<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
2012 decemberében az ipari termelés 7,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A visszaeséshez elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet további mérséklődése, valamint a járműgyártásban bekövetkezett termeléscsökkenés járult hozzá. 2012-ben az ipari termelés 1,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző évben.

Decemberben - az előzetes adatoknak megfelelően -  a munkanaphatástól megtisztított index 3,4%-os visszaesést mutatott. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 2,5%-kal csökkent.

2012-ben az ipari termelés 1,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző évben. (2011-ben még 5,6%-os növekedést regisztrált a KSH.)

2012 folyamán az ipari kibocsátás negyedévről negyedévre mérséklődött, az utolsó negyedévben pedig a visszaesés üteme felgyorsult. A legnagyobb mértékű bővülést februárban (1,2%), a legnagyobb csökkenést decemberben (7,6%) mérték.

 

 

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 decemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 8,0, a csekély súlyú bányászaté 10,9%-kal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,3%-kal volt alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor. Az előző évinél hidegebb időjárás hatására megnőtt fűtésigény csak a volumencsökkenés mértékét mérsékelte, de nem tudta ellensúlyozni a lecsökkent ipari energiaigényt. (Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 decemberében a 2011.decemberi átlagos középhőmérsékletnél 2,9 fokkal alacsonyabbat mértek).

Az év végére még az autógyártás is léket kapott

2012 decemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze négyben figyelhető meg termelésbővülés. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát képviselő járműgyártás – eddig minden hónapban növekedést mutató – termelése az év utolsó hónapjában 2,5%-kal csökkent, amit nagyrészt az alág mintegy felét adó közúti gépjármű gyártása szakágazat okozott. Nem állt meg a visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben –  26,3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése következtében.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,7%-kal csökkent, mind a hazai, mind az export eladások visszaesése miatt. Gyorsult ellenben a növekedés üteme a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártásában: a termelés volumene jelentősen, 10,5%-kal emelkedett, elsősorban a műanyag-alapanyaggyártás szakágazatnak köszönhetően. Átlag alatti volumencsökkenést regisztráltak viszont a közepes súlyú a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék (9,8%), valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában (8,3%) is.

Az ipar éve - számokban

2012-ben az ipar nemzetgazdasági ágazatai közül a csekély súlyú bányászat termelése 8,7%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva (2011-ben 10,2%-os növekedést mértünk). Az energiaipar volumene 3,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál (akkor 1,7%-os volt a csökkenés üteme).

A feldolgozóipari termelés volumene 2012 egészét tekintve 1,6%-kal volt alacsonyabb az előző évinél (2011-ben 6,0%-os bővülést regisztrált a KSH). A termelés szintje csak hat hónapban haladta meg az előző évit, a legnagyobb mértékben januárban (1,5%), míg decemberben volt az év mélypontja (8,0%). 2012-ben a feldolgozóipar 13 alága közül hatban mértek növekedést. A három legnagyobb súlyú alág közül a járműgyártás kibocsátása 8,5%-kal emelkedett, ezzel szemben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 17,9%-kal csökkent.

2012-ben az ipari export 0,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipar belföldi értékesítése 2012-ben 3,9, decemberben 6,4%-kal csökkent 2011 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve 3,0, míg decemberben 8,3%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2012. évi 0,4%-os növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében mért – az előző évi 3,4%-os létszámemelkedés után, – 2,1%-os létszámcsökkenés mellett következett be.

2012-ben Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban – Dél-Alföldön (12,6%), Nyugat-Dunántúlon (0,8%), valamint Észak-Alföldön (0,1%), – nőtt az előző évhez képest. A többi régióban 1,7 és 6,9% közötti volumencsökkenést regisztráltunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos