<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Bányászat
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Mi a diagnózisa, Réz doktor úr?
Eidenpenz József | 2021. július 22. 17:11
A réz ára visszaesett ugyan a tavaszi csúcsokról, de így is magas szinten áll hosszú távú összehasonlításban. Az egyik nagy befektetési bank rendkívül optimista hosszú távon, mert a bányavállalatok továbbra sem akarnak beruházni. A bányászok viszont szkeptikusak, mert már többször megjárták ezzel.
Makro / Külgazdaság Így kell fizetni a kiegészítő bányajáradékot
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 08:59
Gulyás Gergely korábbi bejelentését konkretizálja a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Hét százalékos kitörés egy hét alatt – ideje ezüsttel bővíteni a családi vagyont?
Eidenpenz József | 2019. július 22. 06:06
Az arany sokáig az ezüst nélkül száguldott, az utóbbi alig mozdult meg. Egyes mutatók így már több mint 25 éve nem látott alulértékeltséget jeleztek a szürke fémnél. Az utóbbi mintegy öt napban viszont meglódult a kis testvér is. Vajon ez csak átmeneti, pszichológiai alapú felpattanás, vagy egy hosszú trend kezdete?
Vállalat Németek fenték rá a fogukat, mégis magyar kézben maradt a világ második legnagyobb perlitbányája
Privátbankár.hu | 2019. július 3. 16:58
A világ második legnagyobbja pedig egyúttal a világ egyik első perlitbányája is: 1958-ban nyitott meg a Zemplén északi oldalának egyik ezer lakosú kisvárosa, Pálháza mellett.
Pénzügyi szektor Óriási villanyszámla: bitcoin helyett inkább aranyat kellene bányászni?
Gáspár András | 2018. november 8. 16:00
Egy friss kutatás szerint a kriptodevizák "bányászata" jóval több elektromos áramot igényel, mint a valódi fémek felszínre hozása. Ez az első olyan felmérés, ami alapján tényleg meg lehet vizsgálni, hogy valóban érdemes-e ennyi energiát fölösleges matematikai számításokba ölni, ha egyébként aranyat vagy épp platinát is bányászhatnánk vele.
Személyes pénzügyek Veszélyben a bitcoin: meddig bírják kiszolgálni az energiaigényét?
Privátbankár.hu | 2018. július 15. 16:30
Hihetetlen energiaköltsége van a bitcoin működtetésének, a globális hálózatot megalapozó szerverek már egy-egy ország energiaigényét is felülmúlják. A bányászat folyamatosan hajtja a versenyt a processzorok piacán, az új technológiák viszont hihetetlen mennyiségű elektromos áramot emésztenek fel. Kérdés tehát, meddig bírja követni a világ a kriptodevizák energiaéhségét, és létezik-e megoldás hosszabb távon erre a problémára?
Makro / Külgazdaság Komoly bajban lesznek a jövő autói, ha ezt nem oldják meg
Privátbankár.hu | 2017. november 20. 10:53
Komoly kihívás előtt állnak az újrahasznosító cégek, a jövő eautó gyártása ugyanis nagyban függ a használt elemek feldolgozásán.
Makro / Külgazdaság Felejtsd el az aranyat: ez lesz most a legnagyobb kincs
Fellegi Tamás | 2017. szeptember 27. 15:09
A technikai fejlődés időnként új nyersanyagokat kíván, ilyenkor azok iránt hirtelen megnő a kereslet, arannyá válnak. Most így van a lítiummal, ami többek között az elektromos autók akkumulátoraihoz kell, és noha van bőven a földkéregben, nem is olyan egyszerű előszedni. Indulhat az újkori aranyásás.
Részvény / Deviza / Áru Milyen nyersanyagon lehet majd hatalmasat keresni?
Privátbankár.hu | 2017. július 7. 06:06
Az elektromos autók sem biztos, hogy egyes ritka nyersanyagok keresletét fogják megnövelni, a legnagyobb nyertesek az olyan klasszikus alapanyagok lehetnek, mint az alumínium, a réz vagy a nikkel. Még a lítium pozíciója sem biztos, más anyagokkal is kísérleteznek.
Befalap Mit csináltak árupiaci alapjaink az őrülten ingadozó nyersanyagárak évében?
Eidenpenz József | 2017. január 20. 15:01
Tavaly óriási kilengések után végül jó évük volt a nyersanyagoknak, több év szenvedés után a CRB Commodity Index kilenc százalékkal ment fel, de egyes termékek, mint a kőolaj, majdnem ötven százalékkal drágultak. Hogyan tudta ezt kihasználni a kis számú hazai árupiaci alap?
Makro / Külgazdaság Ez tényleg működhet? Mégis lenne értelme kinyitni a magyar szénbányákat
Privátbankár.hu | 2016. április 22. 08:26
A szénbányászatra alapozott iparfejlesztést terveznek a Kelet-Mecsekben a térség önkormányzatai - egymilliárd eurós beruházás kellene.
Részvény / Deviza / Áru Tippelj: hány milliárd forintot érhet ez az elképesztően nagy gyémánt?
Privátbankár.hu | 2015. november 27. 10:46
Amióta bejelentették a nagy találatot, mindenki azt tippelgeti, mennyit érhet minden idők második legnagyobb gyémántja. Pontos számot most sem tudunk, de a bányászati társaság vezetője most adott némi támpontot.
Karrier 1700 bányász veszíti el munkáját a szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2015. március 4. 17:33
Bányászok végkielégítésére hagyott jóvá állami segélyt román kormány, amely 2018-ig három feketeszénbánya bezárását tervezi a Zsil-völgyében. A petrilai, a paroseni és az uricani bányáknak mintegy 1700 dolgozója van.
Karrier Faképnél hagyták a bányászok a kormányt
Privátbankár.hu | 2015. január 12. 07:38
Megszakították vasárnap délután a lengyel bányászok a kormány képviselőivel folytatott tárgyalást a bányászat átszervezését célzó új kormányprogramról, a bányászok tiltakozó akcióik további kiterjesztését ígérik.
Vásárló Új kocsit venne? Ezért fog érte többet fizetni
Privátbankár.hu | 2014. június 9. 11:29
Egyre drágább az autókatalizátorok gyártásához használt platina és palládium. Ráadásul az oroszországi bányák készletei is kimerülőben vannak.
Karrier A fiúk újra a bányában dolgoznak
Privátbankár.hu | 2014. február 27. 08:17
A komlói szakiskola újraindítaná az évek óta szünetelő vájárképzést - írta csütörtöki számában a Népszabadság az intézmény igazgatójára hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Utcára mennek nyugdíjukért a bányászok
Privátbankár.hu | 2014. január 26. 10:55
Elfogyott a türelem, két éve jelezték a minisztériumnak: állítsa vissza a szolgálati nyugdíjat, hiába. Nagyjából ezer ember él rosszabbul, mint négy éve.
KKV Mire jó a magyar barnaszén? Majd kiderül
Privátbankár.hu | 2013. november 26. 16:38
Az Ormosszén Kft. egy olasz vállalattal próbálja kitalálni, mire lehetne használni a barnaszenet.
Deviza / Áru A világ nem elég? Több cég is a Holdból nyerészkedne
Privátbankár.hu | 2013. november 14. 18:30
Kína 2025-ben már héliumot bányászna a Holdon, míg a NASA az aszteroidákra koncentrál. A napokban pedig még egy magáncég is a szomszédos égitestre vonatkozó kitermelési jogokért folyamodott. Elkezdődött a versenyfutás az űrbeli lehetőségekért.
Részvény / Deviza / Áru 30 milliárdos büntetést úszott meg a Mol
Privátbankár.hu | 2013. november 12. 10:29
Egy korábbi ítélet szerint a Molnak több mint 30 milliárd forintot kellett volna visszafizetnie az államnak - az Európai Bíróság most megsemmisítette a döntést.
Karrier Bajba kerültek a Spanyolországban dolgozó magyar bányászok
Privátbankár.hu | 2013. február 19. 12:03
Fizetési nehézségek miatt bizonytalanná vált azoknak a magyar bányászoknak a sorsa, akik 2001 óta dolgoznak egy spanyolországi szénbányában.
Karrier Gondban vannak a Spanyolországban dolgozó magyar bányászok
Privátbankár.hu | 2013. február 19. 11:47
Fizetési nehézségek miatt bizonytalanná vált azoknak a magyar bányászoknak a sorsa, akik 2001 óta egy spanyol szénbányában dolgoznak.
KKV Pocsék éve volt a magyar iparnak - köhög az autógyártás is
Privátbankár.hu | 2013. február 14. 09:05
2012 decemberében az ipari termelés 7,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A visszaeséshez elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet további mérséklődése, valamint a járműgyártásban bekövetkezett termeléscsökkenés járult hozzá. 2012-ben az ipari termelés 1,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző évben.
Makro / Külgazdaság Energetikai együttműködés Egyiptommal: ezt akarják tudni rólunk
Privátbankár.hu | 2013. január 23. 16:52
Magyarország és Egyiptom közötti energetikai együttműködési lehetőségekről tárgyalt Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára Kairóban. Többek között a bányatörvényről, a kitermelés szabályairól és a szén-dioxid-kvóta gazdálkodás mechanizmusáról érdeklődtek.
Részvény / Deviza / Áru Bányabizniszben Svájc a menő
Privátbankár.hu | 2012. november 20. 12:36
A világ legnagyobb nyersanyag-kereskedőjének számító Glencore felvásárolja az Xstrata bányaipari csoportot. Ezzel az utóbbi évek legkomolyabb bányaipari fúziója alakul Svájcban.
Deviza / Áru Lassan, de biztosan fogy a Föld aranya
Privátbankár.hu | 2012. július 20. 09:53
Egyre nehezebb az aranybányászok dolga: egy tonna érctartalmú kőzet a legjobb esetben sem rejt 5-8 gramm aranynál többet. Ahogy fogy az arany a Föld könnyen kitermelhető rétegeiből, úgy lesz a munka egyre költségesebb. Az új aranylelőhelyek feltárása pedig nem tart lépést a már meglévők kiaknázásának ütemével.
KKV Még mindig nem tudjuk, mi lesz a sok makói gázzal
Privátbankár.hu | 2012. május 24. 16:05
Ötéves a Falcon Oil & Gas Ltd. (Falcon) magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) bányatelke; a cégnek ez idő alatt sikerült bizonyítania, hogy a Makói-árokban jelentős méretű nem-hagyományos gázkészlet található - közölte Szabó György ügyvezető csütörtökön az MTI-vel. Ahhoz, hogy kiderüljön, miként termelhető ki gazdaságosan a szénhidrogén, további kutatásokra van szükség.
KKV Tízmilliárd tonna szénvagyona van az országnak - csak nem tudjuk kitermelni
Privátbankár.hu | 2012. január 26. 09:13
Tízmilliárd tonnára becsülik szakemberek a föld mélyén lévő szénvagyont Magyarországon; a kétszáz évre elegendő szén kitermelése állami segítség nélkül a szakemberek szerint nem oldható meg, a bányák bezárásakor ugyanis a kapcsolódó iparágak is megszűntek.
Deviza / Áru Az infláció az aranybefektetők jóbarátja
Privátbankár.hu | 2012. január 6. 15:59
A tavalyi extrém aranypiaci év záróakkordjaként az Arany Világtanács (World Gold Council) „Befektetési útmutató az arany piacához” címmel jelentetett meg egy tanulmányt, amely többek között az aranyár alakulásával, az árfolyam kilengéseivel, a kereslet és a kínálat változásával valamint az arany menedékszerepével foglalkozik – írja a www.aranypiac.hu.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló