BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. szeptember 25. 17:05

Első alkalommal rendeznek konferenciát a világméretű nyomorról egy olyan helyszínen, mely maga is érintett a problémában. A találkozót Afrika egyik legnagyobb nyomornegyedében szervezik meg, a cél pedig az, hogy a diskurzus ne a szegényekről, sokkal inkább őket bevonva történjen.

A rendezvényt (World Poverty Forum - WPF) a Világgazdasági Fórumhoz hasonlítják, azzal a különbséggel, hogy most végre a legszegényebbek bevonásával beszélnek majd a problémákról, nem úgy, mint a Davosban tartott találkozókon. Az eseményt most szerdán jelentették be az ENSZ New York-i közgyűlésén.

Kennedy Odede az esemény fő szervezője, aki egész életében Nairobi Kibera nevet viselő nyomornegyedében élt és jelenleg is a szociális szférában dolgozik úgy fogalmazott, azért kell összegyűjteni a világ vezetőit és a politikai döntéshozókat, hogy megváltoztassák az alapvető dinamikáját mindannak, ahogy a nagy globális kérdéseket manapság megvitatják. Máshogyan kellene beszélni a szegénység kérdéséről, mint eddig, és eljött az ideje annak is, hogy a politikai döntéshozók eljöjjenek a helyszínre, és lássák, hogy már most is milyen komoly munkát folytatnak a helyiek a szegénység elleni küzdelemben - fogalmazott a Guardian-nek.

A Davoshoz hasonló találkozók rendkívül hasznosak tudnak lenni, de csak arra, hogy a világ vezetői találkozzanak egymással, arra azonban teljességgel alkalmatlanok, hogy a szegényekkel és a közösségben munkát végző emberekkel egyáltalán kapcsolatba lépjenek és testközelből megismerhessék az ő valós problémáikat – mondta Odede.

Fifty-fifty

A rendezvény résztvevői fele-fele arányban kerülnek majd ki a világ legbefolyásosabb vezetői és az afrikai, indiai, dél-amerikai helyi közösségek vezetői közül, olyanokból, akiket túl sokáig hagytak ki ezekből a beszélgetésekből.

A WPF az ENSZ egyik legfontosabb rendezvénye lesz az elkövetkező időszakban, és azt a célt szolgálja, hogy valamiképp felgyorsítsa a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek mihamarabbi elérését. Ezeket egyébként a világszervezet mostani közgyűlésén is széles körben kritizálták, mondván, hogy nagy valószínűséggel nem teljesíthetők a 2030-as vállalásig.

Jelenleg több mint 700 millió ember - a világ népességének 10 százaléka – él rendkívüli nyomorban, ők napi két dollárnál is kevesebből kénytelenek megélni.   Miközben sok régió komoly előrehaladást tudott elérni a szegénység csökkentésében, Afrika szinte egésze, különösen a Szaharától délre eső rész képtelen a problémát leküzdeni. Az előrejelzések szerint 13 afrikai országban 2030-ig növekedni fog a rendkívüli nyomorban élők abszolút száma.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Palkovics László: Már egymillió emberen segített a kormány
MTI | 2020. május 23. 13:30
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet.
Makro / Külgazdaság Soros kitart az örökké fizetendő hitel terve mellett
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 12:39
Soros György, a magyar származású milliárdos egy holland lapnak adott nyilatkozatot, ahol megismételte az örökjáradék kötvényes tervét, amely szerinte kiránthatná az Európai Uniót a mostani gazdasági válságból. Más kérdés, hogy számos európai politikus, így Orbán Viktor is határozottan ellene van az ötletnek.
hírlevél