Külföldi turizmus
Szubjektív Mágia, szenvedély, pasta – látogatás Olaszország éléskamrájában 
Elek Lenke | 2024. április 20. 05:44
Nem zsúfolt, mint Róma, nem díszletszerű, mint Velence, nem zajos, mint Nápoly és nem flancos, mint Milánó. Egy titkos aduász. A Világjáró ezúttal Gradóban nézett körbe.
Szubjektív Európa egykori orosz fővárosa, ahol gyógyvizet és Becherovkát kortyolgattunk 
Elek Lenke | 2024. április 6. 05:46
Hajdanán Csehszlovákiába vonatoztunk, órákig nem elhagyva a sörfoltos étkezőkocsit, ahol az édes-fűszeres Becherovkát piciny pohárból iszogattuk. Fél napos zötyögés után jutottunk el a szocialista idők egyik csúcsfilmfesztiváljának a helyszínére. A Világjáró e heti állomása Karlovy Vary.  
Szubjektív Pozsonyi kifli, pivóbár, ékes magyar szó és határok nélküli nyugalom 
Vágó Ágnes | 2024. március 30. 05:46
Napsütéses, koratavaszi napokon látogattunk el a Magyar Királyság egykori fővárosába, egyben a világ legfiatalabb fővárosába. És milyen jól tettük! A Világjáró ezúttal visszatért Pozsonyba.
Szubjektív Dirndli ország, ahol a hegyi doktor rendel 
Elek Lenke | 2024. március 23. 05:44
Menjünk el egyszer Ellmauba! – noszogatott a barátnőm éveken keresztül, a minden délután sugárzott dupla epizód megnézése után. Ez ugyanis, legalábbis a film szerint, egy élhető, szerethető paradicsom. A Világjáró e heti állomása a hely, ahol a hegyi doktor rendel.
Szubjektív Ahol a Chanel terem: barangolás a parfümök fővárosában 
Elek Lenke | 2024. március 16. 05:48
Régóta őrzök egy kis illatos fiolát a fürdőszobai polcomon. Ma már, mint parfüm, nem használható – de emlék. Azokból a szép időkből, amikor Cannes és Nizza környékén jártunk. Az üvegcsét Grasse-ban kaptam. A Világjáró e heti állomása: a világ parfüm fővárosa.
Nemzetközi Kiotó gésanegyede is tiltakozik a turisták ellen 
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:56
Korlátozzák Kiotó Gion nevű gésanegyedében a helyi lakosok szerint botrányosan viselkedő turisták mozgását, a kitiltják őket a szűk magánutcákról - közölte csütörtökön Ota Iszokacu városi tanácstag.
Szubjektív Mercedes és sváb konyha – egy nap Németország egyik legélhetőbb nagyvárosában 
Vágó Ágnes | 2024. március 2. 05:46
Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros. A Világjáró ezúttal Stuttgartban töltött el egy napot, felfedezte az autógyártás bölcsőjét és belekóstolt a sváb konyha ízeibe.
Turizmus Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 
PR | 2024. február 26. 11:27
Az, hogy tavaly hárommillió turista utazott Máltára, kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a Covid előtti bevételi szintet. Amit végül is nemhogy elértek, de meg is haladták azt.
Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok? 
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne 
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán 
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Turizmus Váratlanul lemondott az Expedia vezérigazgatója 
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:16
Ariane Gorin lesz az utódja.
Makro / Külgazdaság Most ne utazzon Tanzániába! 
Privátbankár.hu | 2024. február 3. 08:25
Tanzánia egyik körzetében három nap alatt több tucat embernél mutatták ki a kolerát - közölte a helyi hatóság szombaton.
Szubjektív Egy bájos kisváros, amit egy gyöngy fülbevalós leány tett híressé 
Elek Lenke | 2024. január 27. 05:44
Ritka, szinte spirituális jelenség, amikor egy könnyed, szórakoztató regény, mint amilyen a „Leány gyöngy fülbevalóval”, megbolygatja egy egész település életét. Márpedig egy holland kisvárossal ez történt. A Világjáró ezúttal Delftben járt.
Turizmus A törökök eltörölték az amerikaiak vízumkötelezettségét, a brazilok bevezették 
Elek Lenke | 2024. január 26. 14:49
Törökország eddig is virágzó turisztikai nagyhatalom volt, többek között a magyar turistáknak is az egyik kedvenc üdülőhelye. A helyi hatóságok most még inkább megkönnyítik az ide tartók dolgát: a Törökországba utazó amerikai és kanadai turistáknak már idén január 1-jétől nincs szükségük vízumra, így minden eddiginél egyszerűbb lesz odalátogatni.
Turizmus Hajózni muszáj – idén is tengerre szállnak az úszó szállodák 
Elek Lenke | 2024. január 22. 18:54
A Covid talán leginkább a tengerjárókat sújtotta, hiszen amíg a városi szállodákban a járvány idején is laktak üzletemberek, addig ezeket a hajókat teljesen leállították.
Turizmus Velencébe menne? Fontos változások jönnek 
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 12:43
Nagyon kellemetlen meglepetésbe futhat bele, aki elfelejt regisztrálni és fizetni.
Szubjektív Egy nem tökéletes, de szerethető ország – így kávéztunk a világ végén 
Wéber Balázs | 2024. január 13. 05:44
Montevideói kávézókban ücsörögni klassz dolog, még akkor is, ha nincs barna kenyér, a pincér pedig eltéveszti a rendelést. Uruguay nem tökéletes hely, és szerencsére nem is akar az lenni. Ellenben nagyon emberi és szerethető. A Világjáróban ezúttal uruguayi cikksorozatunk újabb részét közöljük. 
Szubjektív Ahol fal van a taxiban, és gitároznak a buszon – Montevideóból jelentjük 
Wéber Balázs | 2024. január 6. 05:44
Belecsöppenni a dél-amerikai nyárba a kelet-közép-európai télből felér egy dimenzióváltással. Montevideónak vannak jó és kevésbé jó arcai – a helyi BKV-n utazni például kifejezetten élményteli és tanulságos dolog. A Világjáró ezúttal Uruguay fővárosából jelentkezik.   
Szubjektív Felháborodtunk Szlovénián és afférunk volt New Yorkkal – Világjáró top 10 
Wéber Balázs | 2023. december 30. 05:44
Másfél éve indítottuk útnak Világjáró rovatunkat, ami jóval több turisztikai cikkek halmazánál. Hangsúlyozottan szubjektív írásokról van szó, amelyeknek egyetlen közös nevezője van: saját élményeken alapulnak. Az idei évben is számos helyre elkalauzoltuk az olvasókat, Szlovéniától Korfuig, New Yorktól Bécsig, Írországtól Srí Lankáig.
Turizmus Horoszkóp hívőknek: a csillagjegyed meghatározza, hova utazzál 
Elek Lenke | 2023. december 23. 17:34
Az, hogy hol turistáskodsz jövőre, meg van írva a csillagokban, illetve a születési csillagjegyeidben - ez a legújabb szlogenje a marketing ötleteiről egyébként is híres Delta Airlines-nak. Tegyük hozzá, biztosan lesz is kézzel fogható haszna e sajátos úticél jóslásnak, az USA-ban - és világszerte - százmilliók hisznek a csillagjegyek sorsot, jellemet meghatározó képességében.
Szubjektív Ahol a Mikulás lakik: kirándulás az Északi Sarkkörhöz 
Elek Lenke | 2023. december 2. 05:41
Rovaniemi ilyenkor, karácsony előtt él igazán, a Mikulás-kultusz tömegeket vonz a városba. A Világjáró e heti állomása mi is lehetne más, mint Lappföld.    
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt 
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?  
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Szubjektív Alsó-Ausztria: fogaskerekűvel a világ tetejére 
Kormos Olga | 2023. november 25. 05:42
Se közel, se távol nincs Alsó-Ausztria, tehát épp megfelelő választás, ha egy hosszú hétvégét szeretnénk eltölteni egy olyan helyen, ahol minden esztétikus, rendezett és végtelenül nyugtató. Ezúttal ebben a régióban kalandozott a Világjáró.
Szubjektív Van élet a laptopon túl – miniszabi Horvátország Velencéjében 
Vágó Ágnes | 2023. november 4. 05:52
Digitális detox – ezzel a tervvel keltünk útra. Se telefon, se tévé, se laptop, négy napot csak kibírunk mindenféle okoseszköz nélkül. Miniszabi Horvátországban az őszutón, ráadásul még a tenger sem hűlt le, így minden nap jöhet a fürdőzés is. A Világjáró nemrég a Kvarner-öbölben járt.
Makro / Külgazdaság Lengyelország-imádók, figyelem! Őszi séta a hidak és a törpék városában 
Elek Lenke | 2023. október 21. 05:32
Ha már sokszor jártunk Krakkóban, Varsó nagyvárosi hangulatára pedig nem vágyunk, akkor érdekes, értékes és szórakoztató célpont lehet Szilézia történelmi fővárosa, Wroclaw, Világjáró rovatunk e heti állomása.
Szubjektív A kristályok birodalma – Tiroli mesevilág éjkékben és zöldben 
Elek Lenke | 2023. október 7. 05:46
A jódlis-hüttés Tirol havas hegyei között megbújik egy furcsa kristályvilág, ahol az Óriás őrzi a Csodakamrákat. A Világjáró e heti állomása ez a csodapark, na meg Innsbruck, ahol zene van a levegőben.
Turizmus Itt az igazság az idei turisztikai főszezonról - A hét videója 
Juhász Gábor - Mester Nándor - Vég Márton | 2023. október 6. 18:52
Nagyon sokat csúsztatott a kormány az idei idegenforgalmi adatokat kommentálva, mintha nem ugyanazt látná. De mi most elmondjuk az igazat és azt is, hogy milyen új hotelekkel bővül a budapesti kínálat. A hét videójában munkatársaink, Vég Márton és Mester Nándor elemezték, hogy miért nem a Balatont, hanem az Adriát választotta sok honfitársunk, már akinek egyáltalán volt pénze nyaralni. 
Szubjektív Svédország vízi kapuja, ahol minden zöld és intelligens 
Elek Lenke | 2023. szeptember 30. 05:47
Bájos kávézók, kikötő, kilátó, kézműves butikok, múzeumok – és persze a fő jelszó, a lagom. Ami annyit tesz: éppen elég, nem kell több a boldogsághoz. A Világjáró e heti állomása Svédország vízi kapuja: Göteborg.
Turizmus A Guinnesst Oroszországban a forgalmazók palackozzák? 
Elek Lenke | 2023. szeptember 24. 14:29
A globális sörmárkák, amelyek hivatalosan elhagyták Oroszországot, továbbra is népszerűek a birodalomban. Óriási a forgalmuk, és nincsenek híján a piacon maradás trükkjeinek sem. Az ír Guinnesst a Moscow Brewing Company, valamint a Moszkvai Sörfőző Szövetség szállítja be, majd helyben palackozzák. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, a nyilatkozatok pedig egymásnak ellentmondanak.
Turizmus Az Airbnb újabban drágább, mint a szállodaszoba 
Elek Lenke | 2023. szeptember 23. 13:42
Legalábbis erre a következtetésre jutott az amerikai Travel and Leisure című turisztikai szaklap. Míg negyedszázaddal ezelőtt a „lakj nálunk olcsón” elv szerint működő oldalakon található szállás tényleg fillérekbe került, addig egy mostani jelentés szerint ma már a szállodák sokszor olcsóbbak, mint az Airbnb-n, illetve az ugyancsak amerikai Vrbo-n keresztül bérelt lakások, nyaralók.
Turizmus Irány Budapest, vagy mégsem? Itt van, hová utaznak idén az amerikaiak 
Elek Lenke | 2023. szeptember 3. 19:03
Az amerikai Travel and Leisure turisztikai lap szerkesztői összeszedték, melyek azok a kedvelt új és régi úti célok, ahová érdemes elutazni egy lélegzetvételnyi friss levegőért, egy nagyvárosi kalandért vagy egy különleges kulturális élményért.
Szubjektív Egy ágyban egy ismeretlennel – úti élmények emlékezetes szállodákban 
Elek Lenke | 2023. szeptember 2. 05:51
Hol aludt Ön igazán jól – persze a saját ágyán kívül? Melyik volt igazán emlékezetes? Melyik szállodában érezte jól magát?  Ez sok mindentől függ, a kortól, netán attól az évtizedtől, amelyben éltünk-élünk. És nem utolsósorban a hoteltől – és hogy ki feküdt mellettünk. A Világjáró ezúttal úti élményeit eleveníti fel.  
Szubjektív Andalúziában andalogva – spanyol mének, tüzes borok, fehér városok 
Vágó Ágnes | 2023. augusztus 19. 05:44
Napfény és tenger, isteni vörösborok és vágtató paripák, szent kegyhelyek és fehérre meszelt házak – a Világjáró e heti állomása: Andalúzia.
Szubjektív Gázszerelőnek kellett volna tanulni és szeretnék a barátja lenni - utcai reakció Mészáros Lőrinc luxusjachtozására 
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. augusztus 12. 10:54
Egy Rose D’or (Aranyrózsa) nevű 30 milliárdos jachton fotózták le többek között Mészáros Lőrincet és feleségét, Várkonyi Andreát. Mit szólnak ehhez az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A Comói-tó diszkrét bája – amibe George Clooney örökre beleszeretett 
Elek Lenke | 2023. augusztus 12. 05:50
Eldugott kis strandok, hófödte hegycsúcsok, luxusszállodák, templomok, botanikus kertek, több évszázados villák, sztárparádé, gasztroparadicsom. Ez így túl soknak tűnik, pedig létezik egy hely, amelyre mindez jellemző. A Világjáró ezúttal az olasz és svájci Alpok hegyvonulatai közé ékelődő Comói-tónál járt.
Turizmus Újabb görög szigeten ütött ki erdőtűz és rendeltek el evakuálást 
Csabai Károly | 2023. július 23. 22:18
Rodosz után vasárnap Korfu szigetén is erdőtűz ütött ki.
Szubjektív Kalandozás az igazi Riviérán – a csendőr, a szexbomba és az út a világhír felé 
Elek Lenke | 2023. július 15. 05:44
Nem olcsó. Nincs közel. Nem kifejezetten turistabarát. Mégis milliók érkeznek ide minden évben és imádják. Mert gyönyörű – és mert francia. A Világjáró ezúttal a riviérás emlékeiből válogatott.
Turizmus Jönnek a külföldiek Magyarországra, és ez még csak a kezdet 
Privátbankár.hu | 2023. július 4. 15:30
Mit látnak az elemzők a ma közzétett turisztikai adatokban? Összeszedtük. 
Turizmus A világ 10 legszebb temploma – Van, amelyik hídra épült, van, amelyik barlangba 
Elek Lenke | 2023. július 1. 09:42
A vallási kegyhelyek, búcsújáró utak és zarándokhelyek mindig is komoly turistavonzerővel bírtak. A turisztikai célpontok közül azonban csak az utóbbi 150 évben emelkedtek előkelő helyre a világ leghíresebb templomai. Ezek egyben történelmi és kulturális szempontból is felbecsülhetetlen értékek, amelyeket évente több millióan látogatnak meg.
Szubjektív Világjáró top 10: az elmúlt egy év legnépszerűbb cikkei a nagyvilágról 
Wéber Balázs | 2023. július 1. 06:23
Egy évvel ezelőtt indítottuk útnak Világjáró rovatunkat, amelyben azt meséljük el, hogy mit láttunk  szerte a világban, Graztól kezdve Svédországon, New Yorkon és Vietnámon át Montevideóig.
Turizmus Horvátország tárt karokkal várja a magyarokat is 
Privátbankár.hu | 2023. június 28. 16:49
Horvátország biztonságos idegenforgalmi célpont - jelentette ki Davor Bozinovic horvát belügyminiszter szerdán Velika Goricában, A fenntartható turizmus jelenlegi kihívásai című konferencián.
Szubjektív A város, amelynek éjszaka dobog a szíve 
Vágó Ágnes | 2023. június 17. 05:59
Sevilla a spanyol szecesszió fellegvára, egykori mesés gazdagságú királyok és fellegváraik otthona. A flamenco és a chorizo hazája, Bizet „Carmen” operájának szülőhelye. Lakóinak többsége elsősorban spanyolul ért és beszél; mindannyian a szieszta és a fieszta felkent hívei. A Világjáró ezúttal Andalúzia fővárosából jelentkezik.
Turizmus Komoly gondok az USA turisztikai iparában 
Szakonyi Péter | 2023. június 14. 16:59
Már most, a nyári főszezon előtt túlzsúfoltak az amerikai repterek. A belföldi turizmus  ugyan dübörög, de a beutazók száma jóval elmarad a 2019-es csúcstól. Az USA turisztikai iparának vezetői ennek ellenére optimisták, úgy remélik, hogy két év múlva “beérik” a Covid előtti rekordévet. A számok egyelőre nem ezt igazolják… 
Szubjektív Szűzanya és sziklavár – egy ódon város Portugáliában 
Szarvas György | 2023. június 3. 05:48
Veszprém felkötheti a gatyáját, ha versenyre kíván kelni Európa kulturális fővárosaként Guimarãessel. A portugál település különösebb erőfeszítések nélkül tudta megrendezni 2013-ban a kulturális fesztivált, mivel minden „kellék” rendelkezésére állt a sikerhez. A Világjáró ezúttal az itthon alig ismert észak-portugáliai városkában nézett körbe.
Szubjektív Dalí és az osztriga városa – Perpignan-ban jártunk 
Elek Lenke | 2023. május 6. 05:46
Kicsit spanyol, kicsit katalán, kicsit francia – vagy tán egészen az. De nem Párizs és nem Provence, hanem egy különleges hangulatú nagyváros Franciaország déli részén, közel a tengerparthoz. A Világjáró tavaszi célpontokat kínáló sorozata ezúttal Perpignan-ba visz el. 
Turizmus Már utazgatunk, de még mindig kevesebbet, mint a pandémia előtt 
Privátbankár.hu | 2023. május 1. 08:15
A vendéglátóipar és a turizmus mellett az utasbiztosítások piacát is felforgatta a koronavírus-járvány: az utazási forgalom még 2022-ben is messze elmaradt a 2019-es szinttől, de remélhetően a 2023-as év már hasonló lehet a pandémia előtti utolsó “békeévhez”. A K&H-nál tavaly közel ötvenezer egyéni utasbiztosítást kötöttek, ami több mint duplája az egy évvel korábbinak, ugyanakkor 18 százalékkal elmarad a 2019-es szinttől. Az utasbiztosítások átlagos díja pedig évek óta 7 ezer forint körül van, ami marginális kiadásnak számít egy-egy többnapos utazás költségeihez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG