<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Peruban olyan hatalmas különbségek, sőt ellentétek vannak a tájban, az építészetben, az emberek életszínvonalában, szokásaiban, ételeiben, a városrészek stílusában, mintha nem is egy ország lenne, hanem tucatnyi. Így csak fel-alá utazni is élmény, az út legalább olyan érdekes, mint maga az úti cél. Világjáró rovatunk ezúttal ismét Dél-Amerikából jelentkezik.

Milyen a perui táj? Milyenek a perui emberek? Milyenek a perui ételek? Ilyeneket ne kérdezzetek tőlem. Egyébként sem szeretek általánosítani, Peru – illetve alighanem Latin-Amerikai nagy része – esetében ez még inkább értelmetlen. Peru ugyanis sok van.

Teljesen más az a Peru, amit pédául egy turistabusz tetőteréből látsz Lima gazdag városrészeiben (San Isidro, San Borja, San Miguel, Miraflores). Szép tiszta utcák, luxusvillák vagy sokemeletes, csupaüveg lakópaloták, pálmák, szupermarketek, bankfiókok sora. Bármely európai vagy észak-amerikai városban megállnák a helyüket. Csak több a rendőr és a biztonsági kamera. Idilli Youtube-videó a leggazdagabb limai negyedekről:

Mennyire mások a spanyol és az inka emlékek!

Megint más Lima belvárosa, ódon koloniális spanyol épületeivel, templomaival, kormányzati és egyházi palotáival. Szűk utcák és tágas terek, hősök szobrai, műemlékek, metrót helyettesítő modern autóbuszok (“Metropolitano”). De már néhány buszmegállónyira megdöbbentő kunyhókat láthat az ember a hegyoldalon.

Koloniális palota Lima belvárosában.Koloniális palota Lima belvárosában.

Teljesen más az a Peru is, amit a Machu Picchu, a Titicaca-tó, az inkák spirituális öröksége vagy az Andok elképesztő csúcsai után vágyó turisták szeretnének látni. Az éttermekben nagyon finomakat eszel, a buszok és vonatok többnyire légkondicionáltak, az idegenvezetők angolul beszélnek, a múzeumok csodásak.

Tengerparti szikla sütkérező rákokkal és madarakkal (Ancón).Tengerparti szikla sütkérező rákokkal és madarakkal (Ancón).

Az utazás is élmény

A természet csodálatos, nemcsak Magyarországhoz képest különleges, de például az Alpok és az Andok vagy az Adria és a Csendes-óceán is igazán sokban különböznek egymástól.  Legalább annyira izgalmas lehet sokaknak az utazás a megcélzott romok vagy városok felé, mint maguk a látnivalók. A vonatozás a goromba Urubamba folyó sziklás völgyében vagy a buszozás 4000 méter feletti magasságban a kopár hegyek között ugyanúgy felejthetetlen, mint a Világörökség részeinek nyilvánított romok.

Nem a cél a lényeg, hanem az út maga.

Ahol az Andok és az Amazonas-medence találkozik (látkép Machu Picchu hegyéről).Ahol az Andok és az Amazonas-medence találkozik (látkép Machu Picchu hegyéről).

Az árak európai, még magyar szemmel is mérsékeltek (2021-es állapot), még úgy is, hogy a külföldire sokszor magasabb tarifa vonatkozik. Cusco belvárosa gyönyörű, a piacon minden szuvenír kapható, a külvárosba meg a legtöbben nem mennek.

Cusco girbegurba kis utcái.Cusco girbegurba kis utcái.

Egy másik bolygóról jöttek

A fél évezredes inka romok között úgy érzi magát az ember, mintha egy másik világban járna, talán egy másik bolygón is. (Ott is vannak, akik elhiszik, hogy az inkák egy másik bolygóról jöttek.) Annyira más stílusú minden, mint amit Európában megszoktunk, annyira rejtélyes, annyira más gondolkodásmódra utal.

Gyakorta összefonódik a civilizáció a természettel, a szikla szinte észrevétlenül megy át falba, a forrás vagy patak csatornába, kútba. Mintha az emberi építmények össze akarnának olvadni a Föld Anyával (Pacha Mama) vagy a Nap Atyával (Taita Inti). Ezért is van ott annyi spirituális élményre vágyó nyugati turista.

Machu Picchu részlete, a Kondorkeselyű Temploma.Machu Picchu részlete, a Kondorkeselyű Temploma.

Elhagyatott vidékek

Megintcsak más az a Peru, amit a buszból látsz, amikor elmész például Cusco környékére inka romokat látogatni. Köves, nehezen megművelhető földek, száraz legelők, sovány tehenek, szamarak és lámák, mezítláb szaladó pásztorlány, reménytelen mozgóárusok, alig járható utak. Azt mondják, sokan spanyolul sem tudnak arrafelé.

Triciklis üdítőárus az út szélén Cusco közelében.Triciklis üdítőárus az út szélén Cusco közelében.

Az elbeszélések alapján nagyon nagy különbség van Peru különböző régiói között is. Mást esznek, más hozzávalóból főznek, más zenékre táncolnak, kissé másként vélekednek a világról és egymásról az egyes régiók, tartományok lakói. De ezért is olyan változatos és finom a perui konyha, abból is több van. Keverednek a spanyol, indián, ázsiai, európai ízek, trópusi, tengeri és hegyvidéki hozzávalók, fűszerek.

A tengerpart sok helyen sziklás, másrészt egy hideg áramlat miatt hűvös, ami jó a halaknak és a tengeri madaraknak, de kevésbé jó a turistáknak. Azért nyáron, decembertől februárig szépen megtelnek a strandok, de inkább helyiekkel. Külföldi látogatóknak talán az ország északi része ajánlható. Télen legfeljebb a lábukat mártogatják a vízbe és sétálgatnak az emberek.

Tengerparti részlet télen, a Limához tartozó Ancón városkában.Tengerparti részlet télen, a Limához tartozó Ancón városkában.

A munkásnegyedek népe

Teljesen más a több mint tízmillió lakosú Lima-Callao agglomeráció azon része is, ahol a lakosság nagyobb része él, és ahol szegénynegyedek nyomornegyedekkel váltogatják egymást. Nagyrészt szürke, sárga, sivatagi porral borított betonkockák sorakoznak itt, felül kilógó betonvas csápokkal, hogy ha jönnek az unokák, felfelé lehessen terjeszkedni még pár négyzetmétert.

Szűk lakókockák, por, kényszervállalkozások. Lima egyik szegénynegyede.Szűk lakókockák, por, kényszervállalkozások. Lima egyik szegénynegyede.

Apró, szegényes boltok, garázsbutikok, műhelyek és házi kifőzdék sora, utcai mozgóárusok hada, állandó dugókban fővő roncsautók és buszromok, mototaxi nevű benzines háromkerekűek, sőt lábpedállal hajtott “riksák”. Szemét, kosz, por, kóbor vagy alig etetett kutyák és macskák. Az az érzésed, hogy az emberek fele kényszervállalkozó vagy munkanélküli. Sőt koldus, aki csak azért árul valami cukorkát, hogy a koldulást leplezze. Nem egy, nem száz, hanem tízezrek, százezrek.

A melegvíz ezekben a negyedekben luxus, nincs is minden házban, pedig télen hajnalban plusz 8-12 fokra is lehűlhet a sivatagi eredetű levegő. A fűtés teljesen ismeretlen fogalom, a szigetelés még a jobb épületeknél is minimális. A helyiek a mobiltelefonjukat sokszor nem viszik magukkal, mert ha ellopják, nem tudják pótolni.

Akkor milyen egy rosszabb környék?

Bankszámlájuk nincs, kevéske pénzüket eldugják a lakásban. Postaszolgálat sincs, a számlákat trafikokban, gyógyszertárakban lehet befizetni. Az egészségbiztosítás a legtöbbek számára elérhetetlen, az ellátatlanságba bele is lehet halni. Mentőszolgálat sincs, a rendőr pedig ritka.

A város pereme Limában. Szemét, aszály, por, a meredek hegyoldalra szoruló nyomornegyed, filléres mototaxik, mint alapvető közlekedési eszköz.A város pereme Limában. Szemét, aszály, por, a meredek hegyoldalra szoruló nyomornegyed, filléres mototaxik, mint alapvető közlekedési eszköz.

És ez egy viszonylag jobb munkáskörnyék. A rosszabb helyeken betonra sem telik, bádoglemez, deszka, sőt kartonpapír viskók, konténerek vagy sátrak szolgálnak emberi lakhelyül százezrek, talán pár milló ember számára is. Víz jó esetben az utca végén.

Turistákra vadászó, kéregető, népviseletbe öltözött gyerekek (Ollantaytambó).Turistákra vadászó, kéregető, népviseletbe öltözött gyerekek (Ollantaytambó).

Latin-amerikanizálódás a saját bőrödön?

Sokat emlegették nálunk egy időben, főleg 2010 körül a “latin-amerikanizálódást”, azt a folyamatot, amikor egy társadalom végletesen szétszakad. Amikor a szegény tömegek és a kevés számú dúsgazdag között eléggé vékony lesz a középosztály.

Minden magyar, talán más kelet-európai politikust is el kéne küldeni pár hónap tanulmányútra néhány perui vagy brazil nyomornegyedbe. Pénz nélkül. Hogy megtudják, hová nem kéne eljutni.

(A szerző felvételeivel.)

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Szubjektív Putyin saját paródiáját adta elő nagy beszédében - ez lenne a vég kezdete?
Litván Dániel | 2022. október 2. 16:34
Megváratta a közönségét, majd összevissza beszélt az orosz elnök a nagy, történelmi eseményen. Nem biztos, hogy jó ötlet saját leghűbb embereit is hülyének nézni és megalázni. Jegyzet.
Szubjektív Örökre rejtve maradhat, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot
Wéber Balázs | 2022. október 2. 05:24
Hétfőn ismeretlenek tönkretették az Európát Oroszországgal összekötő egyik legfontosabb gázvezetékpárt a Balti-tengeren. Az Északi Áramlat négy vezetékéből három károsodott, és akár örökre használhatatlanná válhat. Ezzel egy évtizedes európai-orosz gigaprojekt múlhat ki a tenger mélyén. Mit tudunk eddig a történtekről? Mit állíthatunk, és mi csak feltevés? Ami biztos: az akció "szigorúan bizalmas" – gyanúsítottak lehetnek, de teljesen tisztán aligha látunk majd az ügyben.  
Szubjektív Madárparadicsom és tengerparti hangulat a magyar határnál
Elek Lenke | 2022. október 1. 05:38
Burgenland az a része Ausztriának, ahol többnyire csak áthaladunk Bécs vagy a még távolabbi Nyugat felé, legfeljebb Parndorfban bolyongunk egy órát, hogy vásároljunk valami márkás cuccot, amire semmi szükségünk. Pedig Burgenland több szempontból is figyelemre méltó úti cél – Világjáró rovatunk sem hagyta ki.  
Szubjektív Mit tudunk Meloniról, akitől most megrettent Európa?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 27. 19:49
Nagyító rovatunkban ma a várható új olasz miniszterelnököt vesszük górcső alá. Meloni keményvonalasai akár sikeresek is lehetnek Olaszországban, mert a baloldalnak – úgy, mint a világ nagy részén – nem sikerült hiteles stratégiát kínálnia. Meloni ugyanakkor tudja: ha szalonképtelen irányba navigálja Rómát, pillanatok alatt beüt az államcsőd.
Szubjektív "Az már senkit nem érdekel, hogyan fognak élni ezek a gyerekek" - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 16:09
Vajon miért most volt itt az ideje annak, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozzányúljon az abortusz szigorításához? El lehet ezzel egyáltalán bármit is érni? És miért nem állt ki senki a kormányból, hogy szóljon a nagy felháborodást kiváltó témában? Ezekről a kérdésekről beszélget az Mfor.hu podcast műsorában, a Közbeszédben Litván Dániel, újságíró és Székely Sarolta, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője.
Szubjektív Portugáliában lassabban csordogál az idő
Szarvas György | 2022. szeptember 24. 05:44
Egy pár napos szakmai út nem alkalmas arra, hogy felfedezzünk egy várost a maga teljességében, arra azonban mindenképpen elegendő, hogy a település hangulatából, szelleméből, abból a bizonyos couleur locale-ból valamit megérezzünk. Erre tett kísérletet a Világjáró szeptember elején Portugália második legnagyobb városában, Portóban.
Szubjektív A Westminstertől a Karmelita kolostorig - mit tanulhatunk a londoni Sortól?
Litván Dániel | 2022. szeptember 20. 19:14
Sorban állni tíz, húsz órákat egyetlen néma biccentésért? Hát ezek az angolok tényleg hülyék, nem? Nem biztos. Talán még példát is vehetnénk róluk. Nagyító alatt II. Erzsébet ravatala.
Szubjektív Mi köze van Petőfinek a világbajnok capuccinóhoz? Felvidéki barangolás magyar emlékekkel
Mester Nándor | 2022. szeptember 17. 05:32
Arany, ezüst és réz. Ez volt a fő biznisz évszázadokon át a felvidéki bányavárosoknál, amikben rengeteg magyar kapcsolat van. Olyan is, amire nem is gondolnánk. Szép templomokban, érdekes kastélyokban, jó sörben és kávéban sincs hiány. Világjáró rovatunk ezúttal Felvidékről jelentkezik.
Szubjektív Ötszörös gázszámla, tömegek az utcákon – Csehországban is feszül a húr
Wéber Balázs | 2022. szeptember 13. 19:11
Szeptember elején Prágában 70 ezren tiltakoztak az elszabadult energiaárak és a kormány politikája ellen. Bár a sörfesztiválokon egyelőre telt ház van, a cseh infláció az egyik legmagasabb az EU-ban, és már érezhetően nehezebb kijönni a fizetésből a korábbiakhoz képest, mondta lapunknak egy ottani magyar. Emiatt novembertől maximálják az áram és a gáz árát. Nagyító rovatunkban ezúttal a csehországi mindennapokat vesszük szemügyre.
Szubjektív A nap képe: Novák Katalint férfiak sora bámulta meg egy másik nő oldalán
Litván Dániel | 2022. szeptember 13. 14:41
Koszovóba látogatott a magyar államfő.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG