<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Világpolgár
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika riasztó lecsúszása a fejlődő világba
Káncz Csaba | 2022. november 24. 19:22
Túl sok amerikai nem kapja meg a megfelelő szintű szolgáltatást az egészségügytől és az oktatástól. Ugyanakkor az „amerikai kivételesség” iránti hit megakadályozza az országot, hogy őszinte önértékelést és korrekciót hajtson végre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Botrány Németországban az amerikai csúcsfegyverek miatt
Káncz Csaba | 2022. november 23. 15:48
A német kormány döntése, hogy amerikai gyártású F-35-ös, ötödik generációs lopakodó vadászrepülőgépeket vásárol, felbőszítette a helyi védelmi ipart. Az ügylet elmélyíti a függőséget, aláássa a stratégiai autonómiát, és eltereli a profitot a hazai fegyvergyártóktól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elképesztő tudású drónok jelentek meg a hadszíntereken
Káncz Csaba | 2022. november 22. 15:51
A negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatja a hadviselést. Elképesztő drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Elképesztő biztonsági intézkedések a katari foci vb-n
Káncz Csaba | 2022. november 21. 19:20
Katar a partnerországok erőteljes biztonsági képességeire és képzésére támaszkodik, hogy segítsen megbirkózni egy ilyen nagyszabású nemzetközi esemény megrendezésével járó kihívásokkal és potenciális kockázatokkal. Azon is munkálkodott, hogy ezt a biztonsági tudást kihasználja nemzetbiztonsági stratégiájának előmozdítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Titokban készül, kőkemény lesz az új német stratégia
Káncz Csaba | 2022. november 20. 15:18
Kiszivárgott az új német Kína-stratégia egyelőre titkos tervezete. Berlin egész régiókra – például Hszincsiangra vagy Hongkongra – importtilalmat vezethet be. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő fordulópont az amerikai-kínai kapcsolatokban
Káncz Csaba | 2022. november 18. 15:29
Peking abban a tévhitben ringatja magát, hogy az USA együttműködési kezdeményezése a G20-csúcstalálkozó során Amerika kormányozhatatlanná válásának jele. De az amerikai kül- és biztonságpolitikai rendszer nem engedi meg az USA hatalmának érdemi, lefelé irányuló elmozdulását a globális színtéren. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Trump új frontot nyit – retteghet a republikánus párt
Káncz Csaba | 2022. november 17. 15:31
Trump eltökéltsége, hogy újra indul az elnökválasztáson, a Republikánus Pártot a szakadék szélére sodorhatja. A republikánus szavazók mintegy felének megingathatatlan lojalitását élvezve Trump minden bizonnyal egy „utánam az Özönvíz” típusú ultimátumot fog a párt elé terjeszteni: jelöljetek ki engem, vagy kockáztassátok a pusztulásotokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság G20 csúcstalálkozó – a kínai elnök váratlan áttörése
Káncz Csaba | 2022. november 16. 16:38
A csúcstalálkozón pár sikeres vezetői találkozó jött létre. De az intenzív geopolitikai verseny új korszakában újra át kell tekinteni azokat az intézményeket, amelyek a hidegháború utáni egypólusú időszakban jöttek létre. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Drámai üzenet jött a G20 csúcsról
Káncz Csaba | 2022. november 15. 15:43
Az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának veszélye egzisztenciális fenyegetés az emberiség számára. Az éhezés és az alultápláltság már nem korlátozódik a Globális Dél országaira, az Egyesült Királyság lakosságának 5 százaléka alultáplált. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Megbolydult világunk - az európai atomhatalom új stratégiája
Káncz Csaba | 2022. november 14. 19:08
Az ukrajnai háború a normák és tabuk összeomlását hozta el, amikor a régi egyensúlyt vitatják, de az újat még nem állították fel. Párizs ebben a helyzetben döntéseiben szuverén akar lenni, amely nukleáris státuszánál fogva az európai stratégiai autonómia motorja, és példamutató szövetséges az euro-atlanti térben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Indul a republikánus polgárháború
Káncz Csaba | 2022. november 13. 11:51
Ha DeSantis ringbe dobja a kalapját a 2024-es elnökválasztásra, a republikánusok polgárháborúra készülhetnek. De ha közvetlenül betámadja Trumpot, jobb, ha nyer. Trump ugyanis nem ejt hadifoglyokat. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Szerbia nagy játszmája Putyin és Brüsszel között
Káncz Csaba | 2022. november 11. 16:25
Putyin közelmúltbeli támogatásának fő mozgatórugója Szerbia azon reményén alapult, hogy Moszkva remélt ukrajnai győzelme lehetővé teszi számukra, hogy visszanyerjék az irányítást Koszovó egyes részein és a Balkán más részein. Vučić tíz évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Szerbia megőrizte a semlegesség homlokzatát Oroszország és az EU között és kijátszotta a két felet egymás ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Trump tombol, de már itt van az új republikánus csillag
Káncz Csaba | 2022. november 10. 15:51
Trump sokkal inkább a Republikánus Párt ballasztjának, mint igáslovának bizonyult. A republikánusok januárban átveszik a képviselőház összes bizottságának vezetését és vizsgálatot indíthatnak Hunter Bidennek, az elnök fiának zavaros ügyletei miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sorsa függhet most Rómától
Káncz Csaba | 2022. november 9. 15:44
Meloninak veszélyes politikai vizeken kell kormányoznia a keményen jobboldali választói és a nyugati intézmények elvárásai között. Rómának színt kell vallania az Európai Tanács szavazásán a Magyarországnak szánt forrásokról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Európa legerősebb hadserege épül a térségünkben
Káncz Csaba | 2022. november 8. 15:23
A Dél-Koreával kötött új fegyverüzletek egyértelműen jelzik, hogy a varsói kormány nem kíván többé az EU-tól függeni, és nem kíván belső szolidaritást tanúsítani vele védelmi kérdésekben. Az évtized végére a lengyel tüzérség a tervek szerint túllépi a francia, német, brit, olasz, holland és belga erők együttes kapacitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína titkos tervei az Antarktisz meghódítására
Káncz Csaba | 2022. november 7. 15:42
Peking katonai bázist épít a dél-argentínai Tűzföldön, amely „kaput” jelent az Antarktisz felé. 2014-ben az argentin kormány már titkos megállapodást írt alá Kínával egy szárazföldi űrállomás létrehozásáról és üzemeltetéséről az argentin Neuquén tartományban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nagy bukás érlelődik a globális csúcskonferencián
Káncz Csaba | 2022. november 6. 15:17
A COP27 klímacsúcs kilátásai meglehetősen borúsak a nagypolitika számára érzékenyebb problémákat jelentő globális gazdasági és geopolitikai kihívások miatt. A világ évtizedek óta beszél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről, de az éves globális kibocsátás több mint 50 százalékkal nőtt az első, 1992-es COP óta. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A német kancellár torkának ugrottak mai látogatása miatt
Káncz Csaba | 2022. november 4. 15:21
Scholz mai pekingi tárgyalásai során kötéltáncot jár a feszült nemzetközi helyzetben. De Németország gazdasági kudarca veszélyeztetné az EU egységét, mivel hátszelet adna a populista erőknek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új atomhatalom emelkedik föl Ázsiában
Káncz Csaba | 2022. november 3. 15:39
Dél-Koreában az önálló atomfegyver-kapacitás megteremtéséről szóló viták végső fázisba jutottak. Az elmúlt öt évben Szöul gyorsabban növelte fegyverexportját, mint bármely más ország a világon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Halálos ítéletek vetnek sötét árnyat az épülő csodavárosra
Káncz Csaba | 2022. október 27. 15:35
500 milliárd dolláros csodaváros épül a Vörös-tenger partján. De jobb, ha senki sem emeli föl a hangját: a szaúdi bíróság néhány héttel ezelőtt halálra ítélte a helyi törzs három tagját, akik ellenálltak a régióból való kitelepítésüknek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az egyház mozgatja a kormányt? Tovább gyűrűzik a politikai botrány
Káncz Csaba | 2022. október 26. 15:33
Csak a japán válaszadók 12 százaléka "hagyja jóvá" a miniszterelnök válaszát a japán kormánypárti politikusok Egyesítő Egyházhoz való szoros kötődése kapcsán. Japánban sokan bűnszervezetnek tekintik ezt a szektát, és a számos LDP-politikushoz fűződő kapcsolatának feltárása sokkot váltott ki a társadalomban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Trump menti meg Putyin ukrajnai hadjáratát?
Káncz Csaba | 2022. október 25. 15:26
Éppen, amikor az orosz csapatok már sorra vesztik el csatáikat, az amerikai Republikánus vezetők jelentősen megkurtítanák az Ukrajnának nyújtott segélyeket, ha megszerzik a Kongresszus irányítását. A Republikánusoknál sokan profitáltak az évek során - ahogyan Trump is tette -, az orosz támogatásból. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egymás torkának ugrott Berlin és Párizs
Káncz Csaba | 2022. október 24. 19:44
A kontinentális Európa legsúlyosabb politikai fejleménye az utóbbi hetekben a Berlin és Párizs közötti kapcsolat befagyása. Az ukrajnai háború az európai egyensúly felborulásával a francia-német viszonyt is destabilizálja. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína viharos vizeken – egyre több fiatal távozik az országból
Káncz Csaba | 2022. október 16. 12:53
Miközben a kommunista elit Kínát globális szuperhatalommá formálná, a fiatal városi elit egyre több tagja távozik külföldre, akiket kimerít a zéró Covid-politika és az egyre szűkülő politikai lehetőségek. Hszi elnök Kína megtakarításainak egy ezermilliárd dollárját fordította az Új Selyemút (BRI) kezdeményezésébe, presztízslétesítmények és elhamarkodott infrastrukturális rendszerek finanszírozására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Drámaian nő a feszültség az orosz menekültek miatt
Káncz Csaba | 2022. október 13. 16:17
Putyin háborúja miatt érezhetően csökken az orosz befolyás az egész posztszovjet eurázsiai térségben. Moszkva dominanciája Közép-Ázsiában két évszázad után véget ért. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb háború érik Európában?
Káncz Csaba | 2022. október 12. 19:36
Erdogan elnök húsz éves pályafutása legnehezebb szakaszához érkezett, hiszen a jövő évi választás előtt az égbe törő inflációról kell elterelnie a figyelmet. Athén és Kairó most világos üzenetet küld Ankara provokatív lépésére válaszul. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A koronaherceg végleg elkaszálta magát Washingtonban
Káncz Csaba | 2022. október 11. 15:22
Az USA és az Öböl-menti államok közötti kapcsolatokat ért károk felmérhetetlenek lehetnek, mivel Washington hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalása javíthatatlanul megsérült. A szaúdi koronaherceg búcsút inthet azon reményeinek, hogy rehabilitálja romokban lévő imázsát Amerikában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A nők haragja söpörheti el a gyűlölt iszlamista rezsimet
Káncz Csaba | 2022. október 6. 19:52
A gyűlölt iráni elnök a hidzsáb viselésének szigorításával megpróbálta elterelni a közvélemény figyelmét a gazdaság nehézségeiről és a kormány külpolitikai kudarcairól – de ez csúnyán visszaütött. A forrongó generáció csak hírből hallott az 1979-es forradalomról és különösen a nőknek elege van a rendszerszintű diszkriminációból. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Éles vita tört ki Moszkvában a kínai befolyásról
Káncz Csaba | 2022. szeptember 29. 15:47
Szükség esetén Peking könnyen manipulálhatja a jüan árát - mondjuk, hogy kedvező feltételeket teremtsen a külkereskedelem számára. Ezzel Oroszország a kínai érdekek "túsza" maradhat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Szubjektív Mit tudunk Meloniról, akitől most megrettent Európa?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 27. 19:49
Nagyító rovatunkban ma a várható új olasz miniszterelnököt vesszük górcső alá. Meloni keményvonalasai akár sikeresek is lehetnek Olaszországban, mert a baloldalnak – úgy, mint a világ nagy részén – nem sikerült hiteles stratégiát kínálnia. Meloni ugyanakkor tudja: ha szalonképtelen irányba navigálja Rómát, pillanatok alatt beüt az államcsőd.
Makro / Külgazdaság Európa új, nagy barátja az indo-csendes-óceáni térségben
Káncz Csaba | 2022. szeptember 26. 15:40
India második repülőgép-hordozójának vízre bocsátása megerősíti az ország azon törekvését, hogy vezető szerepet töltsön be az indo-csendes-óceáni térségben. De az India és az EU közötti kereskedelmi forgalom tavaly még a felét sem érte el például a német-kínai kereskedelemnek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja nyomorba taszítja ezt a kontinenst
Káncz Csaba | 2022. szeptember 23. 15:25
Moszkva februári inváziója óta nagyra nőtt az államcsődök árnya az afrikai kontinensen. Az elmúlt hónapokban Szudánban, Tunéziában, Dél-Afrikában, Ghánában és Nigériában tömeges tiltakozások és sztrájkok zajlottak le. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin egyre mélyebbről turkál új szövetségest
Káncz Csaba | 2022. szeptember 22. 15:31
Ahogy Oroszország egyre inkább elszigetelődik a Nyugattól, a Kreml ideológiailag fokozatosan radikalizálódik, és új alapokra helyezi együttműködését olyan lator állammal, mint Észak-Korea. A két vezető eddig példátlan módon "új stratégiai és taktikai együttműködésben" állapodott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A kétségbeesett Putyin vágóhídra küldi a tartalékosokat
Káncz Csaba | 2022. szeptember 22. 05:42
Putyin elnök a harctéri kudarcok sorozata ellenére eszkalál. Az elkövetkező hónapokban folytatódik a lejtmenet – egészen addig, amíg a rezsimje végleg a fejére nem omlik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdoğan őrjöng – véget ér az amerikai embargó
Káncz Csaba | 2022. szeptember 20. 15:36
A pénteki döntést a görög-török ​​ellentét és a Földközi-tenger keleti térségében tapasztalható geopolitikai elmozdulások hátterében kell értelmezni. Míg Nicosia és Athén boldogan üdvözölte Washington nyilatkozatát, Törökország és az észak-ciprusi kormány határozottan elítélte az amerikai lépést. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Alakul az új EU-ellenes kormány Észak-Európában?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 19. 15:43
A bevándorlásellenes párt az előjelek szerint a kormányon kívül, a konzervatívokkal kötött hivatalos szerződés révén fogja kifejteni befolyását. Sok más európai radikális párttal ellentétben a Svéd Demokraták nem NATO-ellenesek, és támogatták Svédország tagsági kérelmét. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A Közel-Kelet lassan élhetetlenné válik
Káncz Csaba | 2022. szeptember 16. 15:59
A világ 17 leginkább vízhiányos országa közül 12 a Közel-Keleten található. Az egyre növekvő népesség egyre több mezőgazdasági terület fejlesztését teszi szükségessé, és ez növeli a vízfogyasztást: 1992-ben Egyiptomban 58 millióan éltek – ma 107 millióan. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Radikálisan átalakuló erőviszonyok Putyin udvarában
Káncz Csaba | 2022. szeptember 15. 15:43
A háború megnyirbálta az oligarchák politikai befolyását, de közben új kiváltságokat biztosít az oroszországi rendfenntartóknak, mindenekelőtt a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak. Mint minden vezető, aki fölött eljárt az idő, Putyin is inkább elodázza a nehéz döntéseket – amíg aztán már túl késő. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin térdre ereszkedhet a kínai elnök előtt
Káncz Csaba | 2022. szeptember 14. 15:16
Ahogy az ukrán konfliktus elhúzódik, és az USA egyre több országot von maga mellé, hogy megbüntesse Moszkvát, a kínai segítség szükségessége napról napra világosabbá válik. Kínának felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújthat az oroszoknak azáltal, ha fokozza a Tajvanra nehezedő nyomást, és zaklatja az amerikai flottát a Dél-kínai-tengeren. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Japán lőszereket telepít Tajvanhoz közeli szigeteire
Káncz Csaba | 2022. szeptember 12. 16:07
Japán azt tervezi, hogy a Tajvani-szoros válságára készülve a Kelet-kínai-tengeren megerősíti távoli szigeteinek a védelmét. Ez már az új, hivatalos stratégiai vonalvezetést tükrözi, feldühítve Kínát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bedől a kínai csoda – csőstől jönnek a bajok
Káncz Csaba | 2022. szeptember 11. 15:07
A példátlan aszálytól kezdve a gigantikus adósságállományig, a szűnni nem akaró járványtól a félvezetőipart átszövő korrupcióig - a pekingi vezetésnek most nagyon összejöttek dolgok. Mindez ráadásul az októberi kommunista pártkongresszus előtt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Széteshet az EU, ha nem találja a választ az energetikai kihívásra
Káncz Csaba | 2022. szeptember 8. 19:57
Az energiaválság kapcsán az európai integrációs projekt forog kockán. Az EU tagállamok közötti megerősített és hatékony koordináció nemcsak a jövő európai energiavilágát fogja meghatározni, hanem az EU politikai súlyát is a nemzetközi színtéren. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Forradalmi változások az amerikai hadseregben
Káncz Csaba | 2022. szeptember 7. 16:31
Az új szabályok először tiltják meg a közösségi médiában az olyan kijelentéseket, amelyek "szélsőséges tevékenységeket hirdetnek vagy más módon támogatnak". A katonaságnak széles mozgástere lett annak eldöntésében, hogy ki érdemli meg a katonai alkalmazással járó "különleges bizalmat". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság “The world is definitely in a war” - interview with the Estonian ambassador
Káncz Csaba | 2022. szeptember 5. 05:47
Ukraine must win this war, Raul Toomas, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of Estonia, told Privátbankár.hu. He added: war is expensive and will cost us a lot during the coming winter, but it is a small price compared to the status of the free and democratic world at stake. An interview by Csaba Káncz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG