Világpolgár
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót 
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az EU-választás után a radikális párt kettéosztaná az országot 
Káncz Csaba | 2024. június 11. 09:31
Belgiumban két kemény jobboldali párt együttesen a szavazatok 47 százalékát szerezte meg a regionális flamand parlamenti választásokon, és nem kizárt a koalíció közöttük. A Vlaams Belang párt a függetlenség felé akarja vezetni Flandriát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Párizs után Washingtont is kirúgják a térségből 
Káncz Csaba | 2024. június 10. 09:31
Az afrikai gyarmati örökségben gyökerező francia-ellenes érzések mostanra Nyugat-ellenes hullámmá szélesedtek. A Száhel-övezet a legjobb példa az éghajlatváltozás határokon átnyúló, egymással összefüggő kockázataira, kihatva a kényszerű lakóhelyváltozásra, az élelmezésbiztonságra, a konfliktusokra és az államok törékenységére. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Putyinnal fizettetik ki az ukrán ellenállást 
Privátbankár.hu | 2024. június 9. 09:53
A G7-ek a jövő héten döntenek a befagyasztott orosz pénzekről. Egy radikális javaslat az ukrán védelem támogatásának egyik leghatékonyabb formáját jelentené az orosz agresszió kezdete óta. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi A militarizálódó világban vasárnap új útra lép Európa 
Káncz Csaba | 2024. június 7. 15:01
Az ukrajnai és az izraeli-palesztin háború előtérbe helyezte a világrend válságának militarizálódását, ami egyre erősebben befolyásolja az európai politikai dinamikát. A jobboldali erők gyarapodásra számítanak az európai parlamenti választásokon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijev dühöng – csődöt mondó nyugati csodafegyverek 
Káncz Csaba | 2024. június 5. 09:35
Rossz hír Ukrajnának, hogy a valójában igen pontos nyugati fegyverek egyre kevésbé találják el célpontjaikat. Ez az orosz hadsereg egyre fejlettebb elektronikus hadviselési képességének köszönhető. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Egyre nagyobb bajban az orosz energiaipar  
Káncz Csaba | 2024. június 4. 09:31
Peking már tavaly ősszel elutasította a befektetést a „Szibéria Ereje-2” földgázvezeték építésébe. Eközben az orosz üzemanyagpiacon halmozódnak a problémák. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína ezt a csodafegyvert vetné be Tajvan ellen 
Káncz Csaba | 2024. június 3. 09:27
A kétéltű támadóhajó új, drónközpontú haditengerészeti stratégiát jelez, és a tajvani háborús forgatókönyv szempontjából kulcsfontosságú tengeri szállítási képességek hiányosságait orvosolja. Kína haditengerészeti és légi támaszpontjai Hajnanban, a Dél-kínai-tengeren és a nemrégiben korszerűsített támaszpont a vazallus-állammá degradált Kambodzsában tovább erősíthetik a könnyű repülőgép-hordozó flotta képességeit. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Zavargások robbanhatnak ki Trump elítélése után 
Káncz Csaba | 2024. június 2. 09:20
Az ítélet után a republikánus nagyágyúk soraiban verbális támadássorozat indult az amerikai igazságszolgáltatás ellen. Trump rendíthetetlen szavazói „zavargásokra és erőszakos megtorlásra” szólítanak fel. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Amerika és Kína újabb ország miatt ugrik egymásnak  
Káncz Csaba | 2024. május 31. 09:31
Az USA szerint a kambodzsai haditengerészeti bázis a kínai haditengerészet előörse a forrongó Dél-kínai-tenger közelében. Amerika és Vietnám egyben több információt követel egy 180 kilométeres csatornával kapcsolatban, amely a kínai hadihajók számára hozzáférést biztosíthatna Kambodzsa belsejéhez és a kambodzsai-vietnámi határhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Szintet ugrik a Nyugat és Moszkva közötti konfliktus 
Káncz Csaba | 2024. május 30. 05:46
Rohamosan bővül azoknak az országoknak a listája, amelyek engedélyezik Ukrajnának, hogy az általuk szállított fegyverekkel orosz állásokat semmisítsenek meg. Az eszkalációs dinamikához érdemes hozzátenni, hogy az amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési rendszer már jóval az oroszok ukrajnai inváziója előtt összeomlott. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Egyre nagyobb pofonokat kap Netanjahu 
Káncz Csaba | 2024. május 29. 09:39
Az EU fontolóra veszi az Izraellel kötött társulási szerződés felmondását. Ezzel párhuzamosan Németország és Franciaország már bejelentette, hogy támogatják a Nemzetközi Büntetőbíróságot, ha az kiadja a letartóztatási parancsot az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Erőszakba fulladt a 130 milliós ország választási kampánya 
Káncz Csaba | 2024. május 28. 09:31
A legnagyobb spanyol nyelvű ország vasárnap szavaz. A jelenlegi erőszakhullám mögött drogbandák állnak, amelyek igyekeznek tovább növelni hatalmukat a politika felett. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Putyin-Orbán paktum része a Honvédség csádi missziója? 
Káncz Csaba | 2024. május 27. 09:33
Líbia értékes hozzáférést biztosít Moszkvának a Földközi-tengerhez, nyomást gyakorol a NATO-ra és az EU-ra, valamint stratégiai útvonalat kínál Nyugat-Afrika felé. Itt jön a képbe a magyar kormányzat azon elképesztő terve, hogy katonai bázist létesít Csádban. Káncz Csaba jegyzete
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között 
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking 
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Iráni elnökválasztás: tömegek fogják bojkottálni 
Káncz Csaba | 2024. május 22. 09:31
Raiszi elnök halála egy feszült bel- regionális- és nemzetközi politikai helyzetben történt, öt héttel Irán Izraellel történt konfrontációja után. A június 28-i elnökválasztást az irániak tömegei újra bojkottálni fogják. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság 
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Tűzvészként terjed a politikusok elleni erőszak Európában 
Káncz Csaba | 2024. május 19. 10:37
Kontinensünkön egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Megvizsgálunk több vezető országot az egyre inkább eldurvuló incidensek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Putyin és a bojárok – kiélezett játszma a Nyugat ellen 
Káncz Csaba | 2024. május 17. 09:31
A tapasztalt közgazdász kinevezése a védelmi minisztérium élére a legnagyobb változás az új orosz kormányban. Ez mutat rá világosan, hogy Putyin meg van győződve: a jövője attól függ, hogy képes-e fenntartani az orosz gazdaságot és a katonai költségvetést. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi A London–Párizs-tengely keményen beáll Ukrajna mögé 
Káncz Csaba | 2024. május 16. 09:32
A Brexit után Franciaországnak egyértelművé kell tennie saját EU-s vezetői ambícióit. Az Egyesült Királyság viszont a Brexit utáni és transzatlanti szerepét mérlegeli, és a védelmi kiadások közelmúltbeli növelésével arra ösztönzi az európai NATO-szövetségeseket, hogy kövessék a példáját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban 
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Összeomlás szélén a fél évszázados békemegállapodás Izraellel  
Káncz Csaba | 2024. május 14. 09:31
Izrael szélsőjobboldali kormánya nem ismeri a mértéket Gázában és ez a világpolitikában is látványos folyamatokat indított el. Kairó szerint a rafahi művelet nagy veszélybe sodorta az Izraellel 45 éve kötött békeszerződést, amely a regionális stabilitás egyik sarokköve. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Trump újra ágyba bújna az olajipari óriásokkal 
Káncz Csaba | 2024. május 13. 09:52
A volt elnök egymilliárd dollárt kér a kampány-kasszájába az olajvállalatok vezetőitől, cserébe szétverné a jelenlegi környezetvédelmi rendszert. Bár mindez a fosszilis tüzelőanyag-iparnak kedvezne, feldühítené viszont az autóipart, amely dollármilliárdokat fektetett a benzinüzemű autókról való átállásba. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Befolyásos amerikai lap vázolja fel a Kína elleni háború előkészületeit 
Káncz Csaba | 2024. május 12. 09:31
A befolyásos amerikai lap szerint az USA-nak a katonai tervezéssel integrált stratégiai folyamat révén kell átalakítania Kínát feltartóztató politikáját. A haditervezést be kell ágyazni a gazdasági ügynökségekbe. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nem csak Budapestet használja Putyin a Nyugat aláásására 
Káncz Csaba | 2024. május 10. 09:28
Putyin 2022 őszén a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) diplomáciai tapasztalattal nem rendelkező altábornagyát nevezte ki ciprusi nagykövetté. Az FSZB és más orosz hírszerző ügynökségek Ciprust mára a Kreml egyik európai támaszpontjává tették. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Két évtized után: mit adott a térségünknek az EU? 
Káncz Csaba | 2024. május 9. 09:34
Húsz évvel az EU-csatlakozás után térségünk országai egyre aktívabbak a nemzetközi diplomáciában és egyre sikeresebbek gazdaságilag. Egyes tagállamok belpolitikai fejleményei azonban aggodalomra adnak okot. Az ukrajnai háború új lendületet ad a bővítés kérdésének. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Biden elnöknek rosszkor jött a hír Izraelből 
Káncz Csaba | 2024. május 8. 09:31
Az USA egyetemein zajló, palesztin-párti tiltakozások már több országra átterjedtek. Biden próbálja megütni a megfelelő hangot, de Netanjahu rafahi katonai kampánya a legrosszabbkor jött számára. Káncz Csaba jegyzete.  
Nemzetközi Berlinben egyre hangosabban követelik a sorkötelezettség visszaállítását 
Káncz Csaba | 2024. május 7. 05:37
A németek több mint fele támogatja a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését az ország biztonságát érintő kihívásokra tekintettel. A Rheinmetall vezetője szerint a német éves védelmi költségvetést a jelenlegi 52 milliárd euróról legalább 30 milliárd euróval kellene növelni. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Párizs már csapatokat küldött az ukrajnai frontra? 
Káncz Csaba | 2024. május 5. 10:22
Ha Macron szövetségeseket talál merész kijelentéseihez, akkor valóban tartós politikai bázist teremthet az elképzelései számára. Egyes értesülések szerint Franciaország a múlt hónapban már elküldte első csapatait Ukrajnába. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Újabb konfliktus érik Európa határán 
Káncz Csaba | 2024. április 25. 09:31
Az orosz-ukrán és az örmény-azerbajdzsáni konfliktus komoly hatással van az eurázsiai regionális biztonsági keretrendszerre. Franciaország és India segítségére siet a geopolitikai útkeresést folytató Örményországnak. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Amerika atomfegyvereket telepít az orosz határ közelébe? 
Káncz Csaba | 2024. április 24. 09:31
Az EU és a NATO is attól tart, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben, akkor a konfliktus átterjedhet Lengyelországra. Varsói vélemények szerint a nukleáris elrettentő erő megléte elgondolkodtatná az orosz vezetőket, hogy támadást indítsanak-e Lengyelország, így következésképpen a NATO ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ráteheti Kína a kezét az Indiai-óceánra?  
Káncz Csaba | 2024. április 23. 09:31
A Kína-barát elnök pártja elsöprő győzelmet aratott a stratégiai fekvésű Maldív-szigeteken. A kínaiak kikötőkbe, ipari létesítményekbe és olajvezetékekekbe invesztálnak olyan – Indiával szemben többnyire ellenséges – szomszéd országokban, mint Mianmar, Srí Lanka, Banglades és Pakisztán. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ezen bukhat el Biden elnök újraválasztása 
Káncz Csaba | 2024. április 22. 09:31
Ahhoz, hogy megnyerje Michigan szövetségi államot novemberben, az elnöknek meg kell hallgatnia a választókat. Márpedig a demokrata szavazók 75 százaléka nem támogatja, ahogyan Izrael vezeti a gázai  háborút. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A német kormány becsapja Európát 
Káncz Csaba | 2024. április 21. 10:44
Berlin és Peking újbóli összebarátkozásának szélesebb körű geopolitikai következményei vannak. Miközben a világban a biztonságpolitikai eszkaláció időszakát éljük, a német kormánynak ki kellene néznie a vállalati lobbik buborékjából. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Putyintól elfordulnak a régi szövetségesek 
Káncz Csaba | 2024. április 19. 09:31
Az ​​orosz agresszió Ukrajnában felgyorsította Moszkva befolyásának csökkenését a dél-kaukázusi és közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokban. Érzékelve az orosz hatalom törékenységét, a régió kormányai olyan geopolitikai irányváltást hajtanak végre, amelyet a Kreml sokáig képes volt megakadályozni. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Sötét árnyak alatt kezdődik a világ legnagyobb választása 
Káncz Csaba | 2024. április 18. 09:34
A közvélemény-kutatások jelentős elégedetlenséget jeleznek a választók körében a krónikusan magas infláció és munkanélküliség miatt. Modi miniszterelnök választási kampányát az elmúlt hetekben több gyanús incidens is beárnyékolta. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az európai háború és a német-francia ellentét 
Káncz Csaba | 2024. április 17. 09:31
Párizs és Berlin osztozik abban a meggyőződésben, hogy Ukrajna hosszú távú támogatása létfontosságú, de eltérően értelmezik a háborút. Európának jó oka van az aggodalomra, hiszen Putyin eltökéltsége az orosz birodalmi hatalom helyreállítására vallásos megszállottságává lett. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az oroszoknak kezd elegük lenni Putyin háborújából 
Káncz Csaba | 2024. április 16. 09:31
Moszkva célja, hogy Ukrajna légvédelme egyre porózusabb legyen, így tetszés szerint csapást mérhessen a polgári infrastruktúrára, gyárakra és katonai létesítményekre. Eközben az orosz hátország egyre közömbösebb a Kreml politikai és katonai programja iránt. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Káncz Csaba: Megérkezett az újabb háború előszele 
Káncz Csaba | 2024. április 15. 05:47
Irán és Izrael a szürkezónában, hadüzenet nélkül már évek óta háborúban áll. Teherán azonban most először támadta meg közvetlenül Izraelt. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Orosz behatolás a Republikánus Pártba – így segít Budapest 
Káncz Csaba | 2024. április 14. 10:31
A demokraták évek óta figyelmeztetnek az orosz befolyásra a Trump által túszul ejtett Republikánus Pártban. Most azonban már a kongresszus néhány prominens republikánus tagja is megkongatja a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett 
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Mélybe rántja Biden elnököt a szélsőséges izraeli kormány 
Káncz Csaba | 2024. április 11. 09:31
Valószínűtlen, hogy egy szélsőséges izraeli kormány és egy diszfunkcionális kongresszus mellett a Fehér Ház nagy alkut kössön a Közel-Keleten. Megvalósíthatóbb alternatívaként Biden tavasszal, elnöki újraválasztási kampánya részeként egy nagy alku paramétereit jelenthetné be. Bidennek még egy ilyen kilátáshoz is sürgősen szüksége van egy tartós tűzszünetre. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Orbán és Trump – a vallás sakkban tartja a politikát 
Káncz Csaba | 2024. április 10. 09:31
Indiától kezdve Amerikán át egészen hazánkig az állam és egyház közötti választóvonal a szemünk előtt oldódik fel. A vezető vallások az állam részei lettek, kijelölt feladatokkal a belbiztonságban és a külső hírszerzésben. Káncz Csaba jegyzete.  
Nemzetközi Dráma a nagykövetségen – az ENSZ főtitkára is tiltakozik 
Káncz Csaba | 2024. április 9. 09:32
A nemzetközi politikai feszültség drámai eszkalálódásának jeleként a múlt héten két diplomáciai létesítményt is támadás ért. Izrael lebombázta Damaszkuszban az iráni konzulátus épületét, Ecuador pedig lerohanta fővárosának mexikói nagykövetségét. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Roncsderbi lett az amerikai elnökválasztás 
Káncz Csaba | 2024. április 8. 09:31
Trump képes lehet arra, hogy megnyerje az elnökválasztást, különösen, ha Biden mentálisan, vagy - ami még rosszabb - fizikailag megbicsaklik a nézők milliói előtt a viták során. Az idei párbaj inkább arról szól, hogy ki a kevésbé népszerűtlen jelölt, mintsem arról, hogy egy erős államférfit válasszanak meg a világ első számú hatalmának élére. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Így buktatták le a csehek és a lengyelek az orosz ügynökhálózatot  
Káncz Csaba | 2024. április 7. 10:32
Prága és Varsó együttműködésének köszönhetően márciusban sikeresen felszámoltak egy oroszbarát ügynökhálózatot. Ez az "Európa Hangja" nevű honlapon keresztül EU- és Ukrajna-ellenes dezinformációs kampányt folytatott, amelynek célja többek között a közelgő európai parlamenti választások eredményeinek befolyásolása volt. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kőkemény figyelmeztetés a revizionista Kínának 
Káncz Csaba | 2024. április 5. 09:32
Az amerikai háromoldalú megállapodások hulláma félreérthetetlen üzeneteket küld a revizionista Peking címére. A háromoldalú csúcstalálkozó erősíteni fogja a három nemzet erőteljesebb és egységesebb közös válaszlépéseit a vitatott vizeken és Tajvan vonatkozásában. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG