Oktatás
Makro / Külgazdaság Diákverseny indul, szeptember végéig lehet jelentkezni
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 16. 17:01
Szeptember 30-án éjfélig jelentkezhetnek szakképzésben tanuló diákok a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A szervezők és a rendezést biztosító támogatók nem elitversenyt szeretnének. A verseny fővédnöke Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Makro / Külgazdaság Szeptember 15-ig érdemes kérni a diákhiteleket
MTI | 2020. szeptember 12. 13:30
Azok a diákok juthatnak hozzá október 15-ig a rendkívül kedvező kamatozású Diákhitel1-hez, akik szeptember 15-ig akár elektronikusan, akár papíron leadják az igénylésüket - tájékoztatott a Diákhitel Központ az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.
Vásárló Tolltartó helyett laptop – hogyan zavar be az iskolakezdés költségeibe a koronavírus?
Valkai Nikoletta | 2020. szeptember 10. 06:06
Minden nyár végén pénzügyileg igen megterhelő tud lenni a szülőknek az iskolakezdéssel járó kiadások fedezése. Különösen úgy, hogy ezúttal nem látni, mikor kell esetleg ismét átállni digitális oktatásra, ami miatt sok családi költségvetésbe most egy új számítógép vagy tablet árát is be kellett kalkulálni.
Makro / Külgazdaság Nem tudták betiltani az alkoholt a bajor fővárosban
Wéber Balázs | 2020. szeptember 3. 10:04
A bíróság keresztbe feküdt az alkoholtilalmi rendeletnek. Az oktatásban ugyanakkor újabb szigorítás jöhet a koronavírus-járvány miatt.
Makro / Külgazdaság A tanév újabb kihívása: képzetlen pedagógusok jöhetnek a rendszerbe
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 16:34
Miközben a szülők és az iskolák a járvány okozta kihívásokkal igyekeznek megküzdeni, addig a kormány új rendelete szerint a pedagógushiányt képesítés nélküli munkaerőkkel kívánja megoldani a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Szeptember 1. több szempontból is fontos dátum
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 18:59
Müller Cecília bejelentése óta már kész tényként kezelhetjük, hogy elérkezett a márciusban idehaza is berobbant, majd májustól fokozatosan csillapodott, de az elmúlt napokban ismét felerősödött koronavírus-járvány második hulláma. Hogyan érinti ez a gazdaságot? A Covid-19 árnyékában kedden fontos mérföldkőhöz érkezik az azonnali fizetési rendszer: immár a bérek is legfeljebb 5 másodpercen belül eljuthatnak a munkáltatóktól a munkavállalókhoz. De vajon mindenkihez?
Makro / Külgazdaság Újabb évfolyamokon kezdik oktatni a pénzügyeket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 13:06
Több mint 430 ezer diák tanulhatja az általános és a középiskolákban a mindennapi élethez szükséges pénzügyi-gazdálkodási ismereteket.
Makro / Külgazdaság Középiskolásokat várnak az új pénzügyi versenyre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 27. 17:59
Megnyílt a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny regisztrációs felülete, amelyre folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolás diákok. A szervezők nem elitversenyt szeretnének, ezért a szakgimnáziumok, a technikumok, a szakközépiskolák és a szakképző iskolák tanulóira számítanak.
Makro / Külgazdaság "Védelem nélkül tárjuk ki az iskolák kapuit" - interjú Nagy Erzsébettel, a PDSZ tagjával
Kormos Olga | 2020. augusztus 27. 16:01
Már csak pár nap, és itt van szeptember 1., indul az iskola. A tavaszi koronavírus-járvány és annak következményei miatt elmondható, hogy soha ennyi dilemmával és bizonytalansággal nem vágtak bele a tanévbe pedagógusok és gyerekek. Fejesugrás a mélyvízbe.
Makro / Külgazdaság Új köznevelési stratégia a második hullám elején
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 26. 12:47
A kemény problémákkal küzdő jövő heti iskolakezdés előtt a kormány elfogadta az Európai Unió számára készített, 2021-2030 közötti időszak köznevelési fejlesztéseiről szóló dokumentumot – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.
Makro / Külgazdaság Európai iskolakörkép: az órákon is maszkot húznak a diákokra
Wéber Balázs | 2020. augusztus 26. 06:02
A következő hetekben a nagy európai országokban is kinyitnak (vagy már ki is nyitottak) az iskolák. A tanintézményekben kicsi a fertőzésveszély, zárva tartásuk hosszabb távon a gyerekeknek ártana. Az alacsony rizikó ellenére számos iskolában a tanórákon is kötelező lesz maszkot viselni – kérdés, lehet-e így normálisan tanítani és tanulni.
Makro / Külgazdaság Új tanulmány: ritka a koronavírus az iskolákban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 24. 09:44
Júniusban több mint egymillió diák tért vissza az iskolákba Angliában, de csak néhány tucat tanulónál diagnosztizálták a koronavírust. Kórházba egyikőjük sem került.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Makro / Külgazdaság Kijött, de bármikor változhat az iskolák járványügyi szabályzata
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 11:39
Este fél 10-kor kapták meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától az intézményvezetők a 2020/2021-es tanévre vonatkozó járványügyi szabályokat. Még időben.  
Makro / Külgazdaság Gólyatáborok: 500 főnél nem lehetnek többen
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 18:23
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiadta a felsőoktatási intézményeknek a koronavírus-járvány miatti speciális tanévkezdésre vonatkozó eljárásrendjét. Az ajánlás kitér a személyes közreműködést igénylő tanórák látogatásának szabályaira, a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó előírásokra és a tanévnyitók, gólyatáborok szervezésére is.
Kultúra A 10 ezret karistolja a pótfelvételizők száma
MTI | 2020. augusztus 17. 08:00
A második körben az oktatási intézmények nem szoktak ingyenes képzést hirdetni, most a korona-év miatt mégis így tettek. A legtöbben az ingyenesek közül a pedagógusképzést célozták meg.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli tanév elé néznek az iskolák
Kormos Olga | 2020. augusztus 16. 15:38
A koronavírus által átrendezett speciális tanév után a szeptember 1-jén kezdődő iskolai tanév megannyi kihívással néz szembe. Önmagában egyetlen egy probléma sem kicsi, hát még együtt. Összeszedtük, melyek ezek.
Makro / Külgazdaság Tényleg kinyitják az iskolákat: megjelent a rendelet a következő tanévről
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:28
Máris megjelent a délután beharangozott rendelet az iskolakezdésről: hagyományosan indul a tanév szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Személyes pénzügyek 2021 áprilisától lehet igényelni a szakképzési és a felnőttképzési diákhitelt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 11:37
Hitelbírálat és biztosíték nélkül kérhetik majd a 18 és 55 év közöttiek.
Makro / Külgazdaság Felturbózzák a KRÉTA rendszert, hátha megint nem tudnak iskolába menni a gyerekek
MTI | 2020. augusztus 7. 06:49
Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Azt állítják, már nem lesz szükség a Google Classroomra sem.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Makro / Külgazdaság Nem csak az egyetemre jelentkezők száma, de a ponthatárok is csökkentek
Kormos Olga | 2020. július 24. 14:26
Tegnap kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, de azzal, hogy csak 91 460 diák jelentkezett idén egyetemre vagy főiskolára, és a ponthatárok is a legtöbb helyen alacsonyabbak lettek, egy 19 éves negatív trend dőlt meg. Ennek okát egyes szakértők már most tudják, mások még találgatják.
Makro / Külgazdaság Megvan, kiket vettek fel az egyetemekre!
Privátbankár.hu | 2020. július 23. 20:02
Megszülettek a koronavírus-járvánnyal nehezített idei év egyetemi ponthatárai! Még akkor is, ha idén nem tudtak a továbbtanulásra váró diákok központi helyen együtt izgulni a várva-várt ponthatárok miatt, így idén mindenki az elektronikus csatornákon kapott információkat figyelte. 
Makro / Külgazdaság Még nagyobb a feszültség az albérletpiacon
MTI | 2020. július 18. 17:49
A járvány és a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás küszöbön álló korlátozása az idén a szokásosnál feszültebbé tette a helyzetet az albérletpiacon.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság "A rengeteg munka felőrli azokat, akik tenni akarnak" - lemondott Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke
Kormos Olga | 2020. július 14. 15:04
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveztének elnöke július 15-tel lemondott posztjáról. Június végén még arról beszélt egy interjúban, hogy a diákok harmada még hátrányosabb helyzetbe került a digitális oktatás során, a járványt megelőzően. 
Makro / Külgazdaság Ennyi fizetésért toborozzák az iskolaőröket
Kormos Olga | 2020. július 9. 16:19
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Makro / Külgazdaság Milyen eredménnyel vizsgázott a digitális oktatás? Görbül legalább a jegy?
Sallai György | 2020. június 30. 06:11
Mindenhol jó, de legjobb otthon - most először kérdőjeleződik meg ez az állítás. Ritkaságszámba ment eddig azt hallani diákoktól, hogy már nagyon várják, hogy elkezdődjön a tantermi oktatás. Még az ovisok is unatkoztak otthon - a szülők meg fogták a fejüket, mert dolgozniuk kellett volna. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor hogyan vizsgázott a digitális oktatás a köznevelésben. Sallai György digitalizációs szakértő véleménycikke.
Makro / Külgazdaság Kiváltságosok kerülnek be a kisgimnáziumokba?
Berényi Eszter PhD | 2020. június 24. 17:49
Digitális megmérettetésekkel teli tanév után, de túl vagyunk az idei középiskolai felvételiken is. Hat- és nyolcosztályos felvételizőkkel készült szociológiai kutatás legfontosabb tapasztalatain keresztül bemutatjuk, milyen sokat kell rá tanulni. Hogy nem adják ingyen a felkészülést, és rengeteg múlik a családon. Ilyen iskolákba jár a középiskolások tizede – de nincs mindenkinek egyformán esélye bekerülni. Vendégszerzőnk, Berényi Eszter PhD, az ELTE TÁTK tudományos munkatársának írása.
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Közérdekű Az évnyitó után egyből be is kell majd zárni az iskolákat?
Baka F. Zoltán | 2020. június 18. 12:28
Kora ősszel jöhet a járvány második hulláma.
Makro / Külgazdaság Mikor használja majd a gumibotját az iskolaőr?
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 15:34
Nem minden iskolában lesz iskolaőr, csak ott, ahol erre igény van - mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár egy interjúban.
Makro / Külgazdaság 50 milliárd forintos hitelt szerzett Varga Mihály oktatási intézményekre
Privátbankár.hu | 2020. június 16. 07:52
Az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal aláírt 50 milliárd forintos hitelszerződésnek köszönhetően 8 iskola, 16 osztályterem, 20 tornacsarnok, 26 tanmedence, és 17 kézilabdacsarnok épül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: tényleg ilyen lesz a jövő iskolája a koronavírus miatt?
Wéber Balázs | 2020. június 9. 15:44
Nagyon reméljük, hogy nem.
Makro / Külgazdaság Bilincs lesz az iskolákban, kamerák nem
Kormos Olga | 2020. június 3. 17:16
Az eredeti elképzeléssel ellentétben még sem szerelnek fel kamerákat az iskolákban. "Csak" iskolaőröket vezényelnek – első körben – 500 iskolába, melyek harmada szakiskola. Az iskolai erőszak megszüntetésére és megelőzésére összeállított törvényjavaslat már a parlament előtt. 
Közérdekű 2030-ig 8-10 katonaiskola indulhat Magyarországon
MTI | 2020. június 2. 07:51
Ez nem jelenti azt, hogy a sorkatonaság is visszatér.
Makro / Külgazdaság Mégiscsak döntöttek a nyári táborokról - az iskolákról még nincs rendelet
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 06:33
Maruzsa Zoltán bejelentései közül egyelőre csak az óvodákról, bölcsődékről jelent meg rendelet, az iskolai oktatásról nem - viszont a nyári táborokról mégiscsak sikerült döntést hozni, június közepétől ottalvós táborokat is lehet tartani.
Közérdekű Az iskolák újranyitásának időpontja: június másodika
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 18:08
A megyei óvodák, bölcsődék pedig május 25-től térnek vissza a normális működési rendhez, jelentette be Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár.
Makro / Külgazdaság Mindjárt kész a törvényjavaslat, ami eldönti az alternatív iskolák sorsát
Kormos Olga | 2020. május 4. 17:21
Tavaly nem érkeztek jó hírek az alternatív iskolák jövőjét illetően. Akkor vált ismertté az a köznevelési törvénymódosítási javaslat, amely külön engedélyhez kötné az alternatív iskolák létesítését és tanterveiket. Még novemberben az Emmi azt ígérte az iskoláknak, hogy változtatásokat hajt végre a tervezetben, de mi nem találtuk meg a korrigálásokat abban a változatban, amit jelenleg az Ombudsmani Hivatal vizsgál.
Közérdekű Ma indul a védőmaszkos, távolságtartós érettségi
MTI | 2020. május 4. 07:29
A békeidőszakoshoz képest egy órával később, a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel. A közlekedéssel a fővárosban nem lesz gond, a BKK visszaállítja a tanítási időszak menetrendjét.
Közérdekű Közzétették a pontszámokat - hány gyereket vettek fel a középiskolákba?
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 09:04
Miközben egy ország feszülten várja a május 4-i különleges érettségit, addig ejtsünk szót arról is, hogy április 30-án, pénteken minden középiskolába felvételizett diák megkapta az értesítést, hogy elért pontjai mire voltak elegek.  
Makro / Külgazdaság A továbbtanulók közel kétharmada a szakképzést választja
MTI | 2020. május 2. 13:53
Az ősztől induló technikumokban mintegy 34 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé. A legnépszerűbb szakképzési intézménytípusba magasabb arányban nyertek felvételt a diákok, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben - állítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Friss
hírlevél