<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az oktatásban és az egészségügyben látja a jövőt a Peruban hatalomra került baloldali elnök, aki az erre fordított összegek drasztikus emelését tervezi. De vajon miből fogják ezt finanszírozni? A multik adójából? Vagy államosítások is lesznek? Újabb venezuelai stílusú ámokfutás kezdődik, vagy csak nagyot nő az állam szerepe a kapitalizmuson belül?

(Tudósítás Peruból, a szerző felvételeivel, 2. rész.)

Az új elnököt hatalomra segítő Perú Libre (Szabad Peru) párt programjának sarkalatos pontja, hogy az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadásokat a GDP tíz százalékára emelik. Érthető módon, mert az állami oktatási rendszer híresen pocsék, a magániskolák pedig a nagy többség számára megfizethetetlenül drágák. Az egészségügy borzasztó, egyszerűen nincs elég kórház, betegágy. Sok beteg a járvány súlyos hónapjai alatt szó szerint a kórházak kapujában vagy folyosóin félretolva halt meg.

(Az első részt lásd:)

Mindez azonban azt feltételezi, hogy az újraelosztás rendszerét drasztikusan át kell alakítani, hatalmas bevételeket kell találni. Ugyanis eddig a teljes állami költségvetés tette ki a GDP 14 százalékát. Hát akkor vajon miből?

A város pereme Limában. Szemét, aszály, por, a meredek hegyoldalra szoruló nyomornegyed, filléres mototaxik, mint alapvető közlekedési eszköz.A város pereme Limában. Szemét, aszály, por, a meredek hegyoldalra szoruló nyomornegyed, filléres mototaxik, mint alapvető közlekedési eszköz.

A dolgozókat nem nagyon lehet megadóztatni – a lakosságnak becslések szerint 70 százaléka is az informális, azaz fekete gazdaságban dolgozik. (Másrészt pont ők alkotják a hatalomra jutott elnök szavazóbázisát.) Az áruforgalmi adó elvileg 19 százalékos, de a szegény negyedekben legalábbis eléggé esetleges, hogy valamiről rendes számlát vagy nyugtát adnak-e. (Sokkal rosszabb a helyzet, mint a kilencvenes évek magyarországi állapotai.)

Vidéki szuvenírárusok Chinchero romkertjében. Aligha adnak számlátVidéki szuvenírárusok Chinchero romkertjében. Aligha adnak számlát

A külföldi tőke az oka mindennek?

Pedro Castillo, a szocialistának, szélsőbalosnak és baloldali populistának egyaránt nevezett új elnök retorikájában központi szerepet kapott a vállalati adók emelése, főleg a külföldi tulajdonú cégek megadóztatása. Peru a világ második legnagyobb réztermelője, főleg nyugat-európai, észak-amerikai és – egyre inkább – kínai tulajdonú bányákkal. De más iparágakban is bőven találunk külföldi érdekeltségű cégeket. Ilyenek például:

 • Refinería la Pampilla (Repsol) – olajfinomító, spanyol
 • Minera Antamina – vegyes fémbányászat, nemzetközi
 • Tottus – hipermarket-hálózat, chilei
 • Sky Airlines – regionális légitársaság, chilei
 • Latam – légitársaság, 49 százalék chilei, 51 százalék perui
 • Claro – telefontársaság, mexikói
 • Telefónica del Perú – telefontársaság, spanyol
 • BBVA – bank, spanyol
 • UCP Backus and Johnston sör és üdítők, kanadai

(Megvan az is, miért olyan drága Peruban a sör a fizetésekhez képest, az árszínvonala inkább európai. Amint a Wikipedia írja, az utóbbi cég, a Backus “de facto monopolhelyzetben van” a helyi sörpiacon.)

Perui sörmárkák. Kevés kézben vannak.Perui sörmárkák. Kevés kézben vannak.

Viszont a legnagyobb perui cégek listájának elején minden második-harmadik cég belföldi magántulajdonban vagy állami tulajdonban van. Így azt sem mondhatjuk, hogy teljesen a külföldi tőke uralná a gazdaságot.

Ellentmondásos programok és kivitelezhetetlen tervek

Pedro Castillo elnök szavaiban gyakran ellentmondás tapasztalható, főleg korábbi nyilatkozatai és az újabbak között. Például hol arról beszélt, hogy a gazdag erőforrásokkal és természeti szépségekkel rendelkező ország kincseit csakis a perui nép javára kell fordítani. Megdicsérte Venezuelát is. Majd később már arról értekezett, hogy a magántulajdont tiszteletben kell tartani, és szó sincs arról, hogy bármit államosítani akarnának. Valószínűleg a piaci reakciók nyomán változtatott, az árfolyamok alapján a piac azonban egyelőre gyanakvó.

Pedro Castillo beszél, a földművesek hagyományos kalapjában (Forrás: Presidencia Perú, Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0)Pedro Castillo beszél, a földművesek hagyományos kalapjában (Forrás: Presidencia Perú, Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0)

Persze nem ritka, hogy egy politikus másképpen beszél a választási kampányban és a hatalomra kerülése után. Itt mindenesetre sokan fontos érdemeket tulajdonítanak Pedro Francke új gazdasági és pénzügyminiszternek, aki rutinos közgazdász, menedzser és gazdasági tanácsadó. Aki kezdettől fogva igyekezett megnyugtatni a piacokat.

Nem megy minden egyszerre

Ám a Wikipedia alapján az ő tervei is ellentmondásosak. Egyszerre akarna gazdaságot élénkíteni, egymillió munkahelyet teremteni, kamatot csökkenteni és az inflációt is kordában tartani. Ez nem igazán szokott menni egyik gazdaságban sem, ezért sem meglepő, hogy az emberek dollárba menekülnek. (Ami további nyomást helyez a devizára és növeli az inflációt.) Az utóbbi hetekben annyi eredmény látszik, hogy talán megállt a helyi deviza, azaz az új sol meredek esése.

USD/PEN árfolyam. Egyre több solt kell adni egy dollárért. (Tradingview.com)USD/PEN árfolyam. Egyre több solt kell adni egy dollárért. (Tradingview.com)

Eközben az ország rengeteg egyéb rövidebb távú problémával is küzd. A politikai ellenfelek nem nyugszanak, Lima belvárosában alig lehet anélkül közlekedni, hogy tüntetőkbe vagy rendőrsorfalakba ne ütköznénk.

A lezárt főtér LimábanA lezárt főtér Limában

Mi lesz, ha vér fog folyni?

Márpedig itt a tüntetések kevésbé békések, mint Európában, nem ritka a súlyos sérülés vagy halálozás, vagy a gyújtogatás az utcán. Magas szinteken is folytatódik a hatalmi harc, nemrég a (jobboldali?) ügyészség és a rendőrség együtt indított eljárást, például kutatta át a kormányra került párt vezetőinek házait, különböző súlyos vádakra keresve bizonyítékot (mint zsarolás, pénzmosás).

Aggasztó politikai tervek

Az új elnök tervei között szerepel:

 • Átfogó alkotmányreform, ami az ellenzék heves tiltakozását váltja ki.
 • A halálbüntetés visszaállítása a nemzetközi emberi jogi szerződések felmondása árán is.
 • A nép felfegyverzése, paramilitáris csoportok létrehozása.
 • A média szigorúbb "szabályozása".

Hivatalosan tízből legalább három személy szegény, bár az utcát járva ez erős alulbecslésnek tűnik, akár kétszer ennyi is lehet a valóságos. Amint említettük, a többség az “informális gazdaságban” dolgozik. Annak olyan súlyos következményeivel együtt, mint a nyugdíj– és az egészségbiztosítás hiánya. A 33 milliós országban már egymillióra teszik a venezuelai menekültek számát, akik terhelik az infrastruktúrát és növelik a bűnözést. Miközben sokan csak kétségbeesetten próbálnak megélni valamiből, bármiből. És persze lenyomják az amúgy is alacsony béreket.

Szoba kiadó – kivéve küldföldieknek (mint a venezuelaiaknak).Szoba kiadó – kivéve küldföldieknek (mint a venezuelaiaknak).

Sokan panaszkodnak arra is, hogy mindent elöntenek az olcsó távol-keleti áruk. Emiatt sok hazai kisvállalkozás tönkrement, vagy csak vegetál.

Machu Picchu részlete, trópusi növényekkelMachu Picchu részlete, trópusi növényekkel

Bajban a régi húzóágazat

A korábban húzóágazatnak számító turizmus is erősen visszaesett. Augusztus első felében Cusco-ban azt mesélték a helyi idegenforgalmi kisvállalkozók, hogy a híres Machu Picchut csak mintegy feleannyi turista keresi fel, mint a járvány előtt (napi 5000 helyett nagyjából 2500). Cusco utcáin vagy a turistacsoportokban pedig inkább a belföldi vagy a környező dél-amerikai országokból érkezett turisták voltak jellemzőek. A pénzesebb nyugat-európai, észak-amerikai és ázsiai utazók ritkábbá váltak, nagy részüket vélhetően a koronavírus-járvány riasztotta el.

Machu Picchu felé a turistavonaton. Távolról sem volt tele augusztusban.Machu Picchu felé a turistavonaton. Távolról sem volt tele augusztusban.

Az újfajta szocializmust próbálják feltalálni?

A Peruban zajló változásokat a brit BBC próbálta szélesebb kontextusba helyezni, betájolni az egyáltalán nem ritka latin-amerikai balos mozgalmak sorában. Eszerint a cél egy népgazdaság piacokkal (“economía popular con mercados”) kialakítása lenne. (Amit talán egyfajta szocialista piacgazdaságnak is lehet nevezni – a szerk.)

Nem vagyunk chavez-isták, nem vagyunk kommunisták, nem fogjuk elvenni senkitől a tulajdonát. Az elhangzottak teljesen hamisak, ez biztos: demokratikusak vagyunk, tiszteletben tartjuk a perui berendezkedést és az intézményeket idézik Pedro Castillo elnök június végi beszédét.

A BBC szerint eredetileg Evo Morales bolíviai és Rafael Correa ecuadori politikusok törekvéseire hasonlít inkább a perui baloldali kísérlet. (Ebből a két névből új szó is született az ideológiára – az “evocorreísmo”.) Ez egy tervező, vállalkozó, iparosító és védelmező államot jelentene. Amely “belső erőforrásokat termel erőforrásainak szuverenitásából”.

Kisüzletek sora. Szinte ahány ház, annyi mikrovállalkozás. Sok milliónyi.Kisüzletek sora. Szinte ahány ház, annyi mikrovállalkozás. Sok milliónyi.

A primitív baloldaltól a modern baloldalig

Legalábbis ez a “primitív baloldali” modell volt az eredeti terv, de azután váltás történt, és egy “modernebb baloldal” irányába fordult az elnök– idézik Sinecio López perui akadémikust.

Mototaxik minden mennyiségben. Sok család egy ilyen járműből tengődik.Mototaxik minden mennyiségben. Sok család egy ilyen járműből tengődik.

A brit médiaóriásnak Pedro Francke miniszter is nyilatkozott, és azt mondta, hogy a “népgazdaság piacokkal” ugyanúgy a magánvállalatok szabad cselekvését jelenti, mint az eddigi rendszerben. De az állam részéről nagyobb újraelosztást tartalmaz.

Újra kell osztanunk a vagyont, különösen a bányászati ​​vagyont érvelt.

Az ebből az újraelosztási politikákból származó pénzeszközöket fordítanák az egészségügyre és az oktatásra, valamint a mikrovállalkozások támogatására. Cáfolta, hogy kubai vagy venezuelai mintájú, szigorú árszabályozással, erősen tervezett gazdasággal, hatalmas állami jelenléttel járó rendszert akarnának kiépíteni. Ő leginkább Evo Morales Bolíviájához hasonlítja Peru jövőjét.

Ilyen volt Evo Morales Bolíviája?

 • A jelentős földgázkinccsel rendelkező Bolíviában Evo Morales elnök egy rendelettel fokozott állami ellenőrzést vezetett be a szénhidrogén-iparban. Korábban a vállalatok a nyereségük 18 százalékát fizették az államnak, de Morales ezt megfordította, így a nyereség 82 százaléka az államhoz, 18 százaléka pedig a vállalatokhoz került. Az olajcégek azzal fenyegetőztek, hogy az ügyet a nemzetközi bíróságokhoz viszik, vagy megszüntetik működésüket Bolíviában, de végül beletörődtek. (…) Morales alatt Bolívia addig példa nélküli gazdasági erőt élt át, az ország devizája erősödött és a költségvetési hiány 30 év óta először megszűnt – írja sok minden más pro és kontra mellett a Wikipedia.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8122 8052 8246 -1,96% 0 0 4 872 673 272 Ft 2022-09-28 17:09:44
MOL 2366 2344 2426 -2,07% 0 0 1 775 043 174 Ft 2022-09-28 17:05:15
MTELEKOM 292 291 300 -1,68% 0 0 114 179 590 Ft 2022-09-28 17:05:05
RICHTER 7200 7060 7420 -2,77% 0 0 3 085 325 905 Ft 2022-09-28 17:14:15
OPUS 129 125 131 -0,62% 0 0 15 360 923 Ft 2022-09-28 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi mélyponton járt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:56
Most épp a dollárral szemben, de az euróval szemben sem ébredt acélosan.
Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
Részvény / Deviza / Áru Mit hoz nekünk a dühös medve éve? Tartósan 400 forint feletti eurót
Eidenpenz József | 2022. szeptember 27. 18:25
Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé csordogált sok blue chip a BÉT-en
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint elájult a forint, hiába emeltek nagyot Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:15
Erősödött a forint a vártnál nagyobb magyar jegybanki kamatdöntés után; az eurót a bejelentést követően 405,26 forinton jegyezték. De nem sokkal később újból gyengülésnek indult.
Részvény / Deviza / Áru Kezdi összeszedni magát a forint?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:12
Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG