók Japánt rendkívüli intézkedések megtételére késztették. Tokió tisztában van azzal, hogy Oroszország és Kína revizionista hatalmakként kéz a kézben működnek együtt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz katona, mint ágyútöltelék
Privátbankár.hu | 2022. április 15. 11:59
Miközben az orosz hadsereg brutális háborút vív Ukrajnában, a jelentések feltárják, hogy az orosz hadseregen belül is a könyörtelen embertelenség uralkodik, az egyén nem sokat számít. Vagy a harctéri egészségügyi ellátás katasztrofális, vagy hagyják meghalni a súlyos sebesülteket.
Makro / Külgazdaság Putyin elszigetelése csúnyán visszaüt a Nyugat felé
Káncz Csaba | 2022. április 14. 16:41
Nem számíthatunk mostantól orosz együttműködésre olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, a fegyverzetellenőrzés és a leolvadó arktikus térség.  Moszkva ráadásul még bomlasztóbb erővé válhat olyan instabil régiókban, mint a Balkán, a Közel-Kelet és a Száhel-övezet.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin megnyitja a második frontot – harc a belső árulók ellen
Káncz Csaba | 2022. április 13. 17:29
A háborúellenes gyűléseken szokásos letartóztatásokon kívül a Kreml kézzelfogható jelek szerint még keményebb elnyomási hullámra készül. Az orosz agytrösztök között is él az a narratíva, hogy a Kreml célja sokkal globálisabb, mint az „önvédelem”, és az ukrajnai háború a fennálló világrendet hivatott lerombolni. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Miért hallgatott India 1956-ban és miért hallgat most is Ukrajnával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2022. április 12. 05:43
Új-Delhi különösen óvatos, amikor Moszkva véres külföldi intervenciókba bonyolódik. India stratégiai érdekei nyugatra az Indiai-óceán régiójától a Földközi-tenger keleti részéig terjednek, ahol Görögország, egy hagyományosan tenger-orientált állam található. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ne húzz ujjat a hadsereggel – megbuktatták a különutas miniszterelnököt
Káncz Csaba | 2022. április 11. 15:42
A krikett-sztár, de a politikában teljesen dilettáns pakisztáni miniszterelnököt a hadsereg és a titkosszolgálat segítette hatalomra 2018-ban. Hán azt állítja, ő egy amerikai „összeesküvés” áldozata lett.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína viharos vizeken – lázongás Sanghajban
Káncz Csaba | 2022. április 10. 16:10
A 26 milliós metropoliszban kezd megbomlani a társadalmi rend a Covid-lezárások miatt. Kína Moszkva iránti szövetségesi hűségének komoly ára van: egyre romlanak a politikai kapcsolatai az Európai Unióval. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a hadsereget is bevetik – égbeszökő árak és forrongó társadalmak
Káncz Csaba | 2022. április 8. 15:37
Az orosz-ukrán háború nyomán égbeszökő energia- és élelmiszerárak miatt egyre több országban vonulnak utcára a tömegek. Van, ahol már a hadsereget is be kellett vetni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A francia Trump győzelme alapjaiban rendítené meg az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2022. április 7. 14:44
Le Pen meg van győződve arról, hogy Franciaország hanyatlik, ezért vissza kell találnia egykori nagyságához. A francia inflációs ráta 5 százalék fölé szökött, az elektromos energia ára az egekben, az életszínvonal esik, így a választók bizony elgondolkodhatnak a váltáson. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Drámaian megrendült Amerika befolyása a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2022. április 6. 16:28
Megvizsgáljuk Washington egyre zavarosabb viszonyát térségbeli, hagyományos szövetségeseivel. Márciusban a szaúdi és a katari vezetés kritizálta a Nyugatot, amiért minden figyelmét az orosz-ukrán háborúnak szenteli, miközben a közel-keleti válságokat félvállról veszi. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság A 100 milliós ország pénzügyi kártyavára az egész Közel-Keletet veszélyezteti
Káncz Csaba | 2022. április 5. 18:41
Egyiptom előbb vagy utóbb annak a Libanonnak a sorsára jut, ahol az ország korrupt hatalmasai katasztrofális gazdaságpolitikájukkal falnak vezették az országot.  A túlnépesedett Egyiptom óriási adósság-tömeget görget maga előtt, keveset exportál és rezsim a pénzt felesleges presztízs-projektekre szórja el.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína újabb frontot nyit a Csendes-óceánon
Káncz Csaba | 2022. április 3. 18:34
A szigetek ideális helyszínt biztosítanának a kínai hírszerzés számára, hogy elektronikus hírszerzéssel figyelje az ausztrál haditengerészeti mozgásokat.  Az új-zélandi védelmi miniszter szerint „a Salamon-szigetek a közös hátsó udvarunkhoz tartoznak”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontra zuhantak a magyar-amerikai kapcsolatok - interjú a biztonságpolitikai kutatóval
Káncz Csaba | 2022. április 2. 12:21
Az orosz agresszió tükrében az amerikai kormányzat az eddigieknél is elfogadhatatlanabbnak tartja Budapest Moszkva-barát külpolitikáját - mondta lapunknak Fehér Zoltán, a Texasi Egyetem Clements Nemzetbiztonsági Központjának tudományos kutatója.  Az a tény, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Kína legfontosabb szövetségesével, Oroszországgal kerültek egyre mélyülő konfliktusba már középtávon azt fogja jelenteni, hogy a Washington és Peking közötti versengés is egyre feszültebbé válik.  Káncz Csaba interjúja.
Makro / Külgazdaság Háborús kavalkád – dzsihadisták és neonáci önkéntesek harcolnak mindkét oldalon Ukrajnában
Káncz Csaba | 2022. március 31. 17:59
Az orosz-ukrán háború mindkét oldalán egyre több dzsihadista és fehér felsőbbrendűséget hirdető személy harcol. Az USA által terrorista szervezetként nyilvántartott ukrán Azov Zászlóalj tagjai már évek óta erősítik kapcsolati hálójukat szerte Európában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz-ukrán háború drasztikusan átalakítja Ázsia politikai térképét
Káncz Csaba | 2022. március 30. 15:00
Az orosz inváziónak van egy világos üzenete: ha vannak atomfegyvereid, akkor senki sem mer veled komolyan konfrontálódni. Több ázsiai ország számára a szállítási láncok újjáépítésekor Kína kikerülése nemzeti prioritás lesz – a Biden kormányzat erre vonatkozó tervét az elkövetkező hetekben hozza nyilvánosságra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hazánkra is komoly veszélyt jelent az elhúzódó háború Ukrajnában
Káncz Csaba | 2022. március 29. 16:17
Kijev nyugati szövetségesei már javában tervezik, hogyan hozzák létre a száműzetésben működő ukrán kormányt, amely irányítaná a gerilla-műveleteket az orosz megszállók ellen. Egy elhúzódó háborúban egyre növekszik annak az esélye, hogy a konfliktus kiterjed, ráadásul az ukrán belpolitika tovább radikalizálódna. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin elhozta a német biztonságpolitika forradalmát
Káncz Csaba | 2022. március 24. 16:08
Az új német nemzetbiztonsági stratégia a honvédelmet és a német érdekek „egész világra kiterjedő” elkötelezettségét egyaránt magában foglalja, és elsősorban két ellenfélre – Oroszországra és Kínára – összpontosít. Putyin az inváziójával elérte, hogy a Willy Brandt kancellár által 1970-től megvalósított német „Keleti politika” a szemétdombra került. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden ma történelmi tárgyalásokat kezd Európában – háború vagy béke?
Káncz Csaba | 2022. március 23. 15:11
A határozott fellépés ellenére a NATO-nak mindenképpen el kell kerülnie, hogy sarokba szorítsa Moszkvát és az egy nukleáris támadásban lássa az egyetlen kiutat.  A nyugati hatalmak várhatóan jóval kisebb toleranciával figyelik az elkövetkező időszakban a magyar kormány „pávatáncát” a geopolitikai blokkok között.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A csecsenek Ukrajnában – Putyin muszlim martalócai
Káncz Csaba | 2022. március 22. 18:47
Putyin és Kadirov mára politikai szimbiózisban élnek. A brutális martalócok bevetése mindenekelőtt pszichológiai nyomásgyakorlásnak számít az ukránok ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így készül fel Tajvan a lopakodó kínai invázióra
Káncz Csaba | 2022. március 21. 15:23
Kijev sikeres ellenállása feltüzelte a tajvani lakosságot is, és ma már 70 százalékuk hajlandó fegyvert fogni az esetleges kínai megszállók ellen. Nő a közvélemény támogatása egy finnországi típusú „totális védelem” doktrína irányába is. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Kína üzenete Európának: szabaduljatok meg végre Amerikától!
Káncz Csaba | 2022. március 18. 18:33
A kínai pártlap szerint Európa kulcsproblémája az USA által vezetett NATO, amely keleti terjeszkedésével az első számú felelőse az ukrán válságnak. Az amerikai nyomás ellenére egyetlen arab állam sem vezetett be gazdasági szankciót Moszkvával szemben, ahogyan Kína, India, Pakisztán, Irán és Törökország sem. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Putyin ritkaföldfémjei veszélyeztetik az EU gazdasági biztonságát
Káncz Csaba | 2022. március 17. 15:47
Putyin elnök március 8-án aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja kritikus ásványkincsek exportját. Az EU hidrogén technológiás fejlesztéseihez számos, oroszok által szállított fémre van szükség, így a platinára (itt 13 százalékos az orosz részarány), a titánra (23 százalék) és a vanádiumra (34 százalék). Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz beomlás magával rántja ezt a szomszédos térséget is
Káncz Csaba | 2022. március 13. 16:18
A Kreml gyorsított eljárásban ígér orosz állampolgárságot azon közép-ázsiai vendégmunkásoknak, akik hajlandók harcolni az ukrán fronton.  A vendégmunkások hazautalásai teszik ki a kirgiz GDP 31,3 százalékát.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdogan most ijedt meg Putyin háborújától
Káncz Csaba | 2022. március 11. 15:53
Ankara több okból kifolyólag is fokozatosan magára hagyja Moszkvát és közeledik a Nyugathoz.  Erdogan aggodalommal konstatálja, hogy Putyin szeme előtt az Orosz Birodalom lebeg, márpedig ez több katonai konfliktust jelenthet a térségben.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin végső ultimátumot adott – dönteniük kell az ukránoknak
Káncz Csaba | 2022. március 10. 11:03
A Kreml kiutat kínál Zelenszkijnek Ukrajna függetlenségének eléréséhez, de ezért súlyos árat kér. Fel kell adni a Donbaszt, vissza kell vágni a hadsereg létszámát és örökös semlegességet kell hirdetni. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Oroszország jövőjét pusztítja el Putyin háborúja
Káncz Csaba | 2022. március 9. 18:23
Teljesen mindegy, hogy mi lesz a háború kimenetele, Putyin politikailag veszített.  Egy meggyengült és magalázott Oroszország aggasztó fejlemény lehet a világ számára, hasonlatosan az Első Világháború után padlóra került, revansista Németországhoz.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Más sem hiányzott – Japán visszaköveteli szigeteit Oroszországtól
Káncz Csaba | 2022. március 8. 18:29
A japán külügyminiszter kijelentette a törvényhozásban: „a Kuril-szigetek Japán integráns részét képezik, nem pedig Oroszországét”. A súlyos szavak egyben visszatükrözik az alapjaiban megváltozott csendes-óceáni geopolitikai dinamikát. 
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja felrobbantotta az élelmiszerárakat a világban
Káncz Csaba | 2022. március 7. 18:15
A piaci stressz és a beszállítói bizonytalanságok következtében a politikai instabilitás és az éhezés növekedése várható számos, már amúgy is megroggyant országban. Törökország tavaly 8,1 millió tonna búzát importált, ennek 78 százalékát Oroszországból, 12 százalékát pedig Ukrajnából. Káncz Csaba jegyzete
Közérdekű Putyin egyedül tartja az ujját az atombombák indítógombján
Káncz Csaba | 2022. március 1. 14:59
Michael McFaul professzor, Obama elnök volt moszkvai nagykövete azt állítja: azok az orosz hivatalnokok, akik a legjobban ismerik Putyint, most igazán aggódnak a nukleáris riadókészültség miatt. A két éve elfogadott, hatályos stratégia választ ad arra, hogy Moszkva pontosan mikor eszkalálná nukleáris fegyverek bevetésének szintjére a konfliktusokat.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló