<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A réz ára visszaesett ugyan a tavaszi csúcsokról, de így is magas szinten áll hosszú távú összehasonlításban. Az egyik nagy befektetési bank rendkívül optimista hosszú távon, mert a bányavállalatok továbbra sem akarnak beruházni. A bányászok viszont szkeptikusak, mert már többször megjárták ezzel.

A réz alapvető nyersanyag, amelyet olyan sok iparágban és termékben használnak, hogy felsorolni is nehéz. Az emelkedő rézár általában erős rézkeresletre és ezzel növekvő globális gazdaságra utal, a csökkenő pedig lassuló keresletet és gazdasági visszaesést jelezhet.

A réz ára a 2020 tavaszi gazdasági és tőzsdei összeomlás idején szintén nagyot zuhant, három dollár közeléből két dollár közelébe fontonként az amerikai árutőzsdén. Érdekes módon azonban már előbb, januárban lefelé indult, mintha csak előre jelezte, diagnosztizálta volna a bajt. (Ezért is nevezik “Réz Doktornak”, lásd a cikk végén is.) Azután március végén a részvénypiaccal együtt, de annál gyorsabban emelkedni kezdett, és 2020 július elején már ismét a január eleji csúcson volt.

Grafikon: A réz határidős árfolyama, két év (Tradingview.com)Grafikon: A réz határidős árfolyama, két év (Tradingview.com)

Idén tavaszra már új történelmi csúcsot is tudott dönteni, az árfolyam május elején 4,9 dollár közelében tetőzött. Onnét azonban lefelé vezetett az út, és jelenleg csak 4,26 dollár, ami 13 százalékkal van a tavaszi csúcs alatt.

Májusban valami megtört

Vajon ez azt jelenti, hogy a gazdaság titkon újra beteg? Lehetséges. Májusban más termékek is tetőztek, például az amerikai faanyag vagy a platina, mások a korábbi emelkedésből sávozásba, stagnálásba váltottak, amint a következő ábrán látható:

Grafikon: A réz (narancs), a vas (kék), a szén (fekete), a faanyag (barna), a platina (szürke) árupiaci ára (Tradingview.com)Grafikon: A réz (narancs), a vas (kék), a szén (fekete), a faanyag (barna), a platina (szürke) árupiaci ára (Tradingview.com)

Májusban volt egy kisebb korrekció a részvénypiacon is, valamint egy jelentősebb tüske a VIX volatilitás index grafikonján – a részvénypiac is elbizonytalanodott, legalábbis átmenetileg. A fő téma akkor még az inflációs és kamatemelési várakozások voltak, de már az új koronavírus-variáns miatt is aggódtak. (Május 11-én a WHO aggodalomra okot adónak minősítette a később delta variánsnak elnevezett új mutációt.)

Az utóbbi hetekben egyre gyakrabban merült fel, hogy a gazdasági talpra állás az oltások ellenére sem lesz felhőtlen diadalmenet, és ősszel új – negyedik – fertőzési hullám jöhet. Réz Doktornak úgy tűnik, megint igaza lehet. De nagyon nagy vészre sem utalnak az árak. Hiszen a réz ára sokat esett ugyan az utóbbi hetekben, de így sincs messze a történelmi csúcsoktól. Márciusban is a mostanihoz hasonló szinten járt az árfolyam, előtte azonban végig ez alatt.

De mi van a kínálati oldallal?

Ám minden terméknek van kínálati és keresleti oldala is. A koronavírus-járvány a kereslet mellett a kínálatot is visszavetette, miután sok bányász karanténba kényszerült. Egész bányák zártak be átmenetileg, másutt korlátozták a tevékenységet. A járvány erősen érintette a latin-amerikai országokat, amelyek közül Chile és Peru a világon a két legnagyobb termelő. (Utánuk Kína, a Kongói Demokratikus Köztársaság és az USA következik.)

Mégsem lesz államosítás Peruban?

Mindez persze a múlt, de mit hoz a jövő? Peruban a napokban hirdették ki az új elnök, a szocialista Pedro Castillo választási győzelmét. Korábban sokan attól tartottak, hogy venezuelai típusú rendszert vezethet be államosításokkal, ami hosszú távon valószínűleg nem tenne jót a termelésnek. (Ahogy a venezuelai olajipart is tönkretette, igaz, sok év alatt.)

A választások után azonban az elnök már kevésbé tűnik harciasnak, mint előtte. A magasabb rézárakból profitáló vállalatoktól inkább felülvizsgált, magasabb szintű adókkal csoportosítana át jövedelmet az állam felé. A visszafogottabb retorika mellett a konszolidáció jele az is, hogy tárgyalások sorozata folyt le az érintett cégek és a politikusok között.

Egy nagyhatalom rézbánya-érdekeltségei

Lehet, hogy az új elnök keze valójában meg van kötve? Ha ugyanis bányavállalatokról van szó, akkor egy autoriter, erős – és nyersanyag-éhes – nagyhatalommal kezd ki. A perui rézbányászat jelentős része ugyanis már kínai kézben van. (Az MMG Ltd. és a Chinalco vállalatokon keresztül.)

Grafikon: A réz árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)Grafikon: A réz árfolyama hosszú távon (Tradingview.com)

Hosszabb távon Peruban az is nagy kérdés, mennyire marad piacbarát az elnök, illetve mennyire marad stabil a politikai rendszer. Castillo ugyanis mindössze pár tízezer szavazattal győzött a 33 milliós összlakosságú, Magyarországnál 14-szer nagyobb területű országban. Így hatalma nem tűnik sziklaszilárdnak. A külföldi tőkések pedig aligha fognak olyan rézbányákba fektetni, amelyeket esetleg az államosítás vagy az agyonadóztatás réme fenyeget.

A digitalizáció is a réznek kedvez

A rézpiacot olyan hosszú távú hatások érhetik a jövőben, mint a további digitalizáció, a számítógépesítés, az elektronika, az elektromos autók további terjedése. A megújuló energia termeléséhez is sok rézre van szükség, többre, mint a hagyományos energiaforrásoknál. A Föld lakossága még sokáig nő, és a lakásokban futó csövektől és vezetékektől a mobiltelefonokig a legtöbb alapvető tartós cikkben van réz.

Egy hiperoptimista jóslat

Az egyik legoptimistább jóslatot május közepén, kevéssel az említett árfolyamcsúcs után a Goldman Sachs bankház tette közzé. Elemzésében úgy vélte, hogy a rézbányászat szűk keresztmetszetei miatt a fém árának “parabolikus emelkedése” várható a következő tíz évben – írta a Business Insider. A fém szerintük “az új olaj”, és 2025-re elérheti a 15 000 dollárt a (londoni) tonnánkénti ár. (Jelenleg ez a határidős árfolyam 9400 dollár körül jár, a tavaszi csúcs 10 746 dollár volt.)

Rézedények egy régi konyhában (Pixabay.com)Rézedények egy régi konyhában (Pixabay.com)

Nick Snowdon elemző szerint a bányavállalatok haboznak befektetni a növekedésbe, ennek megváltozásához a réz árának még magasabbra kellene emelkednie. A réz a leginkább kritikus alapanyag a világon a tiszta energiára való áttérés folyamatában is, mert az elektromos járműveken át a szélturbinákig és a napenergiáig mindenben felhasználják.

Van egyáltalán elég réz a bolygón?

Egy nemrégiben közzétett podcast-epizódban Snowdon azt mondta, rekordméretű rézhiány léphet fel, hosszú távú kínálati rés tátong a piacon tíz évre előre tekintve. A különbség évi nyolcmillió tonna lehet, a jelenlegi piac méretének közel 40 százaléka.

Ez nagyobb, mint amit a rézpiac történetében valaha láttunk mondta az elemző.

A piacnak óriási számú rézbánya-fejlesztési projektre lenne szüksége. Hiány egyelőre nem magából a rézből van – a készletek nem merültek ki –, hanem bányászati ​​beruházásokból. Az elmúlt 12-18 hónapban egyetlen új nagy rézbányászati projektet sem hagytak jóvá. Az ESG-kezdeményezések is lassítják a bányászati ​​engedélyek kiadását.

Kína lenyomná a rezet

Erre utalnak a legutóbbi adatok is. Egy szakmai szervezet, az ICSG adatai szerint áprilisban a rézpiacon 75 ezer dolláros kínálati deficit alakult ki, míg márciusban ez csak 13 ezer tonna volt. (A termelés 2,07, a felhasználás 2,14 millió tonna körül járt áprilisban.) Kína ugyanakkor az árak letörésére törekszik, ezért nemrég 30 ezer tonna állami tartalék eladását határozta el.

Rézcsövek (Pixabay.com)Rézcsövek (Pixabay.com)

Nehéz-e a rézbányászok élete?

A bányászcégek viszont nem úgy gondolják, hogy nekik fejleszteni kellene – legalábbis ez derül ki a világ legnagyobb bányászati vállalatának nevezett BHP napokban közzétett gyorsjelentéséből. A cég inkább stagnáló nyersanyagárakra számít a közeljövőben – írta a Wall Street Journal.

A cég vezérigazgatója már ez év elején emlékeztette a befektetőket arra, hogy azok a bányavállalatok, amelyek nagy összegeket fordítanak új termelési kapacitások kiépítésére egy nyersanyagár-bikapiacon, gyakran nagyon megbánják.

Kartelleznek a bányászóriások?

A BHP most is megerősítette ezt az üzenetet azzal, hogy a következő 12 hónapra előrejelzései szerint a termelése nem változik majd jelentős mértékben.

A globális bányásztársaságok továbbra is a nyereséget és a befektetők megtérülését részesítik előnyben az új projektekbe történő befektetéssel szemben. Így nem csökkentik az aggodalmakat, hogy egyes nyersanyagokból a jövőben hiány lesz.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy mindez hasonlít az OPEC-kartell mesterséges kitermelés-visszafogásához. A cégek fő célja nem a termelés, vagy az ellátás, hanem a profit, és az magas árak mellett új beruházások nélkül is nőhet.

A fém, amelyről azt tartják, a közgazdaság-tudományok doktora

Réz Doktor (Doctor Copper) a tőzsdei szleng szerint a közgazdaság-tudományok doktora, mivel képes megjósolni a globális gazdaság fordulópontjait. Ennek a fémnek ugyanis a gazdaság legtöbb ágazatában az építőipartól, a gyáraktól, gépektől az elektronikáig, az áramtermelésig és áramtovábbításig – igen elterjedt az alkalmazása. Emiatt a réz iránti keresletet gyakran a gazdaság egészsége megbízható mutatójának tekintik a világpiaci áron keresztül.

Réz Doktor azonban nem tévedhetetlen, például egy átmeneti rézhiány, kínálati gyengeség az árak emelkedéséhez vezethet akkor is, ha a világgazdaság lassul. Kereskedelmi korlátozások és vámok is okozhatnak drágulást. (Az Investopedia alapján)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos