Szén
Makro / Külgazdaság Sokkal olcsóbb tüzelő a lakásokba: duplán fekete péntek lengyel módra 
Buksza blog | 2023. november 22. 12:44
Lengyelországban még mindig a szén az áramtermelés fő forrása és a háztartások több mint harmada is ezzel az energiahordozóval fűt. Az utóbbi adott egy ötletet az állami szénbányacégnek.
Tudomány-technika A szénbányákból metán szivárog – tarthatatlanok a klímacélok, ha ezt nem állítjuk le 
Tiszóczi Roland | 2023. január 12. 19:16
A légkörbe kerülő metán az éghajlatváltozás szempontjából a szén-dioxidnál közel százszor károsabb gáz. A szénbányászat ugyanakkor sokkal több metánt bocsát ki, mint a földgáz- vagy az olajipar. A széntüzelés visszaszorítása ezért duplán előnyös környezetvédelmi szempontból.
Makro / Külgazdaság Kína feloldotta az ausztrál szénembargót – felbolydul-e az energiapiac? 
Tiszóczi Roland | 2023. január 11. 19:18
Kína hároméves nem hivatalos tilalom után hétfőtől újraindította a szénkereskedelmet Ausztráliával. A két ország viszonya 2018-ban mérgesedett el, amikor Canberra kitiltotta a Huawei-t az 5G hálózatából. A feszültség 2020-ban tovább fokozódott, ami a szén mellett, az árpa, a marhahús és a bor kereskedelmét is érintette. Az orosz széntermelők, a dél-afrikai bortermelők, az Egyesült Államok marhatenyésztői és az ukrán árpatermesztők profitáltak a konfliktusból.
Makro / Külgazdaság Energiaválság – soha nem látott szintre nőtt a világ szénfogyasztása 
Tiszóczi Roland | 2023. január 9. 19:06
A szénfelhasználás növekedése Európában várhatóan átmeneti lesz, és a következő években más fejlett gazdaságokban is csökkenni fog a kereslet, míg a feltörekvő ázsiai országokban továbbra is erőteljes marad.
Makro / Külgazdaság Rekordon a megújulók aránya, mégsem teljesültek a német kibocsátási célok 
Tiszóczi Roland | 2023. január 8. 19:31
Németországban az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett az energiafelhasználás, és a megújulók is rekordot döntöttek, mégsem sikerült teljesíteni a károsanyag-kibocsátási célokat. Aggasztó, hogy mindez rendkívül enyhe időjárás mellett történt, amikor még a gázhiány sem igazán jelent veszélyt. Mi lesz így jövőre?
Makro / Külgazdaság Annyi szenet használunk mint még soha 
Privátbankár.hu | 2022. december 16. 10:25
A szénfelhasználás 1,2 százalékos idei növekedését és hosszabb távon stagnálását jelzi a pénteken publikált éves szénpiaci jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA. A növekedéssel a világ szénfelhasználása az első alkalommal az idén lépi át a 8 milliárd tonnát, és egyben megdönti a 2013-ban felállított korábbi rekordot.
Makro / Külgazdaság „Égess el mindent!” – Lengyelország a háború miatt fuldoklik a szmogban 
Tiszóczi Roland | 2022. december 10. 18:28
Az Európai Unió polgárai által otthonuk fűtésére használt szén mintegy 80 százalékát Lengyelországban égetik el, de egy félreérhető nyilatkozat miatt a szemét otthoni égetése is új lendületet kapott. Iszonyatosan megugrott a légszennyezettség.
Makro / Külgazdaság Kína tiszta és piszkos energiában is rekordot dönt idén 
Tiszóczi Roland | 2022. november 27. 05:48
Kína idén rekordot dönt mind a megújuló tiszta forrásból, mind a szénből előállított energiamennyiség terén, ami ambivalens érzéssel tölti el a környezetvédőket. Peking elkötelezettsége a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen. Az ország 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve.
Makro / Külgazdaság Afrika összefog a fosszilis tüzelőanyagokért 
Tiszóczi Roland | 2022. október 9. 15:07
Az afrikai országok közösen azt kezdeményezik a következő COP27-klímatárgyalásokon, hogy engedélyezzenek számukra több fosszilis tüzelőanyag-felhasználást. Eközben Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere bejelentette, hogy közel 1 milliárd dolláros kölcsönt ad a Tiszta Technológiai Alapnak (CTF), amely segíti a fejlődő országokat a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiára való átállás felgyorsításában.
Makro / Külgazdaság Hideg lesz az állami intézményekben, de könnyebb lesz napelemet rakni a társasházakra - itt vannak az energiaügyi intézkedések részletei 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 10. 10:44
A friss Magyar Közlöny vonatkozó rendeleteit és határozatait böngésztük át.
Makro / Külgazdaság Így segíti Putyint Kína és India a nyugati szankciók kivédésében 
Tiszóczi Roland | 2022. július 10. 12:11
Egy indiai cementgyártó jüanért vásárol orosz szenet, amibe India legnagyobb magánhitelezője, a HDFC Bank is beszállt, miközben egyre több részlet derül ki olyan kereskedelmi kapcsolatokról, amelyek a Moszkva elleni nyugati szankciókat hivatottak tompítani.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz, ha nem jön több gáz? Rettentően elszállt a szén ára is 
Eidenpenz József | 2022. június 21. 12:14
A tőzsdék emelkednek, pedig a recessziós, inflációs és kamatemelési félelmekre ráerősített az orosz gázszállítások akadozása is Európában. A BUX átlagon felül emelkedik a Mollal az élen, a forint is erősödött. A bitcoin új helyzet elé állította az elemzőket, valójában senki sem sejti, merre fog menni.
Makro / Külgazdaság Európa, köszi! – Nyomott áron ömlik az orosz olaj és szén Indiába 
Privátbankár.hu | 2022. június 18. 15:26
Elképesztő ütemben növekedik az orosz energiahordozók importja, az európai szankciók miatt nagyon olcsón vásárolnak az indiaiak.
Részvény / Deviza / Áru Már a 380-at ostromolja az euró, kriptobarát fordulat a briteknél 
Eidenpenz József | 2022. április 6. 12:09
A tőzsdék hangulata ma is rossz, amire van is okuk. A magyar eszközök alulteljesítők, amiben a jogállamisági eljárásnak van nagy szerepe. Az euró/forint a 380-as szintet ostromolja, egekben a szén ára. A briteknél komoly kriptodeviza-szabályozás készül, magukhoz szeretnék vonzani ezt az iparágat.
Makro / Külgazdaság Leállíthatja az EU az orosz szénimportot 
Privátbankár.hu | 2022. április 5. 14:38
Az újabb szankciós csomag része lehet. 
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés? 
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Közérdekű Mérgezések, tűzesetek: megint kemény karácsonyunk volt 
Privátbankár.hu | 2018. december 26. 13:05
Több mint százszor riasztották a tűzoltókat kedden, karácsony első napján.
Személyes pénzügyek Fával, szénnel fűtesz? Ne feledkezz meg az extra pénzről! 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 16. 11:54
Van, aki még kimaradt a választási rezsicsökkentésből, a kormány most pótolja a hiányosságot. A fával és szénnel fűtők még egy hónapig, október 15-ig igényelhetik a 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot biztosító téli rezsicsökkentést a kiépített gáz- vagy távhő hálózattal rendelkező települések önkormányzataitól - közölte a Belügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Már 15 ország vállalta, hogy teljesen beszünteti a szén használatát 
Privátbankár.hu | 2017. november 18. 10:45
A szén a leginkább környezetszennyező az összes energiaforrás közül, ezért cél használatának teljes mellőzése. Egyre több állam szánja rá magát a lépésre.
Makro / Külgazdaság Ez még nem a megújulók kora? Még több orosz szénre van szükség 
Privátbankár.hu | 2017. június 19. 10:45
Növeli a a beruházásokat a szénbányászatban Oroszország.
Makro / Külgazdaság A brit áramtermelés szénégetés nélküli első napja az ipari forradalom óta 
Privátbankár.hu | 2017. április 22. 08:43
Eljött a nagy nap, amikor először nem használták a rendkívül szennyező szénerőműveket az áramtermelésben Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas csapás Észak-Koreának: Kína felfüggeszti a teljes szénimportot 
Privátbankár.hu | 2017. február 19. 15:19
Rengeteg pénzt veszít így Kim Dzsongun országa.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat jön az enerergiapiacon: a földgázé a jövő? 
Privátbankár.hu | 2016. május 12. 08:29
A világ gázfogyasztása folyamatosan emelkedik, a termelők pedig alkalmazkodnak: új technológiákkal igyekeznek kielégíteni a keresletet.
Részvény / Deviza / Áru Szénnel kereskedni olyan, mint rabszolgákkal: végleg vége egy korszaknak? 
Privátbankár.hu | 2016. április 29. 12:01
Amerika öt legnagyobb szenet bányászó vállalata közül már hárman állnak csődvédelem alatt, Kínában pedig több mint négyezer bányát terveznek bezárni - végleg leáldozott a szén kora, vagy jöhet még fordulat? Máshogy nézve: érdemes lehet még szénipari társaságok részvényeit venni, vagy biztos a bukás?
Makro / Külgazdaság Ez tényleg működhet? Mégis lenne értelme kinyitni a magyar szénbányákat 
Privátbankár.hu | 2016. április 22. 08:26
A szénbányászatra alapozott iparfejlesztést terveznek a Kelet-Mecsekben a térség önkormányzatai - egymilliárd eurós beruházás kellene.
Részvény / Deviza / Áru 9 jóárasított, piszok izgalmas, de szörnyen veszélyes befektetés 
Eidenpenz József | 2016. január 5. 14:41
„Bargain hunting” – alkalmi, filléres vételekre, leértékelt, vagy mélyen lealkudható árú termékekre történő vadászat. Befektetéseknél ez is egy módszer a sok közül, vannak, akik ezt sikeresen művelik, mások életveszélyesnek tartják és soha nem nyúlnának hozzá ilyesmihez.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi döntés született: ezzel zárjuk a szénkorszakot? 
Fellegi Tamás | 2015. november 18. 14:29
Az OECD határozatot fogadott el, hogy a szénerőművek építéséhez nem lehet a továbbiakban állami támogatást nyújtani. A cél a szénerőművek visszaszorítása, mivel a környezetszennyezés és a klímaváltozás szempontjából a messze a szén égetése a legkártékonyabb.
Makro / Külgazdaság 300 év után vége a szénbányászatnak Angliában 
Privátbankár.hu | 2015. július 10. 14:44
Íme vége az ipari forradalom jelképének tekintett brit szénbányászatnak, legalábbis a mélyművelésűnek. Olcsóbb az import, és jönnek a megújulók.
Makro / Külgazdaság Történelmi eredmény: egyre zöldebb Kína? 
Privátbankár.hu | 2015. június 2. 17:46
A legnagyobb energiafelhasználó országok, a G20 alig fogyasztott többet tavaly, mint az azt megelőző évben.
KKV Szén helyett: 400 ezer tonna szeméttől lesz meleg  
Privátbankár.hu | 2015. február 25. 08:40
Az oroszlányi Vértesi Erőmű a környezetvédelmi normák szigorodása miatt 2015. december 31. után nem tüzelhet el szenet, a létesítményt hulladékból származó tüzelőanyaggal üzemeltetnék tovább.
KKV Nem keresik tovább az uránt és a szenet a Mecsekben - bukott a nagyberuházás 
Privátbankár.hu | 2014. október 27. 08:51
Leállította magyarországi urán- és szénprojektjeit az ausztrál Wildhorse Energy - értesült a Napi.hu.
KKV Rengeteg szén van a föld alatt: újranyit egy magyar bánya  
Privátbankár.hu | 2014. október 8. 12:09
Tíz év szünet után még ebben az évben újraindulhat a széntermelés a Pécstől melletti vasasi bányában.
KKV Győztek a bányászok: amíg van szén, addig működhet a bánya  
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 28. 12:32
Tizenkét órás tárgyalás után befejeződött a lengyel bányászok négynapos sztrájkja a Kazimierz-Juliusz sziléziai bányában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas mennyiségű szenet találtak  
Privátbankár.hu | 2014. március 30. 16:48
Évszázadokra elegendő szenet találtak brit kutatók az Északi-tenger brit kitermelési szektorának talapzatában.
KKV Janukovics lelépett, szén se lesz?  
Privátbankár.hu | 2014. március 1. 13:30
A menesztett ukrán elnök családja külföldi vagyonának a befagyasztása azzal is járhat, hogy visszaesik az ukrán szénexport.
KKV Mire jó a magyar barnaszén? Majd kiderül 
Privátbankár.hu | 2013. november 26. 16:38
Az Ormosszén Kft. egy olasz vállalattal próbálja kitalálni, mire lehetne használni a barnaszenet.
KKV A németek olcsó árammal árasztanak el minket is 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 18. 13:33
Jó hír a KKV-knak, hogy jövőre is jelentős összeget spórolhatnak az áramköltségeiken, 3-5 százalékot is faraghatnak a számláikon. Az Alteo szerint érdemes új ajánlatot kérniük a kereskedőktől.
KKV Tízmilliárd tonna szénvagyona van az országnak - csak nem tudjuk kitermelni 
Privátbankár.hu | 2012. január 26. 09:13
Tízmilliárd tonnára becsülik szakemberek a föld mélyén lévő szénvagyont Magyarországon; a kétszáz évre elegendő szén kitermelése állami segítség nélkül a szakemberek szerint nem oldható meg, a bányák bezárásakor ugyanis a kapcsolódó iparágak is megszűntek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG