4p

Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.

Negyedszer is próbára tehették pénzügyi ismereteiket a hazai gimnazisták a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny keretei között, ezúttal a 2024-es etapban. A Privátbankár által szervezett versenyre tavasszal hagyományosan a gimnazisták nevezhetnek be, míg ősszel a technikumok és a szakképző iskolák diákjaié a terep.

A több mint egy hónapon át zajló versenyben három forduló során alakult ki a végeredmény: az elsőben egy online kvíz segítségével mérhették össze a tudásukat a négyfős csapatok, amelyek közül a legjobban teljesítők bejutottak a második fordulóba, ahol a kvízkérdéseken felül már szóbeli fordulóban is szerepelhettek a diákok. Villámkérdések mellett egy-egy kifejtős kérdésre is választ adhattak a diákok online konferenciabeszélgetéseken, szakértő zsűri előtt.

A zsűri tagjai között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Államkincstár, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Babylon Financial Group, a CIB Bank, a Fundamenta Lakáskassza, a Gránit Alapkezelő, az MBH Private Banking munkatársaival is találkozhattak a diákok, ahogy a verseny szakmai testületének vezetőjével, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnökkel, a Corvinus Egyetem professzorával is. 

A második forduló legjobban teljesítő csapatai kerültek be az április 23-án, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett országos döntőbe. Összesen 20 csapat vett részt a végső megmérettetésen, immár személyes részvétellel. Közülük a nap során 4 csapat jutott be a végső döntőbe, ahol a kifejtős kérdés mellett ábraelemzés is várt a csapatokra. A diákoknak élőben kellett prezentálniuk a Pénzügyminisztérium munkatársaival is kiegészült szakmai zsűri és versenytársaik előtt.

Milyen a gyanús befektetési ajánlat? Mit tehetnek a bolygóért a kispénzű fogyasztók? Mi az alulbiztosítottság és mit lehet tenni ellene? Miből lehet előteremteni egy lakás árát? 

Egyebek mellett ilyen kérdésekre is választ adtak a diákok. A rendkívül magas színvonalú döntő ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult, ahol a diákokat és a felkészítő pedagógusokat a verseny szakmai partnereinek képviselői mellett Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, az esemény fővédnöke is köszöntötte. 

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, a verseny fővédnöke. Képgaléria
Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, a verseny fővédnöke.
Fotó: Bánkuti András

A verseny végeredménye, az első négy helyezett csapat:

1. Veni, Vidi, Vici - Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi
Csapattagok: Kállay Dániel, Végh Levente, Nagy Timur Milán, Zsiros Kitti
Felkészítő tanár: Balogh Andrea

A győztes csapat, a Veni, Vidi, Vici - Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi. Képgaléria
A győztes csapat, a Veni, Vidi, Vici - Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi.
Fotó: Bánkuti András

2. Men From The Sparrow's Night - Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg
Csapattagok: Páli Ádám, Csuka Dániel, Kovács Vencel, Juhász Botond
Felkészítő tanár: Kiss Zoltán

A második helyen végzett a Men From The Sparrow's Night - Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg. Képgaléria
A második helyen végzett a Men From The Sparrow's Night - Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg.
Fotó: Bánkuti András

3. Lehman Bros - II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest
Csapattagok: Kuti Péter, Csák Zsombor, Rammacher Ádám, Sipos Ábel
Felkészítő tanár: Osváth Emese

Harmadik helyezett lett a Lehman Bros - II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest. Képgaléria
Harmadik helyezett lett a Lehman Bros - II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest.
Fotó: Bánkuti András

4. Aranytallér - Óbudai Árpád Gimnázium - Budapest
Csapattagok: Parditka Márton, Dobricza Benedek, Lampert Bence, Thébesz Ágoston
Felkészítő tanár: Kozma Sándor

A negyedik helyezett az Aranytallér - Óbudai Árpád Gimnázium, Budapest. Képgaléria
A negyedik helyezett az Aranytallér - Óbudai Árpád Gimnázium, Budapest.
Fotó: Bánkuti András

A gimnáziumi versenyen idén több mint ezer diák és felkészítő tanár vett részt, a szakmai partnerek és a szervező Privátbankár jóvoltából számos értékes ajándékot is kiosztottak, egyebek mellett kétnapos szakmai program, ajándékutalványok, laptop is gazdára talált. A verseny összdíjazása meghaladta az egymillió forintot. A diákok mellett természetesen a felkészítő pedagógusok munkáját is jutalmazták a szervezők és támogatók, az ő szerepük ugyanis óriási abban, hogy a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi ismeretek széles körben terjedjenek a diákok körében - és persze azon is túl. A szervező Privátbankár célja ugyanis az, hogy gyakorlatias megközelítéssel, de mégis játékosan úgy adjon át elengedhetetlen pénzügyi ismereteket a diákoknak, hogy azok rajtuk keresztül eljussanak a családjaikhoz is.

A verseny végeredménye, a nyeremények és további információk a verseny hivatalos weboldalán, a diakforum.hu címen olvashatóak. Ősszel a technikumok és szakképző iskolák diákjai indulhatnak majd a versenyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG