5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A légkörbe kerülő metán az éghajlatváltozás szempontjából a szén-dioxidnál közel százszor károsabb gáz. A szénbányászat ugyanakkor sokkal több metánt bocsát ki, mint a földgáz- vagy az olajipar. A széntüzelés visszaszorítása ezért duplán előnyös környezetvédelmi szempontból.

A metán éghajlatváltozásra gyakorolt közvetlen hatása 82,5-szer nagyobb, mint a szén-dioxidé. Ez azért jelentős probléma, mert vannak olyan ipari tevékenységek, köztük a szénbányászat, amely hatalmas mértékben növeli a légkörbe jutó metán mennyiségét. A szénbányákból a kitermelés során, és azt követően is metán szivárog a légkörbe, ami nagyságrendileg akkora hatással van az éghajlatváltozásra, mint az EU teljes károsanyag kibocsátása összesen. A szénbányákból több metán szivárog, mint amennyit a gázipar vagy az olajipar kibocsát, a széntüzelés visszaszorítása ezért duplán előnyös környezetvédelmi szempontból.

Egy külszíni fejtésű szénbányában gép dolgozik éjszaka. Fotó: Depositphotos
Egy külszíni fejtésű szénbányában gép dolgozik éjszaka. Fotó: Depositphotos

A Nemzetközi Energia Ügynökség becslése szerint az elmúlt években körülbelül évi 44 millió tonna metán szivárgott ki a szénbányákból. A szénbányák rövid távú éghajlati hatása eszerint évente 3630 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával egyenértékű. Hogy érezzük, mekkora ez a mennyiség: nagyobb, mint a világ hajózásból és légi közlekedéséből származó teljes CO2 kibocsátása együttvéve.

A metán beágyazódik a szénrétegekbe és az azt körülvevő kőzetrétegekbe, és a bányászati folyamat közben, de még jóval utána is szivárog onnan.

A Nemzetközi Energia Ügynökség adataira támaszkodva az Ember energetikai agytröszt számításai szerint a négy legnagyobb kibocsátó ország – Kína, Oroszország, Indonézia és India – felelős a világ szénbányákból származó metánkibocsátásának 79 százalékáért, ami nagyjából 34 millió tonna. A kibocsátás több mint 95 százalékáért pedig mindössze 9 ország felelős. A más forrásból, például a szénbányászaton kívüli energiaszektor, a hulladékgazdálkodás és a mezőgazdaság metánkibocsátásához viszonyítva a legmagasabb arányú a lengyelországi szénbányák kibocsátása, ezt követi Dél-Afrika, Kína, Ausztrália, Indonézia, Kazahsztán, Oroszország, India és az Egyesült Államok.

A Nemzetközi Energia Ügynökség 2050-re nettó nulla” című elemzése szerint a szénbányák metánkibocsátásának 2030-ig 75 százalékkal kell csökkennie ahhoz, hogy az 1,5 Celsius-fokos felmelegedési határ tartható legyen.

A metánkibocsátás visszafogása a leghatékonyabb eszköz, amellyel rövid távon lassíthatjuk az éghajlatváltozást, ebben pedig a szénbányák metánkibocsátásának csökkentése létfontosságú szerepet játszik.

Ez a szénfelhasználás gyors csökkentésével, a leginkább szivárgó bányák elsőnek történő bezárásával, valamint a bányászat közbeni és utáni szivárgások minimalizálását célzó technológiák alkalmazásával érhető el.

A szénbányák metánkibocsátásának 27 százaléka a kohászati szén kitermelése során keletkezik – szemben a termikus szénnel –, így a széntüzelésű erőművek célbavétele önmagában nem jelent megoldást. Mivel az acélipar számára hosszabb időbe telik lemondani a szénről, mint a villamosenergia-ágazatnak, ezért a kohászati szénre vonatkozó stratégiának – az Ember kutatói szerint – nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a kibocsátáscsökkentő technológiákra.

Az Európai Unió példát mutathat a szénbányák metánszivárgásának megállításában – a kutatások ugyanis azt mutatják, hogy az unióban a szivárgások 70 százaléka a lengyelországi szénbányákból származik. Az Ember szakértői az Európai Bizottsággal együttműködve kidolgoztak egy metánstratégiát, amely jelentősen csökkenteni fogja ezeket a szivárgásokat.

A meglévő szénbányákból származó kibocsátások csökkentésére léteznek bevált, költséghatékony technológiák.

A szénbányák metánkibocsátásának csökkentésére irányuló leghatékonyabb beavatkozás a bánya típusától függ.

Az aktív bányákból származó metánszivárgás úgy csökkenthető a leghatékonyabban, ha felhagyunk a bányászattal, és tiszta energiaforrásokra térünk át. Ez persze nem mindig lehetséges. A föld alatti szénbányák biztonsági okokból jelenleg is kezelik a metánszivárgást. Ezeknél a bányáknál a meglévő technológiák kisebb fejlesztése elegendő ahhoz, hogy nagymértékben csökkenthető legyen a légkörbe kerülő metán mennyisége.

Külszíni fejtés esetén a bányászat megkezdése előtt metánelvezető csatornák fúrásával kitermelhető a szénrétegben felgyűlt metán.

Amennyiben egy elhagyott bánya nem megfelelően lett lezárva, úgy abból beláthatatlan ideig szivároghat a metán. Azonban ilyen esetekben is jól meghatározható pontokon, például a szellőzőknél és a korábbi nyomáskiegyenlítőknél történik a szivárgás döntő része. Ezeknél a bányáknál is közel nullára csökkenthető a metánszivárgás, ha a bányát vízzel elárasztják, megfelelőképpen lezárják, vagy kitermelik az ott lévő metánt. A bányából összegyűjtött metán pedig áramtermelésre hasznosítható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Itt az újabb sorscsapás a tigrisszúnyog és az ázsiai lódarázs után?
Kormos Olga | 2023. szeptember 17. 06:18
Az egyik legrettegettebb kártevő, a tűzhangya célba vette Európát. Most, hogy Olaszországban felfedezték a világ egyik legfélelmetesebb faját, a kutatók gyorsan akarnak intézkedni. Kérdés, mennyire sikerülhet.
Tudomány-technika Melyik katasztrófa lenne a kevésbé rossz? Már ezt kell mérlegelni
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:18
Hamarosan elkészül annak kutatócsoportnak a jelentése, amely a klímaváltozás megelőzését szolgáló globális beavatkozás kockázatait mérlegeli. A beavatkozásokra szükség van, de a hatásukat egyelőre nehéz megmondani. 
Tudomány-technika Rossz hír az iPphone-soknak, az egészségükről van szó
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 13:54
Franciaországban már ideiglenesen le is állították az iPhone 12-esek értékesítését.
Tudomány-technika Vigyázni kell, minden eddiginél aktívabbak a netes támadók
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 07:13
Egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre többször támadnak az adathalászok.
Tudomány-technika Megjött a rezsicsökkentő falfesték, de van még egy lényeges kérdés
Buksza blog | 2023. szeptember 5. 17:11
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy speciális festéket, amelyet a házakon kívül és a lakásokon belül használva jelentősen csökkenthető a nyári hűtési, illetve a téli fűtési igény. 
Tudomány-technika Itt a várva várt bejelentés a nagybanktól
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 14:49
Az okoseszközös fizetések robbanásszerűen terjednek Magyarországon. A mobilok mellett már az okosórákat is lehet erre használni. Ebben egy újabb nagy lépés az, hogy a K&H után az Erste Banknál is elindult a Garmin Pay és a Xiaomi Pay. Az ügyfelek mind a Mastercard, mint a Visa kártyákat regisztrálhatják a mobiltárcájukba, így mostantól a karóráikkal is fizethetnek a boltokban - derül ki a Bank360.hu okoseszközös fizetési lehetőségeket összesítő cikkéből.   
Tudomány-technika Eltűnt rengeteg számítógép
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 12:59
Az idén visszaesés, jövőre talán növkedés vár a számítógépekre. 
Tudomány-technika Klímaváltozás: rekordmagasságban mértek nulla fokot Svájcban
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 21. 12:36
A svájci meteorológiai szolgálat közlése szerint rekordmagasságban, majdnem 5300 méteren rögzítették az új nulla Celsius fokos határértéket, vagyis a legkisebb magasságot, amelynél a hőmérséklet eléri a fagypontot.
Tudomány-technika Gond van, Bajkonur! Lezuhant az űrállomás
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 20. 12:21
A Holdra esett a Luna-25 automata szerkezet.
Tudomány-technika Bevetik a napelemeket, szintet lép a spórolás
Buksza blog | 2023. augusztus 13. 07:45
A klímaváltozás nem pusztán kopogtatott, hanem dörömbölt Dél-Európa országainak és az Egyesült Államok déli államainak ajtaján 2023 nyarán. Az elviselhetetlen forróságra választ kell adni, a mezőgazdaság tett is egy lépést. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG