<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Világpolgár
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így készül Japán a Kína elleni háborúra
Káncz Csaba | 2023. március 26. 18:34
Japán tisztában van azzal, hogy ha konfliktus tör ki a Tajvani-szorosban, akkor abba elkerülhetetlenül belesodródik. Ezért megkezdődtek a megfelelő katonai lépések. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking súlyos figyelmeztetést intézett a Nyugatnak
Káncz Csaba | 2023. március 23. 19:56
Putyin háborúja függővé tette Oroszországot Kínától. Ukrajnában mindketten közös célt követnek: Hszi határozottan nem akarja, hogy Putyin veszítsen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Párizs merész új stratégiát dolgozott ki két kontinensre
Káncz Csaba | 2023. március 21. 15:34
Franciaország megerősíti stratégiai szerepét Dél-Ázsiában és Afrikában, alternatívát kínálva azoknak az országoknak, amelyek biztonsági garanciákat keresnek egy erős, nukleáris, nyugati hadseregtől. Az India-Franciaország-Egyesült Arab Emírségek háromoldalú kezdeményezést a múlt hónapban intézményesítették. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína ábrándokat kerget – kemény lesz az ébredés
Káncz Csaba | 2023. március 20. 19:16
Kína csökkenő demográfiai ereje, valamint bővülő politikai ambíciói közötti óriási szakadék téves stratégiai döntésekhez vezethet. A múltbeli dicsőség emlékei vagy az elvesztett státusztól való félelem ugyanarra a veszélyes útra vezethetik, mint amelyre Oroszországot Ukrajnában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyilkos harc – Erdogan nem adja könnyen a bőrét májusban
Káncz Csaba | 2023. március 19. 15:44
Erdogan egyre inkább megosztotta a török ​​társadalmat a hatalmon maradás érdekében, az ellenzék közös vezetője viszont arról ismert, hogy kompromisszumokat keres. De ki ez az ember, aki Törökország 13. elnöke lehet májusban? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ma történelmi kiegyezést jelent be két hatalom
Káncz Csaba | 2023. március 17. 17:01
Jun Szogjol japán látogatása 12 év óta az első dél-koreai elnök részéről. Az utazás célja a kapcsolatok javítása, amelyet a Koreai-félsziget 1910 és 1945 közötti Japán általi megszállásával kapcsolatos történelmi viták hátráltatnak. Észak-Korea a látogatás kezdetekor interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, amely mindössze 250 kilométerre csapódott be egy japán szigettől. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háborúra készülnek – akár három éven belül
Káncz Csaba | 2023. március 16. 19:11
Az USA számára az AUKUS csak egy azon számos szövetség közül, amelyek a pekingi rezsimet - valamint moszkvai és teheráni tekintélyelvű partnereit - feltartóztatják. Ausztrál biztonsági szakértők szerint az országnak három éven belül fel kell készülnie a Kína elleni háborúra és szükség van nukleáris fegyverek állomásoztatására Észak-Ausztráliában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és a német szélsőjobb – Putyin adja meg az alaphangot?
Káncz Csaba | 2023. március 14. 05:44
Orbán Viktor és a német AfD párt üzeneteinek az a célja, hogy gyengítse az USA és a Nyugat támogatottságát a magyarok és a németek körében, és Washingtont agresszornak állítsa be. Mindketten a konfliktus békepárti feleként tüntetik fel magukat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína elképesztő gyomrost vitt be Amerikának
Káncz Csaba | 2023. március 13. 05:37
Hét évvel nagykövetségeik bezárása után Irán és Szaúd-Arábia - Kína közvetítésével - megállapodott a diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról. Ezzel közelebb került a világ Jemen és más regionális tűzfészkek kioltásához is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyilkos örvénybe került Washington és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2023. március 9. 19:28
A múlt héten Washingtonban nem kevesebb, mint három kongresszusi meghallgatást tartottak a kínai fenyegetésről. Pekingben a védelmi minisztérium pedig már nem fogadja az amerikaiak hívását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sötét múltú „Keresztapa” lett a 220 milliós ország elnöke
Káncz Csaba | 2023. március 8. 15:38
Az Afrika legnagyobb gazdaságú országában tartózkodó külföldi választási megfigyelők aggodalma ellenére az amerikai külügyminisztérium gyorsan gratulált Tinubunak a győzelméhez. Ennek a gyorsaságnak Kína agresszív térnyeréséhez van köze. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Csúnya jobbegyenest kap idén Németország
Káncz Csaba | 2023. március 7. 14:58
Németországot idén 175 milliárd eurós jóléti veszteség fenyegeti az ukrajnai- és a gazdasági háború miatt. Az összes német vállalat 30 százaléka közepes, további 30 százaléka pedig súlyos termelési zavarokra számít. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ukránok súlyos hibát követtek el
Káncz Csaba | 2023. március 6. 16:01
A Bahmutban elszenvedett súlyos ukrán emberáldozatok azt a kockázatot jelentik, hogy tavaszi vagy nyári offenzíváik során nem tudják visszaszorítani Oroszországot. Az idő fogja eldönteni, hogy Bahmut elvesztése végül milyen költséges lesz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Washington titkos ukrajnai terve
Káncz Csaba | 2023. március 5. 15:17
Biden nem nyilvánosan jelezte az ukrán elnöknek, hogy egy bizonyos ponton kezdjen béketárgyalásokat. Ennek időkerete pedig az amerikai elnökválasztási kampány. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Elszabadult démonok – örvénybe került Izrael
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 15:28
Netanjahu miniszterelnök láthatóan elvesztette az irányítást szélsőjobboldali koalíciós partnerei felett. Az új kormány december végi hivatalba lépése óta megkétszereződött a telepesek erőszakos fellépéseinek a száma. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A republikánusok megmondóembere Putyin lelkes rajongója
Káncz Csaba | 2023. március 2. 15:44
Carlson hamis ötletekkel traktálja a világot, és pozitívan befolyásolja Putyin megítélését. Még a Republikánus Párt elitje is retteg a sztár-műsorvezetőtől, aki rendszeresen szidalmaz vezető szenátorokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Európában aggodalommal figyelik a 130 milliós ország mélyülő válságát
Káncz Csaba | 2023. március 1. 15:59
Mexikó egyre inkább olyan potenciális államnak tűnik, amely geopolitikailag az USA egyfajta ellenségévé rendeződhet át. A kábítószer-maffia vezetői hadurakként viselkednek az ország területének harmadán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ki képes még megállítani a kínai kémeket?
Káncz Csaba | 2023. február 28. 15:01
A kibertér hadszíntérként való felhasználása Kína részéről több fronton is komoly fenyegetést jelent számos ország nemzetbiztonságára nézve. A háború gyorsan változó természete, amely elsősorban az adatokra helyezi a hangsúlyt, rávilágít arra, hogy a védelmében és kezelésében rejlő sérülékenységek hogyan használhatók kiskapuként. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Föl akarja-e darabolni az USA Oroszországot?
Káncz Csaba | 2023. február 27. 15:12
Putyin háborúja a Szovjetunió rendezetlen és lassú felbomlásának része. Oroszország egyre diktatórikusabb vezetése Ukrajna invázióját nemcsak szükségszerűségnek tekinti a Nyugattal szembeni érvényesülés szempontjából, hanem a nyugati hatások alóli kiszabadulás esélyének is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett egy újabb háború előszele
Káncz Csaba | 2023. február 26. 11:25
Irán és Izrael a szürke zónában, hadüzenet nélkül már évek óta háborúban áll. Ahogy Teherán egyre közelebb kerül ahhoz, hogy nukleáris hatalommá váljon, Azerbajdzsán földrajzi elhelyezkedése, valamint Irán jelentős azerbajdzsáni lakossága két olyan fontos tényező, amelyek miatt az ország értékes szövetségese Izrael és az USA számára az Irán elleni küzdelemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Visszatalál-e még valaha Oroszország Európába?
Káncz Csaba | 2023. február 24. 15:42
Putyin döntése olyan útra állította Oroszországot, amelyről az utódja nehezen térhet le. Az ukránok általában véve hibáztatják Oroszországot – és a társadalmat, a néma többséget, akik egyszerűen figyelmen kívül hagyják a vérengzést. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína holnap nagy bejelentést tesz az ukrajnai háborúval kapcsolatban
Káncz Csaba | 2023. február 23. 16:16
Ukrajna robusztus ellenállása a kínai pozíció újragondolásához vezetett, hogy megakadályozzák a további orosz kudarcokat vagy akár a súlyos vereséget. Peking számára a tűzszünet lenne a kézenfekvőbb megoldás. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin egy megoldhatatlan konfliktus mocsarában vergődik
Káncz Csaba | 2023. február 22. 15:32
A diplomácia háttérbe szorulása rossz hír az amúgy is kaotikus és instabil nemzetközi rendszer, valamint Európa és Ázsia törékeny biztonsága számára. Akik Oroszország ukrajnai háborújának gyors végét jósolják, idén valószínűleg ugyanolyan csalódottak lesznek, mint 12 hónappal korábban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Morajló világunk – újra 1938-ban találtuk magunkat
Káncz Csaba | 2023. február 21. 19:22
Nagyító rovatunkban ezúttal azt vizsgáljuk meg, hogy miért érezték újra 1938-ban magukat a Müncheni Biztonságpolitikai Fórum résztvevői. Miközben az ENSZ-főtitkár és a pápa arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai konfliktus harmadik világháborúvá fajulhat, Németországban egyre hangosabban szólalnak meg azok, akik szerint a globális háborús fenyegetést nem kell komolyan venni.  
Makro / Külgazdaság Kőkemény üzeneteket kapott Putyin Münchenből
Káncz Csaba | 2023. február 19. 11:47
A müncheni biztonságpolitikai konferencia korábban az ellenfelek közötti párbeszéd színtere volt, de idén nem ez a helyzet. Első ránézésre a konferencia elsősorban az ukrán háborúval foglalkozik, a szervezők szerint azonban ennél többről van szó: a régi, Nyugat uralta világrendet védő államok és ellenfeleik közötti hatalmi harcról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin ma belerángatná a belarusz diktátort a háborújába
Káncz Csaba | 2023. február 17. 15:14
Belarusz ténylegesen megszállt ország, de az oroszok nem váltották le Lukasenkát. Ma a két elnök Moszkvában megvitatja az országaik közötti „katonai és biztonsági” együttműködés folytatását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Győzhet-e Putyin a nyugati harckocsik ellen?
Káncz Csaba | 2023. február 16. 15:17
A nyugati harckocsik szállítása a konfliktus kiterjesztésének lépése, és kockáztatja a NATO és Oroszország közötti konfrontációt. De a tankok száma kevesebb, mint amennyit Ukrajnában vártak, és így nem valószínű, hogy a háború irányának radikális megváltoztatásához vezet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A világ legészakibb fővárosa a térségünk felé fordul
Káncz Csaba | 2023. február 15. 16:41
Az ukrajnai orosz invázió arra késztette Izlandot, hogy feladja orosz együttműködését, egyben elmélyítse biztonsági kooperációját az északi országokkal és az USA-val. Izland ugyan nem tervezi az EU-csatlakozást, de fokozott figyelmet fordít a szervezet keleti tagjaira, kiemelve Ukrajna iránti elkötelezettségüket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia
Káncz Csaba | 2023. február 14. 15:53
A hibrid hadviselés eszközeivel Oroszország képes – és a jelek szerint hajlandó - erőszakot szítani Moldovában, Boszniában, valamint Szerbia és Koszovó között. Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolja Sandu moldovai elnököt, hogy egyesülésre törekszik Romániával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína nagyon ráfizetett ezzel a két nagy országgal
Káncz Csaba | 2023. február 13. 15:21
Kína számára Pakisztán és Egyiptom beszorult adósoknak számítanak, de mint BRI-partnerek túl fontosak, és gazdaságuk is túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjenek. Kairó és Iszlámábád hosszabb távú gazdasági fejlődése attól függ, hogy foglalkoznak-e a mélyen gyökerező strukturális problémáikkal. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin titkos segítői a nemzetközi arénában
Káncz Csaba | 2023. február 12. 11:46
A BRICS-országok sok tekintetben megtestesítik, mit jelent „reálpolitikus külpolitikát” folytatni. Cselekedeteik egyben rámutatnak arra, hogy az ukrajnai háború nem csak egyetlen ország, hanem a világ megosztásával fenyeget. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A kínai hadsereg és az intelligens hadviselés
Káncz Csaba | 2023. február 10. 15:14
A kínai kém-léggömb apropóján megvizsgáljuk, hogyan folyik a modernizáció a kínai néphadseregben. Peking 2027-re, azaz a néphadsereg 1927-es megalapításának 100. évfordulójára már egy automatizált haderőt akar működtetni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövőre valószínűleg már nem Biden vezeti Amerikát
Káncz Csaba | 2023. február 9. 19:13
A demokratáknak csak bő egyharmada szeretné, ha Biden újra elnök lenne. A Fehér Ház ura beszédében foglalkozott a következő évre szóló törvényhozási programjával, beleértve a gazdasági célokat, a kínai kapcsolatokat és a rendőrség reformját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Átrajzolja a török belpolitikát a tragédia
Káncz Csaba | 2023. február 8. 15:45
A török elnök a választási évben még a tragédiát is arra használja föl, hogy éket verjen az ellenzék pártjai közé. A kétségbeesés szítja a közvélemény haragját: a 180 ezres Iskenderun városában a kutató-mentők száma tegnap nem haladta meg az 50-et. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Nagyhatalmak közt őrlődve – a szigetország számára nagy a tét
Káncz Csaba | 2023. január 31. 15:31
Japán csatlakozott a Kínával szembeni amerikai chip-korlátozásokhoz. Az ország a növekvő geopolitikai feszültségeket a gazdasági érdekeivel próbálja egyensúlyba hozni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izrael titkos játszmája Irán szomszédságában
Káncz Csaba | 2023. január 30. 09:46
Az iráni belföldi zűrzavar és Oroszország ukrajnai vesszőfutása tovább bonyolította Azerbajdzsán és Irán feszült viszonyát. Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin semmilyen körülmények között nem adja a Krímet
Káncz Csaba | 2023. január 25. 15:13
A Nyugat harckocsi-szállításainak kifejezett célja az ukrán fegyveres erők tavaszi offenzívájának lehetővé tétele. A Krím esetleges feladásával oroszok százezrei kényszerülhetnek otthonuk elhagyására, ami a Putyin-rezsim számára politikai öngyilkossággal érne föl. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek kálváriája – megrendül az állam
Káncz Csaba | 2023. január 24. 15:33
A háború elhúzódásával egyre korlátozottabbá válik az ukrán kormány azon képessége, hogy egyes régiókban visszaállítsa az erős államot és a nemzeti identitást. Minél tovább folytatódik az erőszak, annál kevésbé valószínű, hogy a menekültek hazatérnek. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG